Středa 18. prosince 1968

Je třeba zejména vyzvednout tu skutečnost, že při otevřené, demokratické diskusi o zásadách tohoto nového zákona, vedené zvlášť intenzívně od začátku tohoto roku mezi státními orgány a umělci, bylo možno dosáhnout vzájemného pochopení. V těchto otevřených rozpravách nejednou padla kritická slova na způsob, jak se řešily tyto složité otázky v uplynulých letech, a byla přitom provázena často neskrývaným pocitem křivdy z minulosti a z četných zjednodušených pohledů na význam této tvůrčí práce pro socialistickou společnost. Myslím, že tento otevřený postup, vycházející ze vzájemné důvěry a z respektování potřeb, bude bezpodmínečně nutno zachovat i při řešení všech ostatních otázek v této oblasti. Bylo by také třeba, aby vedl i k odstranění mnohých nedorozumění z minulosti, která z dřívější doby stále ještě přetrvávají u některých tvůrčích pracovníků. Mezi tvůrčími svazy, ministerstvem kultury a informaci a ministerstvem financí bylo dosaženo zejména shody v tom, že i daň z literární a umělecké činnosti musí odpovídat základním principům, podle nichž jsou zdaňovány příjmy obyvatelstva. Je to zejména zásada sčitatelnosti příjmů a zásada progresivity daně, avšak současně i respektování specifik uměleckého díla.

V diskusích o těchto otázkách bylo však dále konstatováno i to, že daňovým zatížením není možno vyjádřit společenskou a uměleckou hodnotu díla. Tuto hodnotu je třeba vyjádřit - stejně jako u všech ostatních druhů lidské práce - výší odměny, v tomto případě výši honoráře. I v těchto otázkách byla v poslední době uskutečňována již řada úprav, které postupně, jak to dovoluje stav našeho hospodářství, odstraní některé disproporce v odměňování v různých odvětvích tvůrčí činnosti.

Na základě zkušenosti z číselných podkladů z doby platnosti minulé daně zavádí předpokládaný návrh 3% paušální zdanění až do výše 25 tisíc Kčs celkového ročního příjmu umělce. Tak více než 90% příjemců honorářů bude dostávat honorář přímo, bez výplatního střediska, jejichž počet - dosud jich bylo 20 - bude možno snížit na pouhé 2 zúčtovací střediska. Bude také odstraněno mnoho administrativy, a i pro zbytek příjemců honorářů, tj. necelých 10%, bude možno zajistit operativnější zpracováni a urychlený výpočet daně.

Uplatnění základních principů, platných pro zdaňování příjmů všech vrstev obyvatelstva při současném plném respektování zvláštního charakteru tvůrčí umělecké činnosti, má i velký etický význam. Umělci, ani ostatní tvůrčí pracovníci, jako vědci, vynálezci, ale i ostatní inteligence, dělníci, nemohou mít napříště pocit, že naše společnost si stejně neváží jejich práce a že naproti tomu na základě stejných zásad nepřispívají na její potřeby.

Věřím, že ze všech těchto hledisek schválení předkládaného zákona Národním shromážděním přinese i další rozmach činnosti našich umělců a mnoho nových děl, které nás všechny nejen potěší, ale i obohatí dále rozvoj celé naší socialistické společnosti.

Prosím proto, aby Národní shromáždění předložený návrh zákona přijalo. Děkuji vám. (Potlesk.)

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem s. min. Suchardovi.

Spoločnú správu výborov NZ prednesie spravodajca posl. prof. dr. Vyskot.

Zpravodaj posl. prof. dr. ing. Vyskot, DrSc.: Vlastní zpravodajská zpráva je velmi snadná, protože přináší umělecké, literární a výtvarné veřejnosti úlevu ve smyslu jejich požadavků.

Velmi stručně pouze sdělím, že byly původně námitky proti úpravě, která byla tehdy přijata, protože způsobila mnoho komplikaci a málo výsledků. Tehdejší ministr financí nám sliboval, když se návrh mnohokrát projednával, že bude znamenat zlepšení, ovšem opak byl pravdou.

Víte, že umělecké svazy, zejména počátkem letošního roku požadovaly velmi energicky, aby došlo k nápravě nežádoucí situace.

Návrh byl v podstatě přijat všemi zúčastněnými. Jsou zde ještě námitky, které došly dodatečně od Svazu slovenských skladatelů, podepsané zasloužilým umělcem Gejzou Dusíkem a zasloužilým umělcem Andrejem Otčenášem, kteří v podstatě navrhují, aby zákon v této formě nebyl přijímán, nýbrž byl odložen ještě o rok a byl přijat v konečné verzi. Cituji:

"Navrhujeme, aby nyní platný zákon o dani z příjmů z literární a umělecké činnosti byl ponechán v činnosti ještě na dobu jednoho roku, což je čas potřebný k důkladné přípravě nového zákonného opatření, jestliže má splnit svoje poslání jak v oblasti státní fiskální, tak i kulturní."

Tento návrh přišel dodatečně, nebyl uvážen a soudruh ministr na něj bude reagovat.

Odpověď by zněla tak, že se předpokládá toto řešení zhruba do jednoho roku. Jestliže dočasná úprava znamená výhodu pro všechny tvůrce v této oblasti, nebylo by vhodné konečné znění oddalovat. To je většinový návrh.

Jinak mám připomínku z oblasti tvůrců literárních děl vědeckých a odborných, aby v některé části alespoň ve vyhlášce bylo zdůrazněno, že se zákon týká i těchto děl. Říkám to z toho důvodu, že jinak se mluví pouze o činnosti umělecké a kulturní.

Zkrátil jsem svou zprávu o 15. stránku. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem spravodajcovi posl. prof. dr. Vyskotovi za jeho správu.

Hlási sa niekto do rozpravy? (Nikto sa nehlásil.)

Môžeme pristúpiť k hlasovaniu. l o tomto návrhu budeme hlasovať rovnakým spôsobom ako o predošlých návrhoch, pretože ide o zákon s finančným dosahom hospodárskym.

Prosím skrutátorov, aby sa pripravili na sčítanie hlasov. Pristupujeme k hlasovaniu.

Prosím poslancov zvolených v českých krajoch, aby zdvihli ruku na súhlas s tým, aby bol schválený vládny návrh zákona, ktorým sa mení a doplňuje zákon č. 36/1965 Zb. o dani z príjmov z literárnej a umeleckej činnosti podľa znenia spoločnej správy výborov ústavnoprávneho, pre plán a rozpočet a kultúrneho. (Hlasuje sa.) - Je niekto proti? (Nikto.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.)

U poslancov zvolených v českých krajoch hlasovalo za predložený návrh 122 poslancov.

Teraz prosím poslancov zvolených na Slovensku, aby sa pripravili na hlasovanie.

Kto súhlasí s vládnym návrhom zákona, ktorým sa mení a doplňuje zákon č. 36/1965 Zb. o dani z príjmov z literárnej a umeleckej činnosti podľa znenie spoločnej správy výborov NZ, nech zdvihne ruku! (Deje sa.) Kto je proti? (Nikto.) Kto sa zdržal hlasovania? (Nikto.)

Konštatujem, že z poslancov zvolených na Slovensku hlasovalo za predložený návrh 60 poslancov. To je nadpolovičná väčšina.

Zákon, ktorým se mení a doplňuje zákon č. 36/1965 Zb. o dani z príjmov z literárnej a umeleckej činnosti podľa znenia spoločnej správy výborov ústavnoprávneho, pre plán a rozpočet a kultúrneho, bol Národným zhromaždením ČSSR schválený.

Tým sme vyčerpali denný program dnešnej schôdze. Prerušujem schôdzu do zajtrajšieho rána, budeme pokračovať o 9.00 hod.

(Schůze přerušena v 19.42 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP