Čtvrtek 18. prosince 1975

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji poslanci Burianovi, slovo má místopředseda ČNR František Toman.

Místopředseda ČNR František Toman: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci! Česká národní rada, její orgány a všichni její poslanci ve II. volebním období se soustředili na realizaci závěrů XIV. sjezdu KSČ a na něj navazující plenární zasedání ÚV KSČ. Naše přístupy k těmto klíčovým otázkám byly zakotveny v dlouhodobé Směrnici předsednictva ČNR pro naši práci v celém II. volebním období.

V rámci této činnosti jsme se soustředili na realizaci naší ústavní povinnosti, na kontrolu programového prohlášení vlády ČSR, schváleného Českou národní radou v roce 1971. Všechny orgány ČNR, jak plenární schůze, předsednictvo a jednotlivé výbory soustředily svou činnost na základní úkoly ekonomického, kulturního i společenského rozvoje České socialistické republiky, jak byly v programovém prohlášení vlády obsaženy. Při naplňování této plánované činnosti přinesli poslanci ČNR, a mezi nimi i poslanci Čs. strany lidové, řadu poznatků, podnětů a doporučení.

Chtěl bych při této příležitosti ocenit, že vláda i jednotlivé resorty kladně přijímají tyto naše podněty, vidí ve shodě s poslanci existující problémy a usilují o jejich řešení. Zvlášť oceňujeme pozitivní přístupy vládních orgánů i u takových problémů, které přesahují rámec ČSR, jako je ku příkladu naše iniciativa na úseku skladového hospodářství a obalové techniky.

Dnes bych chtěl se zmínit zejména o některých úsecích, jimž jsme věnovali zvláštní pozornost ve výboru ČNR pro obchod a dopravu a které mají velký význam při systematickém zvyšování životní úrovně našeho pracujícího lidu. Jedná se zejména o problematiku vnitřního obchodu, tak významnou pro zajišťování životních potřeb našeho obyvatelstva, problematiku služeb, sloužící k ulehčení práce, zejména našich žen, problematiku osobní i nákladové silniční dopravy a konec konců i o problematiku cestovního ruchu, jehož význam v celém světě neustále roste.

Dovolte mi, abych se nejdříve zmínil o silniční dopravě, která se stala důležitým faktorem naší ekonomiky v 5. pětiletce. Vždyť její podíl na práci celé dopravní soustavy se zvýšil v tunách ze 70 % v roce 1970 na 75 % v roce 1975, v tunokilometrech z necelých 15 % více než na 18 %. Nutno zdůraznit, že více než 90 % přírůstků dopravních výkonů v dopravní soustavě na úseku nákladní dopravy bylo realizováno silniční dopravou. Veškerý přírůstek přepravy osob byl zabezpečován pouze městskou hromadnou dopravou a veřejnou dopravou ČSAD.

Poslaneckými průzkumy jsme se přesvědčili, že v těchto dosažených výsledcích se zároveň projevila i vysoká efektivnost naší veřejné automobilové dopravy. Tato na přibližně stejný přírůstek přepravních výkonů, jaký docílila závodová doprava v 5. pětiletce potřebovala pouze 6 % přírůstků nákladních automobilů a 15 % přírůstků dopravní kapacity, zatímco závodová doprava potřebovala přírůstek 20 % dopravních prostředků a 36 % přírůstků kapacity proti roku 1970. Vyšší efektivnost veřejné dopravy byla zabezpečována vyšším stupněm řízení, koncentrací a specializací. Proto poslanci uvítali nedávné usnesení vlády ČSR, kterým se ukládá příslušným ministrům a radám krajských národních výborů připravit návrh na výrazné posílení veřejné nákladní i osobní automobilové dopravy.

Za 5. pětiletku bylo vloženo do pozemních komunikací přes 33 mld Kčs a i když nastalo zlepšení celkového stavu komunikací, je stále na vymezených tazích upraveno pouze přes 30 % délky podle parametrů československých státních norem. Zhoršuje se stav silničních mostů a ty se stávají limitujícím činitelem silniční dopravy. V tomto vývoji se pochopitelně promítá vysoký nárůst zatížení pozemních komunikací, a to až o 10 % ročně. Vždyť jenom počet osobních automobilů se zvýšil v období 5. pětiletky z celých 700 000 vozidel na téměř 1 milion 200 tisíc vozidel. Je škoda, že se zpožďuje výstavba dálnice, která by snížila přetíženost hlavních silničních tahů mezi Prahou - Brnem - Bratislavou, přičemž se nedaří řešit dálniční výpady zejména z Prahy a Brna.

Na základě iniciativy pracovních kolektivů podniky dopravy a silničního hospodářství plní čestně své úkoly a v řadě ukazatelů je i překračují. Projevují se však i nedostatky v předstihu plánování, v přípravě staveb, zhoršují se podmínky pro doplňování strojů a zařízení a neplní se plán pracovníků, což způsobuje nadměrné přesčasy, zvláště u jízdních pracovníků. Přesvědčili jsme se, že tyto problémy jsou neustále operativně sledovány ze strany Správy pro dopravu ministerstva vnitra ČSR.

Vláda věnuje častou a zvýšenou pozornost problematice našeho vnitřního trhu. Ten je totiž nejen citlivým indexem životní úrovně, ale je současně i vizitkou úrovně naší průmyslové a zemědělské výroby. Má velký vliv na veřejné mínění a rozhodující část kupní síly, kolem 70 % peněžních výdajů našich občanů se realizuje ve státním a družstevním obchodě. Dobře fungující a zásobený vnitřní trh je tedy nedílnou součástí životních jistot našich pracujících. Proto právem XIV. sjezd KSČ zdůraznil jako prvořadý společný úkol výroby a obchodu udržet stabilitu vnitřního trhu a zlepšovat zásobování obyvatelstva kvalitním zbožím.

Tím, že maloobchodní obrat stoupne za pětiletku téměř o 33 mld Kčs, bude pětiletý objem obratu překročen zhruba o 7 - 8 mld Kčs. Kladem je, že se naplňují direktivy ve struktuře osobní spotřeby a že roste rychleji prodej nepotravinářského zboží, který vzroste za pětiletku o 36 %, zatímco prodej potravin stoupne asi o 20 %. Poprvé v historii byl překonán 50% podíl prodeje průmyslového zboží z celkového obratu.  

Oceňujeme, že ve spotřebě potravin se výrazně prosazují hlediska správné výživy, kdy prodej masných výrobků vzrostl téměř o 14 %, drůbeže o 31 %, sýrů o 24 % a jižního ovoce o 50 %, zatímco např. prodej pšeničné mouky klesl asi o 17 % a spotřeba cukru asi o 4 %. Je nutno také zdůraznit, že na prvním místě co do intenzity prodeje byly za poslední čtyři roky nealkoholické nápoje.

U nepotravinářského zboží roste nejrychleji prodej předmětů dlouhodobého užívání a tím se neustále zvyšuje i vybavenost našich domácností. Snížil se počet nedostatkových druhů zboží, rozšířil se sortiment, zlepšila se kvalita. Toto však nelze uvést o celém sortimentu a o všech druzích zboží. I dnes ke konci 5. pětiletky existují ještě některá slabá místa, na která naši spotřebitelé právem upozorňují. Spotřebitelé dovedou pochopit, že není možno zabezpečit některý z výrobků, jehož výroba je pro nás investičně náročná. Těžko však lze omlouvat a vysvětlovat nedostatek některých drobných výrobků, které jsme v dobré kvalitě a v potřebném množství vyráběli, avšak jejich výroba byla zrušena. Výrobci si rovněž musí uvědomit, že množství i kvalita výrobků, která byla uspokojující na počátku 5. pětiletky, nepostačí na jejím konci a neobstojí v 6. pětiletce. Rostoucí kupní síla musí být pro nás na úseku vnitřního obchodu varováním, že to, co stačilo včera, již nestačí dnes. Zvyšuje se náročnost na prohloubení spolupráce obchodních a výrobních organizací, na výzkum spotřebitelské poptávky a na dodržování dodavatelsko-odběratelských vztahů mezi obchodem a výrobou a též mezi velkoobchodem a maloobchodem.

Díky zásadám hospodářské politiky KSČ se udržela stabilita hladiny maloobchodních cen. Tento příznivý vývoj se projevil v dalším posílení životních a sociálních jistot našeho obyvatelstva. V kontrastu s tím je cenový vývoj ve většině kapitalistických států. Například maloobchodní ceny v Belgii se za devět měsíců letošního roku zvýšily o 8 % a v Itálii stouply maloobchodní ceny proti úrovni minulého roku dokonce o 17 %.

Členové našeho výboru oceňují rozvoj a modernizaci materiálně technické základny obchodu, poněvadž během pětiletky bylo vybudováno 460 tisíc m2 nové prodejní plochy. Zvlášť oceňujeme svépomocnou výstavbu nových prodejen na úseku spotřebních družstev, prováděnou v rámci volebních programů Národní fronty. Tak spotřební družstva během pětiletky odkoupila od národních výborů za 1 mld Kčs svépomocně vybudovaných 1700 nových prodejen a 230 závodů veřejného stravování. Za 2,5 mld Kčs limitované investiční výstavby získala družstva ve stejném období 720 prodejen a 319 závodů veřejného stravování. Je sice pravda, že v prvém případě jde o menší prodejny, ale v obou případech jde téměř o stejnou celkovou prodejní plochu při tak rozdílných nákladech.

Sledovali jsme i preferenci obchodu v oblasti pracovních sil. Za posledních pět let z celkového přírůstku počtu pracovníků hospodářství řízeného vládou ČSR připadlo na hlavní obchodní systémy 36 %. Svědčí to o docenění společenské funkce našeho obchodu, což potvrzují i další opatření na tomto úseku, která náš výbor několikráte České plánovací komisi doporučoval, jako je zaměstnávání pracovníků na zkrácený pracovní úvazek a přijímání místně vázaných pracovních sil nad stanovené limity, a to zejména na úseku prodeje potravin. Nepříznivá věková struktura a vysoká feminizace pracovníků obchodu způsobuje uzavírání prodejen a omezování prodejní doby zejména v Praze. Přes všechny tyto potíže oceňujeme náročnou a odpovědnou práci širokého kolektivu pracovníků státního i družstevního obchodu.

Pro kulturně výchovné působení, pro využívání fondu volného času, ale i pro realizaci kupní síly má nesmírný význam dynamický rozvoj cestovního ruchu. Přímé výdaje uskutečňované v rámci účasti na cestovním ruchu se zvýšily během 5. pětiletky více než o 40 % a znamená to, že každý občan ČSR se zúčastnil domácího cestovního ruchu v průměru desetkrát do roka a že v průměru každý náš třetí občan je účastníkem zahraničního cestovního ruchu. Počet zahraničních návštěvníků u nás se zvýšil ze 3,5 miliónů v roce 1970 téměř na 12 miliónů, z nichž většinu tvoří turisté ze socialistických zemí. Cestovní ruch plní zde své politické, mírové a internacionální poslání. Problémem zůstává materiálně technická základna cestovního ruchu. I zde však vykonaly mnoho naše národní výbory v rámci občanské svépomoci.

Rozhodnutím předsednictva ČNR byla při našem výboru vytvořena mezi výborová pracovní skupina pro služby. Již dnes můžeme říci, že stanovené cíle v hlavních rozvojových oborech na úseku služeb budou splněny a mnohde i překročeny. Produkce podniků místního hospodářství ČSR dosahuje objemu 18,5 mld Kčs. Tím nelze říci, že na úseku služeb nejsou nedostatky. Trvalým úkolem zůstává stavební i strojová vybavenost, rozmístění sběren, kvalita prováděných prací, dodací lhůty a pohotovost služeb vůbec. Zvlášť oceňujeme, že nedávné usnesení vlády ČSR řeší provádění žádoucích strukturálních změn výroby ve prospěch rozvoje služeb v místním hospodářství a ve výrobním družstevnictví. S tím souvisí i další postup integračního procesu, zkvalitnění řízení a hlavně vyřešení problematiky materiálně technického zásobování.

Jsme si plně vědomi toho, že nestačí zabývat se úkoly programového prohlášení vlády ČSR pouze v orgánech ČNR, ale že jejich celospolečenský význam musí se stát trvalým základem naší politické práce i ve volebních obvodech. Této skutečnosti jsou si plně vědomi i poslanci ČNR - členové Čs. strany lidové. K rozvíjení této jejich činnosti nesporně přispívá i politicko-odborná příprava a informace poskytované našim poslancům Klubem komunistických poslanců ČNR, vedením České národní rady a vládními orgány. Jsme si plně vědomi toho, že programové prohlášení nemůže být jen závazkem vlády vůči lidu, ale že se musí stát směrnicí pro tvůrčí aktivitu všech našich občanů. Vždyť náročné úkoly rozvoje naší socialistické společnosti splníme jen tehdy, když se stanou záležitostí naší široké občanské veřejnosti. Sebelepší usnesení i ta nejdůkladnější analýza by nebyly účinné, kdyby nepronikly do praxe, kdyby se nepromítaly do každodenní práce lidí.

Jsme v období, které je předznamenáno svoláním XV. sjezdu KSČ a přípravou 6. pětiletky. Ústřední výbor KSČ, vláda ČSSR, Ústřední rada odborů a ústřední výbor SSM vydaly při této příležitosti Provolání, ve kterém hodnotí obětavý socialistický vztah lidí k práci a jejich stále širší účast na řízení a správě země. Uvedené Provolání, jakož i nedávný Dopis ÚV KSČ, se obracejí ke všem občanům, komunistům, příslušníkům ostatních politických stran a organizací sdružených v Národní frontě, aby svou angažovanou prací přispěli k naplnění perspektiv dalšího socialistického rozvoje naší vlasti. K úkolům obsaženým v Dopise ÚV KSČ jsme se prostřednictvím předsedy naší strany a ministra vlády ČSR Rostislava Petery přihlásili i my příslušníci Čs. strany lidové, na pondělním zasedání ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky.

Smysl a cíl svého poslání vidíme v aktivní spoluúčasti při rozvoji našeho socialistického společenského řádu a tím tedy i při realizaci a zabezpečování Programového prohlášení vlády ČSR. Závěry a úkoly XIV. sjezdu Komunistické strany Československa staly se i naším politickým a ekonomickým programem. Pro tyto úkoly a cíle chceme získávat nejen naše členstvo, ale prostřednictvím našich poslanců také širokou občanskou veřejnost, poněvadž občanská aktivita a rozvinutá iniciativa našich pracujících je mimořádně důležitým morálním a politickým faktorem pro mobilizaci a znásobení našich sil, Přesvědčili jsme se, že vláda své Programové prohlášení plní, proto mně dovolte, abych ji ujistil, z pověření předsednictva ÚV Čs. strany lidové a z pověření Klubu našich poslanců, že budeme i nadále její úsilí plně podporovat. /Potlesk./

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji místopředsedovi ČNR Františku Tomanovi. Nyní má slovo poslanec Antonín Job.

Poslanec Antonín Job: Vážený soudruhu předsedo České národní rady, vážené soudružky a soudruzi poslanci! Předseda vlády ČSR soudruh Korčák v Programovém prohlášení vlády ukázal na pozitivní vývoj našeho národního hospodářství a přitom se zmínil i o péči vlády o rozvoj Severočeského kraje. Chtěl bych proto ve světle výsledků 5. pětiletky ukázat na význam této pomoci. Bez ní bychom těžko mohli zabezpečit tak prudký růst výrobních sil při současném řešení naléhavých potřeb obyvatel kraje.

Při projednávání zprávy vlády ČSR o postupu rozvoje Severočeského kraje na plenárním zasedání České národní rady v červnu letošního roku jsem o řešení těchto úkolů podrobně hovořil, Na dnešní schůzi bych vás chtěl seznámit s tím, že základní úkoly 5. pětiletky v průmyslové výrobě byly 10. prosince 1975 v našem kraji splněny.

Za značného pracovního úsilí a obětavosti lidí se podařilo splnit úkoly jak v těžbě uhlí, tak v energetice. Například v těžbě hnědého uhlí v letošním roce je poprvé překročena hranice 60 milionů tun a plán letošního roku naši havíři překročí o 2,5 miliónů tun uhlí.

Plán příštího roku znamená vytěžit 60,8 miliónů tun uhlí a ve skrývce přemístit 158 miliónů m3. Včas se podařilo uvolnit předpolí lomu Mostu s roční těžbou 2 miliony tun vysoce kvalitního uhlí a za tím účelem bylo třeba zrušit některé objekty, jako starou nemocnici, dokončit novou, přestěhovat kostel a celou řadu dalších objektů.

Velmi pozorně je třeba sledovat vývoj v železniční dopravě, kde některé přeložky tratí a výstavba překladiště uhlí v Lovosicích se opožďuje. V současné době zajišťujeme zvýšenou přepravu uhlí z pánve i za cenu vypuštění některých osobních vlaků, které operativně nahrazujeme autobusovou dopravou.

V tomto týdnu byl za pomoci socialistických závazků splněn před termínem vládní úkol k uvedení posledního bloku elektrárny Tušimice II do provozu, která svými 800 MW významně přispěje k řešení energetické situace.

V souladu s usnesením XIV. sjezdu KSČ rychle vzrostla výroba v základních průmyslových odvětvích. Například v hutnictví a strojírenství bude za 5. pětiletku dosaženo růstu hrubé výroby o 38,5 %, v odvětví průmyslu skla, keramiky, textilu a ostatním spotřebním průmyslu o 31,5 %.

Růst výroby v chemickém průmyslu o 25 %, i když v současné době je ovlivněn některými těžkostmi při najíždění do provozu nových kapacit v petrochemii Záluží a papírnách ve Štětí.

Úspěšně pokračuje rozvoj stavebních kapacit a pětiletkový úkol ve výši 30,1 mld Kčs dodavatelských stavebních prací bude překročen. Objem stavebních prací v kraji se zvýšil z 4,8 mld Kčs v roce 1971 na 6,8 mld Kčs v letošním roce.

V materiální základně byly uvedeny do provozu dvě panelárny Příšovice a Dubice s roční kapacitou 2600 bytů, a v letošním roce i cementárna Čížkovice s roční kapacitou 584 tisíc tun cementu, což je pětkrát více, než byla kapacita starého závodu.

Ve stavebnictví jsme pomohli i pracovními silami, takže podle volebního programu kraje dosáhneme přírůstku více než 4000 pracovníků.

To mimo jiné umožní ustavit k 1. lednu 1976 nový stavební podnik pro průmyslovou a občanskou výstavbu, jak o něm informoval Českou národní radu ministr stavebnictví ČSR soudruh ing. Šrámek.

Významný úspěch byl dosažen při řešení bytového problému. Mohu zde oznámit, že úkol zabezpečit výstavbu 48 000 bytů v 5. pětiletce je splněn v těchto dnech.  

Tím dochází k největší výstavbě bytů v historii kraje, neboť oproti letům 1966-1970 se zvýší počet nově postavených bytů o 20 000 bytů. Dosáhnout tyto výsledky umožnilo zejména překročení plánu svépomocné bytové výstavby o 1100 bytů a i výstavby rodinných domků o 600 bytů.

Mohu prohlásit, že své úkoly odpovědně splnily podniky jak ústředně řízeného stavebnictví, tak zejména místního stavebnictví.

Co však nesplníme, je občanská a technická vybavenost a některé účelové stavby; skluz odhadujeme na 400 milionů Kčs. Proto očekáváme od ministerstva stavebnictví ČSR v 6. pětiletce urychlení přechodu na novou, méně pracnou technologii.

Postupně se zlepšuje i situace v nevýrobní sféře. Tak např. 5. prosince 1975 byl před stanoveným vládním termínem uveden do provozu nový televizní vysílač Buková hora pro vysílání II. programu a barevné vysílání.

Volební program Severočeského KNV ukládal, aby v předškolních zařízeních bylo 38 000 dětí. Koncem letošního roku je to již 41 340 dětí, což se rovná 108,8 %. V roce 1978 musíme však dosáhnout dalšího zvýšení, a to na 69 200 dětí.

V souvislosti s rozvojem palivo-energetické základny a těžby uranu jsme přikročili i k rozvoji zdravotnických služeb výstavbou nemocnice Kadaň, rekonstrukcí krajské nemocnice a je připravena k zahájení výstavba nemocnice v České Lípě.

Soudružky a soudruzi, k dobrým výsledkům při zvelebování našich měst a obcí nám významně pomohl rozvoj iniciativy občanů a kampaň závazků uzavřených k významným vnitropolitickým událostem.

A tak k 30. listopadu 1975 všechny okresy našeho kraje splnily závazky uzavřené na počest 30. výročí osvobození pro rok 1975. Bylo vytvořeno dílo ve výši 637 miliónů Kčs, přitom občané odpracovali zdarma více než 17 milionů brigádnických hodin.

Na počest XV. sjezdu KSČ na základě Provolání ÚV KSČ, vlády ČSSR, URO a ÚV SSM, přijaly nyní v prosinci všechny okresy socialistické závazky na rok 1976 k dalšímu zvelebení měst a vesnic v hodnotě díla 607 miliónů Kčs při odpracování téměř 14 miliónů brigádnických hodin.

Tato iniciativa našich lidí, stejně jako pomoc vlády republiky, pomáhá řešit závažné problémy životního prostředí v Severočeském kraji.

V uplynulém období byla provedena řada opatření k likvidaci některých zdrojů exhalací. Byla provedena likvidace parní trakce v dopravě, v uhelných lomech a některá další opatření.

Nárůst plynných exhalací však vlivem dalšího rozvoje energetiky pokračuje. Proto vláda republiky umožnila v těchto oblastech podávat dětem bezplatné přesnídávky, zřizovat školy v přírodě, zvýšit počet zařízení pro čištění měst, zvýšenou vybavenost sídlišť a další.

Pro 6. pětiletku bude však nutno v řešení otázek životního prostředí pokračovat na základě připravených programů řešení. Budeme muset vyvíjet větší tlak na průmysl národní i federální, kde se sice další výrobní kapacity hodlají rozšiřovat, ale s nedostatečnými opatřeními k ochraně životního prostředí.

Například již na začátku 5. pětiletky měla energetika zahájit výstavbu teplárny v okresním městě Teplice, která má významně snížit dosud nejvyšší koncentraci exhalací v tomto lázeňském městě. Zatím jednání přes naše připomínky nepokročilo, jednání s dodavatelem nebylo ukončeno a nám se nezadržitelně přibližuje skutečnost, že nové byty v Teplicích budou, ale bez tepla.

V těchto dnech jsme na základě příslibu vlády naší republiky připravili na KNV návrh zřízení odborného pracoviště komise pro životní prostředí, které celou záležitost životního prostředí bude nejen sledovat, ale i navrhovat potřebná opatření.

Soudružky a soudruzi, vláda tuto situaci podrobně sleduje, pravidelně je do vlády i Rady pro životní prostředí předkládána kontrolní zpráva o současné situaci s potřebným opatřením.

Krajské stranické i státní orgány v severních Čechách ocenily také již několikrát činnost zvláštních pracovních komisí vlády, ať pro výstavbu Mostu, nebo pro řešení problémů náročné investiční výstavby v kraji.  

Významnou pomocí je dokument k investiční výstavbě a jejímu zajištění v 6. pětiletce, který vláda republiky projednala na své schůzi dne 24. září 1975. Nyní však by bylo třeba dosáhnout, aby vzhledem k rozsahu a náročnosti federálních resortů projednala tento materiál i vláda federální.

Soudružky a soudruzi, chtěl bych na závěr svého vystoupení ještě jednou poděkovat vládě ČSR za její úsilí a pomoc při rozvoji našeho Severočeského kraje a věřím, že tato pomoc bude pokračovat i při řešení složitých úkolů v 6. pětiletce. /Potlesk./

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji poslanci Jobovi. Soudružky a soudruzi, po polední přestávce vystoupí v rozpravě místopředseda ČNR Věroslav Jedlička a po něm poslanci v tomto pořadí: Miroslav Suchopárek, ing. František Vaculík, náměstek primátora hl. města Prahy Josef Rygula, ing. Vladimír Štroner, primátor města Brna a Marie Jarošová, předsedkyně Českého svazu žen.

Nyní přerušují schůzi. Budeme pokračovat v jednání ve 14.00 hodin.

/Schůze přerušena ve 13,05 hodin a znovu zahájena ve 14.03 hodin. Řízení schůze převzal místopředseda ČNR Oldřich Voleník./

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, budeme pokračovat v přerušeném jednání pléna České národní rady. Slovo má místopředseda ČNR a předseda Klubu poslanců Čs. strany socialistické Věroslav Jedlička, připraví se poslanec Miroslav Suchopárek.

Místopředseda ČNR Věroslav Jedlička: Vážený soudruhu předsedo České národní rady, vážené soudružky a soudruzi poslanci, milí hosté! Když jsme před čtyřmi lety nastupovali do funkce poslanců České národní rady, přihlásili jsme se také my, příslušníci Čs. strany socialistické, v duchu usnesení našeho ústředního výboru k programu Národní fronty a k závěrům XIV. sjezdu Komunistické strany Československa a prohlásili jsme, že budeme ze všech sil pomáhat je uvádět v život.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP