Čtvrtek 19. prosince 1968

Soudružky a soudruzi poslanci, konstatuji, že z poslanců zvolených na Slovensku hlasovalo pro předložení návrhu 54 poslanců, což je nadpoloviční většina, jeden poslanec se zdržel hlasování.

Zákon o zásadách nabývání a pozbývání státního občanství České socialistické republiky a Slovenské socialistické republiky byl Národním shromážděním Československé socialistické republiky schválen.

Přistoupíme nyní k hlasování o usnesení, které předkládá Národnímu shromáždění ke schválení výbor ústavně právní a předsednictvo Národního shromáždění k vládnímu návrhu zákona o zásadách nabývání a pozbývání státního občanství.

Ve zpravodajské zprávě s. posl. Krajčíra byl přednesen tento návrh: Národní shromáždění při schvalování zákona o zásadách nabývání a pozbývání státního občanství ukládá vládě ČSSR, aby nejpozději do 30. června 1969 předložila návrh zákona o zásadách zákonů o státním občanství k provedení čl. 5 ústavního zákona o Československé federaci.

Zpravodaj posl. Krajčír: Dovolte mi ještě poznámku: Jednali jsme se s. místopředsedou vlády dr. Colotkou o tom, že určitá výhrada k termínu ze strany vlády nevyplývá z nějakého nesouhlasu, nebo ze snahy oddalovat předložení komplexního návrhu úpravy této otázky. Je pouze motivována tím, aby to byla skutečně kvalitní a komplexní úprava.

Vzhledem k náročnému legislativnímu programu, který jak uvádí místopředseda vlády dr. Colotka, se může splnit jen s velkými obtížemi, byla motivována tato obava. Dohodli jsme se tedy ponechat zatím tuto lhůtu a kdyby vznikly nějaké z materie vyplývající nepřekonatelné překážky, bude se tím NS znovu zabývat. Doporučuji, aby usnesení zůstalo tak, jak jsem je původně přednesl.

Předsedající mpř. NS Zedník: Děkuji. Upozorňuji, že k přijetí tohoto usnesení stačí nadpoloviční většina hlasů přítomných poslanců NS. Není tedy nutno provádět oddělené hlasování.

Dávám hlasovat. Kdo souhlasí s návrhem usnesení k vládnímu návrhu zákona o zásadách nabývání a pozbývání státního občanství ve znění, jak byl přednesen zpravodajem, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Je někdo proti? (Jeden.) Zdržel se někdo hlasování? (Čtyři.) Konstatuji, že usnesení NS k vládnímu návrhu zákona o zásadách nabývání a pozbývání státního občanství bylo schváleno.

Dalším bodem dnešního programu je:

8. Vládní návrh zákona, kterým se mění předpisy o vyhlašování zákonů a jiných právních předpisů (tisk 214) a zpráva výboru ústavně právního.

Návrh odůvodní ministr spravedlnosti dr. Kučera.

Ministr spravedlnosti dr. Kučera:

Vážené Národní shromážděni, soudružky a soudruzi poslanci.

Návrh projednávaného zákona je jedním z nutných legislativních opatření, aby ústavní zákon o československé federaci byl uveden v život. Návrh provádí ustanovení článku 45 odst. 3 ústavního zákona, podle něhož určí Federální shromáždění zákonem způsob vyhlašování svých zákonů. Činí tak tím způsobem, že mění dosavadní úpravu vyhlašování obecně závazných právních předpisů obsaženou v zákonném opatření č. 4/1962 Sb. pouze v nezbytném rozsahu, tak aby se dosavadní Sbírka zákonů Československé socialistické republiky stala publikačním prostředkem k vyhlašování federálních zákonů a ostatních federálních obecně závazných právních předpisů.

Navrhovaný zákon současně umožňuje, aby ve Sbírce zákonů byly uveřejňovány též zákony národních rad a ostatní obecně závazné předpisy vlád a ústředních orgánů obou republik. Vychází přitom z myšlenky, že zachování jednotného publikačního prostředku i ve federativně uspořádaném státě je nesporně výhodné jak z hlediska přehlednosti právního řádu, tak z hlediska hospodárnosti.

K tomu je ovšem nutné, aby Česká i Slovenská národní rada každá svým zákonem vydaným k provedení článku 111 odst. 3 ústavního zákona o československé federaci tento způsob publikace výslovně stanovila. Příslušné návrhy zákonů jsou již připraveny. Je tedy zabezpečeno, že se zamýšlené vyhlašování všech právních předpisů vydávaných s platností pro celou federaci i toliko pro jednu z obou republik ve společné Sbírce zákonů uskuteční.

V důsledku toho navržený zákon mění také dosavadní název Sbírky zákonů Československé socialistické republiky na Sbírku zákonů. Tato změna je vyvolána skutečností, že název našeho státu "Československá socialistická republika" bude napříště ve smyslu ústavního zákona označovat celou československou federaci. Její ponechání v názvu úřední sbírky právních předpisů by vyjadřovalo, že jsou v ní publikovány pouze předpisy federální. Ovsem skutečnost, že Sbírka zákonů slouží především k vyhlašování právních předpisů vydávaných federálními orgány a že právní předpisy orgánů obou republik budou v ní vyhlašovány jen pod podmínkou, že tak stanoví zákony Národních rad, se projeví ve změně její redakce, kterou musí napříště zabezpečovat orgán federální. Je to účelné proto, že vytvořením jediné společné redakce bude odstraněna dosavadní časová disparita mezi vydáním českého a slovenského znění sbírky a pracná koordinace obou redakcí. Mění se proto ustanovení § 8 odst. 2 zákonného opatření č. 4/1962 Sbírky tak, že redakci Sbírky bude zabezpečovat orgán, který tím vláda Československé socialistické republiky pověřil. Zbývající ustanovení zákonného opatření č. 4/1962 Sb. ponechává předložený návrh beze změny. Tak bude zachován dosavadní způsob vydávání zákonů po technické stránce, na němž není účelné něco měnit. Doporučuji proto jménem vlády Národnímu shromáždění, aby předložený návrh zákona, kterým se mění předpisy o vyhlašování zákonů a jiných právních předpisů, schválilo.

Předsedající mpř. NS Zedník: Děkuji ministru dr. Kučerovi. Zpravodajskou zprávu přednese posl. dr. Němec.

Zpravodaj posl. dr. Němec: Soudružky a soudruzi, ústavně právní výbor doporučuje, aby vládní návrh zákona, kterým se mění předpisy o vyhlašování zákonů a jiných právních předpisů podle znění tisku 214 byl schválen s tím, že odst. 4 bude znít takto - ustanovení § 8 odst. 2 zní: "Redakci Sbírky zákonů zabezpečuje orgán, který vláda ČSSR tím pověří."

Předsedající mpř. NS Zedník: Děkuji posl. Němcovi. Zahajuji rozpravu k předloženému návrhu zákona. Přeje si někdo slovo? (Nikdo se nehlásí.)

Schválení tohoto zákona nevyžaduje podle platných předpisů výjimečné hlasování. Dávám proto hlasovat. Kdo souhlasí, aby vládní návrh zákona, kterým se mění předpisy o vyhlašování zákonů a jiných právních předpisů ve znění zprávy výboru ústavně právního přednesené dr. Němcem byl schválen, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Kdo je proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Konstatuji, že zákon, kterým se mění předpisy o vyhlašování zákonů a jiných právních předpisů, byl Národním shromážděním schválen.

Tím jsme vyčerpali body dnešního pořadu. Je zde ovšem žádost ministra školství prof. Kadlece, který z pověření vlády pořádá zítra dopoledne tiskovou konferenci. Proto se táži, zda souhlasíte, abychom nyní projednali bod 13 - návrh zákona o zřízení Vysoké školy veterinární v Brně a Košicích, a bod 14 - návrh zákona o gymnasiích. Dále přišla žádost od ministra Štancla, který se má zítra zúčastnit zasedání ÚV KSS a rovněž žádá o projednání bodu 9 ještě dnes. Souhlasíte? (Hlasy: Ano.) Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Drtivá většina se vyjádřila pro to, abychom pokračovali v jednání.

Přerušuji nyní schůzi na 20 minut.

(Přerušeno v 15.20 hod.)

(Jednání znovu zahájeno v 15.48 hod.)

Předsedající mpř. NS Zedník: Soudružky a soudruzi poslanci, zahajuji přerušené jednání. Přistoupíme k projednávání 13. bodu pořadu, kterým je

9. Vládní návrh zákona o zřízení Vysoké školy veterinární v Brně a Vysoké školy veterinární v Košicích (tisk 219), a společná zpráva výborů ústavně právního, kulturního a pro zemědělství a výživu.

Návrh odůvodní ministr školství prof. dr. Kadlec. Prosím, aby se ujal slova.

Ministr prof. dr. Kadlec: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci, doufám, že s vaším souhlasem mohu prohlásit, že v tomto případě jde o záležitost velmi jednoduchou, v podstatě o přeměnu fakulty na vysokou školu. Důvody jsou uvedeny velmi důkladně v důvodové zprávě a já nemám žádných poznámek nad tuto informaci. Prosím jen, abyste přijali tento návrh vlády.

Předsedající mpř. NS Zedník: Děkuji s. min. prof. dr. Kadlecovi. Společnou zpravodajskou zprávu přednese posl. dr. Lacina. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Lacina: Vážené Národní shromáždění, nebývá vždy úloha zpravodaje tak lehká a předloha zákona tak jasná, jako je to v případě vládního návrhu zákona o zřízení vysokých škol veterinárních v Brně a v Košicích.

Ministr školství s. prof. Kadlec se odvolal na důvodovou zprávu a podal krátké zdůvodnění, proč dochází k předložení tohoto zákona. Dovolte mi, abych se zmínil několika slovy o některých problémech, které souvisejí s předlohou tohoto zákona.

V letošním roce slaví 50 let svého trvání naše československé veterinární lékařství. Důstojným podtržením tohoto jubilea je úspěšné dokončení likvidace tuberkulózy skotu, jimž se ČSSR po předchozí likvidaci brucelózy skotu řadí mezi málo států na světě, kde došlo k likvidaci těchto zákeřných chorob, nebezpečných pro člověka. Jsme toho času jedinou socialistickou zemi na světě, kde jsou chovy skotu prosté tuberkulózy a brucelózy. Stěžejní organizátorskou funkci a odbornou práci pro dosažení tohoto významného úspěchu vykonali veterinární lékaři, jimž se za spolupráce široké zemědělské veřejnosti a nemalé pomoci státu, zejména v posledních letech, podařilo v krátkém časovém období ozdravit chovy skotu, i když výchozí situace nebyla nikterak lehká, uvážíme-li, že ještě v roce 1961 byla každá třetí dojnice tuberkulózní.

Ve světovém měřítku je československá veterinární služba hodnocena jako jedna z nejlepších jak po stránce organizační, tak i po stránce odborné. Svědčí o tom zájem mnoha států o vyslání expertů i četné delegace přijíždějící studovat naše ozdravovací plány.

Významnou skutečností je, že prakticky celý stav československé veterinární služby vyšel z vlastního veterinárního školství, což samo svědčí o jeho dobré úrovni, nehledě k zájmům četných zahraničních studentů studovat veterinární lékařství v Československu a působení mnoha učitelů našich veterinárních škol na školách v zahraničí.

Vznik vysokého veterinárního školství je těsně spjat se vznikem naší československé státnosti. Vysoká škola veterinární v Brně byla založena jedním z prvních zákonů vznikající ČSR a v těchto dnech slaví 50 let svého trvání.

Projednávajíce vládní návrh zákona o zřízení Vysokých škol veterinárních v Brně a v Košicích, usilujeme o nápravu chyb způsobených v roce 1952, kdy tyto vysoké školy, zřízené zákonem, byly zrušeny vládním nařízením č. 30/1952 Sb. a začleněny do vysokých škol zemědělských v Brně a Nitře.

Přestože zákon č. 19/1966 Sb. o vysokých školách napravil tuto chybu tím, že po stránce formální vyhověl ústavě, neodstranil hrubé nedostatky odborné a společenské. Veterinární fakulty jsou až do nynější doby součásti škol ryze technického typu, přestože zaměření výuky veterinární medicíny, zabývající se především problémy biologickými, majícími vztah nejen k zemědělství, ale neméně k ochraně a zabezpečování zdraví lidi, logicky vysoké veterinární školství řadí mezi vysoké školy universitního směru.

Již statutem Vysoké školy veterinární v Brně z roku 1936 bylo stanoveno, že úkolem této školy je poskytovat posluchačům důkladné teoretické a praktické znalosti, potřebné pro veškerá odvětví veterinární činnosti, z níž vystupují do popředí hlediska ochrany zdraví člověka, pokud je ohroženo zvířaty a výrobky živočišného původu, a dále hlediska ochrany a upevňování zdraví zvířat jako nezbytného základu živočišné produkce.

Veterinární lékařství je tedy v podstatě medicínský obor, jehož zaměření na potřeby člověka mu dává humanitní ráz. Tento charakter musí mít i školy připravující absolventy pro výkon povolání takového zaměření. Že musí jít u vysokých škol veterinárních o školy povahy humanitní, vyplývá i z toho, že navazují na středoškolské humanitní studium latiny, bez jejíž znalosti je veterinární studium nemyslitelné. Dosud platný vysokoškolský zákon sám uznává tuto skutečnost v označování absolventů veterinárních fakult, i formulace studijních předpisů tuto skutečnost uznávají a jsou společné pro lékařství i veterinární fakulty.

Naproti tomu vysoká škola zemědělská byla a zůstala školou technického typu s odlišným posláním. Spojením veterinárního a zemědělského školství mělo být dosaženo dočasného opatření na pomoc socializaci vesnice, vznikl tím však nesourodý celek fakult s odlišnou metodikou výuky i vědeckovýzkumné činnosti.

Již několikrát bylo v průběhu této nenormální situace usilováno o znovuzřízení vysokých skol veterinárních, avšak přes doporučení vědeckých, stranických i správních instituci nedošlo k jeho uskutečnění.

Je příznačné, že k uskutečnění těchto snah dochází v dnešní době, v níž je kladen důraz na lidskou stránku vývoje naší společnosti. Věřím, že vládní návrh zákona o zřízení Vysokých škol veterinárních v Brně a v Košicích, podporovaný vědeckými institucemi, stranickými a státními orgány i četnými společenskými organizacemi, napraví nejen odborné, ale i společenskopolitické nedostatky v tomto oboru výuky a výzkumu. Osamostatněním vysokých veterinárních škol bude dána větší možnost jejich rozvoji se zřetelem ke specifickým problémům jak veterinární medicíny, veterinární vědy, tak i výzkumu. Je ovšem nutno si připomenout, že vytvoření samostatných škol v ničem nebrání spolupráci s ostatními vysokými školami universitního i technického směru ani spolupráci se školami zemědělskými.

Spolupráci je nutno si přát stejně jako docenění možnosti uplatnění absolventů vysokých škol veterinárních v řadě oborů našeho národního hospodářství i ve vědních oborech, pro něž jim studium dává odborné předpoklady.

Je potěšitelné, že realizace tohoto zákona v praxi si nečiní zvláštních nároků na státní rozpočet a v případě Vysoké školy veterinární v Košicích odstraní zbytečnou duplicitu hospodářské správy.

Konstatuji, že vládní návrh zákona o zřízení vysokých škol veterinárních v Brně a v Košicích splňuje podmínky pro jednání v plénu NS. Osnova byla projednána v kulturním výboru, výboru pro zemědělství a výživu a výboru ústavně právním. Při jednání ve výborech nebyly položeny námitky proti přijetí zákona a ani pozměňující návrhy a všechny tři výbory svým usnesením doporučily projednání vládního návrhu zákona a jeho přijetí v plénu NS.

Na základě těchto skutečností doporučuji jménem výboru kulturního, výboru pro zemědělství a výživu a výboru ústavně právního i jménem svým Národnímu shromáždění návrh zákona o zřízení vysokých škol veterinárních přijmout a schválit.

Místopředseda NS Zedník: Děkuji posl. Lacinovi za úvodní zprávu. Zahajuji rozpravu. Kdo se hlásí o slovo? Nikdo se nehlásí. Kdo tedy souhlasí s tím, aby vládní návrh zákona o zřízení Vysoké školy veterinární v Brně a Vysoké školy veterinární v Košicích ve znění společné zprávy výboru ústavně právního, kulturního a pro zemědělství a výživu byl schválen, ať zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji. Je někdo proti? Nikdo. Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP