Čtvrtek 19. prosince 1968

Posl. Procházková: Soudružky a soudruzi poslanci, prosím vás za prominutí, že do vašeho soustředění k projednávaným otázkám vystoupím s určitou interpelací. Jde však o problematiku, která se dotýká sociálních otázek, a přihlásila jsem se do diskuse v souvislosti s tímto jednáním, protože v příštích dnech už tato problematika projednávána nebude. Do náplně zdravotního výboru NS nepatři jen problematika zdravotní péče a péče o životní prostředí, ale i široká skála problémů sociálních. Víme všichni velmi dobře, že tato oblast byla zanedbávána. V mém vystoupení však o to nejde. Jedním z problémů, které na tomto úseku máme, je péče o opuštěné děti. Až do nedávné doby jsme znali vlastně jen dvě formy péče o opuštěné děti, a to dětské domovy a formy osvojení. Je přirozené, že dětské domovy, v nichž je umístěna většina opuštěných dětí, zůstanou vždy pilířem péče o opuštěné děti. Nesmí nás však mýlit to, že v dnešní době mají dětské domovy řadu nedostatků, ať už se to týká přeplněných, nevhodných budov ve špatném a havarijním stavu, nebo nedostatku pedagogů i ostatních pracovníků atd., což všechno vede k vysokým nákladům na jedno dítě, které stát musí na vydržování těchto domovů vynakládat. Druhá forma, osvojování, je méně obvyklá, ač velmi tradiční a vžitá forma péče o opuštěné děti.

My jsme se ve zdravotním výboru velmi do hloubky zabývali příčinami, proč tomu tak je; je to problém nesprávné aplikace zákona o rodině a i nutnost novelizovat některé paragrafy tohoto zákona, ale to je opět jiná věc. Vůbec se nepoužívá velmi výhodné formy pěstounské péče, protože prostě není síly v tomto státě, aby se sešly příslušné resorty a vydaly příslušnou vyhlášku, která by navazovala na zákon o rodině. Snad to teď vezme do ruky ministerstvo práce a sociálních věcí. V poslední době vzniklo několik dětských domovů rodinného typu, avšak ojediněle a spíše jako experiment. Jsou založeny spíše na nadšení několika jednotlivců než na podpoře naší společnosti.

A to je vše, co pro opuštěné děti děláme. Roli však nehraje jen hmotná zajištěnost, ale důležitá je i psychická a výchovná stránka, která v dětských domovech není plně zajištěna. Proto jsme se ve zdravotním výboru NS zajímali o jiné formy péče o opuštěné děti. Delegace našeho zdravotního výboru navštívila v červnu t. r. SOS dětské vesničky doktora Gmeinera v Rakousku a přesvědčila se o vhodnosti této formy péče o opuštěné děti, kterou lze aplikovat i v socialistické společnosti, neboť i v ní občané rádi dávají, kde je třeba, a to na konkrétní věci, jak jsme se o tom přesvědčili všichni, soudružky a soudruzi, růstem konta 777. Dětské vesničky SOS tuto představu splňují a proto se tato akce setkala s plným zájmem našich občanů.

Zdůrazňuji přitom, že výstavbu dětských vesniček SOS pokládáme jen za jednu z forem péče o opuštěné děti a že tím v žádném případě nesmíme ustoupit od naší snahy pro zlepšení péče v dětských domovech a o jejich další budování. Protože poslanci zdravotního výboru stáli u zrodu myšlenky vybudovat u nás dětské vesničky SOS, navrhuji po projednání ve zdravotním výboru, aby všichni poslanci NS dobrovolně přispěli na fond 777 10% ze své příští poslanecké odměny na důkaz toho, že jsme to mysleli s realizaci této myšlénky vážně.

Současně děkuji s. ministru vnitra, že v těchto dnech došlo ke schválení registrace této organizace a byla právě dnes odpoledne předána zástupci přípravného výboru. Chtěla jsem totiž původně interpelovat soudruha ministra vnitra, proč se tak dlouho otálí se schválením této dobrovolné organizace. Děkuji vám všem jménem dětí, které budou v dětských vesničkách vyrůstat, za vaše pochopení. Budoucnost potvrdí prospěšnost realizace této nové myšlenky v péči o opuštěné děti. O tom jsme my, poslanci zdravotního výboru, plně přesvědčeni. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předseda NS Smrkovský: Děkuji s. posl. Procházkové za její informaci i za doporučení. Táži se, zda se ještě někdo hlásí o slovo? (Nikdo se nehlásí.) Není tomu tak. Rozprava je skončena.

Ptám se soudruha ministra Štanceľa, zda si ještě přeje slovo?

Minister Štanceľ: Nie.

Předseda NS Smrkovský: Není tomu tak. Táži se zpravodaje posl. Morávka, zda se hlásí o závěrečné slovo?

Spravodajca Posl. Morávek: Pretože nedošlo k žiadnym rozporom ani k problémom, pokiaľ ide o predložený návrh, doporučujem ho v plnom znení na schválenie, ako ho vláda predkladá.

Předseda NS Smrkovský: Děkuji za závěrečné slovo. Schválení tohoto zákona vyžaduje kuriálního hlasování. Prosím skrutátory, aby se připravili ke sčítání hlasů.

Přistoupíme k hlasování. Ptám se poslanců zvolených v českých krajích: kdo souhlasí s tím, aby vládní návrh zákona o zvláštním přídavku k dávkám, o změnách v důchodovém zbezpeční účastníků odboje a o některých dalších změnách v sociálním zabezpečení - ve znění společné zprávy výborů ústavně právního, pro národní výbory, pro plán a rozpočet, pro zemědělství a výživu, zdravotního a branného a bezpečnostního - byl schválen, ať zvedne ruku. (Děje se.)

Kdo je proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Prosím skrutátory, aby oznámili počty hlasů podle výsledků sčítání. (Po sečtení hlasů)

Konstatuji, že z poslanců zvolených v českých krajích hlasovalo pro předložený návrh 143 poslanců, tj. nadpoloviční většina.

Žádám nyní poslance zvolené na Slovensku, aby se připravili k hlasování.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona o zvláštním přídavku k dávkám, o změnách v důchodovém zbezpeční účastníků odboje a o některých dalších změnách v sociálním zabezpečení ve znění společné zprávy výborů Národního shromáždění, ať zvedne ruku. (Děje se.)

Kdo je proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Prosím o hlášení výsledků sčítání hlasů. (Po sečtení hlasů.)

Konstatuji, že z poslanců zvolených na Slovensku hlasovalo pro předložený návrh 68 poslanců, což je nadpoloviční většina. Tím byl zákon o zvláštním přídavku k dávkám, o změnách v důchodovém zabezpečení účastníků odboje a o některých dalších změnách v sociálním zabezpečení Národním shromážděním Československé socialistické republiky schválen. (Potlesk.)

Než přistoupíme k dalšímu bodu pořadu, je třeba rozhodnout o návrhu usnesení, které bylo uvedeno ve zpravodajské zprávě Posl. Cyrila Morávka. Před hlasováním vám znovu přečtu text tohoto návrhu.

"NS doporučuje vládě, aby uložila ministru práce a sociálních věcí udělat seriózní vysvětlovací akci, kde by se obyvatelstvu po pravdě a srozumitelně vysvětlilo, o co v úpravách jde.

Dále, aby vláda sledovala, jak ministerstvo práce a sociálních věcí dodržuje termíny pro vypracování a předložení koncepce sociální politiky.

Považuji za správné přečíst hned druhou část: NS doporučuje vládě, aby pověřila ministerstvo práce a sociálních věci okamžitě přezkoumat relaci mezi výší důchodů a nárůstem cen po 1. lednu 1969 a navrhnout nové kompenzační zvýšení eventuálně už od roku 1970."

Tak zní návrh zpravodaje Cyrila Morávka.

Podpredseda NZ Valo: K prvej časti, kde sa požaduje, aby vysvetľovaciu kampaň robilo Ministerstvo práce a sociálnych vecí; nazdávam sa, že túto kampaň majú robiť poslanci a verejní činitelia. Myslím, že od Ministerstva práce a sociálnych veci môžeme žiadať, aby nám k tomu dalo potrebné podklady.

Předseda NS Smrkovský: Nebudeme z toho dělat problém. Ministerstvo práce a sociálních věcí má pochopitelně k dispozici všechny sdělovací prostředky, takže i po této své úřední linii může mnoho v tomto směru udělat, kromě činnosti poslanců.

Minister Štanceľ: Ak dovolíte, súdruhovia poslanci, chcel by som zaujať stanovisko k tomuto doporučeniu. Je samozrejmé, že nielenže máme záujem, ale čo bolo doteraz v našich silách i v silách vlády, iných orgánov a spoločenských organizácii, sme sa snažili vysvetľovať. Samozrejme sa nazdávame, že to nestačí. Doporučenie Zdravotníckeho výboru NZ by som teda neodmietal, ale rozhodne by som sa bránil proti formulácii, ktorá tu bola navrhnutá - seriózna vysvetľovacia kampaň, pretože by sa to mohlo vysvetľovať tak, že doteraz bola neseriózna.

Doporučujem, aby konkrétna formulácia nebola uznášaná, ale aby sme sa dohodli, že spoločnými silami sa budeme snažiť vysvetľovať všetky opatrenia tohto pozitívneho charakteru, ktoré sú obsiahnuté v návrhu zákona, aby ich verejnosť správne pochopila.

Předseda NS Smrkovský: Prosím, aby se ujal slova soudruh zpravodaj.

Sprav. posl. Morávek: Súhlasím s návrhom súdruha ministra.

Předseda NS Smrkovský: Stačí tedy vypustit slovo"seriózní", protože se to rozumí samo sebou a jinak to má zůstat tak, jak zpravodaj přednesl?

Spravodajca posl. Morávek: Slovo "seriózna" vypustiť, pretože je samozrejmé, že to bude seriózna.

Předseda NS Smrkovský: Jinak zpravodaj žádá, abych dal hlasovat? (Zprav. Posl. Morávek: Ano.) Je to usnesení několika výborů. Zpravodaj trvá na tom, abych dal hlasovat. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem zpravodaje jménem několika výborů, jak jsem je několikrát opakoval, s tou úpravou, že vzpomenuté slovo se škrtá, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Kdo je proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (Dva.) Rozhodující většina přítomných poslanců se vyslovila pro toto usnesení. Konstatuji, že usnesení NS přijaté k vládnímu návrhu zákona o zvláštním přídavku k dávkám, o změnách v důchodovém zabezpečení účastníků odboje a o některých dalších změnách v sociálním zabezpečení bylo přijato.

Tím byl vyčerpán náš denní pořad. Měl jsem v úmyslu zařadit ještě další bod ze zítřka na dnešek, ale po průzkumu jsem toho názoru, abychom tak nečinili a aby schůze skončila, neboť toho bylo dnes příliš mnoho. Budeme se tedy držet schváleného programu.

Oznamuji, že zítra po skončení schůze v půl osmé se sejde v obrazárně skupina poslanců bez politické příslušnosti. Informace o závěrech ze zasedání ÚV KSČ podá místopředsedkyně NS posl. Miková.

Druhé oznámení se týká poslanců - členů KSČ. Po skončení zítřejšího zasedání se sejdeme, abychom vyslechli informaci, o kterou jste žádali při poslední stranické schůzi.

Dnešní jednání přerušuji do zítřka do 9 hodin.

(Schůze přerušena v 17.48 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP