Středa 7. července 1971

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji poslanci Tomanovi za jeho slova. Prosím akad. J. Charváta, aby se ujal slova.

Posl. akademik Josef Charvát: Vážené shromáždění, řečníci přede mnou uvedli návrhy volebních zákonů a zdůvodnili jejich přijetí. Dovolte mi, abych promluvil jako poslanec bez stranické příslušnosti. Patřím k těm, a není nás málo, kdo bez stranické disciplíny mají také rádi svou zem, chtějí sloužit lidu, ze kterého vzešli a stejně jako straníci hodlají všemi silami hájit socialismus a naše společenské zřízení. Oba předložené volební zákony naplňují ústavní zásadu, že moc v této republice patří pracujícímu lidu. Skutečnost, že přistoupíme k volbám po delším období právě nyní, svědčí o stabilizaci naší politické situace vnitřní i mezinárodní, již se podařilo v relativně krátkém čase překonat neklid a rozvrat let 1968 - 1969. Mohu-li to říci lidově, zaplaťpánbůh, že budou volby.

Ve volbách připadne významná úloha Národní frontě, jejím orgánům a organizacím. Příprava voleb však bude náročnější než kdykoliv předtím. Bude totiž velkou zkouškou politické vyspělosti a organizátorské zdatnosti celé NF, všech jejích orgánů a organizací, tisíců dobrovolných občanských pracovníků a funkcionářů. My, jako poslanci jednoho z vrcholných zastupitelských sborů, se musíme velmi přičinit, aby NF jako celek úspěšně obstála a dokázala velmi reálně provádět politiku, kterou v nejvlastnějším významu a koncentraci představuje KSČ, jako vedoucí síla ve státě a společnosti, jak je to také zapsáno v Ústavě republiky.

Dnes projednávané volební zákony vyjadřují volební systém socialistické demokracie, jejíž základnou v naší zemi je NF. Její složení je vám známo a není třeba definovat je v tomto shromáždění. Navrhovaná volební soustava nutně posiluje jednotící funkci NF ve volbách. To určuje cíl i požadavek, aby ve všech orgánech a organizacích NF bylo dosahováno názorové a akční jednoty v celé volební kampani, zejména při výběru a navrhování kandidátů a při přípravě volebních programů a jejich projednávání s voliči.

Je naprosto nezbytné, aby se orgány a organizace Národní fronty aktivně a plně angažovaly při získávání svých členů a nejširších okruhů občanů pro program Národní fronty a pro zvolení jejích kandidátů.

Lenin kdysi správně rozeznal, že nestačí odstranit starý společenský pořádek, ale že musíme také trpělivě a dlouho odstraňovat pozůstatky tohoto starého řádu ve vědomí lidí. To je živé a aktuální právě dnes, kdy jako odpovědní funkcionáři stojíme na prahu široké politické kampaně. Víme o svých minulých i přítomných nedostatcích, ale víme také o mnoha dobrých výsledcích a zkušenostech. Desítky z nich bych mohl uvést třeba jenom ze svého oboru, péče o zdraví člověka, a jeho životní prostředí. Nejsem tak naivní, abych si představoval, že je u nás už idylické a beztřídní politické klima a že je naše společnost monolitní.

Volby do zastupitelských orgánů právě proto dostávají politicky závažnou sjednocující i funkci pro další rozvoj naší společnosti. Při rozpravě o volebních programech budeme moci konfrontovat zájmy a náměty různých skupin obyvatelstva a přitom hodnotit činnost nás poslanců i státních orgánů a organizovat svobodnou výměnu názorů na řešení společenských problémů. To vše je možné a nutné, ovšem i my musíme přispět k tomu, aby cílem těchto diskusí bylo dosáhnout souladu objektivních zájmů společnosti se zájmy obyvatelstva, aby konečným cílem byl zájem o rozvoj socialismu.

Díváme-li se na volby takto, tedy nikoliv jen jako na vlastní volební, byť i nesmírně důležitý akt, pak musíme věnovat mimořádnou péči celému průběhu volebních příprav, nikoliv až koncem října nebo listopadu, ale od prvého dne jejich vyhlášení předsednictvem České národní rady.

Nejlépe dostojíme liteře projednávaných zákonů i svým povinnostem politickým a závazkům, když svou osobní angažovaností ve volební přípravě pomůžeme vytvořit

ovzduší, které povede mezi poslancem a jeho voliči a mezi programem Národní fronty a obyvatelstvem k pevnému svazku politické důvěry.

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji soudruhu akademikovi Charvátovi. Dále je do rozpravy přihlášena poslankyně D. Vávrová. Udělují jí slovo.

Posl. Dobromila Vávrová: Soudružky a soudruzi poslanci! V únoru minulého roku obrátilo předsednictvo ústředního výboru KSČ svým usnesením pozornost poslanců zastupitelských sborů na práci ve volebních nebo pracovních obvodech. Cílem bylo dosáhnout toho, abychom jako poslanci pracujícího lidu obnovili své přímé a bezprostřední, možno říci každodenní kontakty s našimi spoluobčany, s našimi spolupracovníky v závodech, JZD, národních výborech. Jen v takovýchto každodenních kontaktech, jejich vypěstováním a neustálým udržováním můžeme získat příležitosti, abychom mohli v našich obvodech nejen správně informovat o úsilí strany, organizací Národní fronty i státních orgánů o konsolidaci a rozvoj našeho socialistického života, ale abychom co největší počet lidí pro toto úsilí dokázali získávat.

Není náhodou, že dnes, po jednom a půl roce platnosti tohoto usnesení, projednáváme na půdě ČNR návrhy volebních zákonů. Je v tom odraz cílevědomé politiky strany důsledně prohlubovat socialistickou demokracii našeho státního zřízení, jak to zřetelně vyjádřilo usnesení XIV. sjezdu KSČ. A právě poslanci v tomto směru nutně musí hrát významnou úlohu a zároveň nést nemalou odpovědnost.

Z úst zpravodajů a soudruha ministra jsme slyšeli charakteristické znaky předkládaných volebních zákonů. Převést tyto znaky do naší poslanecké řeči znamená vyjádřit naše poslání a úkoly v současném i příštím období a usilovat o jejich realizaci.

Poznatky z poslanecké práce v okresech svědčí obecně o tom, že se těžiště práce poslance nejvyšších zastupitelských sborů, a tedy i poslance ČNR, přesunulo do jejich volebních obvodů. Je to důsledek usnesení ústředního výboru naší strany, o němž jsem se zmínila, a je to důsledek i přímé souvislosti s činností našeho poslaneckého klubu, dnes již plně rozvinutou a cílevědomě vedenou. Poslanci se dnes ve své převážné většina věnují politické práci mezi voliči, informují veřejnost a přispívají k rozšiřování aktivního podílu našich občanů na správě státu.

Podzimní období letošního roku bude nabito řadou závažných úkolů a opatření, od projednávání pětiletého plánu rozvoje národního hospodářství a státního rozpočtu až po přípravu voleb. V tomto období budeme muset i my, poslanci ČNR, skládat svou zkoušku, skládat účty ze své činnosti. Nebude to jednoduché, protože někdy se setkáváme v závodech či místech s naléhavými, těžko řešitelnými problémy. A právě zde je na poslanci, aby se uměl vmyslet do problémů, aby je uměl posoudit jak z hlediska občana či závodu, tak i z hlediska širšího, z hlediska kraje, apod.

V této souvislosti bych chtěla také upozornit na význam spolupráce každého poslance s politickými, společenskými i státními orgány svého obvodu, zejména na to, že tento kontakt nesmí být nahodilý nebo jen občasný. Musí být trvalou a pravidelnou složkou masové politické práce poslance.

Jednu stranu mince tedy tvoří povinnost poslance informovat voliče o věcech státu a jeho politiky a získávat je pro podporu této politiky. Na druhé straně mince musí být umění, houževnatost a někdy i odvaha poslance uplatňovat získané zkušenosti i poznatky z volebního obvodu v zastupitelském sboru, v našem případě v ČNR. Musíme vždy vidět oba vztahy: jako představitelé nejvyššího zastupitelského sboru naší republiky vztah k občanům, jako poslanci pak vztah občanů k nejvyššímu zastupitelskému sboru. V této souvislosti bych se chtěla zmínit i o tom, že sama neznám případ, že by naše otázky nebo připomínky byly brány vládou či ministerstvy na lehkou váhu. A chtěla bych připomenout i opatření našeho předsednictva, směřující k využití všech připomínek, pocházejících od občanů právě proto, aby žádný námět nezapadl a byl využít.

Ještě o jedné skupině vztahů, do nichž se poslanci dostávají, bych se chtěla zmínit. Jde o to, že v našich obvodech rozvíjejí svou činnost územní orgány, národní výbory různých stupňů a výrobní závody. Velmi důležité jsou dobré styky a vzájemná pomoc a spolupráce. A zde mohou poslanci, kteří sami mají blízko nejen k závodům, vždyť jsou i někteří sami pracujícími, ale i k národním výborům, protože jsou všichni funkcionáři, mnoho co říci a mohou ve směru neustálého zlepšování této spolupráce mnoho pomoci.

V praxi je pro poslance nezbytně nutné být v trvalém spojení s krajskými a okresními politickými orgány. V předvolebním období bude třeba se aktivně podílet na přípravě volebního programu Národní fronty, s nímž budou kandidáti předstupovat před voliče, protože volební program bude v mnohém směru rámcem aktivity poslanců i v příštích pěti letech.

Poslanci musí počítat s tím, že na desítkách veřejných schůzích budou hovořit s lidmi o pětiletce. Budou přitom jistě muset i usměrňovat tuto rozpravu k tomu, aby podněcovali místní iniciativu, využívání místních zdrojů a hlavně vést občany k reálnému nazírání na kladené požadavky a jejich řešení.

Tuto svou mnohotvárnou a rozmanitou činnost ve volebním obvodu však nemůže poslanec uskutečňovat sám. Je k tomu třeba spoluúčasti a spolupráce národních výborů i organizací Národní fronty, je třeba, aby poslance ke spolupráci zvaly a obracely se na něj. V případě vyžadování iniciativy pouze ze strany poslance je toto značně náročné a pro poslance, hlavně pro toho, který je "v civilu" řadovým dělníkem, velmi vyčerpávající. Sama mám v tomto směru zkušenosti nejen dobré, ale bohužel i špatné. Jde nyní o to, aby těch dobrých přibývalo a horších ubývalo, abychom se učili dobré, užitečné práci, aby byla zkušenost pro nové volební období.

Soudružky a soudruzi, volební zákony, které dnes v posjezdovém období projednáváme, nejsou jen začátkem předvolebního období, ale začátkem poctivé, drobné, trpělivé, obyčejné a lidem blízké práce, která musí být soustavná, trvalá a hlavně bez nádechu kampaně.

Bude-li se tato práce dařit, stanou se poslanci skutečně významnými, uznávanými funkcionáři, které potřebuje stát i jejich voliči. Sama doporučuji volební zákon ke schválení.

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji poslankyni Vávrové. Jako poslední se do rozpravy přihlásil poslanec A. Himl. Dávám mu slovo.

Posl. Antonín Himl: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci! Projednáváme dnes dva mimořádně významné návrhy zákonů: zákon o volbách do ČNR a zákon o volbách do národních výborů v ČSR.

Projednání těchto zákonů je významným politickým faktem. Jejich schválení umožní všem našim občanům a tedy i mládeži s plnou rozvahou a vědomím občanské odpovědnosti, na základě třídního hodnocení minulého vývoje v naší společnosti, které provedl XIV. sjezd strany, volit další perspektivy společnosti i své zástupce, kteří je v nových orgánech státní moci budou uskutečňovat.

XIV. sjezd KSČ zdůraznil úlohu zastupitelských sborů všech stupňů jako základní formy vlády pracujícího lidu. Tím současně i vyzvedl mimořádný stupeň politické důležitosti těchto orgánů a obrátil pozornost celé naší veřejnosti k volbám.

Ze své vlastní zkušenosti víme, jakou politickou sílu představuje početně široký aktiv poslanců národních výborů. A právě tato jejich početnost a význam podtrhují potřebu politicky odpovídajícího složení těchto sborů.

XIV. sjezd naší strany v tomto směru jasně vytyčil požadavek upevnit v zastupitelských sborech všech stupňů postavení dělnické třídy a ostatních pracujících a podstatně zvýšit zastoupení žen i mladých lidí. To je požadavek plně odpovídající současným potřebám rozvoje naší socialistické demokracie. To je nutno zabezpečovat s přihlédnutím k existujícím sociálním a věkovým skupinám společnosti. Zde zaujímá jedno z předních míst i účast mladých lidí v zastupitelských sborech, především v nižších stupních. Situace u nás je v tomto směru více než neutěšená. Stálá pracovní skupina předsednictva ČNR pro otázky mládeže zpracovala nedávno studii k tomuto problému a s výsledky seznámila předsednictvo ČNR.

Průzkumem provedeným ve třech okresech v Čechách a na Moravě bylo zjištěno, že zastoupení mladých lidí, tj. lidí do 40 let, je malé. Například v okrese Gottwaldov z celkového počtu poslanců je to asi 10 % poslanců, to znamená, že 90 % členů zastupitelských sborů je starší 40 let. Vzhledem ke značnému odchodu poslanců z funkcí ve věku mezi 35 až 45 lety v důsledku jejich politických postojů v letech 1968 - 1969 lze předpokládat, že většina z oněch 90 % poslanců je dokonce starší 50 let.

O něco lepší situaci mají místní národní výbory v okrese Děčín, kde procento poslanců mladších 40 let je asi 20 % z celkového počtu poslanců.

Celostátní průměry jsou ovšem ještě daleko horší. V celé ČSSR bylo v místních národních výborech jen 3,8 % poslanců do 30 let, v okresních národních výborech 3,2 % a v krajských národních výborech dokonce jen 2,6 % poslanců do 30 let.

Soudružky a soudruzi poslanci, tyto velice závažné skutečnosti jsou v současné době o to důležitější, že jsme uprostřed zápasu o socialistické myšlení mladých lidí. K volbám po sedmileté přestávce půjde v ČSR poprvé zhruba 1 milión mladých lidí ve věku od 18 do 25 let. Mnozí z nich až dosud stojí stranou našeho vlivu. Úsilí SSM získat je pro myšlenky socialismu a politiku KSČ je velmi složitým procesem. Přitom nadcházející volby jsou nejvhodnější příležitostí, jak zvýšit účinnost naší práce s mládeží a především k tomu, jak v daleko větší míře zapojit nejschopnější chlapce a děvčata do aktivní práce v zastupitelských sborech všech stupňů. Jsme hluboce přesvědčeni o tom, že mladí lidé, kterým bude dána důvěra - dokážeme-li s nimi soustavně a trpělivě pracovat - prokáží svůj vztah ke KSČ a společnosti aktivní a odpovědnou prací.

Proto již v současné době věnujeme přípravám na volby pozornost. Hodnotíme dosavadní práci mladých poslanců, vybíráme a připravujeme mladé kandidáty ve spolupráci s ostatními společenskými organizacemi Národní fronty. Tak např. již od dubna existuje v Praze 100členný aktiv mladých kandidátů na funkce poslanců, jehož členové jsou ve stálém styku s NVP a připravují se na svou budoucí práci ve funkcích poslanců a členů komisí NV. Krajská organizace SSM Západočeského kraje si stanovila za cíl vybrat a doporučit volebním komisím NF na 3500 mladých kandidátů do funkcí poslanců.

Protože rozhodující úlohu v přípravě a průběhu voleb budou mít volební komise NF, budou se orgány a organizace SSM plně podílet na jejich činnosti. Vyvineme maximální úsilí, aby se mladí voliči v co největší míře aktivně zúčastnili předvolební kampaně a samotných voleb. Naše organizace přispějí k tomu, aby mladí lidé vytvářeli důstojnou a radostnou atmosféru ve volebních místnostech a obvodech v den voleb.

K tomu pomáhá i aktiv mladých poslanců při našem ústředním výboru, který vedle pomoci krajským a okresním výborům pracuje na metodických materiálech pro potřeby mladých voličů a kandidátů na poslance, které v nejbližší době spolu s NF vydáme.

Jsme přesvědčeni, že naši snahu o zapojení co největšího počtu mladých lidí do funkcí v národních výborech i v ústředních orgánech státní moci plně podpoří i všechny společenské organizace a celá Národní fronta.

Předložené návrhy zákonů o volbách do ČNR a NV v ČSR plně podporujeme a doporučujeme je České národní radě schválit. Děkuji za pozornost.

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji poslanci Himlovi. Tím je pořad přihlášených řečníků vyčerpán. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? /Nikdo se nehlásil./ Přejí si zpravodajové slovo?

Zpravodaj posl. prof. JUDr. Václav Vaněček: Jako zpravodaj k zákonu o volbách do ČNR konstatuji, že všichni řečníci, kteří v rozpravě vystoupili, se ztotožnili s předloženými návrhy. Nebylo předneseno nic, co by nás vedlo k tomu, abychom měnili nebo doplňovali usnesení, jak jsou vám předložena v tisku 125. Mám za to, že můžeme přistoupit k hlasování.

Zpravodaj posl. Václav Koutný: Stejně tak, jak hovořil prof. Vaněček, i k tomuto návrhu zákona všechny diskusní příspěvky byly v souladu se zprávou a doporučily schválit zákon. Proto navrhuji, aby zákon byl schválen s úpravami uvedenými ve společné zprávě a se změnou dnes přednesenou.

Předseda ČNR E. Erban: Můžeme přistoupit k hlasování, a to tak, že budeme o každém bodu pořadu, jejichž projednávání bylo sloučeno, hlasovat odděleně ve znění předložených společných zpráv výborů. Jsou nějaké námitky nebo připomínky k tomuto způsobu hlasování? /Nejsou./

Kdo tedy souhlasí s celým návrhem zákona ČNR o volbách do ČNR ve znění předložené společné zprávy ústavně právního výboru a výboru pro národní výbory a národnosti, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Kdo se zdržel hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada schválila svůj zákon o volbách do České národní rady. Tím je projednán třetí bod pořadu schůze.

Přistoupíme k hlasování o čtvrtém bodu pořadu. Kdo souhlasí s celým návrhem zákona ČNR o volbách do národních výborů v ČSR, a to ve znění předložené společné zprávy ústavně právního výboru a výboru pro národní výbory a národnosti a doplněné zpravodajem, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Kdo se zdržel hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada schválila svůj zákon o volbách do národních výborů v České socialistické republice.

Sděluji členům ústavně právního výboru a výboru pro národní výbory a národnosti, aby se dostavili do společné schůze obou výborů, která se bude konat v místnosti č. 46 v II. poschodí ihned po přerušení schůze.

Navrhuji, soudružky a soudruzi, abychom nyní přerušili naši schůzi a pokračovali v ní zítra v 9.00 hod. ráno.

Přerušuji schůzi.

/Schůze České národní rady přerušena v 18.50 hodin./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP