Středa 29. ledna 1969

Předsedající mpř. SL Miková /zvoní/: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, budeme pokračovat v přerušené schůzi. Přistoupíme k dalšímu bodu pořadu, kterým je

4. Návrh na zřízení výborů Sněmovny lidu podle článku 55 ústavního zákona o čs. federaci

Podle tohoto článku ústavního zákona obě sněmovny Federálního shromáždění zřizují výbory jako své kontrolní a iniciativní orgány. Návrh na zřízení výborů, který byl konzultován ve všech stranických skupinách a ve skupině poslanců bez politické příslušnosti a který máte rovněž před sebou písemně, doporučuje, aby Sněmovna lidu zřídila tyto výbory:

1. výbor mandátový a imunitní

2. výbor ústavně právní

3. výbor zahraniční

4. výbor branný a bezpečnostní

5. výbor rozpočtový

6. výbor pro hospodářskou politiku

7. výbor kulturní

8. výbor pro sociální politiku.

Předsednictvo Sněmovny lidu se ve své ustavující schůzi usneslo, že se v celém rozsahu připojuje k tomuto návrhu skupiny poslanců.

Jsou dotazy nebo má ještě někdo jiný návrh na strukturu výborů Sněmovny lidu? /Nikdo se nehlásil./

Jiné návrhy nejsou. Budeme tedy hlasovat.

Kdo souhlasí, aby Sněmovna lidu zřídila podle článku 55 ústavního zákona o čs. federaci výbory podle předloženého návrhu skupiny poslanců a předsednictva sněmovny, nechť zvedne ruku! /Děje se./ Je někdo proti? /Nikdo./ Zdržel se někdo hlasování? /Jeden./

Děkuji, to je naprostá většina.

Nyní přistoupíme k dalšímu bodu jednání, kterým je

5. Volba předsedů a ostatních členů výborů Sněmovny lidu a původní bod

7. Volba 20 členů Sněmovny lidu do předsednictva Federálního shromáždění

Soudružky a soudruzi poslanci, v předsednictvu Sněmovny lidu bylo doporučeno - a navrhujeme vám to k posouzení - zda by nebylo vhodné pro zkrácení času sloučit pátý a sedmy bod, tj. provést volby předsedů výborů a volby 20 členů Sněmovny lidu do Federálního shromáždění současně.

Dávám hlasovat. Kdo je pro? Děkuji. Je někdo proti? /Nikdo./ Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Můžeme tedy tento návrh předsednictva Sněmovny lidu realizovat.

Volbu předsedů výborů a 20 členů předsednictva Federálního shromáždění budeme podle volebního řádu provádět tajnou volbou. Návrh na předsedy výborů vám byl předložen písemně. Také tento návrh předsednictvo doporučuje, abychom jej jednomyslně schválili. Soudruh Karhan nám nyní jménem poslanců přednese návrh na 20 členné předsednictvo Federálního shromáždění, a to jménem poslanců Sněmovny lidu.

Posl. Karhan: Vážené soudružky a soudruzi, přistupujeme k volbě 20 členů předsednictva Federálního shromáždění, které máme zvolit podle čl. 56 ústavního zákona o čs. federaci. Předsednictvo Federálního shromáždění má v době, kdy FS nezasedá, vykonávat prakticky veškerou jeho působnost, samozřejmě s výjimkami stanovenými v ústavním zákoně. Předsednictvo FS setrvává ve své funkci i po uplynutí volebního období, dokud si nově zvolené FS nezvolí své předsednictvo. Avšak i v době, kdy FS zasedá, bude jeho předsednictvo plnit významné úkoly při koordinaci práce obou sněmoven; podrobnosti stanoví připravovaný jednací řád FS.

Z tohoto jen zběžného přehledu působnosti a postavení předsednictva FS vyplývá, že tento orgán sehraje důležitou úlohu při rozvoji a prohlubování činnosti našeho parlamentarismu. Předpokladem je, že zvolíme do předsednictva Federálního shromáždění takové soudruhy a soudružky, kteří svými dosavadními zkušenostmi z práce v Národním shromáždění a v ostatních zastupitelských orgánech a svými životními zkušenostmi poskytují záruku, že přispějí aktivně ke splnění uvedených cílů.

Z pověření ÚV NF ČSSR, k jehož návrhu se připojili poslanci jednotlivých klubů, proto doporučuji, aby Sněmovna lidu zvolila ze svých řad těchto 20 členů předsednictva Federálního shromáždění:

ing. Antonína Bichlera, CSc., vedoucího technického odboru Třineckých železáren a bývalého předsedu výboru průmyslového pro hlavní výrobní odvětví a dopravu NS,

Josefa Borůvku, předsedu JZD Dolany - bývalého ministra zemědělství a výživy,

Lubomíra Dohnala, dosavadního místopředsedu NS,

Alexandra Dubčeka, prvního tajemníka ÚV KSČ,

Jozefa Gabrišku, předsedu Východoslovenského KNV v Košicích a bývalého předsedu výboru pro investiční výstavbu a stavebnictví NS,

Ludovíta Hanúska, generálního tajemníka ÚV Strany slobody,

Leopolda Hofmana, předsedu Krajského svazu výrobních družstev v Českých Budějovicích a bývalého předsedu branného a bezpečnostního výboru NS,

akad. Viktora Knappa, ředitele Ústavu státu a práva ČSAV a bývalého předsedu ústavně právního výboru NS,

Růženu Kolářovou, dělnici perleťářského průmyslu a poslankyni ČNR,

MVDr. Jiřího Lacinu, vedoucího Okresního veterinárního zařízení v Chrudimi, poslance ČNR a dosavadního člena předsednictva NS,

Bohuslava Laštovičku, dosavadního člena předsednictva NS,

Elenu Litvajovou, vedoucí oddělení národních výborů SNR,

Júlia Lörincze, akademického malíře, dosavadního člena předsednictva NS,

Boženu Machačovou, bývalou ministryni spotřebního průmyslu,

Josefa Mjartana, předsedu Strany slovenské obrody,

Aloise Poledňáka, ústředního ředitele Čs. filmu a bývalého předsedu kulturního výboru NS,

Antonína Pospíšila, předsedu ÚV Čs. strany lidové a bývalého předsedu mandátového a imunitního výboru NS,

Josefa Smrkovského, předsedu Sněmovny lidu,

Jozefa Valo, místopředsedu Sněmovny lidu,

Josefa Zedníka, dosavadního místopředsedu NS.

Tolik k předloženému návrhu.

Předsedající mpř. SL Miková: Děkuji soudruhu Karhanovi. Prosím, zda jsou dotazy k předloženému návrhu nebo další návrhy.

Posl. Mjartan: Nie som v dôchodku.

Předsedající mpř. SL Miková: Soudruh Mjartan opravu, že není v důchodu. Je předsedou Strany slovenské obrody. Je ještě nějaký návrh na změnu?

Jelikož není, přistoupíme k volbě, která bude rovněž provedena tajně. Prosím volební komisi, aby zajistila vydání hlasovacích lístků a ujala se svých dalších úkolů a poslanci aby provedli volební akt.

/Probíhá volba./

Předsedající mpř. SL Miková: Soudružky a soudruzi, ptám se, jestli byly všem rozděleny volební lístky. Ptám se zároveň, jestli chce ještě někdo provést volební akt nebo jestli už všichni skončili. Ptám se předsedkyně volební komise, zda volby byly ukončeny.

Posl. MUDr. Petrusová: Áno, boli.

Předsedající mpř. SL Miková: Na základě prohlášení předsedkyně volební komise volební akt byl ukončen a prosím volební komisi, aby se ujala sčítání hlasů.

Soudružky a soudruzi poslanci, navrhuji, abychom využili přestávky, kdy volební komise bude sčítat hlasy a abychom pokračovali v dalším bodu programu. Ptám se, zda souhlasíte, abychom v programu pokračovali. /Hlasuje se./ Děkuji.

Kdo je proti? Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? Nikdo.

Přistoupíme nyní v rámci projednávaného pořadu k dalšímu bodu programu, tj.

Provedení volby poslanců do jednotlivých výborů Sněmovny lidu.

K přípravě návrhu měli možnost vyjádřit se všichni poslanci Sněmovny lidu. Písemný návrh, který vám byl rozdán, byl rovněž posouzen ve stranických skupinách a ve skupině poslanců bez politické příslušnosti. K tomuto návrhu se připojuje předsednictvo Sněmovny lidu v celém rozsahu.

Návrh poslaneckých klubů byl projednán ještě dodatečně a byly v něm provedeny některé změny. Žádám nyní generálního tajemníka Federálního shromáždění, aby tyto změny přednesl.

Gen. taj. FS doc. Kaigl: Soudružky a soudruzi poslanci, prosím, abyste si provedli malé úpravy v materiálu, který vám byl předložen:

na str. 1 - výbor zahraniční - připsat posl. Laštovička Bohuslav;

na str. 3 - výbor pro hospodářskou politiku - pod č. 24 škrtnout posl. Jiránek Václav, opravit místo posl. Pecka Vladimír posl. Pecka Vlastimil a posl. Koníček František a posl. Škultéty Jan;

na str. 4 - výbor pro sociální politiku - škrtnout pod č.12 posl. Koníček František, pod č. 28 škrtnout posl. Pecka Vlastimil a připsat posl. Pernická Anna a posl. Jiránek Václav.

To jsou všechny změny, které nám byly dodatečně nahlášeny.

Předsedající mpř. SL Miková: Děkuji gen. tajemníkovi za jeho vysvětlení.

Táži se vás, poslanci, zda máte nějaký návrh nebo změny po přečteném návrhu?

Posl. Havlíček: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, vzhledem k tomu, že výbory jsou početně dosti velké, doporučuji, aby každý z poslanců byl zařazen v jediném výboru kromě výboru mandátového.

Předsedající mpř. SL Miková: Má ještě někdo nějaký návrh nebo připomínku?

Posl. Dohnal: Vážená Sněmovno lidu, za naši stranickou skupinu navrhuji, aby posl. Jan Šubrt byl vyškrtnut z výboru zahraničního a zařazen do výboru ústavně právního.

Předsedající mpř. SL Miková: Děkuji. Je ještě nějaký jiný návrh? Hlásí se s. prof. Žiak.

Posl. prof. Žiak: Vážení priatelia, nechcem zásadne oponovať s. Havlíčkovi, ale navrhujem túto vec riešiť podľa platného rokovacieho poriadku. Keďže v rokovacom poriadku nie je vyslovená zásada, že poslanec nemôže byt zaradený do dvoch výborov, potom nemôžeme ad hoc prijať takýto návrh. Keďže je možné byť v imunitnom i v iných výboroch, potom táto zásada musí platiť. Domnievam sa, že mnohých poslancov zaujíma práca aj v iných výboroch. Akonáhle majú možnosti, čas a môžu do výboru priniesť niečo užitočného z hľadiska ich odbornosti, neodporúčam tento návrh prijať.

Předsedající mpř. SL Miková: Děkuji s.prof. Žiakovi. Prosím zda má někdo nějaký návrh nebo připomínku? /Nikdo se nehlásil./

Podaný návrh byl vysvětlen. Jde pouze o výjimku u těch, kteří jsou ve dvou výborech, a je to také na přání samotných poslanců, takže nemusíme o protinávrhu s. Havlíčka dávat hlasovat, zvláště neshoduje-li se jeho návrh s platným jednacím řádem.

Jelikož nejsou jiné připomínky, my souhlasíme s tím, co přednesl s. Dohnal a budeme respektovat jeho návrh. Nechám tedy hlasovat o složení výborů Sněmovny lidu.

Kdo je pro kandidátku tak, jak byla předložena? /Hlasuje se./ Děkuji.

Kdo je proti? /Nikdo./ Kdo se zdržel hlasování? /Jeden./

Konstatuji, že všichni navržení kandidáti byli zvoleni.

Nyní tedy, soudružky a soudruzi poslanci, přikročíme k šestému bodu programu našeho zasedání, tj.

6. Volba ověřovatelů

Volební řád stanoví, aby ověřovatelé byli voleni aklamací. V návrhu, který je součástí souhrnného návrhu písemného, se doporučuje, aby do funkcí ověřovatelů byli zvoleni tito poslanci: Bubník František, Červinka Jan, Holáň Emil, Lapárová Magdaléna, dr. Lukačovič Jozef, MUDr. Petrusová Antónia, Šubrt Jan a Tomášik Ferdinand.

Jsou nějaké další návrhy?

Posl. Josef Němec: Nejsou přítomni.

Předsedající mpř. SL Miková: Rozhlas je v každé místnosti a soudruzi vědí, že jsou navrhováni. Jsou jiné návrhy? Nejsou.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP