Pátek 20. prosince 1968

Soudruh Smrkovský uvádí, že je ochoten se omluvit soudruhu Kolderovi za skutečnost, že se tyto výroky objevily na veřejnosti.

Žádám soudruha Smrkovského, aby svému slovu dostál a učinil tak veřejně.

Pokud ve svém vyjádření dodává, abych napříště nedával občanům důvod ke stížnostem podobného druhu, k této části vyjádření soudruha Smrkovského chci prohlásit: Požádal jsem soudruha Smrkovského, aby mi stížnosti, které obdržel, předal k vyjádření. Neučinil tak do dnešního dne. Nemám jiné legální možnosti, než vystoupit před tímto sborem a činím před NS toto prohlášení: Za celou dobu své politické činnosti jsem se nikdy nedopustil takových občanských poklesků, které by poškozovaly dobré jméno komunistické strany a Národní fronty. Soudruh Smrkovský se zřejmě ve svém tvrzení opírá o arzenál pomluv, které byly o mé osobě delší dobu šířeny. Odmítám je, neboť jsou pomluvou. Splasknou jako bublina, jako již splaskly pomluvy jiného charakteru, které se dotýkaly mé osobní, občanské i rodinné cti.

Pokud jde o mou práci, požádal jsem 18. listopadu 1968 písemně výkonný výbor předsednictva ÚV KSČ, aby má práce a činnost byla všestranně zhodnocena a se mnou projednána.

Mohu zde prohlásit před tímto NS, že ať dopadne hodnocení mé práce jakkoli, jsem hluboce přesvědčen, ze mně nikdo nemůže prokázat nečestnost, neúnosnou choromyslnou ctižádostivost nebo politiku dvojí tváře nebo skutečnosti, o nichž mluvil soudruh Smrkovský.

Vedoucí představitelé naší strany a státu 10. září 1968 a vláda naší socialistické republiky ve svém prohlášení z 13. září zdůrazňují právní jistotu všech občanů naší republiky. Byl jsem v legálním tisku a rozhlase a 30. srpna 1968 dokonce v dokumentech NS obviňován bez jakýchkoliv důkazů z trestných činů.

Činím na předsednictvo NS dotaz, zdali z politického nebo z právního hlediska zaujme stanovisko k označení některých dnešních i dřívějších politických činitelů, jakož i tisíců dalších občanů za kolaboranty a zrádce národa a zda již v tomto směru podnikl generální prokurátor patřičné kroky.

Tento dotaz, soudružky a soudruzi, činím proto, že jsem na dopis předsednictvu NS z 26. září neobdržel žádnou písemnou odpověď.

Další poznámka. Mám dotaz na předsedu vlády soudruha Černíka, jaké stanovisko má vláda k výroku prof. Šika, který m. j. prohlásil podle zpráv ČTK o ČSSR, značka S 2 B 11-13, že nelituje svého vystoupení z vlády, která se stala loutkovou.

A konečně, jaké stanovisko má předsednictvo NS k rozšiřování knihy Sedm srpnových dnů pod záhlavím dokumentace, i k tomu, že se dostala do zahraničí.

Chci vás informovat, že od 13. 12. 1966 vychází na pokračování v západoněmeckém časopise Die Welt. Považuji to za nenormální.

Předseda NS Smrkovský: Děkuji, slovo má posl. Kolářová.

Posl. Kolářová: Soudružky a soudruzi poslanci, hovořím jménem komise výživy při zdravotním výboru NS. Pamatujete se jistě, že v červnu letošního roku, kdy jsme projednávali soubor sociálních zákonů, hovořila zpravodajkyně posl. Kubešová také o školním stravování.

Otázka školního stravování je totiž součástí usnesení vlády č. 73/1968 a 69/1965. Podle usnesení č. 73 a podle slibu, který zde dala vláda v červnu t. r., se měla ve školním stravování zavádět od 1. září t. r. fyziologická nutriční norma, která by zajistila zlepšení jakosti stravování našich dětí. S. posl. Kubešová již tehdy v červnu vyslovila pochyby o tom, zda se všechny sporné otázky vyřeší do 1. září 1968. Bohužel měla pravdu. Sama dnes mohu ohlásit, že to nebude od 1. ledna 1969. Tato situace se táhla od 1. ledna 1965, kdy bylo resorty odsouhlaseno a zakotveno ve vládním usnesení č. 69/1965, že bude zavedena fyziologická nutriční norma a doslova od té doby to odkládáme rok od roku. Od 1. září do 1. ledna a zase od ledna do září, až se píše pomalu již rok 1969. Proč tomu tak je?

Celá otázka se totiž točí kolem úhrady zvýšených nákladů, protože zkvalitnění stravy nutně vyžaduje více peněz. Bylo nám vždy jasné a vždy jsme podporovali tu variantu řešení, aby se na zvýšených nákladech podílel jak stát, tak rodiče, ale tak, aby nebyly postiženy rodiny s dětmi.

Současně s tím jsme vždy kladli důraz na to, aby se zavedením fyziologické výživové normy byla zpřísněna kontrola nad školními kuchyněmi, aby děti dostaly zvýšenou kvalitu jídla až na talíř.

V komisi výživy při zdravotním výboru NS jsme velmi dobře informováni o všech možných variantách, které za ta poslední léta byly vypracovány. Víme také, že všichni ministři školství (celkem se za tu dobu vystřídali čtyři), se upřímně snažili řešit školní stravování a mléko do škol.

Já se dnes, kdy vlastně končí práce NS a mizí i centrální ministerstvo školství, ptám ministra školství a ministra financí, aby nám odpověděli, kde jsou příčiny tohoto stavu. Vždyť přece víme, že i v jiných státech pokládají společné stravování, a především stravování školní mládeže za svůj prvořadý úkol a přispívají na ně nemalými částkami. Jsou si totiž vědomi toho, že dobré stravování v mládí znamená dobrou a výkonnou pracovní sílu, později i dobrého vojáka.

Cožpak my, v socialistické společnosti, jsme to ještě nepochopili? Jen se zeptejte lékařů, jak je to z hlediska zdravotní zdatnosti naší mládeže? Ráda bych slyšela odpovědi obou soudruhů ministrů.

Od roku 1969 přejde tato otázka do kompetence národních ministerstev školství. Doufejme, že obě národní ministerstva budou zdravě soutěžit mezi sebou, kdo dříve zavede fyziologickou nutriční normu do škol a vyřeší i finanční krytí.

Předseda NS Smrkovský: Děkuji s. posl. Kolářové. Bude hovořit posl. mpř. NS Dohnal.

Mpř. NS Dohnal: Soudružky a soudruzi poslanci, mám menší připomínku k vystoupení s. posl. Koldera. A sice takovou, že nám, místopředsedům NS druhých politických stran nebylo nic známo o nějakém oficiálním setkání sovětského představitele s reprezentací parlamentu. My jsme o těchto otázkách, jako místopředsedové nekomunisté, zřejmě také diskutovali, když jsme se později o těchto věcech dozvěděli. Je mi známo z tisku apod., že s. Smrkovský je členem ústředního výboru Komunistické strany a soudruh Kolder je také členem ÚV KSČ, proto se domnívám, my to tak v druhých politických stranách děláme, že tyto věci si projednáváme ve svých orgánech. Nezlobte se na mne, nepokládám fórum našeho Národního shromáždění za vhodné k těmto diskusím právě z toho důvodu, jak už jsem v úvodu podotkl, že se domnívám, já i moji kolegové místopředsedové, že zde nešlo o oficiální setkání, jinak bychom o tom museli být informováni a k tomu jednání být přizváni. Promiňte, sdílím tento názor, že bychom si věci, které příslušejí do jiných oblastí, měli vyřizovat tam, kde je pro to půda. Nepokládám toto vystoupení za vhodné na půdě parlamentu. Děkuji za pozornost.

Předseda NS Smrkovský: Slovo má s. ministr Krejčí, který chce odpovědět s. Lukačovičovi.

Ministr ing. Krejčí: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci, poslanec NS s. dr. Lukačovič při projednávání státního rozpočtu na r. 1969 upozornil na některé nedostatky v bytové výstavbě a při této příležitosti i na některé problémy, které se týkají dodávek pro bytovou výstavbu z hutních a strojírenských závodů. Jednalo se hlavně o neplnění výroby radiátorů pro bytovou výstavbu, hlavně o nedodávky z Východoslovenských železáren, za druhé o problematiku zajišťování provozu panelárny ve Východoslovenském kraji a za třetí o výstavbu kotelny, která ohrožuje provoz sídliště v Bratislavě.

K těmto otázkám bych chtěl jemu i vám podat následující stručné informace.

Potřeba národního hospodářství, pokud se týká radiátorů, byla v minulých letech zajišťována pouze výrobou bohunických železáren a v trnavských automobilových závodech. Tato výroba byla zvláště v posledních letech v souvislosti s rozvinutím bytové výstavby nedostatečná, proto jsme provedli za poslední dva roky opatření na zvýšení výroby a zahájení výroby v dalších závodech, a sice ve válcovnách Frýdek-Místek, v Omnii Bratislava, závodech J. Fučíka v Brně, v Bratislavských elektrotechnických závodech a v závodech Slovenského národního povstání v Žiaru n. Hronom. Těmito už provedenými opatřeními jsme zvýšili výrobu radiátorů celkem o půl miliónu metrů čtverečných výhřevné plochy, ale ani tato výroba nestačí. Zásadního řešení docílíme, až dáme do provozu ve Východoslovenských železárnách výstavbu radiátorovny, která bude v roce 1972 vyrábět sama 2,5 mil. metrů čtverečných výhřevné plochy. Tato radiátorovna bude vyrábět tolik, co celé Československo v roce 1966. Přitom, abychom zajistili ten nejakutnější nedostatek, zajišťujeme v příštím roce dovoz radiátorů ze socialistických zemí, celkem z Polska, Rumunska, Maďarska a Jugoslávie bude dovezeno 430 000 m2 výhřevné plochy radiátorů.

Druhá připomínka se týkala výstavby panelárny ve Východoslovenském kraji. Při výstavbě panelárny ve Východoslovenském kraji v Košicích bylo počítáno s dodávkami zpěněné vysokopecní strusky, tzv. pemzy z Východoslovenských železáren v Košicích. Zařízení pro zpěňování strusky bylo však nedokonalé, mělo spoustu nedostatků a museli jsme je podle nových patentů zahraničních i našich rekonstruovat. Tento týden dáváme pemzárnu do provozu a na základě posudku odborníků se dá předpokládat, že již v příštích týdnech bude moci být zastaven neekonomický dovoz potřebné suroviny z Karlovarska a Polska, to je to, co měl s. Lukačovič na mysli.

Třetí připomínka se týká výstavby teplárny v Bratislavě. Soudruhu doktore, nemohl jsem pochopitelně všechny dodavatelské smlouvy zjistit během těchto dvou dnů, poněvadž se to týká spousty vzájemně se doplňujících dodávek a subdodávek. Ale zajistil jsem, aby ještě v tomto týdnu pracovníci jak z Bratislavy, tak z našeho ministerstva otázku na místě prošetřili. Dostanete během 14 dnů písemnou zprávu, kdy teplárna bude v Bratislavě uvedena do provozu.

Předseda NS Smrkovský: Děkuji s. min. Krejčímu. Slovo má předseda vlády s. Černík.

Předseda vlády ing. Černík: Dne 16. prosince jsem schválil program schůze předsednictva vlády, na které je zařazena jako první bod zpráva o situaci ve výstavbě kolejí a menzy Vysokého učení technického v Brně. Předsednictvo vlády se touto otázkou bude zabývat s tím, že učiní rozhodnutí, která spadají do jeho pravomoci. To, co spadá do pravomoci krajských a městských organizací, musí si vyřídit soudruzi v Brně. Poslanci, městský NV a KNV budou o rozhodnutích informováni.

Pokud se týká dotazu, co činí vláda k výroku s. Šika, chci vás informovat, že příslušné čs. orgány činí kroky k získání autentických materiálů o údajných výrocích s. Šika. Potom se věcí bude zabývat.

Předseda NS Smrkovský: Děkuji s. Černíkovi. Slovo má posl. dr. Lukačovič.

Posl. dr. Lukačovič: Vážené Národné zhromaždenie, z tohto miesta úprimne ďakujem s. ministrovi Krejčímu za jeho zákroky. Vidím, že v Bratislave nastane podstatné zlepšenie po jeho zákroku, pretože tam bolo natoľko poddimenzované kúrenie, že mnohí obyvatelia, ktorí sa majú v týchto dňoch nasťahovať, nemali by teplo. Na druhej strane v Košiciach tieto úpravy budú rozhodne veľmi účinné. Veľmi ma teší, že od nášho súdruha ministra som dostal takéto uistenie. (Potlesk.)

Předseda NS Smrkovský: Děkuji s. dr. Lukačovičovi. Slovo má ministr dr. Kadlec.

Ministr prof. dr. Kadlec: Soudružky a soudruzi poslanci, pokud jde o obsah variant školního stravování, soudružka poslankyně správně řekla, že je jí znám. Byl projednáván jak ve výboru kulturním, tak ve výboru zdravotním. V této věci byla uzavřena dohoda mezi ministerstvem financí a ministerstvem školství. V podstatě to znamená, že MF je ochotno zvýšit asi o 280 mil. korun svůj příspěvek na zlepšení nutriční normy ve školním stravování. Jediná obtíž, která tam vznikla mezi námi - a proč to nemohlo být dáno do vlády, je otázka termínu. Soudruh ministr financí váže tyto prostředky na projednávání širších otázek souvisejících s podporou rodin s více dětmi a on jistě to zpřesní. Proto jsme se dohodli, že věc předložíme nejdříve Hospodářské radě, než půjde do vlády. Žádáme generálního tajemníka Hospodářské rady, aby toto předložil co nejdříve. K projednání byl určen termín 21. prosince. Nyní pro některé věci je odložen a má to být začátkem ledna. Věřím, že začátkem ledna v Hospodářské radě bude rozhodnuto a že rovněž vláda velmi brzo toto zavede, takže je naděje, že od 1. března by školní stravování, jehož řešení se táhne již 7 let, mohlo být rozhodnuto.

Předseda NS Smrkovský: Děkuji s. min. Kadlecovi. Hlásí se posl. Pružinec.

Posl. Pružinec: Mám dotaz. Byl bych rád, kdyby vláda nebo někdo jiný informoval nás, poslance a ostatní národní výbory, jak postupuje záležitost bytů u lidí, kteří se nevrátili do Československa. Protože jsou tlaky od občanů, voličů, ptají se, jak postupovat, myslím, že rok zapečetěný byt je moc při dnešní bytové situaci.

Předseda NS Smrkovský: Děkuji. Přihlásil se posl. Skramuský.

Posl. Skramuský: Soudružky a soudruzi poslanci, v mém volebním obvodu mám mnoho dotazů na vysílání rozhlasové stanice Vltava a rozšiřování ilegálního časopisu tzv. Zprávy. Jak známo, v novinách byla nedávno krátká zpráva, že předsednictvo NS požádalo vládu, aby diplomatickou cestou proti této činnosti protestovala. Protože naši občané pochybují - důkazem toho je mnoho připomínek, se kterými se na mne obracejí - že v tomto směru bylo něco učiněno, mám dotaz na předsedu vlády s. Černíka, jaká opatření v tomto směru byla přijata a zda doporučení předsednictva NS bylo akceptováno.

Předseda NS Smrkovský: Děkuji. Slovo má posl. Doupovec.

Posl. Doupovec: Soudružky a soudruzi, v mém volebním obvodě se obracejí na mne občané, proč v tuto dobu, aspoň na Jesenicku a Šumpersku, od měsíce listopadu je nedostatek uhlí. Zajímal jsem se o věc a bylo mi na dolech a v uhelných skladech řečeno, že horníci sice přeplňují plány, plní svoje pracovní úkoly, ovšem že nejsou vagóny. Mám dotaz na ministra dopravy, co je toho příčinou, že v době, kdy se nedopravují brambory, ani řepa, máme nedostatek vagónů. Chtěl bych poprosit z toho důvodu, že se blíží zima, o odpověď. Jak v naší oblasti napadne sníh, bude doprava ještě horší do té naší horské oblasti. (Pohnutí v sále.)

Předseda NS Smrkovský: Děkuji posl. Doupovcovi. Přeje si ještě někdo slovo? Nikdo. Ptám se předsedy vlády, zda chce odpovědět na tu otázku Vltava a Zprávy.

Předseda vlády ing. Černík: K dotazu, jak postupovat u těch, kteří zůstali za hranicemi: Na to byly zpracovány směrnice ministerstva zahraničních věcí a ministerstva vnitra a myslím, ze bude patrně užitečné, aby národní výbory byly seznámeny ve Věstníku s obsahem těchto směrnic.

Pokud se týká Zpráv a Vltavy, vláda předala na podkladě stanoviska předsednictva Národního shromáždění diplomatickou nótu vládě SSSR.

Předseda NS Smrkovský: Děkuji. Poslancům byla rozeslána zpráva ve věci uhlí a vagónů, takže zbývá již jenom, abych odpověděl poslanci Kolderovi, pokud jde o časopis "Spiegel". Zprávu příslušným institucím nebudu podávat, neboť mi to nepřísluší, to přísluší generálnímu prokurátorovi, respektive zástupci Generální prokuratury a nikoliv mně. Poslancům mohu jenom sdělit, že zpráva o první etapě, která se týkala Národního shromáždění - zpráva Generální prokuratury - se rozesílá příslušným státním činitelům a ta říká, že osobu, která předala informace do "Spieglu" a která se dopustila oné provokace, nutno hledat mimo okruh předsedy Národního shromáždění a jeho Kanceláře. Prosím, je to černé na bílém. To je odpověď. Říkám, že je to první etapa, protože se začínalo u nás. Tím odpovídám na první otázku: omluvit se s. Kolderovi za indiskreci. Mrzí mne, že to dostalo onu publicitu. To mne mrzí. Poslanectví soudruha Koldera není záležitost předsednictva Národního shromáždění, jak soudr. Kolder ví. Pokud to bereme po úřední linii, je to záležitost Národní fronty, pokud to bereme jako příslušníci naší komunistické strany, je to záležitost stranická. V žádném případě to nepřísluší předsednictvu Národního shromáždění. Stejně tak nepřísluší předsednictvu Národního shromáždění, aby se zabývalo ze své iniciativy otázkami, které zde nadhodil soudr. Kolder. Co jsou tzv. kolaboranti ze srpnových dnů, jak se to psalo po zdech. Co s tím má předsednictvo Národního shromáždění dělat? Stejně nevím, jak předsednictvu NS přísluší informace, kterou by se mělo zabývat, kterou soudruh Kolder dal, že tzv. Černá kniha, jinak řečeno Sborník ze srpnových dní, se někde v zahraničí přetiskuje. Myslím, že tyto věci příslušejí justičním a výkonným orgánům nebo jiným orgánům našeho státu.

Předsednictvu NS to sotva přísluší, aby se tím zabývalo. Mimo to, končíme zítra svou činnost, takže nebude ani možné, aby předsednictvo NS, které už bude jen součástí federální instituce, se mohlo těmito otázkami zabývat a přijmout k tomu nějaké rozhodnutí. Prakticky to tedy není možné, neboť zítra vlastně končíme svou právní činnost. Nevím proto, proč tyto otázky zde byly takto znovu ventilovány.

Soudružky a soudruzi, pokud nějaké interpelace nebo dotazy, které vznikly během našeho dnešního, včerejšího nebo předvčerejšího jednání nebyly zodpovězeny, budou zodpovězeny v zákonné lhůtě, to je do měsíce - jak všichni víme - to je do měsíce podle právních norem k interpelacím se vztahujících.

Než ukončíme naše dnešní zasedání, sděluji, že zítra začneme jednání v 9 hodin za přítomnosti presidenta republiky a představitelů těch zemí, se kterými prodlužujeme spojenecké smlouvy, které budeme schvalovat.

Na adresu poslanců - členů Komunistické strany sděluji, že po ukončení naši schůze po 20-30 minutové přestávce se sejde schůze stranické skupiny, aby vyslechla informaci, kterou na poslední schůzi si soudruzi vyžádali. Před zasedáním stranické skupiny se sejde vedení stranické skupiny.

Dále upozorňuji, že zde v obrazárně je připravena výstava Módní přehlídka a tlumočím prosbu národního podniku Kara, aby nejen muži, nýbrž i ženy před vánočními svátky tuto výstavu navštívili.

Končím naše dnešní zasedání.

(Jednání skončeno v 15.28 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP