Středa 27. května 1970

Kdo je proti? /Nikdo./

Kdo se zdržel hlasování? /Nikdo./

Konstatuji, že přítomní poslanci odhlasovali uvedený návrh jednomyslně. Sněmovna lidu schválila vládní návrh, kterým se předkládá k souhlasu Federálnímu shromáždění ČSSR Konzulární úmluva mezi ČSSR a Francouzskou republikou, podepsaná v Praze dne 22. ledna 1969.

Přistupujeme k VI. bodu pořadu dnešní schůze, kterým je

VI

Volba člena předsednictva Federálního shromáždění ČSSR

Tato volba se bude řídit pravidly, která jsou uvedena v zákonu o jednacím řádu Federálního shromáždění ČSSR. K provedení volby je třeba zvolit volební komisi, jejíž úkoly jsou vymezeny zákonem o jednacím řádu FS.

Předsednictvo Sněmovny lidu doporučuje zvolit šestičlennou volební komisi v tomto složení: poslanci Bubník František, Červinka Jan, Holáň Emil, Lapárová Magdaléna, dr. h. c. Lukačovič Jozef a MUDr. Petrusová Antónia.

Má někdo dotaz nebo pozměňovací návrh ke složení volební komise? /Nikdo./ Pozměňovací návrhy nejsou.

Navrhuji, aby volební komise byla zvolena aklamací. Má někdo připomínku ke způsobu provedení volby? /Nikdo./ Dávám hlasovat aklamací. Kdo je pro to, aby jmenované soudružky a soudruzi poslanci byli členy volební komise? /Hlasuje se./

Kdo je proti? /Nikdo./

Kdo se zdržel hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Konstatuji, že jednomyslně byl přijat návrh na složení volební komise pro volbu člena předsednictva Federálního shromáždění. Prosím, aby volební komise určila ze svého středu předsedu a připravila se na plnění svých úkolů.

Přistoupíme nyní k volbě člena předsednictva Federálního shromáždění ČSSR.

Sděluji, že poslanec Josef Korčák oznámil dopisem ze dne 16. února 1970 předsednictvu Federálního shromáždění ČSSR, že vzhledem k neslučitelnosti funkce člena vlády ČSSR s funkcí člena předsednictva Federálního shromáždění ČSSR podává ve smyslu článku 67 odst. 3 zákona o československé federaci rezignaci na funkci člena předsednictva Federálního shromáždění ČSSR.

Předsednictvo Sněmovny lidu navrhuje, aby byl místo poslance Josefa Korčáka zvolen členem předsednictva Federálního shromáždění ČSSR poslanec Jaroslav Kalkus.

Soudruh Kalkus je dlouholetý poslanec nejvyššího zastupitelského sboru a vždy se pilně podílel na práci tohoto orgánu a velmi aktivně vždy působil ve svém volebním obvodu. Vždy zastával principiální stanovisko ke všem základním otázkám, a to zejména v letech 1968 a 1969.

Ptám se, vážené soudružky a soudruzi, zda jsou nějaké dotazy k předloženému návrhu nebo zda má někdo nějaký jiný návrh. /Nebyly./ Protože nejsou žádné dotazy, můžeme přistoupit k volbě, která musí být provedena podle § 22 odst.1 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění tajně.

V této chvíli je v sále přítomno 216 poslanců. Prosím volební komisi, aby zajistila vydání hlasovacích lístků a aby se ujala svých úkolů. Prosím soudruhy poslance, aby zůstali na svých místech.

/Probíhá tajná volba./

Předsedkyně SL MUDr. S. Pennigerová: Dostali jste všichni, soudruzi poslanci a soudružky poslankyně, hlasovací lístky? /Ano./

Přerušujeme jednání na 15 minut.

/Schůze přerušena v 10.48 hod./

/Schůze opět zahájena v 11.08 hod./

Předsedkyně SL MUDr. S. Pennigerová: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, zahajuji přerušenou schůzi.

Volební komise skončila sčítání hlasů a podepsala zápis o provedené volbě.

Prosím předsedu volební komise, poslance dr. Lukačoviče, aby přečetl zápis o výsledku volby.

Předseda volební komise poslanec dr. h. c. J. Lukačovič: Komisia poslancov Snemovne ľudu, ktorú zvolila Snemovňa ľudu pre voľbu člena Predsedníctva Federálneho zhromaždenia, oznamuje, že poslancom bolo vydané 213 hlasovacích lístkov. Hlasovania sa zúčastnilo 212 poslancov. Po skončení hlasovania komisia zistila, že bolo odovzdané dovedna 212 platných hlasov, z čoho pre navrhnutého kandidáta poslanca Jaroslava Kalkusa bolo odovzdané 212 hlasov. Proti nebol žiaden hlas, neboli ani neplatné hlasy. Hlasovania sa zdržal jeden poslanec. Pre navrhnutého kandidáta bola odovzdaná nadpolovičná väčšina hlasovacích lístkov z počtu prítomných poslancov Snemovne ľudu.

Předsedkyně SL MUDr. S. Pennigerová: Děkuji předsedovi volební komise s. dr. Lukačovičovi za přednesení zprávy volební komise.

Konstatuji, že Sněmovna lidu zvolila za člena předsednictva Federálního shromáždění tajnou volbou poslance Jaroslava Kalkuse.

Dovolte mi, abych poslanci Jaroslavu Kalkusovi popřála do funkce člena předsednictva Federálního shromáždění hodně úspěchů a zdaru. /Potlesk./

Sedmým bodem dnešního pořadu je

VII

Návrh na odvolání některých soudců Nejvyššího soudu ČSSR

/tisk 41 a tisk 42/

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky předkládá Federálnímu shromáždění návrh na odvolání podle § 51 odst. 1 písm. a/ zákona č. 36/1964 Sb., o organizaci soudů a o volbách soudců, ve znění zákona č. 156/1969 Sb., dr. Otakara Adamce, dr. Mileny Hoferové, dr. Júlia Lehotského, dr. Františka Palduse, dr. Josefa Šilínka a dr. Lubomíra Veletu z funkcí soudců Nejvyššího soudu.

Návrh odůvodní člen předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR, poslanec Rudolf Rejhon. Prosím, aby se ujal slova.

Člen předsednictva ÚV NF ČSSR, poslanec Rudolf Rejhon: Soudružky a soudruzi poslanci, předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSSR na své schůzi dne 5. května t. r. se zabývalo návrhem na odvolání některých soudců Nejvyššího soudu ČSSR. Jednomyslně rozhodlo doporučit Federálnímu shromáždění ČSSR jejich odvolání, přestože máme dnes zvolit nové soudce Nejvyššího soudu ČSSR. Jde o šest soudců Nejvyššího soudu ČSSR podle písemného návrhu, který vám byl dnes rozdán, a jak jej jmenovala soudružka předsedkyně.

Uvedení soudci závažným způsobem porušovali své soudcovské povinnosti. Svými politickými postoji v letech 1968 a 1969 narušovali vážnost soudcovské funkce, snižovali důvěru občanů k socialistickému soudnictví a neprojevovali oddanost k socialistickému zřízení tak, aby byli vzorem ostatním spoluobčanům.

Jejich nesprávné politické postoje se projevovaly zejména tím, že podceňovali nebezpečí, které hrozilo socialismu v ČSSR ze strany pravicových a protisocialistických sil. Byli nekritickými stoupenci pravicově oportunistických politiků, podporovali nositele pravicově oportunistických názorů a protisovětských nálad u Nejvyššího soudu. Nepodporovali dostatečně úsilí o konsolidaci politických poměrů a ani se neangažovali pro politiku nového vedení Komunistické strany Československa a Národní fronty.

Někteří z nich znevažovali spojenectví se Sovětským svazem, vyzývali, aby o pomoc byla požádána Organizace spojených národů. Pokoušeli se o odeslání protisovětské rezoluce všem nejvyšším soudům, byli stoupenci a angažovali se za okamžité svolání XIV. sjezdu Komunistické strany Československa. Byli iniciátory nebo podporovali odeslání nátlakové rezoluce před listopadovým plénem ÚV KSČ v roce 1968 a nedoceňovali význam přijaté rezoluce ÚV KSČ. Někteří z nich byli přitom funkcionáři stranické a odborové organizace.

Takové politické postoje svědčí o tom, že zklamali důvěru, která jim byla dána, a kromě toho nejsou v souladu s funkcí soudce Nejvyššího soudu, který má právě zabezpečovat, aby všechny soudy řádně plnily základní úkoly spočívající zejména v ochraně socialistického státu, jeho společenského zřízení a vztahů ke světové socialistické soustavě.

Takové politické postoje svědčí o tom, že zklamali důvěru, která jim byla dána, a kromě toho nejsou v souladu s funkcí soudce nejvyššího soudu, který má právě zabezpečovat, aby všechny soudy řádně plnili základní úkoly spočívající zejména v ochraně socialistického státu, jeho společenské zřízení a vztahů ke světové socialistické soustavě.

Z pověření předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR navrhuji, aby soudci jmenovaní v návrhu /tisk č. 41/, byli ze svých funkcí odvoláni.

Předsedkyně SL MUDr. S. Pennigerová: Děkuji poslanci Rejhonovi za jeho zdůvodnění.

Soudružky a soudruzi poslanci, slyšeli jste návrh ústředního výboru Národní fronty ČSSR. Ptám se vás, kdo má dotaz nebo připomínku k tomuto návrhu? /Nikdo./

Navrhuji, abychom o každém návrhu hlasovali zvlášť. Kdo souhlasí s tímto způsobem hlasování, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Kdo je proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Přistoupíme nyní k hlasování.

Kdo souhlasí s tím, aby z funkce soudce Nejvyššího soudu byl odvolán dr. Otakar Adamec, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Kdo je proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Konstatuji, že byl jednomyslně z funkce soudce Nejvyššího soudu odvolán dr. Otakar Adamec.

Kdo souhlasí s tím, aby z funkce soudce Nejvyššího soudu byla odvolána dr. Milena Hoferová, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Kdo je proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Konstatuji. že z funkce soudce Nejvyššího soudu byla jednomyslně odvolána dr. Milena Hoferová.

Přistoupíme k dalšímu návrhu. Kdo souhlasí s tím, aby z funkce soudce Nejvyššího soudu byl odvolán dr. Július Lehotský, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Kdo se zdržel hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Konstatuji, že jednomyslně byl z funkce soudce Nejvyššího soudu odvolán dr. Július Lehotský.

Nyní budeme hlasovat o dalším návrhu. Kdo souhlasí s tím, aby z funkce soudce Nejvyššího soudu byl odvolán dr. František Paldus, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Konstatuji, že z funkce soudce Nejvyššího soudu byl odvolán dr. František Paldus jednomyslně.

Kdo souhlasí s tím, aby z funkce soudce Nejvyššího soudu byl odvolán dr. Josef Šilínek, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Kdo je proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Konstatuji, že z funkce soudce Nejvyššího soudu byl odvolán dr. Josef Šilínek jednomyslně.

Nyní budeme hlasovat o dalším návrhu. Kdo souhlasí s tím, aby z funkce soudce Nejvyššího soudu byl odvolán dr. Lubomír Veleta, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Konstatuji, že byl jednomyslně odvolán dr. Lubomír Veleta z funkce soudce Nejvyššího soudu.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSSR podává návrh na odvolání dr. Otomara Bočka podle § 44, písm. a/ a § 51, odst. 1, písm. a/ zákona č.36/1964 Sb., o organizaci soudů a o volbách soudců, ve znění zákona č. 156/1969 Sb., z funkce soudce Nejvyššího soudu a z funkce předsedy Nejvyššího soudu. Návrh odůvodní člen předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR poslanec Rudolf Rejhon. Prosím, aby se ujal slova.

Člen předsednictva ÚV NF ČSSR, poslanec Rudolf Rejhon: Soudružky a soudruzi poslanci, v souvislosti s prohlubujícím se procesem konsolidace ve společnosti a celkovou situací u Nejvyššího soudu ČSSR se ukázalo, že je zapotřebí odvolat z funkcí i dosavadního předsedu Nejvyššího soudu ČSSR dr. Otomara Bočka. Jmenovaný se v roce 1968 velmi politicky angažoval. Své názory a stanoviska publikoval v denním tisku, v různých časopisech a v tisku odborném. Tato jeho publikační činnost objektivně přispěla k dezorientaci soudů, k útokům pravice na soudnictví a státní orgány a k prohloubení krize u Nejvyššího soudu ČSSR a soudů vůbec. Dr. Otomar Boček byl zvolen delegátem XIV. sjezdu KSČ. Zúčastnil se tzv. vysočanského sjezdu, kde ve zdramatizované formě přednesl své zážitky z předsednictva vlády z 20. srpna 1968. Podobně vystupoval i na poradách a schůzích na půdě Nejvyššího soudu. Jako předseda Nejvyššího soudu nevystupoval dostatečně důrazně proti nositelům pravicově oportunistických názorů u Nejvyššího soudu, zvláště v kádrových opatřeních na pracovišti. Nese plnou odpovědnost za to, že nebyla prakticky uplatňována sjednocovací a usměrňovací činnost Nejvyššího soudu formou usnesení jeho plén, opatřeními jeho presidia nebo stanovisky kolegií. Je to tím závažnější, že v době útoků pravicově oportunistických a protisocialistických sil zvenčí i v počátcích pravicově oportunistického působení uvnitř justice docházelo k rozkolísání praxe, takže potřeba jejího usměrňování a sjednocování byla tím naléhavější. Tato nezbytná potřeba se projevila zejména po účinnosti zákona o soudní rehabilitaci, zvláště poté, když rozhodovací činnost rehabilitačních senátů krajských soudů se octla v rozporu s preambulí zákona o soudní rehabilitaci. Vzhledem k uvedeným okolnostem navrhuje předsednictvo ÚV NF ČSSR odvolat dr. Otomara Bočka z funkce soudce a předsedy Nejvyššího soudu ČSSR /tisk 42/.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP