Čtvrtek 18. prosince 1975

Proto jsme také vyjádřili svůj bezvýhradný souhlas s tehdy předneseným prohlášením vlády České socialistické republiky, jejímž jménem předseda vlády soudruh Josef Korčák podává dnes České národní radě zprávu o jeho plnění, v níž právem poukazuje nedosažené úspěchy, na klady našeho vývoje i na slabá místa a nedostatky.

Také my dnešní naše jednání považujeme za vhodnou příležitost k tomu, abychom České národní radě a naší veřejnosti sdělili, jak jsme plnili svůj slib podpory závěrům XIV. sjezdu KSČ a programovému prohlášení české vlády.

Považovali jsme a i nadále považujeme za svůj důležitý úkol seznamovat občany s cíli naší společné politiky a se způsoby jejího uskutečňování. Věnovali jsme proto soustavnou péči politické výchově svých členů a pravidelnému styku se svými voliči a s národními výbory všech stupňů.

Seznamovali jsme své členy se zásadami a cíli naší hospodářské politiky a získávali jsme je pro plnění úkolů 5. pětiletého plánu. Velké a stále se zvyšující počty našich členů zapojených do socialistické soutěže a zejména do hnutí brigád socialistické práce, početní novátoři, zlepšovatelé a vynálezci jsou důkazem účinnosti tohoto našeho upřímného snažení.

Uvítali jsme úsilí vlády o zvelebení našich vesnic a měst a zapojovali jsme své členy do zvelebovacích prací. Členové strany vysázeli tisíce keřů a stromů, pomohli při zvelebovacích pracích při výstavbě důležitých zařízení - jako vodovodů a kanalizací, školních budov, obchodních prodejen, veřejného osvětlení, chodníků, vozovek a dalších.

Podporovali jsme formování socialistického vědomí u členů strany a jde nám o to, aby každý člen naší strany se nejen k socialismu hlásil, aby také jako socialista jednal a k takovému jednání vedl i své spoluobčany.

Byli jsme si vědomi významu tělesné výchovy a sportu. Vysoké ocenění obětavé práce mnoha členů strany při letošní spartakiádě jsou dokladem angažovanosti v této důležité oblasti.

Národní výbory považujeme za hlavní pilíř naší socialistické moci. Plně pomáháme v práci všem našim členům, kteří pracují jako poslanci či odborníci v orgánech národních výborů.  

Soudružky a soudruzi, tento zdaleka neúplný přehled ukazuje, že jsme společnou politiku nejen schvalovali, ale také pomáhali uskutečňovat.

Máme proto oprávněnou radost z výsledků, kterých jsme společně v období 5. pětiletky dosáhli. Splněná pětiletka představuje rychlé tempo růstu průmyslové a zemědělské výroby a o ně se opírající růst národního důchodu.

Dosáhli jsme vysokého stupně životních jistot a vysoké životní úrovně. Upevnilo se mezinárodní postavení naší země a její bezpečnost, byla dále posílena myšlenka mírového soužití, byly shrnuty a hlavami evropských zemí a zemí Severní Ameriky přijaty zásady mírové spolupráce a mírového soužití.

Zvlášť potěšitelný je úspěch cílevědomé populační politiky. Zvýšil se počet nově narozených dětí, budoucnost to našeho národa. Všichni čestní občané mají radost z rozkvětu naší země. Mají radost z moudrého vedení jejich veřejných věcí. Mají také zájem na tom, aby tento rozkvět pokračoval, aby se prohlubovala socialistická demokracie, uplatňovala politika Národní fronty vedené KSČ, aby se posilovalo naše socialistické zřízení se svým upřímným lidstvím.

V návaznosti na kladné hodnocení docílených výsledků považujeme za správné říci několik poznámek k otázkám, o nichž se domníváme, že jejich zabezpečování a řešení si vyžaduje v příštím období trvalou pozornost všech orgánů, v mnohém i celé společnosti.

Naše zdravotnictví dosáhlo bezesporu vysoké úrovně. Úkoly, které pro tento úsek byly vytyčeny XIV. sjezdem KSČ, jsou v podstatě splněny. Zvýšil se počet lékařů, relace lékařských míst na 10 000 obyvatel bude ještě příznivější, jak stanovil XIV. sjezd KSČ. Plánovaný počet nemocničních lůžek ke konci 5. pětiletky bude zabezpečen.

Byla posílena a zkvalitnila se zdravotní péče poskytovaná v obvodních zdravotnických zařízeních a poliklinikách. Dobrých výsledků bylo dosaženo v péči o novou generaci, v boji proti přenosným chorobám i v dalších medicínských oborech. Přesto však stále nemůžeme být ve všech oblastech zcela spokojeni s péči o chrup obyvatelstva, kde přes celou řadu dosud provedených opatření, přetrvávají četné nedostatky. Ani využití nemocničních lůžek není všude dostatečné.  

Také v příštím období je nutné počítat s obnovou a modernizací přístrojové zdravotnické techniky, která pro práci zdravotníků má mimořádný význam. Další pozornost si jistě zaslouží rozvoj zdravotnických zařízení péče o matku a dítě. Stejně tak je zapotřebí lépe zabezpečit zdravotní péči o staré a dlouhodobě nemocné občany. Určité problémy se projevují v zásobování léky a zdravotnickým materiálem. Přitom farmaceutický průmysl plánované objemy výroby plní. Velká část potíží je způsobena tím, že není zajištěn již v samotných plánech nezbytný soulad mezi potřebou léků, domácí výrobou a nákupem léků v zahraničí.

Jsme si vědomi určitých objektivních potíží. Ale jsou zde i další příčiny, které je v silách státních orgánů a hospodářských organizací odstranit, jako například vlastní plánování, lepší zabezpečení pěstování a sběru léčivých rostlin, účelné předepisování léků, zdravotnická osvěta atd. Mluvíme o těchto nedostatcích hlavně proto, že nejednou jsme se přesvědčili o tom, že zvýšená zdravotní péče, dostatek nezbytných a účinných léků ovlivňuje spokojenost občanů a současně znamená zesílení psychoterapeutické stránky léčebného procesu. Prospěšným by jistě také bylo, kdyby lékaři a sestry více navštěvovali skutečně nemocné a seznamovali se s jejich rodinným prostředím, s jejich způsobem života.

Soudružky a soudruzi, nikdo z nás jistě nepochybuje o pravdivosti tvrzení, že prostředky vložené do účelné zdravotnické péče nejsou nikdy přepychem, ale že se národnímu hospodářství zkrácením délky pracovní neschopnosti rychle a bohatě vracejí. V návaznosti na otázky pracovní neschopnosti jeví se účelným s ohledem na současnou reálnou hodnotu mzdy posoudit také horní hranici vyplácených dávek v nemoci.

Naše sociální politika je bezesporu na světové úrovni. Máme však před sebou celou řadu otázek k řešení, jako například dořešit péči o osamělé starší občany, péči o děti z rozvrácených manželství, zajištění dodržování platných právních předpisů, chránících ženu zejména v době těhotenství a mateřství. Velký kus práce nás čeká na úseku péče o pracující, hlavně v tom, že je zapotřebí trvale zlepšovat na závodech pracovní prostředí.

Za správné opatření považujeme rozhodnutí vlády, že součástí plánů podniků budou komplexní programy péče o pracovníky. Přimlouváme se však za to, aby jejich sestavování a obsahu byla věnována velká pozornost, ale měly stejnou důležitost jako ostatní části podnikových plánů, aby plnění těchto komplexních programů bylo součástí celkového hodnocení činnosti podniků a závodů. Domníváme se také, že zvláštní péče a pozornost by měla být věnována řešení nadměrné rozvodovosti, která je nesporně ve svých současných společenských důsledcích negativním jevem.

Pokud jde o pracovní síly, intenzita využití ekonomicky činného obyvatelstva v produktivním věku dosáhla v ČSR takového stupně, že reprodukce pracovních sil v příštích létech přichází v úvahu jen ze zdrojů z řad mládeže, která bude nastupovat do pracovních procesů z učebních oborů a ze škol.

Důsledek vysoké ekonomické aktivity a demografického vývoje minulých let se projeví v tom, že oproti přírůstku pracovních sil v 5. pětiletce v počtu 204 000 osob, poklesne pro období 6. pětiletky pouze na 54 000 osob, tedy zhruba na čtvrtinu. V této souvislosti je třeba ocenit úsilí vlády ČSR o vytváření podmínek pro zabezpečování dalšího rozvoje výroby cestou růstu produktivity práce, zejména zaváděním a uplatňováním nové techniky, likvidací neefektivních provozů, optimální územní dislokací nové investiční výstavby, jakož i působením na racionální rozmístění pracovních sil mezi jednotlivými kraji ČSR.

Za této situace ve zdrojích pracovních sil v ČSR vítáme, že na investičních akcích významných pro celou federaci se budou i nadále podílet pracovníci i organizace ze Slovenské socialistické republiky.

Ve své další činnosti jak v České národní radě, tak i ve svých volebních obvodech bychom měli vládě ČSR napomáhat při řešení této složité situace v krytí potřeb národního hospodářství pracovními silami.

Kladně hodnotíme změny, ke kterým v posledních letech došlo zásluhou cílevědomé propopulační politiky v populačním vývoji. Značně vyšší počty rozených dětí, než na jaké jsme v minulosti byli zvyklí a naproti tomu nízký počet je selských míst, nedostatečný počet mateřských škol a stávající počty tříd základních devítiletých škol ovšem způsobují a mohou způsobit při neřešení stále větší potíže. Tak například počátkem letošního roku nebylo v ČSR vyřízeno 28 163 žádostí o umístění dětí v jeslích, jejichž matky se chtějí vrátit na svá pracoviště, závody a podniky na ně čekají a potřebují je. Jeví se potřeba, aby budování a rozšiřování sítě předškolních zařízení výrazněji než dosud ovlivnily závody a družstva svými prostředky a kapacitami ve spolupráci s národními výbory, tak jak to mají na mysli usnesení vlády ČSR z roku 1974, přijatá na podporu budování těchto zařízení.

Za uplynulých pět let se také mnohé změnilo v péči o tvorbu a ochranu životního prostředí. Touto problematikou se zabývalo jedno plenární zasedání České národní rady. Již tehdy jsme mohli konstatovat, že význam této problematiky si uvědomují prakticky všichni občané a že tam, kde národní výbory spojily své síly a zainteresovaly do řešení tvorby a ochrany životního prostředí podniky a závody, že tam byl vykonán velký kus práce a mnohé se změnilo takřka k nepoznání. Jako příklad je možno uvést ostravskou aglomeraci, stejně jako některé příklady ze severních Čech. Také přístup Jihomoravského kraje, jehož snahou je provést komplexní krajinné úpravy na jižní Moravě, které respektují zájmy jak zemědělské, tak i průmyslové výroby, ale i zájmy obyvatel, lze označit za správný a v plném souladu s tím, co vládní prohlášení z roku 1971 pro tento úsek vytyčilo.

Mohli bychom dlouze pokračovat ve výčtu všeho toho, čeho bylo dosaženo, z čeho máme radost. Stejně tak můžeme uvádět další problémy, jejichž řešení je nutné.

Jsme přesvědčeni, že XV. sjezd Komunistické strany Československa, který naše strana považuje nikoli jen za vnitrostranickou záležitost komunistů, ale za mimořádně důležitou událost v celé naší společnosti, stanoví na základě rozboru našeho dosavadního vývoje, možností a společenských potřeb další cíle a cesty k výstavbě vyspělé socialistické společnosti v naší zemi.

Jsme si vědomi toho, že zvládnutí stále větších nároků rostoucích s rozvojem socialismu v naší společnosti vyžaduje stálé prohlubování socialistické demokracie a stále širší politické vzdělání a občanské uvědomění našeho lidu.

Její uplatnění vidíme jednak ve zdokonalování činnosti zastupitelských sborů všech stupňů, jednak v plnokrevném uplatnění myšlenky Národní fronty vedené Komunistickou stranou Československa.  

Tuto cestu vidíme i nadále jako správnou a jsme přesvědčeni, že její uplatnění povede v celé zemi k rozšíření, prohloubení a zdokonalení praktické práce s občany a tím i k vytváření podmínek pro plnění vysoce náročných úkolů 6. pětiletky.

Jsem velmi šťasten, že jménem našeho Klubu mohu prohlásit, že činnost vlády ČSR od listopadu 1971 do dnešního dne považujeme za úspěšnou a že budeme proto hlasovat pro schválení zprávy vlády ČSR přednesené jejím předsedou, členem předsednictva ÚV KSČ soudruhem Josefem Korčákem.

Soudružky a soudruzi, dovolte mi na závěr, abych ve smyslu usnesení prosincového zasedání našeho ÚV strany ujistil představitele Komunistické strany Československa, Českou národní radu, vládu ČSR a Národní frontu ČSR, že my, poslanci České národní rady - příslušníci Čs. strany socialistické a celá naše strana plně podpoří jak přípravu XV. sjezdu KSČ, tak i uskutečňování jím přijatých závěrů. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP