Čtvrtek 18. prosince 1975

Předseda ČNR Evžen Erban: Soudružky a soudruzi, jménem vás všech děkuji předsedovi vlády za podanou zprávu o plnění programového prohlášení vlády.

V závěru dnešního jednání přijme Česká národní rada usnesení. Z pověření předsednictva ČNR doporučuji, aby pro jeho přípravu byla zvolena pětičlenná návrhová komise ve složení: předseda komise místopředseda ČNR dr. Vladimír Ambruz, členové komise: poslanec Jaroslav Vejr, poslanec dr. Miloslav Drahota, poslanec Oldřich Balabán, poslankyně Marie Šmotková.

Jsou nějaké připomínky k tomuto návrhu? /Nikdo se nehlásí./ Nejsou.  

Kdo souhlasí s tím, aby byla zvolena návrhová komise v uvedeném složení? /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Návrhová komise je zvolena.

Přerušuji nyní, soudružky a soudruzi, schůzi do 11.50 hodin.

/Schůze přerušena v 11.32 hodin a znovu zahájena v 11.50 hodin./

Předseda ČNR Evžen Erban: Soudružky a soudruzi poslanci, zahajuji rozpravu k projednávané zprávě předsedy vlády. Jako první je do rozpravy přihlášen místopředseda České národní rady a předseda Klubu komunistických poslanců ČNR soudruh Oldřich Voleník. Připraví se soudruh poslanec ing. Jiří Burian.

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté! Skutečnost, že Česká národní rada se v průběhu tohoto volebního období opětovně zabývá plněním programového prohlášení vlády České socialistické republiky, již sama o sobě dokladuje význam, který tomu Česká národní rada přikládá.

V této soustavně prováděné kontrole vidíme plnění svých ústavních povinností, ale i příležitost k bilancování výsledků rozvoje naší společnosti při plnění závěrů XIV. sjezdu Komunistické strany Československa.

Dnes, kdy máme možnost hodnotit plnění programového prohlášení vlády spolu s výsledky celého pětiletého plánu, můžeme s uspokojením konstatovat, že základní cíle v rozvoji našeho národního hospodářství, uložené XIV. sjezdem a 5. pětiletým plánem, se úspěšně plní a v mnohém směru i vysoko překračují.

Cílevědomým úsilím vlády ČSR, podporovaným obětavou prací, rostoucí aktivitou a tvůrčí iniciativou pracujících, bylo dosaženo významných úspěchů jak v oblasti materiální výroby, tak i v oblastech politického, kulturního a sociálního rozvoje České socialistické republiky.  

Potvrzují to fakta, o kterých zde hovořil předseda vlády soudruh Korčák, potvrzují to i předcházející jednání našich výborů, předsednictva i celé České národní rady. Na základě těchto výsledků můžeme s radostí konstatovat, že vláda ČSR si plně zasloužila důvěru, kterou jsme jí před čtyřmi lety vyslovili. Byla vyslovena nejen za nás poslance České národní rady, ale vyslovili jsme ji i jménem všech občanů ČSR, kteří nás do funkcí zvolili.

Na dosažených výsledcích má nespornou zásluhu důsledná a koncepční politika ústředního výboru strany při plnění závěrů XIV. sjezdu. Projevem toho je i růst stranické a státní autority i účasti pracujících na řízení a správě státu. Prohlubování socialistické demokracie bylo vyjádřeno i v cílevědomém rozvíjení součinnosti České národní rady s národními výbory.

Pozitivní výsledky dosahované v 5. pětiletém plánu, zejména trvalý dynamický růst materiální výroby, prokazují, že naše socialistická ekonomika, založená na pevném spojenectví se Sovětským svazem a ostatními zeměmi socialistického společenství, je dostatečně silná, aby mohla uskutečňovat ještě náročnější rozvojové cíle, které stanovil XIV. sjezd strany, a mohla čelit důsledkům vážné hospodářské krize v kapitalistickém světě.

Naši pracující, zvláště v této době, oceňují okolnost, že životní úroveň v Československu a zejména hladina cen v naší republice zůstaly nadále zachovány i přes nepříznivé vnější vlivy, které se projevovaly ve vysokém růstu surovinových a materiálových cen na kapitalistickém trhu. Přičteme-li k tomu skutečnost, že průměrný roční příjem na jednoho obyvatele České socialistické republiky stoupl v 5. pětiletce o 3870 Kčs, tj. o 23 %, dostaneme celkový obraz růstu kupní síly a životní úrovně našeho obyvatelstva.

V uplynulých letech se tak podařilo vysoký standard životní úrovně dále zvyšovat a spolu s tím pokračovat v naplňování humanistických cílů politiky naší strany, o čemž svědčí i nedávno schválený zákon o sociálním zabezpečení. Přitom můžeme číst v denním tisku, jak rostou ceny v západních zemích.

Dosažené výsledky mají příznivý ohlas mezi pracujícími, kteří svým aktivním přístupem k plnění plánovaných úkolů, vytvářením nových brigád socialistické práce a uzavíranými závazky dokazují, že podporují úsilí vlády v budování vyspělé socialistické společnosti.

Jsme si vědomi, že pozitivní výsledky národního hospodářství se nedosahují snadno a že je třeba překonávat potíže způsobované rostoucí složitostí vnitřních i vnějších ekonomických vztahů. Jde především o nedostatek pracovních sil, o potíže s nákupem i odbytem na kapitalistických trzích a o další problémy, o kterých zde hovořil předseda vlády soudruh Korčák.

Proto podporujeme prosazování všech aktivních opatření vlády ČSR, která v souladu s výsledky loňského listopadového zasedání ústředního výboru strany směřují k rozhodnějšímu zvyšování efektivnosti a hospodárnosti ve výrobní i nevýrobní sféře a zároveň i ke zvyšování náročnosti na úroveň řídící práce na všech stupních. Realizaci tohoto procesu, jehož intenzivnější podpora se stala v posledním roce jednou ze základních náplní činnosti stranických skupin našich výborů a všech orgánů České národní rady, budeme přikládat mimořádný význam i ve zbývající části volebního období.

O soustavné zvyšování aktivního podílu České národní rady na zabezpečování politických direktiv stranických orgánů usiluje Klub komunistických poslanců ČNR spolu s ostatními poslanci již od samého počátku volebního období. Považujeme stále za svůj základní úkol vycházet z dlouhodobé Směrnice předsednictva ČNR k zajišťování závěrů XIV. sjezdu naší strany v podmínkách České národní rady.

Rád, soudružky a soudruzi poslanci, konstatuji, že dosavadní spolupráce vlády s Českou národní radou, prostoupená vzájemnou důvěrou a porozuměním, se ukázala jako velmi užitečná a plodná. Společně jsme postupovali při řešení klíčových problémů politického, hospodářského a společenského života v zemi. Aktivní přístup vlády a jejích členů, který provázel všechna tato jednání, si dnes zasluhuje ze strany komunistických poslanců, ale i celé České národní rady plného uznání a ocenění.

Díky tomu jsme mohli v posledních letech věnovat značnou pozornost i rozvoji takových významných oblastí naší ekonomiky, jako je hlavní město Praha, Severočeský kraj i ostravská průmyslová aglomerace. Mnohé se nám, jak říkal soudruh Korčák, spolu s vládou podařilo úspěšně řešit. Kupříkladu tato pětiletka znamená zahájení grandiózní přestavby

Prahy v socialistické velkoměsto. V některých problémech ale, jak to konstatuje i zpráva vlády, jsme příliš neuspěli. Konkrétně v investiční výstavbě. I přes některá zlepšení se dosud potýkáme s řadou vleklých nedostatků, které způsobují, že rostou rozpočtové náklady staveb, které, hlavně v důsledku vysoké rozestavěnosti a dlouhých dob výstavby, neúměrně dlouho váží prostředky, které do výstavby každoročně vkládáme. Že to nejsou prostředky nikterak malé vidíme z toho, že v loňském roce dosáhly na území naší republiky výše pohybující se řádově kolem 80 mld Kčs. Pokládáme proto za správné, že vláda ČSR se zaměřuje na investiční výstavbu spolu s vládou ČSSR.

Zvláštní pozornost si zasluhuje také racionální využívání surovinové a energetické základny a hospodaření s materiálem. Víme všichni, soudružky a soudruzi, že jsme země chudá na suroviny a že většinu z nich dovážíme.

Místopředseda vlády soudruh Rázl správně uvedl na nedávném semináři, že často neumíme plně docenit obrovský význam pomoci, kterou nám poskytuje Sovětský svaz v dodávkách potřebných surovin a materiálů, a to v cenách, které jsou pro nás mimořádně výhodné. V minulém roce představují dodávky ropy ze Sovětského svazu více než 97 % z celkového dovozu pro Československo. U železné rudy to bylo zhruba 85 %, u surového železa a pyritu téměř 100 % a tak bych mohl pokračovat i v dalších údajích.

Návštěva naší stranické a vládní delegace, vedená generálním tajemníkem ústředního výboru KSČ soudruhem Husákem minulý měsíc v Sovětském svazu potvrzuje, že rozsah vzájemné spolupráce mezi našimi státy se bude i v dalších letech rozvíjet. To ovšem neznamená, že si můžeme dovolit se surovinami plýtvat, zvláště dnes, kdy jsou ve světě stále vzácnější, jejich ceny rostou a část jich je nutno dovážet i z kapitalistických zemí.

Musíme proto jen uvítat, že vláda ČSR přijala náročná opatření ke snížení spotřeby energie, materiálů a surovin. I my, jako poslanci České národní rady budeme působit na úspornější hospodaření s elektřinou, plynem i dalšími energetickými potřebami a materiály.

V jednání předsednictva a ve výborech České národní rady jsme se přesvědčili o existenci řady možností lepšího využívání i naší domácí surovinové základny.

Již na těchto několika otevřených otázkách je vidět, že přes úspěšné zvládnutí řady úkolů máme před sebou i takové problémy a nedostatky, které čekají na své řešení. Východisko nehledejme v množství přijatých opatření, ale v jejich účinnosti, kvalitě a důsledné kontrole.

Tuto zásadu uplatňuje Klub komunistických poslanců ČNR i při prohlubování kontrolní a iniciativní činnosti České národní rady. V souladu s tím dbal také Klub o to, aby všichni poslanci České národní rady byli na své politické úkoly, vyplývající z ústavních funkcí České národní rady systematicky připravováni.

Svoji pozornost soustředil Klub zejména na to, aby se pomoc při zabezpečování závěrů XIV. sjezdu naší strany stala základní náplní práce České národní rady, jejích orgánů i všech poslanců. Takovouto orientaci stanovila dlouhodobá směrnice předsednictva ČNR k činnosti České národní rady pro celé volební období. Zkušenosti získané po uplynutí čtyř let potvrzují, že tento postup se plně osvědčil. Osvědčilo se i to, že Klub vedl stranické skupiny výborů k tomu, aby úkoly pracovních plánů všech orgánů České národní rady byly neustále s touto dlouhodobou Směrnicí předsednictva v souladu a jejich provádění bylo důsledně zabezpečováno a kontrolováno.

Klub komunistických poslanců ČNR prostřednictvím stranických skupin ve výborech napomáhal i k rozpracování závěrů ústředního výboru strany, které konkretizovaly úkoly XIV. sjezdu do jednotlivých oblastí politického a hospodářského života naší socialistické společnosti. Výsledky plenárních zasedání ústředního výboru strany se staly na základě opatření přijímaných předsednictvem ČNR nedílnou součástí úkolů obsažených v plánech práce orgánů České národní rady.

Velkou pozornost věnuje Klub komunistických poslanců ČNR důsledné realizaci závěrů loňského listopadového pléna ústředního výboru KSČ, které kladlo mimo jiné důraz na úroveň řídící a organizátorské práce a na vyšší náročnost při plnění hospodářských úkolů strany. Konkrétní vyjádření těchto důslednějších přístupů při plnění direktiv strany se proto promítlo i do závěrů předsednictva České národní rady.  

Průběh letošního roku prokázal, že poslanci České národní rady správně pochopili výsledky listopadového pléna ústředního výboru KSČ, které znovu zdůraznil ústřední výbor strany v červenci letošního roku. Svědčí o tom řada jednání ve výborech, v předsednictvu i v plénu České národní rady. Poslanci k nim přistupovali s potřebnou znalostí věcí, vycházející jak z hlubšího poznání, získaného prací ve volebních obvodech, tak i na základě široké informovanosti, na které se Klub komunistických poslanců ČNR ve značné míře podílela neustále se ji snaží zdokonalovat.

Účinnost práce České národní rady v souladu s listopadovým zasedáním ústředního výboru KSČ spatřujeme v tom, jak se výsledky jednání orgánů i pléna České národní rady využívají v práci státních orgánů a jejich prostřednictvím se uvádějí do života naší společnosti. Přesvědčili jsme se, že vláda ČSR se výsledky jednání našich výborů, předsednictva i plenárních schůzí České národní rady zabývá a informuje nás o opatřeních, která na základě našich podnětů a doporučení činí, aby věci pokročily kupředu.

Tuto zpětnou vazbu považujeme za nesmírně důležitou i pro práci poslanců ve volebních obvodech, kde spatřujeme i nadále těžiště politické práce. Klub komunistických poslanců ČNR dbá o to, aby jeho členové a poslanci bez stranické příslušnosti a prostřednictvím Klubů dalších politických stran prosazovali politiku Komunistické strany Československa a Národní fronty mezi svými voliči, na svých pracovištích a v činnosti národních výborů.

Vážené soudružky a soudruzi, musíme počítat s tím, že příští rok plný významných politických událostí, přinese pro práci jednotlivých poslanců a celé České národní rady řadu dalších náročných úkolů, na které je nutné se dobře připravit. Bude to především XXV. sjezd Komunistické strany Sovětského svazu, XV. sjezd naší komunistické strany, 55. výročí jejího založení a konečně volby do zastupitelských orgánů na další volební období. V souladu s Provoláním ústředního výboru KSČ, vlády ČSSR, Ústřední rady odborů a ústředního výboru Socialistického svazu mládeže ze září letošního roku a v návaznosti na Dopis ústředního výboru KSČ z minulého měsíce musíme věnovat prvořadou pozornost především těm úkolům, které stojí před námi v příštím roce, jako vstupním roce do 6. pětiletky.  

Příznivé výsledky, kterých bylo v uplynulém období při plnění úkolů 5. pětiletého plánu dosaženo, poskytují s přihlédnutím k nově vzniklým náročnějším podmínkám v České národní radě dostatečnou záruku, že vláda naší České socialistické republiky bude i v nadcházejícím roce usilovat o takový rozvoj hospodářství, který zajistí další úspěšné budování naší socialistické společnosti pod vedením Komunistické strany Československa.

Komunističtí poslanci České národní rady budou proto i nadále svou aktivní činností podporovat vládu v zabezpečování jejího programu a napomáhat tak ve vzájemné spolupráci k úspěšnému zajišťování úkolů XIV. sjezdu strany a přípravě jejího XV. sjezdu v příštím roce. Děkuji za pozornost. /Potlesk./

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji soudruhu místopředsedovi Voleníkovi. Soudružky a soudruzi, pro vaši orientaci: do rozpravy se až dosud přihlásilo 15 poslanců. Uvedu jména nejbližších pěti. Je to předseda Středočeského KNV poslanec ing. Jiří Burian, místopředseda ČNR a předseda Klubu poslanců ČSL poslanec František Toman, dále předseda Severočeského KNV poslanec Antonín Job, místopředseda ČNR a předseda Klubu poslanců ČSS poslanec Věroslav Jedlička a dále člen předsednictva ČNR poslanec Miroslav Suchopárek.

Nyní dávám slovo poslanci Burianovi.

Poslanec ing. Jiří Burian: Soudružky a soudruzi, ve vystoupení předsedy naší vlády soudruha Korčáka k plnění Prohlášení vlády ČSR z roku 1971 byla významná pozornost věnována stále rostoucímu podílu národních výborů na uskutečňování úkolů vlády.

Chtěl bych jako poslanec České národní rady a předseda krajského národního výboru ukázat některé zkušenosti a výsledky, jichž jsme v našem Středočeském kraji pod vedením stranických orgánů a pod účinným řízením a ve spolupráci s vládou v uplynulém období dosáhli.

Přední úkol, který před nás vytyčily stranické orgány a vláda - v souladu se závěry XIV. sjezdu strany - bylo plné obnovení, upevnění a další rozvinutí úlohy socialistického státu na všech stupních jeho řízení.  

Hned od počátku volebního období jsme se plně zaměřili na organizátorskou a řídící činnost národních výborů. Usilovali jsme, aby nově zvolené orgány a jejich poslanci soustavně, organizovaně a systematicky upevňovali spojení se svými voliči a rozvíjeli všestranně účast občanů a mládeže na řízení a správě obcí, okresů a kraje.

Vycházeli jsme z toho, že základem a předpokladem socialistické demokracie je uplatnění rozhodující úlohy volených orgánů národních výborů. Proto jsme položili velký důraz na plenární zasedání, která musí mít potřebné podmínky pro náročné posuzování a rozhodování všech základních otázek rozvoje. V radě KNV jsme přistoupili k dlouhodobé přípravě plenárních zasedání, za účasti především poslanců, komisí, odborných aktivů a národních výborů nižších stupňů.

Postupně jsme takto v průběhu volebního období projednali výhled rozvoje jednotlivých odvětví a současně vždy přijali soubor opatření k jeho realizaci. Zvláště si ceníme toho, že o těchto zásadních otázkách pak jednala pléna všech národních výborů v kraji, a že se nyní vrací k postupné kontrole plnění přijatých usnesení.

Za důležitý článek považujeme komise národních výborů. K jejich pojetí jako iniciativních a kontrolních orgánů bylo třeba překonávat řadu překážek. I nyní si jejich správné uplatnění vyžaduje neustálou pozornost. V kraji a okresech se osvědčily takové metody a formy práce, jakými jsou průzkumy, ověřování rozpisu plánu na rozhodující podniky, ale především pak rozpracování usnesení přijatých plenárním zasedáním.

Upevňování organizátorské, mocenské a výchovné funkce státu jsme v národních výborech uplatňovali v rozšiřování jejich státního dohledu na další, společensky významné úseky. Například rozhodná opatření byla přijata k regulaci rekreační výstavby a k provozu rekreace, v oblasti dohledu na plynulé zásobování obyvatelstva, v komplexním přístupu k ochraně životního prostředí, v oblast veřejného pořádku, při koordinaci společného postupu v boji proti kriminalitě apod.

Z hlediska úlohy národních výborů jsme nastolili řešení otázek, které dříve národní výbory nezabezpečovaly - jako například péče o výchovu mladé generace, rozvoj tělovýchovy a sportu apod.  

Po zkušenostech z minulého období krajský výbor strany vytyčil cíl nastoupit konkrétní formy těsné spolupráce národních výborů a Národní fronty při realizaci politiky strany, vyjádřené ve volebních programech Národní fronty. Prosadit do života zásadu, že Národní fronta je důležitá součást politického systému. Využít tuto velkou rezervu a možnosti pro rozvoj účasti lidí na uskutečňování politiky strany a správě státu.

Od počátku volebního období organizujeme v celém kraji, pod vedením stranických orgánů a organizací, dvakrát ročně veřejné schůze národních výborů a Národní fronty. Dnes možno konstatovat, že se staly součástí politického a společenského života na vesnicích a ve městech Jsou platformou pro skládání účtů poslanců voličům, pro stálé spojení strany s lidem. Přispívají k upevňování jednoty lidu za politiku strany.

Účast občanů, a v posledním období i mládeže, na veřejných schůzích vzrůstá. Zlepšuje se příprava, obsah, průběh, zvyšuje se aktivita lidí a organizací Národní fronty při společných úkolech.

Např. v roce 1973 na veřejných schůzích byly projednány otázky péče o výchovu mladé generace. V letošním roce jsme provedli kontrolu plnění závěrů z těchto schůzí opět na besedách s mládeží a na veřejných schůzích. Proběhlo přes 1500 besed s celkovou účastí téměř 56 000 mladých lidí. Na besedách bylo přítomno takřka 6000 poslanců všech stupňů NV, ČNR i FS. K projednávaným otázkám vystoupilo na těchto besedách 13 200 účastníků. Poté následovalo 1800 veřejných schůzí za účasti 130 000 občanů. K projednávaným otázkám se vyslovilo téměř 12 000 účastníků.

Zvýšená aktivita občanů, kteří se mohou k projednávaným otázkám veřejně vyjadřovat a podílet se na jejich řešení, se pak odráží v plnění volebních programů NF. V září a říjnu letošního roku se směn Národní fronty zúčastnilo přes 260 000 občanů, z toho téměř 90 000 mladých lidí. /Ve srovnání s rokem 1974 byla účast občanů vyšší téměř o 50 000./

Socialistická soutěž národních výborů přináší stále větší materiální a morální hodnoty, především v akci "Z" při zvelebování životního a pracovního prostředí měst a obcí.  

Do soutěže jsou zapojeny všechny národní výbory a od roku 1971 jsme dosáhli hodnoty díla bezmála 4 mld Kčs.

To jsou nesporné úspěchy politiky strany a vlády, které neustále pečují o rozvoj politického a společenského života, iniciativy a aktivity lidí, o vyšší úroveň organizátorské a politickovýchovné práce národních výborů, jejich poslanců, pracovníků a aktivů. Přitom si plně uvědomujeme, že náročnost úkolů v národních výborech musí být doprovázena odpovídající péčí o politickou a odbornou výchovu poslanců a pracovníků. I v tomto směru jsme dosáhli výrazného zlepšení oproti minulosti. Od voleb jsme internátně proškolili téměř všechny poslance KNV a 75 % poslanců ONV. Účinnou pomocí jsou pravidelné semináře, které pro krajský aktiv organizuje krajský výbor strany a další formy politického vzdělávání v krajské a okresních politických školách. Mimořádnou pozornost věnujeme výchově mladých poslanců. Ve spolupráci s orgány SSM pořádáme s nimi besedy, odborné přednášky, exkurze apod.

V letošním roce pléna okresních a krajského výboru strany projednala analýzu úrovně organizátorské a řídící činnosti národních výborů. Ocenila dosažené výsledky, ale ukázala i na slabiny a nedostatky. Přes zlepšující se služby občanům trvá ještě řada nedostatků v zásobování, v dopravě, v životním prostředí. Roste politická angažovanost a úroveň práce aparátu národních výborů, ale máme i u nás nedostatky ve výkonu správních záležitostí, ochraně národního majetku. Náročný úkol nás čeká v doplňování aparátu národních výborů mladými pracovníky, ve výběru a výchově kádrových rezerv, v prosazování racionalizace do řízení a správy. Zejména v tomto směru očekáváme účinnější pomoc ministerstva vnitra ČSR a dalších resortů.

Přes dosažené zvýšení úrovně kontroly a revizní činnosti musí celý kontrolní systém pracovat účinněji a efektivněji. Při důsledném respektování kolektivnosti rozhodování musíme ještě náročněji vyžadovat osobní odpovědnost a zvýšit pozornost v celé oblasti kontroly národních výborů a v činnosti každého řídícího pracovníka. Velké rezervy pro účast lidí a jejich podíl na rozvoj obcí jsou zejména ve městech, na sídlištích, v činnosti občanských výborů, domovních komisí a dalších aktivů.

Soudružky a soudruzi, tak jako vláda naší republiky, věnují i orgány našeho kraje soustředěnou pozornost hospodářské politice. Mohu vás dnes s hrdostí informovat, že úkoly 5. pětiletky byly v našem kraji nejen splněny, ale i překročeny. Očekávaná skutečnost tvorby hmotných zdrojů dosáhne více jak 191 mld Kčs. Proti plánu bude za pětiletku vyrobeno o 1,5 mld Kčs v hodnotovém vyjádření více. Dovolte mi, abych uvedl jen několik případů, jak výroba ve Středočeském kraji uspokojuje potřeby nejen obyvatel tohoto kraje, ale celé naší federace. Tak např. v AZNP Mladá Boleslav bude vyrobeno v 5. pětiletce celkem 800 750 osobních aut. Zatímco v roce 1970 vyráběla Škodovka 141 405 aut, v letošním roce to bude více než 172 0001 V našem kraji se vyrobí v 5. pětiletce přes 380 000 motocyklů. Přispíváme i k posílení energetické základny výrobou více než 29 mld kilowatt hodin. Ceníme si zvláště toho, že zvýšení výroby bylo dosaženo s 99% růstem produktivity práce.

Abychom touto cestou mohli jít i nadále, přijaly národní výbory soubor komplexních opatření k tomu, aby občané své potřeby, služby a záležitosti si mohli v klidu vyřizovat po pracovní době a aby se tím dále zvyšovalo využití pracovní doby, upevňovala se pracovní kázeň a organizace práce. Jsme si plně vědomi, že jde o dlouhodobý úkol, který vyžaduje cílevědomou výchovu člověka k uvědomělému přístupu k práci.

Významnou měrou na plnění národohospodářského plánu se podílí také hospodářství národních výborů. Nárůst výkonů stanovených za pětiletku ve výši 17,7 % bude překročen na 22 %.

Zásluhou experimentu založeného na diferencovaném propočtu mzdových prostředků při překračování plánu služeb, se podařilo zvýšit podíl služeb pro obyvatelstvo na celkových výkonech podniků komunálních služeb z 35,4 % v roce 1970 na 43,8 % v roce 1975.

Poměrně dobrých výsledků jsme v kraji dosáhli také v investiční výstavbě. Souhrnný objem finančních prostředků na investice dosáhne za tuto pětiletku více jak 44 mld Kčs. Tyto velké investiční prostředky byly v našem kraji svěřeny na zahájení generálního rozvoje nosných programů národního hospodářství, na přestavbu hutnického a chemického průmyslu a na strukturální změny ve strojírenství. Z nejdůležitějších staveb 5. pětiletky, budovaných na území našeho kraje, je nutno jmenovat alespoň tranzitní plynovod, dálnici, novou rafinérii v Kralupech nad Vltavou, petrochemický komplex v neratovické Spolaně, elektroocelárnu na Dříni a modernizaci provozů AZNP v Mladé Boleslavi.  

Pozoruhodných úspěchů dosáhl náš kraj v plnění plánu bytové výstavby, neboť ve všech formách, včetně nástaveb a přístaveb v rodinných domcích a výstavby bytů mimo plán KNV se dokončí v kraji přes 40 000 bytů. Tím se umožňuje 140 000 občanům našeho kraje zajistit nový moderní byt.

Těchto úspěchů se podařilo dosáhnout zásluhou stavebních organizací, zejména n. p. Průmstav, ale současně také včasnou a kvalitní územní připraveností a zejména realizací plánu vodohospodářských investic.

Úspěšný rozvoj od roku 1971 zaznamenalo i zemědělství v našem kraji. Proti období let 1966-1970 bylo dosaženo růstu 112,1 % v hrubé zemědělské produkci. Dodávky obilí státu splnil náš kraj na 116 %, značně budou překročeny úkoly v dodávkách masa, vajec a mléka. Usnesení ÚV a KV KSČ k rozvoji zemědělství a potravinářského průmyslu jsme i v národních výborech pojali jako náš úkol a vytyčili na mimořádném plenárním zasedání KNV úkoly, zejména v péči o půdu, uplatňování pravomoci při ochraně rostlinné a živočišné výroby, na úseku životního prostředí apod.

Vážené soudružky a soudruzi, stojíme na prahu příprav XV. sjezdu a 6. pětiletky, která ve své dynamice bude představovat další krok k růstu našeho hospodářství v rámci integrované politiky. Národní výbory našeho kraje budou odpovědně zabezpečovat, aby náročné úkoly národohospodářského plánu byly nejen kvalitně rozepsány, ale k jejich realizaci přijata konkrétní politicko-organizační zabezpečení.

Dovolte mi, vážení soudruzi poslanci, abych na tomto zasedání poděkoval České národní radě i představitelům vlády ČSR za pochopení, které projevili tím, že předsednictvo ČNR i vláda ČSR v prosinci minulého roku posoudily naléhavé potřeby dalšího rozvoje Středočeského kraje.

Vážíme si toho, že v rámci možností jsou některé základní otázky a jejich počáteční řešení zapracovány do podkladů ke směrnici 6. pětiletého plánu, zejména na postupnou modernizaci silniční sítě. Náš kraj potřebuje soustředěnou a trvalou pozornost i pomoc. Analýza současného stavu např. v demografickém vývoji obyvatelstva, vývoji zdrojů pracovních sil, vybavenosti našich měst a obcí si skutečně vyžaduje naléhavé řešení.  

Žádám vás, soudruzi poslanci i funkcionáři z jiných krajů naší republiky, o pochopení této situace našeho kraje, která je dána vazbami k hlavnímu městu naší Československé socialistické republiky Praze a jeho rozvoji. Plně podporujeme soustředěnou pozornost centrálních orgánů rozvoji našeho hlavního města Prahy i Severočeského kraje. Rozvoj ekonomiky Středočeského kraje je třeba vidět jako nedílnou součást řešení rozvoje pražsko-středočeské aglomerace. Podcenění potřeb našeho kraje by mohlo zapříčinit komplikaci rozvoje hlavního města. V této pomoci mám na mysli zejména oblast účelové investiční výstavby, ale současně také zajištění stavebních kapacit na bytovou a občanskou výstavbu a postupné překonávání zaostávání našeho kraje v základním vybavení a jeho vyrovnání na úroveň ostatních krajů.

Soudružky a soudruzi, chci vás ujistit, že orgány našeho kraje budou i nadále usilovat svou činností a cílevědomou prací o podporu záměrů naší komunistické strany a vlády na všech úsecích činnosti, aby Středočeský kraj byl i nadále spolehlivou oporou při dalším rozvoji ekonomiky naší země.

I když se blíží konec volebního období, není čas na polevení v aktivitě. V duchu Dopisu ÚV KSČ národní výbory v našem kraji rozvíjejí novou iniciativu k uskutečňování programu naší vlády při dalším socialistickém rozvoji země a upevňování našeho socialistického státu. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP