Neděle 27. října 1968

Sme presvedčení, že naše úmysly, oboch našich národov, sú čisté. S čestnými úmyslami vstupujeme do tejto ďalšej etapy spolužitia Slovákov a Čechov, s takými čistými úmyslami, ako ich vyslovil pred storočím Ľudovít Šťúr v slovách: "Budú si vari daktorí aj to myslieť, že sa od Čechov odtrhnúť chceme, ale zachovaj nás Boh od odtrhnutia. Kto sa teraz od bratov svojich trhá, padne pod najťažšiu odpoveď pred národom našim. My v tom zväzku s nimi, ako sme boli aj naďalej ostať, čokoľvek znamenitého vyvedú si osvojovať, s nimi v duchovnom spojení stáť a kde im budeme môcť čo dobrého urobiť, vykonať chceme, ako to naspäť od nich, ako od bratov očakávame."

Prijatie ústavného zákona o federácii našej republiky práve ku dňu 50. výročia existencie nášho štátu bude historickým medzníkom vo vývoji nášho štátu, urobí bodku za našim doterajším vývojom a pripraví cestu k novému a spravodlivejšiemu štátoprávnemu usporiadaniu pomerov Čechov a Slovákov v spoločnom federatívnom štáte na základe demokratickej zásady spolužitia rovný s rovným. Ešte výraznejšie upevní naše bratské vzťahy a preto v tomto presvedčení skupina poslancov Strany slobody bude za navrhovaný ústavný zákon o federácii našej Československej socialistickej republiky hlasovať.

Mpř. NS Zedník: Děkuji poslanci Hanúskovi a uděluji slovo poslednímu přihlášenému poslanci Vaverkovi.

Poslanec Vaverka: Vážený soudruhu presidente, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážené Národní shromáždění!

Návrh ústavního zákona o Československé federaci projednáváme u příležitosti významného 50. výročí trvání Československé republiky. Činíme to u vědomí skutečnosti, že toto výročí zapadá do složité mezinárodní i vnitropolitické situace.

Ve vnitropolitické situaci prolínají se u nás ještě vlivy období předlednového, dále komplikovaný proces polednového vývoje se všemi svými rozpory a konečně současně nikoliv dosud zcela normalizovaný vývoj v našich zemích.

V tomto ovzduší projednáváme návrh velmi důležitého ústavního zákona, jimž na jedné straně po 50 letech existence samostatného československého státu konečně otevřeně vznikne a společně vyhlásíme právo slovenského národa na vlastní státní existenci ve federálním státě. Na druhé straně se však v celém procesu jeho projednávání projevovala a odrážela - což je pochopitelné - i nervozita doby a z ní vyplývající atmosféra.

Jsme si při dnešní příležitosti také plně vědomi toho, že přijetí návrhu ústavního zákona o čs. federaci je vyjádření i politické situace, vyvolané požadavkem naplnit oprávněné nároky slovenského národa a lidu.

Za tuto zásadu, vyjádřenou již dříve v Akčním programu naší KSČ a ve vládním prohlášení, se plně postavil i Městský národní výbor v Brně jako reprezentant vůle a názorů obyvatel druhého největšího města naší republiky na plenárním zasedání 16. října, kdy vyslovil jednoznačně souhlas s principy federativního uspořádání státu na bázi České a Slovenské socialistické republiky ve smyslu stanoviska vlády ČSSR, ČNR a SNR, jak bylo zveřejněno v našem tisku ke konci září t. r.

Jsme si ovšem také při dnešní příležitosti projednávání ústavního zákona vědomi toho, že navrhované znění ústavního zákona přes značně obětavou práci tisíců pracovníků, kolektivů, různých pracovních týmů a různých komisí, přes velkou snahu naší vlády, ČNR i SNR, ponechává v sobě, jak o tom hovořil zprav. posl. akad. Knapp, ještě i řadu dalších problémů a že to bude teprve ona tvrdá prověrka našeho každodenního života, která při praktické aplikaci jednotlivých norem ústavního zákona ukáže, do jaké míry budou tyto jednotlivé články ústavního zákona a jejich uplatňování v každodenním životě, v každodenní praxi v souladu s nadějemi, které do nich oba naše národy při dnešní příležitosti skládají.

Uvědomujeme si také při dnešním projednávání návrhu ústavního zákona, který značně přesahuje pouhý rámec federativního uspořádání státu, že jde přece o zásadní změnu celé naší čs. socialistické ústavy, případně její převážné části, a to v samotných základních principiálních otázkách. Řada problémů bude vyžadovat ještě rozpracování řady teoretických východisek, rozvinutí a promyšlení návaznosti a praktického dopadu na platné zákonné a obecně závazné normy, např. na dosud platný zákon o národních výborech, na předpisy z nich vyplývající apod. Máme na zřeteli, že jde přece o ústavní zákon, tedy o součást základního zákona tohoto státu, a z něho vyplývá prakticky celá další legislativa.

Soudružky a soudruzi poslanci, jsme pevně přesvědčeni, že v dalším vývoji bude nepochybně velkým úkolem naší právní teorie i praxe sledovat účinnost uplatňování tohoto ústavního zákona a při novém zpracování celkového nového znění čs. socialistické ústavy, s nímž se počítá, bude uplatněno všechno kladné a všechny nové poznatky do legislativní praxe.

Když dnes přijímáme ústavní zákon o čs. federaci, vycházející z principů dvou rovnoprávných bratrských národů, pokládáme za nutné, soudružky a soudruzi poslanci, z tohoto místa zdůraznit znovu, že nelze opomenout s různou intenzitou vyvěrající hnutí v různých oblastech zemí Moravy a Slezska, hnutí, které pramení především a nepochybně z dlouhé diskriminace některých oblastí Moravy a Slezska, hnutí, které pochopitelně vyplývá i z ekonomického, historického, územně správního a společenského postavení Moravy a Slezska.

Soudruzi a soudružky poslanci, chci také připomenout, že když jsme 24. června v historické síni Španělského sálu projednávali návrh ústavně právního výboru NS na vydání ústavního zákona k přípravě prací spojených s budoucím federativním uspořádáním, přijali jsme jednomyslně až na jeden hlas jako Národní shromáždění tento návrh, ale také jsme jednomyslně přijali usnesení a doporučení na adresu ČNR, aby při přípravě budoucího modelu státoprávního uspořádání respektovala oprávněné ekonomické, historické a společenské zájmy Moravy a Slezska. Proto jsme jednomyslně hlasovali a předpokládám, že naše NS toto neodvolalo.

Proto si, soudružky a soudruzi, myslím, když o tom hovořím, že mám na zřeteli především v rámci tohoto zákona, který dnes projednáváme, v rámci dvoudílného státoprávního uspořádání, abychom opravdu laskavě respektovali oprávněné ekonomické a další zájmy. Především mám na mysli princip samosprávy nejen Moravy a Slezska, ale i důležitých průmyslových, ekonomických oblastí, důležitých průmyslových i sídlištních center v naší republice. Mám na zřeteli, aby právě toto bylo respektováno.

Jsme přesvědčeni o tom, že dnes projednávaný návrh ústavního zákona pro tyto snahy, které máme na zřeteli, především komplexní územní samosprávný princip, vytváří určité, byť i dílčí možnosti, které na základě iniciativního návrhu několika poslanců NS se konkrétně otevírají v čl. 149 tohoto ústavního zákona, jak se o tom zmínil předseda ústavně právního výboru posl. akad. Knapp.

Určité centrum těchto snah po samosprávě a určité centrum po zvýraznění principu diferencovaného řízení se otevírá také v prvé etapě ve vydání zákona o městě Brně, jak se o tom zmínil posl. akad. Knapp a jak o to také předsednictvo NS a některé výbory NS, konkrétně ústavně právní výbor a výbor pro národní výbory, spolu s iniciativou řady poslanců NS nejenom z Jihomoravského kraje, ve svých pracích usilují.

Pokud jde o oprávněné požadavky Moravy a Slezska, zdůrazňuji znovu, že předpokládám, že v rámci tohoto ústavního zákona, pro který dnes jistě budeme všichni hlasovat, naše Národní shromáždění neruší své usnesení. Jestli je tomu tak, že usnesení plenárního zasedání NS a naše doporučení zůstává i nadále v platnosti, pak snad v souladu s drtivou většinou nejen poslanců NS z Jihomoravského kraje doporučuji, aby ČNR - byla to především iniciativa členů ČNR, kteří působí na Moravě a ve Slezsku - vyvinula náležitou iniciativu k vyřešení této palčivé a oprávněné otázky, už také vzhledem k včerejšímu prohlášení a ubezpečení místopředsedy vlády prof. Colotky, vzhledem k dnešnímu prohlášení předsedy vlád lng. Černíka a vzhledem k dnešnímu prohlášení předsedy ČNR dr. Císaře.

Předpokládám, že některé tyto otázky by se měly stát předmětem jednání nejbližších prací ČNR a naší vlády tak, aby naše Národní shromáždění bylo pak informováno o vyřešení některých ještě dosud neuzavřených problémů. Vážené soudružky a soudruzi, vážené Národní shromáždění, ať se nově přijatý ústavní zákon o čs. federaci, pro který, jak nepochybuji, budeme všichni hlasovat, a který je projevem vyjádření československé státnosti, stane základem opravdu pevné a nerozborné bratrské jednoty a bratrských vztahů obou našich národů! Nechť se stane ku příležitosti 50. výročí vzniku naší republiky důležitým základním kamenem pro další socialistický rozvoj nám všem tak drahé Československé socialistické republiky, společné krásné vlasti Čechů, Slováků a ostatních národností! (Potlesk.)

Předseda NS Smrkovský: Soudružky a soudruzi poslanci, vážené Národní shromáždění, konstatuji, že seznam poslanců, kteří se přihlásili do debaty, byl vyčerpán. Ptám se předsedů ČNR a SNR s. dr. Císaře a s. Klokoče i předsedy vlády s. Ing. Černíka, jestli chtějí zaujmout k rozpravě své stanovisko? Předseda vlády nechce, předseda SNR s. Klokoč ani předseda ČNR s. dr. Císař nechtějí.

Prosím tedy zpravodaje poslance akademika Knappa o závěrečné slovo.

Zpravodaj poslanec akad. Knapp: Vážený soudruhu presidente republiky, vážené soudružky, vážení soudruzi poslanci! V diskusi byl veskrze vysloven souhlas s předloženým návrhem ČNR, SNR a vlády ČSSR, takže zpravodaji nezbývá, co by řekl ve svém závěrečném slovu.

Dovolte mi tedy, abych jedinou poznámku učinil k tomu, co říkal s. posl. Vaverka, který sám vyslovil souhlas se zákonem.

Myslím, že jak projev předsedy vlády, tak projev předsedy ČNR, které s. Vaverka citoval, dávají jasně na srozuměnou, že jak vláda, tak v prvé řadě ČNR, počítají s řešením otázky postavení Moravy a Slezska, které je nám známo. Chtěl bych s. Vaverku ujistit, že i ústavně právní výbor tak jako dosud, a to ve spolupráci se s. Vaverkou i s představiteli města Brna bude věnovat i nadále stejnou pozornost přípravě zákonů o postavení města Brna, jehož první základ byl dán zařazením nového odstavce do čl. 91 ústavy, což se děje tímto zákonem.

Jinak myslím, že všichni soudruzi jednomyslně se vyjádřili pro přijetí zákona a proto si dovoluji na závěr zopakovat návrh, aby zákon o čs. federaci byl přijat ve znění dokumentu, který jste dostali a který nese název "Návrh ČNR, SNR a vlády ČSSR", upravený podle výsledků jednání ústavně právního výboru Národního shromáždění ve zněm parlamentního tisku č. 210, nazvaného "Společná zpráva výborů NS k návrhu ústavního zákona o čs. federaci ze dne 26. října 1968.

Předseda NS Smrkovský: Soudružky a soudruzi poslanci, slyšeli jsme závěrečné slovo zprav. posl. akad. Knappa, se kterým jistě všichni souhlasíme. Děkuji mu.

Vážené Národní shromáždění, budeme nyní hlasovat o návrhu ústavního zákona o čs. federaci, a to ve znění společně zprávy výborů Národního shromáždění, která vychází z návrhu ČNR, SNR a vlády. Protože se jedná o ústavní zákon, pro jehož schválení je stanoven specifický způsob hlasováni v paragrafu 1 ústavního zákona č. 77 z roku 1968 Sb., prosím, aby všichni přítomní poslanci Národního shromáždění zaujali svá místa a soustředili se na další jednání. Prosím dále skrutátory Národního shromáždění, aby se připravili na sčítání hlasů.

Paragraf 1 ústavního zákona č. 77/1968 o přípravě federativního uspořádání ČSSR zní takto:

"(1) K přijetí ústavního zákona upravujícího státoprávní vztahy mezi českým a slovenským národem je zapotřebí souhlasu nejméně tří pětin všech poslanců NS zvolených v českých krajích a nejméně tří pětin poslanců NS zvolených na Slovensku.

(2) O návrhu podle odst. 1 hlasují poslanci zvolení v českých krajích a poslanci zvolení na Slovensku odděleně. "

Je tedy pro přijetí projednávaného ústavního zákona o čs. federaci zapotřebí souhlasu 123 poslanců zvolených v českých krajích a 56 poslanců zvolených na Slovensku.

Žádám o hlasování poslance zvolené v českých krajích. Kdo z těchto poslanců NS souhlasí s tím, aby návrh ČNR, SNR a vlády na vydání ústavního zákona o čs. federaci byl schválen podle návrhu zpravodaje ve znění společné zprávy výborů, nechť zvedne ruku ! (Děje se.)

Kdo je proti, nechť zvedne ruku ! (Nikdo se nehlásí.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Nikdo se nehlásí.) Nikdo. (Potlesk.)

Prosím soudružku Petrusovou, aby podala zprávu o výsledku hlasování.

Vážené Národní shromáždění, konstatuji, že proti ranním hodinám, kdy začínalo zasedání Národního shromáždění, je přítomno z českých poslanců ne 180, jako bylo ráno, ale 184. Všech 184 poslanců hlasovalo pro přijetí zákona, tj. všichni, kteří jsou přítomni na dnešní schůzi, a je to víc než jsou zákonem požadované tři pětiny potřebné k přijetí zákona.

Nyní žádám poslance zvolené na Slovensku, aby se připravili k hlasování.

Kdo z těchto poslanců NS souhlasí s návrhem ústavního zákona o československé federaci ve znění zpravodaje a společné zprávy výborů, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Kdo je proti, nechť zvedne ruku! (Nikdo se nehlásí.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Prosím s. Petrusovou o podání zprávy. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi poslanci, konstatuji, že z celkového počtu 92 poslanců zvolených na Slovensku, z toho však přítomných 83, všichni se vyslovili pro přijetí zákona o československé federaci a nikdo nebyl proti. To je rovněž víc než tři pětiny.

Ústavní zákon o československé federaci byl tedy Národním shromážděním Československé socialistické republiky schválen. (Poslanci povstali a dlouho tleskali.)

President republiky, předseda Národního shromáždění a předseda vlády podepíší tento zákon, odhlasovaný na Pražském hradě, na Slovensku na hradě Bratislavském dne 30. října 1968 v dopoledních hodinách.

Vážené Národní shromáždění, s účinností zákona, který jsme právě schválili, se otevírá nová kapitola dějin československého státu. Po půl století své samostatné existence se stává Československá socialistická republika státem federativním, jehož základem je dobrovolný svazek rovnoprávných národních republik českého a slovenského národa, založený na právu sebeurčení každého z nich.

K plnému uvedení schváleného zákona do života bude třeba vykonat ještě mnoho práce zákonodárné, organizační a politické. Avšak pevné základy jsou položeny a rozhodnuty.

Dovolte, abych jménem Národního shromáždění upřímně blahopřál České a Slovenské národní radě, které ústavním zákonem o československé federaci nabývají své vlastní plné funkce a odpovědnosti vůči českému a slovenskému národu.

Věrny zájmům těchto národů, věrny humanitním ideálům socialismu a proletářskému internacionalismu, věrny společnému federativnímu státu a věrny lidu splní jistě své historické poslání.

Vážené Národní shromáždění, první bod pořadu našeho dnešního historického jednání byl vyčerpán. Přerušuji schůzi na 30 minut.

(Schůze přerušena ve 14.55 hod.)

(Schůze opět zahájena v 15.28 hod.)

Podpredseda NZ Žiak: Vážené Národné zhromaždenie, vážení hostia! Budeme pokračovať v prerušenej schôdzi. Pristúpime k prerokovaniu druhého bodu dnešného program, ktorým je

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP