Čtvrtek 18. prosince 1975

V uplynulé pětiletce se dále vyhrotila situace v životním prostředí, zejména v rozhodujících průmyslových aglomeracích. Vláda - vědoma si odpovědnosti socialistického státu za tvorbu a ochranu životního prostředí - věnovala těmto otázkám trvalou pozornost. Vycházela přitom ze základních směrnic a závěrů XIV. sjezdu KSČ a z usnesení České národní rady k otázkám životního prostředí z prosince 1973. Zvlášť se soustředila na jejich řešení v průmyslových aglomeracích Severočeského kraje a v hlavním městě Praze se snahou docílit zlepšení nepříznivého stavu.  

Ochranu přírody považuje vláda za stále naléhavější úkol v zájmu zachování zdraví občanů. Tento cíl sledovala i výzva vlády k výsadbě a ochraně zeleně, která našla značnou odezvu v našich městech a obcích.

Soudružky a soudruzi poslanci, červencové zasedání ÚV KSČ z roku 1973 nám uložilo, abychom zvýšili úsilí ve výchově mladé generace, která převezme odpovědnost za další rozvoj naší socialistické společnosti. V tomto směru jsme dosáhli v posledních letech - především ve školství - významného pokroku. Podařilo se zkonsolidovat práci ve školách a výchovných zařízeních. Zlepšily se výsledky výchovy, vycházející z principů marxismu-leninismu ve spojení se společenskou angažovaností. Posílil se též polytechnický charakter školy.

Výrazně pokročil proces demokratizace školství. V souladu se sociální strukturou společnosti vzrostl počet dětí z dělnických a rolnických rodin, které studují na výběrových školách. Dnes činí jejich podíl na středních školách 72 % a na vysokých školách 64,5 %. V tom se projevuje politika posilování vlivu a úlohy dělnické třídy ve společnosti, kterou principiálně provádí naše strana.

Středem naší pozornosti byla v uplynulém období příprava mládeže pro dělnická povolání. Je to klíčová oblast výchovy. Řešili jsme rozvoj učňovského školství, jež je zdrojem reprodukce kvalifikované dělnické třídy. Zavedli jsme čtyřleté učební obory s maturitou a internátní střední školy pro pracující. Další základní změny jsou zakotveny v projektu rozvoje školské soustavy a budou se postupně uskutečňovat v příští pětiletce. Široce založenou reformou středoškolského a vysokoškolského studia směřujeme k tomu, aby se každému dostalo co možná nejvyššího vzdělání, aby odborná kvalifikace byla vždy spojena s politickým a třídním uvědoměním a odpovídala vědeckotechnickému rozvoji společnosti.

Také v předškolní výchově jsme dosáhli určitých úspěchů. V letech 1971-1975 bylo uvedeno do provozu 214 mateřských škol. Počet 3 - 5letých dětí navštěvujících mateřské školy vzrostl o 20 % proti roku 1970, čímž se letos zvýšil podíl dětí umístěných v mateřských školách na 68 %. Vzhledem k vysokému procentu zaměstnaných žen tento stav není ještě uspokojivý.  

Během pětiletky bylo odevzdáno do provozu 212 základních devítiletých škol. Neinvestiční výdaje dosáhly letos částky 11,3 mld Kčs a proti roku 1970 vzrostly o 3 mld Kčs. Zvýšené prostředky přispěly především k modernizaci výuky.

Hodnota školních potřeb a učebnic poskytovaných zdarma dosáhla za tuto pětiletku částky 760 miliónů Kčs.

Tempo růstu výdajů ve školství se odráží i v růstu průměrných ročních výdajů na jednoho žáka ZDŠ, které v roce 1974 dosáhlo 3120 Kčs. Přes množství prostředků, které jsme vynaložili na investiční výstavbu ve školství, máme ještě okresy a místa, kde dále trvá vysoká směnnost vyučování, máme stále školy, které nutně potřebují opravy, nebo dokonce školy, jejichž technický stav je zcela nevyhovující.

Vážíme si všech kroků k modernizaci a racionalizaci a zefektivnění výchovně vzdělávacího procesu a vysoce hodnotíme každodenní práci učitelů, mistrů a vychovatelů i ostatních výchovných pracovníků. Při výchově mladé generace je třeba zvláště zvyšovat náročnost. Před výchovné pracovníky musíme postavit jasnou, dlouhodobou perspektivu rozvoje vzdělání národa a tomuto cíli podřídit a přizpůsobit všechny naše další kroky ve výchově mladé generace.

V souladu s tímto záměrem jsou připraveny dva důležité návrhy projektů, které mají určit perspektivu přípravy mládeže pro život a práci v rozvinuté socialistické společnosti. Je to návrh dalšího rozvoje československé vzdělávací soustavy a návrh uceleného systému komunistické výchovy mládeže. Oba tyto návrhy budou předloženy XV. sjezdu KSČ a stanou se základnou pro práci škol v další etapě.

Mladým lidem, jejich potřebám a starostem, věnovala naše vláda soustavně pozornost. Soustředili jsme ji na otázky ideové výchovy, na sociálně ekonomické problémy mládeže, na zvyšování jejího podílu při řízení společnosti a na vytváření podmínek pro rozvoj tvůrčí aktivity ve volném čase. Jsme rádi, že došlo k dalšímu zvýšení politické a společenské aktivity mládeže, že se nám daří její příprava pro ještě náročnější úkoly ve vyspělé socialistické společnosti.

Důležité místo pro rozvoj mladé generace - stejně jako pro udržování a upevňování zdraví i ostatních občanů - má nepochybně tělesná výchova. Proto jsme ve vládě věnovali pozornost nejen podpoře vrcholového sportu a státní sportovní reprezentaci, ale i vytváření podmínek pro masový rozvoj tělesné výchovy.

Vraťme se na chvíli o půl roku nazpět a připomeňme si neobyčejné výsledky Československé spartakiády 1975, která byla nejen úspěchem masové tělovýchovy, ale stala se i manifestací důvěry lidu v politiku KSČ.

O tom, jakých výsledků jsme dosáhli v rozvoji kultury v posledním období, informoval Českou národní radu v říjnu ministr kultury ČSR soudruh Klusák. Nebudu zde proto znovu opakovat fakta, která máte ještě v živé paměti a k nimž jste také v diskusi vyslovili své názory. Chci jenom v této souvislosti zdůraznit, že úkoly, které si vláda pro vytváření podmínek rozvoje naší socialistické kultury stanovila, se nám daří za aktivní spolupráce národních výborů a kulturní fronty vcelku úspěšně plnit.

Stejné ovoce přináší práce se sdělovacími prostředky. V uplynulém období tisk, rozhlas a televize využívaly svých širokých možností k tomu, aby v duchu politiky strany soustavně a srozumitelně působily na formování charakteru a politického vědomí našeho lidu. V třídním zápasu mezi socialismem a kapitalismem sdělovací prostředky úspěšně plnily své úkoly, aktivně prosazovaly politiku komunistické strany a účinně podporovaly program české vlády.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, vláda si byla od počátku vědoma, že splnění jejích záměrů se neobejde bez zvyšování účinnosti řízení. Zpráva, kterou vám dnes předkládáme, na konkrétních výsledcích ukazuje, že jsme dosáhli určitého pokroku. Stále se však přesvědčujeme o tom, že řízení a jeho úroveň vždy neodpovídají potřebám rozvoje společnosti.

Naší snahou bylo zlepšit řídící práci vlády a vést k vyšší náročnosti jednotlivé ústřední orgány i národní výbory. Toto úsilí nacházelo odraz v plánech práce vlády, do nichž jsme zahrnovali především problémy, jejichž řešení má pro rozvoj naší socialistické společnosti v dané etapě klíčový význam. Ke koncepčnímu charakteru naší práce napomáhá její důsledná koordinace s plány hlavních úkolů federální vlády, vlády Slovenské socialistické republiky i České národní rady.  

K tomu, aby vláda mohla náročněji posuzovat kvalitně připravené všestranně projednané a včas předložené materiály, vytvořila větší prostor pro práci svého předsednictva, jeho členů a svých poradních orgánů. Zejména šlo o prohloubení rozhodovací, koordinační a kontrolní činnosti předsednictva vlády v péči o plánovitost, programovost a kvalitní přípravu jednání. Rovněž jsme dbali o to, aby u návrhů zásadního a koncepčního charakteru se stalo pravidlem jejich předběžné posuzování a konzultace v předsednictvu a v poradních orgánech vlády.

V duchu Směrnice XIV. sjezdu KSČ věnovala vláda stálou pozornost také rozvoji kontroly, jako nedílné součásti řídící práce. Na základě zákonů o lidové kontrole byla vybudována soustava orgánů lidové kontroly v ČSR. Byly zřízeny výbory lidové kontroly v resortech i při národních výborech.

V orgánech lidové kontroly pracuje přes 8000 členů a několik dalších tisíc dobrovolných spolupracovníků. Byl tak vybudován aktiv zkušených funkcionářů, který spolu s nevelkým odborným aparátem se stal nepostradatelným nástrojem prosazování politiky strany a ochrany zájmů státu a občanů.

Za uplynulé období orgány lidové kontroly uskutečnily několik tisíc kontrolních akcí, jejichž výsledky přispěly k odstranění nedostatků a k řešení problémů jednotlivých úseků národního hospodářství i ke zvýšení úrovně řízení ústředních orgánů i národních výborů.

Ne náhodou vyzvedlo listopadové zasedání ÚV KSČ v roce 1974 potřebu zvýšení úrovně řízení jako naléhavý požadavek doby, jako jednu z předních podmínek dalšího hospodářského rozvoje, neboť mechanismus národního hospodářství a vyspělé socialistické společnosti je stále složitější a jeho řízení náročnější. Neobejde se bez neustálého zdokonalování plánovitosti v řízení, bez zkvalitňování procesu v řízení v centrální i podnikové sféře. Proto vláda prosazovala vývoj účinnějších metod řízení, které lépe působí na uvolňování vnitřních rezerv, na rozvoj iniciativy pracujících, které vedou k trvalému snižování spotřeby materiálů, energie a živé práce, k plnému využívání základních fondů a pomáhají k tomu, aby každý byl hospodářem na svém pracovišti.

Zavedli jsme ekonomické experimenty v resortech průmyslu, stavebnictví, obchodu, lesního a vodního hospodářství. V nich si ověřujeme účinnost nových prvků řízení, reprodukčního procesu, regulace pracovních sil, organizace stavebních prací a činnosti vnitřního obchodu. Jejich dosavadní průběh naznačuje pozitivní výsledky. Bude však třeba v nich ještě pokračovat, další experimenty zavádět a získané zkušenosti využít v širším rozsahu. Účinnost soustavy řízení je podmíněna úrovní řídícího procesu na všech stupních.

Zkušenosti znovu a znovu potvrzují, že o kvalitě a plnění každého úkolu, o úspěšném překonávání nedostatků a těžkostí rozhodují vždy kádry, jejich politická vyspělost, odborné znalosti, morální vlastnosti, iniciativa a obětavost.

V uplynulém období bylo pro naši kádrovou práci charakteristické plnění tří úkolů: očista řídícího aparátu, další zvyšování politické i odborné úrovně vedoucích pracovníků a zavedení systému pravidelného hodnocení všech pracovníků.

Cílevědomě řídíme doplňování a zvyšování kvalifikace vedoucích pracovníků, pomocí tak zvané cyklické průpravy. Zavedli jsme systém pravidelnosti komplexního hodnocení, který se osvědčuje, přispívá k hlubšímu poznání politických, odborných i morálních kvalit pracovníků a postupně se vžívá jako účinný nástroj řízení výchovy a kontroly kádrů a současně je i východiskem pro formování tak potřebných kádrových rezerv.

Potřeby dalšího rozvoje socialistické společnosti kladou stále vyšší nároky na vedoucí pracovníky. Kádrové práci v jejím komplexním pojetí budeme proto i nadále věnovat soustavnou pozornost.

Chtěl bych na závěr položit otázku: Byla naše práce a politika taková, aby jí rozuměli lidé, aby byla v souladu s jejich zájmy a potřebami, aby ji přijímali a podporovali?

Můžeme s plnou odpovědností prohlásit, že nic jiného jsme nesledovali, o nic jiného neusilovali, než o čestné naplňování principu, který je obsahem a smyslem politiky KSČ a který vyjádřil soudruh Gottwald slovy: "Na konci všeho našeho snažení je člověk, je péče o jeho blaho.,,

Mohli jsme se dopustit chyb, mohli jsme mít v práci i nedostatky, leccos udělat lépe i rychleji. Jedno je však jisté, že jsme se řídili snahou plnit svou povinnost a co nejvíce pomáhat rozkvětu vlasti a obohacování života našeho lidu.

Právem se považuje za jeden z výrazů podpory politiky vedoucích stranických a státních orgánů aktivita a pracovní iniciativa lidu. Podle takového měřítka se nemáme za co stydět. V celém uplynulém období jsme se mohli o masovou iniciativu opírat. Pomáhala nám překonávat mnohé obtíže, řešit úzká místa a rozmnožovat výsledky při plnění národohospodářských plánů. Vyvrcholila zvláště v letošním roce, v roce 30. výročí osvobození naší vlasti Sovětskou armádou. Dokladem je nespočet závazků a jejich plnění, dokladem je nebývalý růst počtu brigád socialistické práce, rozvoj zlepšovatelského hnutí, hnutí za úsporu materiálu a energie a řada dalších projevů masové iniciativy. Jsme za ni vděčni, vážíme si ji a budeme ji ze všech sil podporovat i v budoucnu.

Soudružky a soudruzi poslanci, stojíme na prahu nové pětiletky. Nejednu otázku je třeba ještě vyjasnit, upřesnit a dohodnout. Základní však známe. Výchozí základna, získané zkušenosti, jasná a cílevědomá politika vedoucí síly naší společnosti - Komunistické strany Československa - úzká spolupráce se socialistickými zeměmi, zvláště se Sovětským svazem, vytvářejí předpoklady úspěšně pokračovat v pozitivním vývoji našeho národního hospodářství pro stále lepší a spokojenější život našeho lidu. Jménem vlády České socialistické republiky chci ujistit Českou národní radu, že těmto cílům dáme v příštím období všechny své síly. /Dlouhotrvající potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP