Čtvrtek 18. prosince 1975

Spolupráce poslanců ČNR s národními výbory vyústila také do projednání dalšího rozvoje vzájemných vztahů na plenárním zasedání Severomoravského KNV v září letošního roku. V tomto směru byl vytvořen příklad pro rozvoj spolupráce poslanců zákonodárných sborů s poslanci národních výborů ve všech krajích.

Soudružky a soudruzi poslanci, před celým Severomoravským krajem a zejména před jeho hospodářstvím stojí v roce 1976 a v dalších letech 6. pětiletky náročné úkoly, jejichž splnění bude mít značný význam nejen pro náš stát, ale i v rámci RVHP. Je to na prvním místě jaderný program našich strojírenských závodů a rozvoj Tatry Kopřivnice. Značné úkoly čekají ekonomiku kraje v oblasti intenzifikace a efektivnosti reprodukčního procesu.

Pro I. čtvrtletí roku 1976 byl stanoven našimi severomoravskými orgány KSČ cíl, aby v předsjezdovém období každý podnik či závod v kraji ve srovnání s I. čtvrtletím roku 1975 zvýšil nejméně o 1 % a u nepřetržitých provozů o 0,5 % plnění plánovaných úkolů a přitom dodržel náklady stanovené na jednotku produkce. Rozhodující pro další vývoj je důsledné dodržení zásady, že se nic nemůže vyrábět na sklad. Velký význam bude mít v našem kraji také realizace strukturálních změn.

V odvětví paliv bude zabezpečována optimální těžba uhlí v návaznosti na potřeby dalšího rozvoje národního hospodářství. Do plného provozu bude uvedena elektrárna Dětmarovice o kapacitě 800 megawat.

V oblasti strojírenské výroby bude rozvíjena výroba strojů a zařízení pro výrobu stavebních hmot, odvětví slaboproudé elektrotechniky se zaměřením na programy mikroelektroniky a polovodičové techniky, na obor špičkových textilních strojů a strojů pro kožedělný průmysl, na odvětví strojů a zařízení pro strojírenský a kovodělný průmysl, s přednostním rozvojem progresívních typů obráběcích, zejména numericky řízených strojů atp.

Rozvoj výrobní základny chemického a spotřebního průmyslu bude zaměřen na oblast zpracování ropy, dřevní suroviny, na chemizaci surovinové základny textilního a kožedělného průmyslu a na komplexní modernizaci a koncentraci spotřebních výrob.

V zemědělsko-potravinářském komplexu bude pokračováno v intenzifikaci zemědělské výroby cestou koncentrace, specializace a kooperace s cílem uspokojovat rostoucí potřeby ve spotřebě základních potravin z vlastní výroby.

Také v oblasti řízené národními výbory půjde o celou řadu náročných úkolů směřujících k rozvoji socialistické demokracie a k zabezpečení všech podmínek pro další rozvoj životní úrovně občanů. Hlavní pozornost bude zaměřena na budování střediskových sídel jako budoucího základu nové sídlištní struktury odpovídající stupni rozvoje socialistické společnosti.

Soudružky a soudruzi, to je vše, s čím jsem vás považoval za nutné seznámit a děkuji vám za pozornost. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji poslanci Rygulovi. Slovo má poslanec ing. Štroner.  

Poslanec ing. Vladimír Štroner: Soudružky a soudruzi poslanci, ve výboru ČNR pro národní výbory a národnosti jsme se třikrát zabývali plněním vládního prohlášení v oblasti národních výborů a národnostní politiky. Vycházeli jsme z toho, že úkoly vlády, spojené s řízením a kontrolou činnosti národních výborů zaujímají ve vládním prohlášení důležité místo.

Již při prvním projednávání realizace vládního prohlášení před třemi lety jsme konstatovali, že vláda uvedla do života všechna krátkodobá opatření nutná k tomu, aby zvolené národní výbory mohly úspěšně vykročit do nového volebního období. Vláda již v té době se aktivně podílela na přípravě dlouhodobých koncepčních opatření v oblasti výstavby a působnosti národních výborů.

Podle zkušeností z práce našeho výboru i z práce ve volebních obvodech můžeme říci, že se program vlády v oblasti národních výborů plní. Již několikrát v průběhu tohoto volebního období jsme vyslovili uznání a podporu opatřením vlády, kterými vytváří příznivé předpoklady pro plnění volebních programů Národní fronty. Zvlášť jsme oceňovali, že vláda od začátku volebního období věnuje velkou pozornost takovým otázkám, jako je dlouhodobá koncepce osídlení, koncepce rozvoje vesnice, rozvoje služeb, otázkám tvorby a ochrany životního prostředí, důslednějšímu uplatňování a rozvíjení kulturně výchovné činnosti národních výborů, oblastním a dalším otázkám, jejichž koncepční řešení v centru je velmi důležité pro dlouhodobější a plánovitější práci národních výborů.

Okruhem těchto úkolů a problémů se zabývala také Česká národní rada na svých plenárních schůzích, ve výborech i v předsednictvu. Náš výbor věnoval těmto otázkám soustavnou pozornost a bude i nadále poskytovat vládě v jejich řešení všestrannou pomoc a podporu.

Příznivě jsme oceňovali také finanční politiku vlády vůči národním výborům. Prokázalo se, že i přes určitá omezení zdrojů se fondy rezerv a rozvoje staly účinným nástrojem k podněcování aktivity národních výborů i občanů k účelnému a hospodárnému vynakládání prostředků na rozvoj obcí a měst a na plnění dalších úkolů národních výborů.  

Úroveň práce národních výborů se v tomto volebním období dále zvýšila. Velmi k tomu napomohla soustředěná pozornost a aktivní přístup všech stranických a státních orgánů a společenských organizací k realizaci volebních programů Národní fronty.

Velkou předností současného pojetí volebních programů bylo především to, že se v nich umožnilo a také podařilo vystihnout, kromě úkolů daných plánem rozvoje národního hospodářství, také takové úkoly, které vyjadřují bezprostředně zájmy a potřeby občanů jednotlivých obcí a měst, a které není a ani do budoucna nebude možné postihnout státním plánem. Jde o takové záměry, zařazené do plánů akce "Z ", pro jejichž plnění je možno účelně a efektivně využít místních finančních a materiálových zdrojů, iniciativy a konkrétní pomoci občanů. A právě proto, že volební programy vyjadřují skutečné a reálné zájmy a potřeby lidí, pro jejichž uspokojování není často zapotřebí ani velkých finančních a materiálových nákladů, podařilo se získat pro jejich plnění široký okruh občanů.

Volební programy se staly důležitým politickým činitelem, sjednocujícím zájmy, úsilí i názory občanů k realizaci závěrů XIV. sjezdu KSČ ve městech a obcích. Tuto funkci volebních programů ani dost nedoceňujeme. Po krizových letech všeobecného politického a společenského rozkolu vstoupil do života obyvatel faktor, který probudil spontánní iniciativu lidí zlepšit si vlastní prací životní podmínky ve svých vesnicích, městečkách i městech. Plnění volebních programů, zvláště na úseku akce "Z", se stalo opravdu socialistickým hnutím, nemajícím obdoby jinde ve světě i v naší historii. Toto hnutí láme přežitky egoismu, sbližuje občany a vede k opravdovému kolektivnímu zabezpečování rozvoje našich sídel.

Za plněním volebního programu tedy mimo výčtu s taveb a čísel musíme vidět i tento důležitý společenský faktor.

Nejinak tomu bylo i u nás v Jihomoravském kraji, který zaznamenal v této pětiletce nebývalý rozvoj, i když nemohu hovořit o rozvoji města Brna v takových superlativech jako soudruh Vaculík o Praze. Byl však překročen plánovaný počet bytů. Podstatně narostl objem prací na rekonstrukcích silniční sítě; v plánovaném termínu byl postaven a dán do provozu druhý březovský vodovod pro Brno. Před plánovaným termínem byla uvedena do provozu I. etapa teplárny Brno-sever. Ve Znojmě byla předána občanům moderní nemocnice, v Jihlavě tolik potřebná pekárna, v Prostějově obchodní dům. Mohl bych jmenovat dlouhou řadu staveb, realizovaných u nás v 5. pětiletce.

V akcích "Z" byla v Jihomoravském kraji za 5. pětiletku vytvořena hodnota díla 7,3 mld Kčs, z toho téměř polovina na akcích investičních. Tak bylo např. vybudováno 1322 km vodovodů a kanalizací, 1381 km chodníků a komunikací, 32 malotřídních škol, 97 mateřských škol a jeslí, 87 kulturních zařízení, 48 školních jídelen, 36 oddělení zdravotnických středisek, 52 koupališť a bazénů a dále řada autobusových čekáren, družiny mládeže, tělocvičny, dětská hřiště atd.

To vše je důkazem správné a řekl bych chytré finanční politiky naší vlády v této oblasti, která podnítila nebývalý rozmach iniciativy lidí.

Soudružky a soudruzi, vstoupili jsme již do posledního roku volebního období, za necelé dva týdny skončí tento rok, který je posledním rokem 5. pětiletky.

Aniž bych předbíhal konečnému vyhodnocení plnění pětiletky v oblasti národních výborů, mohu říci, že bude splněna úspěšně. Vyplynulo to mimo jiné i z našeho jednání o návrhu plánu a rozpočtu národních výborů na příští rok. Národní výbory v souladu se závěry listopadového zasedání ÚV KSČ vystupňovaly své úsilí k úspěšnému splnění pětiletky, ke splnění volebních programů i k dokonalé přípravě 6. pětiletky, která bude východiskem k vypracování volebních programů pro příští volební období. Na tom má samozřejmě významný podíl i řídící a kontrolní činnost vlády.

Je pochopitelné, že na úseku národních výborů a jejich řízení nejsou jen samé klady, jsou tam také některé problémy a nedostatky. Mezi nejzávažnější u nás v Jihomoravském kraji patří například problémy v investiční výstavbě, zejména vleklé neplnění plánu v občanské, technické a účelové výstavbě, především v oblasti vodohospodářských investic. Nemáme rovněž žádnou radost ze značného zpoždění stavby fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích, která je dle mého názoru nejen ostudou 5. pětiletky v našem kraji, ale i přesvědčivou ukázkou špatně komplexně zajišťované investiční akce.  

Rovněž se přes růst finančních prostředků v kategorii velkých oprav nepodařilo uspokojivě vyřešit přestavbu brněnské komunikační sítě, jejíž technický stav stále více zaostává za jejím zatížením. Mimo přednostního řešení z prostředků vyčleněných KNV je třeba i účelové pomoci z centra.

Nepodařilo se také vyřešit závažné nedostatky v zásobování hospodářství národních výborů materiály. K jejich řešení bude třeba zaměřit pozornost a provádět nápravu v příští pětiletce.

Plnění vládního prohlášení je možno příznivě hodnotit i v oblasti národnostní politiky. O tyto otázky se pečlivě stará Rada vlády ČSR pro národní výbory, ve které jsou zastoupeni vedoucí funkcionáři kulturních organizací polské a německé národnosti, představitelé ministerstev školství a kultury, krajských a okresních národních výborů. Úspěšně pracují také národnostní komise krajských a okresních národních výborů v Severomoravském, Severočeském a Západočeském kraji. Zvláštní pozornost je věnována otázkám národnostního školství a národnostní kultury.

Soudružky a soudruzi, na plnění programového prohlášení vlády v oblasti národních výborů se podílí také Česká národní rada. Na pořad jednání jejich plenárních schůzí, schůzí předsednictva i výborů je zařazováno projednávání nejdůležitějších oblastních problémů, i takových otázek, které se bezprostředně dotýkají působnosti a činnosti národních výborů. Do přípravy těchto jednání jsou zapojováni funkcionáři a poslanci národních výborů. Úspěšný rozvoj vztahů mezi Českou národní radou a národními výbory účinně podporuje uskutečňování programového prohlášení vlády v této oblasti.

Lze si jen přát, aby i v posledním roce současného volebního období v roce XV. sjezdu KSČ se naší vládě dařila práce nejméně tak jako doposud a bylo tak národním výborům umožněno bezezbytku splnit vše, co svým voličům v roce 1971 slíbily. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji poslanci Štronerovi. Slovo má poslankyně Marie Jarošová, připraví se poslanec dr. Jan Jirásek.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP