Čtvrtek 18. prosince 1975

Poslankyně Marie Jarošová: Vážené soudružky a soudruzi, XIV. sjezd KSČ ve svých závěrech vysoce ohodnotil zásluhu matek a pracujících žen o socialistický rozvoj naší společnosti a vytyčil před stranu úkol usilovat o další zvýšení podílu žen v politickém a hospodářském životě. Všem státním a hospodářským orgánům a společenským organizacím sjezd uložil, že musí iniciativně řešit zlepšování pracovních a životních podmínek žen a vytvářet předpoklady pro jejich stále vyšší společenskou aktivitu.

Všichni víme, že na příznivém hospodářském a politickém vývoji v naší zemi od posledních voleb mají naše ženy svůj významný podíl. Dovolte mi, abych vás u příležitosti dnešního významného jednání seznámila s názorem Českého svazu žen a současně s výsledky nedávného projednávání sociálních a pracovních podmínek žen v naší společnosti v předsednictvu České národní rady. Zařazení této otázky do činnosti orgánů ČNR bylo konkrétním příspěvkem k Mezinárodnímu roku ženy 1975 a k naplnění hesla tohoto roku: "Rovnoprávnost, rozvoj, mír".

Za vyhlášením Mezinárodního roku ženy Valným shromážděním OSN je třeba vidět dlouholeté úsilí Mezinárodní demokratické federace žen, největší ženské organizace světa o to, aby se zejména v kapitalistických a v rozvojových zemích dostala problematika žen do popředí společenské pozornosti, aby byl oceněn přínos žen ve všech oblastech života společnosti a uznán podíl žen na rozvoji přátelských vztahů mezi národy a na posílení míru ve světě.

Na Světovém kongresu žen v Berlíně, konaném u příležitosti Mezinárodního roku ženy, jsme byly my, ženy ze socialistických zemí, středem zájmu delegátek z rozvojových a kapitalistických států, které dychtivě naslouchaly, čeho jsme za socialismu dosáhly. Vysvětlovaly jsme jim, že rovné postavení ženy v rodině, v práci a ve veřejném životě, může zabezpečit jen existence socialismu, který umožňuje ženě zapojení do výrobního procesu, účast na řízení a správě státu a zbaví ji postupně domácí dřiny. To je ono leninské pojetí ženské otázky, které v první etapě proletářské revoluce zajišťuje ženám rovnoprávnost žen s muži v právním řádu. Úlohou druhé etapy je uvedení této rovnoprávnosti postupně do denního života. Lenin již v roce 1919 správně předpokládal, že toto druhé údobí nebude lehké a bude trvat mnoho let.

Mezinárodní rok ženy 1975 má i pro ženy v socialistickém Československu velký význam. Je vhodnou příležitostí k tomu, abychom se zamysleli nad dosaženými výsledky i současnými problémy tzv. "ženské otázky" u nás. Akce Mezinárodního roku ženy byly spjaty s oslavami 30. výročí vyvrcholení národně osvobozeneckého boje našeho lidu a osvobození naší vlasti Sovětskou armádou, kde byly vlastně položeny základy rovnoprávného postavení žen v naší společnosti.

Mezinárodnímu roku ženy věnovaly velkou pozornost politické a státní orgány a společenské organizace. Český svaz žen využil Mezinárodního roku ženy k prohloubení politickovýchovné práce mezi ženami. Dokladoval přednosti socialismu na skutečnostech, které se opírají o politické, ekonomické a společenské podmínky, které naše společnost pod vedením Komunistické strany Československa vytvořila pro plnou rovnoprávnost žen v naší republice.

Zákony a předpisy, jimiž jsou upraveny poměry a vztahy, týkající se postavení našich žen - ať již v oblasti práva rodinného, občanského, pracovního a sociálního zabezpečení, zdravotní a sociální péče - odpovídají současné úrovni rozvinuté socialistické společnosti a zaujímají přední místo ve světě i ve srovnání s ostatními socialistickými státy. Jsou tedy požadavky OSN na odstranění diskriminace žen naším právním řádem nejen splněny, ale vysoce překročeny. Také při uskutečňování oné druhé leninské etapy, to je v podmínkách každodenního života, bylo dosaženo rozhodujících úspěchů.

Naše společnost umožnila nebývalý růst vzdělanosti žen a zvyšování jejich kvalifikace. Ústavně stanovená rovnoprávnost žen ve vzdělání se projevuje především u mladé generace. Zaměstnanost žen je u nás jedna z nejvyšších na světě. Počet žen, pracujících v národním hospodářství, vzrostl od roku 1948 o více než dvě třetiny. Ženy mají své významné místo i ve vědě a výzkumu. V některých odvětvích překračuje podíl žen z celkového počtu pracovníků i 80 % a je třeba s tím v budoucnu počítat.

Naše zákonodárství vytvořilo systém dokonalé ochrany ženské práce a ochrany ženy-matky, aby žena mohla plnit harmonicky všechny své úlohy, které před ní socialistická společnost klade: ženy-matky, ženy-pracovnice a ženy-aktivní občanky státu.

Stále větší pozornost je věnována prohlubování zdravotní a sociální péče o ženu a dítě a o rodinu. Souborem sociálněekonomických opatření a rozvíjející se soustavou poradenské péče se podařilo upevnit životní a sociální jistoty a vytvořit příznivé společenské klima pro zvýšení vážnosti rodiny s dětmi, což má za následek i příznivý populační vývoj. Od posledních voleb vzrostl také počet žen ve funkcích poslankyň zákonodárných sborů, národních výborů všech stupňů a ve společenských organizacích, ale není tomu tak doposud ve vedoucích politických a hospodářských funkcích.

Nemohu ve svém projevu vypočítávat všechno to, čeho naše ženy dosáhly v socialismu. Všude je však možno zaznamenat vzestupný trend. Tak vyznívají všechna hodnocení, uskutečněná u nás v souvislosti s Mezinárodním rokem ženy 1975.

Při tomto hodnocení nemohou však zůstane povšimnuty některé otázky, které souvisí s dalším zlepšováním sociálních a pracovních podmínek žen v naší společnosti, tak, jak nám to ukládá XIV. sjezd KSČ. Při projednávání problematiky žen v předsednictvu předseda ČNR soudruh Erban zdůraznil, že do budoucna bude potřeba vytvořit podmínky pro to, aby diferencované angažování ženy v socialistické společnosti jako pracovnice, matky a aktivní občanky nebylo spojeno s neúnosnými obětmi ze strany žen, aby zejména ženy-matky mohly zastávat všechny své společenské úlohy bez potíží a stresů.

Proto i nadále musíme rozšiřovat síť jeslí a mateřských škol, družin mládeže, jak o tom hovořil předseda vlády soudruh Korčák a myslet na to, že zanedlouho půjdou silné populační ročníky dětí do škol. To znamená rozvíjet neustále formy společného stravování, a to jak kvantitativně, tak i prosazováním zásad racionální výživy v tomto stravování v souladu s říjnovým plénem ÚV KSČ. Rozvíjet výrobu polotovarů, zejména hotových jídel pro nejmenší děti. Zvyšovat kvalitu obchodu a levných služeb. Přemýšlet o způsobu dopravy do zaměstnání. Ve zdravotní péči o ženu a dítě akcentovat ještě více preventivní stránku.

Usilovat o dodržování všech právních předpisů, např. o stejném odměňování mužů a žen za stejnou práci při stejných pracovních výsledcích, o odstraňování fyzicky namáhavé práce žen, o úpravě pracovní doby ženám-matkám. V komplexních programech péče o pracovníky, které jsou předstupněm budoucího sociálního plánování, pamatovat na vytváření lepších pracovních podmínek žen. V mnoha závodech, a to i ve starých provozech, existují již názorné příklady, co vše je možno v rámci těchto programů pro pracující ženy udělat. Chtěla bych zdůraznit, že záleží mnoho na ženách samotných, zejména na ženách funkcionářkách, jak umějí oprávněné požadavky žen prosazovat. Významné místo náleží i ideologické oblasti při překonávání doposud přežívajících pozůstatků maloburžoazního myšlení na úlohu ženy v rodině a ve společnosti.

Mohla bych, soudružky a soudruzi, pokračovat dále, kde všude je třeba zesílit činnost státních orgánů a společenských organizací ke zlepšení životních podmínek žen.

Přes vysokou úroveň našeho právního řádu při zabezpečování rovnoprávného postavení žen, zůstávají nedořešeny některé dílčí otázky, jejich řešení by nemělo být pro socialistickou společnost problémem.

Připomínky tohoto rázu se často objevují na schůzích žen, jichž se zúčastňují. Jde např. o to, aby nebyly kráceny nemocenské dávky osamělým osobám, tedy žen i mužů, v době ústavního ošetřování, a aby v návaznosti na to bylo v budoucnu upuštěno od krácení důchodu osamělým důchodcům v případě ústavního léčení vůbec. Pozornosti si zasluhuje i hospodářské a společenské postavení osamělých žen, zejména žen-matek a starších rozvedených žen, které je třeba řešit komplexně jak v právu rodinném, tak i sociálním. Podněty na tyto dílčí, nepodstatné úpravy našeho právního řádu, které jsou podrobně zpracovány Českým svazem žen a jež v nedávné době podpořilo i předsednictvo České národní rady, by měly být zváženy Nejvyšším soudem ČSR v rámci současně prováděné politickoprávní analýzy všech justičních předpisů.

Ekonomická a společenská aktivita žen je v předstihu před potřebným vybavením společnosti službami. Avšak praxe ukazuje, že přes řadu doposud negativně působících faktorů se ženy vyrovnávají s úkoly, které jsou na ně kladeny. Ženy nejsou pasívním předmětem péče společnosti, ale aktivními pracovnicemi závodů, organizací, úřadů, škol, služeb a aktivními funkcionářkami našeho politického života. Z iniciativy žen se mnohé v naší společnosti od základu změnilo.

Rokem 1975 by neměla končit péče našich politických i státních orgánů, hospodářských a společenských organizací o zlepšování sociálních a pracovních podmínek žen. Ale právě naopak - Mezinárodní rok ženy by měl být impulsem k prohloubení této péče. Významnou úlohu v tomto procesu musí sehrát uvědomění, iniciativa a rozhodnost samotných žen jako rovnoprávných členů společnosti.

Český svaz žen, sdružující tisíce žen v České socialistické republice, se bude ve své ideologické, politickovýchovné i organizátorské činnosti zaměřovat i nadále na plnění politických a hospodářských úkolů, které vyplynou ze stranických a vládních dokumentů a i nadále vést ženy k tomu, aby vychovávaly své děti v uvědomělé občany socialistické společnosti.

Soudružky a soudruzi poslanci, dovolte i mně, abych na závěr poděkovala naší české vládě, jmenovitě soudruhu předsedovi Korčákovi, za velké pochopení při projednávání problematiky žen, jejich pracovního zařazení i v jejich rodinách. Chci zde slíbit naší české vládě, že budeme i nadále intenzívně podporovat vás, soudruzi, ve vaší těžké a náročné práci. Děkuji za pozornost. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji poslankyni Jarošové. Přerušuji schůzi na 20 minut.

/Schůze pře rušena v 15.35 hodin a znovu zahájena v 15.55 hodin./

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Soudružky a soudruzi, budeme pokračovat v přerušeném jednání ČNR. Diskutovat bude poslanec Jirásek.

Poslanec dr. Jan Jirásek: Vážená Česká národní rado, vážení hosté! Zpráva o plnění vládního programu přednesená soudruhem Korčákem ukazuje rozvoj našeho národního hospodářství v 5. pětiletce. Na základě dobrých výsledků ve výrobě a ekonomice se rozvíjel společenský a kulturní život, zvyšovala se životní úroveň každého občana.

Na dosažených výsledcích má svůj podíl také zemědělství a potravinářský průmysl. Říjnové zasedání ústředního výboru strany znovu zdůraznilo význam zemědělství a výživy v naší společnosti. Podtrhlo jeho ekonomickou důležitost a v souvislosti se stále obtížnější situací na světovém trhu potravin zdůraznilo také jeho politický význam.

Bezporuchové zásobování jakostními potravinami všech tříd a sociálních vrstev v potřebném množství, patří k základu životní úrovně a spokojenosti pracujících a spolu s právem na práci je jednou ze základních vymožeností socialismu. Způsob a kultura výživy jsou nedílnou součástí životního stylu budovatelů socialistické společnosti.

Z tohoto hlediska je možné pozitivně hodnotit dosažené výsledky v období 5. pětiletky, před jejímž závěrem bezprostředně stojíme. O úspěších v oblasti zemědělství a výživy svědčí více než 12% růst hrubé zemědělské produkce a zvýšení maloobchodního obratu potravinářského zboží téměř o 20 % proti roku 1970.

Tento výsledek je plodem moudré zemědělské politiky Komunistické strany Československa, výsledkem její péče o upevňování svazku dělníků a rolníků, je výsledkem politicko-organizátorské práce vládních orgánů a současně dokumentuje iniciativu a úsilí družstevních rolníků, pracujících státních statků, zemědělských služeb i vědeckých ústavů ve využívání vytvořených možností k rozvoji zemědělství.

Pracující v zemědělství si však nepřipisují více zásluh, než jim patří. Jsou si dobře vědomi, že bez svědomité práce dělnické třídy v chemii, ve strojírenství a stavebnictví, bez zvýšených dodávek hnojiv, chemikálií na ochranu rostlin, stavebního materiálu pro investiční výstavbu a výkonných strojů by nemohli těchto výsledků dosáhnout. Výrazné úspěchy našich zemědělců v posledních letech jim vydobyly odpovídající postavení a vážnost v naší socialistické společnosti.

Očekává se, že hrubá zemědělská produkce bude v pětiletce splněna přes 101 %. Např. jen v roce 1974 bylo oproti roku 1970 dodáno na trh více masa o 123 000 tun, drůbeže o 121 000 tun a mléka o 65 miliónů litrů. Takovými přírůstky ve výrobě byla zajišťována stabilita na našem trhu potravin a tím i stabilita životní úrovně pracujících ve městech.

Současně se zvyšováním výroby došlo také k výraznému růstu životní úrovně pracujících v zemědělství. Nárůst odměn, zlepšování pracovního a životního prostředí, bytových podmínek, zlepšením sociálního zabezpečení i zvýšení podílu zemědělců na společenském a kulturním životě představuje různé formy sbližování pracovních a životních podmínek obou základních tříd naší společnosti, dělníků a rolníků.

Kladně hodnotíme zvýšení investiční činnosti v zemědělství za poslední léta, které zakládá dynamický rozvoj odvětví i do budoucna. Posílení technické základny zemědělství i zrychlení rekonstrukce a modernizace potravinářského průmyslu přispělo k tomu, že výrobně technická základna se dále přiblížila úrovni průmyslových závodů. U potravinářského průmyslu se zvýšily investice proti 4. pětiletce o 44 %, což umožnilo snížit průměrné opotřebení základních fondů téměř o 6 %.

V zemědělské prvovýrobě je charakteristické stále širší využívání vědeckotechnických poznatků v procesu koncentrace a specializace zemědělské výroby. Postupná přestavba a modernizace, kterou se vědeckotechnický pokrok realizuje, je umožněna především správně realizovaným ekonomickým svazkem dělnické třídy a družstevního rolnictva.

Investiční činnost v zemědělství i potravinářském průmyslu vytvářela předpoklady, jak pro zvyšování výroby, tak pro zlepšování pracovních podmínek. Plněním a překračováním úkolů v akci "Z "v rámci volebních programů Národní fronty se zlepšovaly životní podmínky na vesnici a v tom i životní podmínky pracujících v zemědělství.

Přes nesporné pozitivní výsledky nelze přehlédnout problémy i nedostatky, na které upozornilo říjnové plénum ústředního výboru strany. Při soustavném úbytku pracovních sil ze zemědělství nás mrzí, že pro pěstování a sklizeň některých plodin jako např. cukrovky, brambor a pícnin nejsou dosud dodávány komplexní technologické linky a proto se musíme obracet o brigádnickou pomoc na závody, učiliště i školy. Také zemědělská doprava vyžaduje zásadní řešení.

Nechtěl bych ve svém vystoupení mluvit jen o výrobě, počítat stroje, hnojiva a hektarové výnosy. O výsledcích výroby v daném odvětví rozhodují lidé a také výsledky práce jsou v socialistické společnosti určeny k zlepšování jejich života i života ostatních pracujících a slouží tak k všestrannému rozvoji osobnosti.

A právě tato skutečnost nás vede k porovnání práce a života zemědělců u nás a v kapitalistických zemích. I tam, ve vyspělých kapitalistických zemích mají k dispozici stroje, hnojiva a dosahují slušných hektarových výnosů. Ale komu výsledky jejich práce slouží? Především podnikatelům a spekulantům s půdou. Drobní rolníci i farmáři žijí v existenční nejistotě zda udrží své hospodářství. Dělníci se obávají, zda nepřijdou o práci a o obživu. A v zaostalých zemích staleté kapitalistické panství a spekulace s půdou ještě koncem 20. století působí masovou podvýživu a dokonce i místní hladomory, jak ukázala konference o potravinách v Římě. To je velká obžaloba kapitalismu, neboť právě kapitalistické vlastnictví půdy a výrobních prostředků je hlavní příčinou této bídy.

U nás, s upevněním socialistických výrobních vztahů a s nástupem nových moderních způsobů výroby, plně mechanizovaných, se stává práce v zemědělství přitažlivou i pro mladé lidi a s nástupem vědeckotechnického pokroku získáváme pro práci v zemědělství stále více mladých a odborně vyškolených pracovníků. Během pětiletky ročně nastupovalo do zemědělství 13 000 -18 000 mladých lidí. V důsledku toho se mírně snížilo průměrné stáří pracovníků v zemědělství a dnes jich je již více než pětina mladších třiceti let.

Práce v zemědělství se stále více specializuje a mechanizuje a tím se sbližují pracovní podmínky měst a venkova. Dozrávají podmínky, aby se dále prohlubovalo vzájemné, řekl bych osobní poznání mezi příslušníky dělnické třídy a rolnictva, a to v oblasti pracovní, kulturní i sportovní. Bližší vzájemné poznání přispěje k lepšímu pochopení pracovních a životních podmínek, společných i rozdílných úkolů obou základních tříd naší socialistické společnosti.

Když si vzájemně hodnotíme výsledky své práce, máme k sobě řadu kritických připomínek. Zemědělci např. k množství, jakosti a k cenám strojů, dělníci a ostatní pracující k jakosti brambor, nedostatku zeleniny apod. Myslím, že hlubší vzájemné poznání by přispělo k rychlejšímu řešení řady stávajících problémů. Všechno totiž nelze vyjádřit v normách a dodavatelsko-odběratelských vztazích. Socialistické výrobní vztahy počítají i se vzájemnou úctou, s pochopením a soudružskou spoluprací. Příklad takových vzájemných vztahů se vytváří mezi patronátními průmyslovými závody a příslušnými zemědělskými družstvy, a proto je nutné v této praxi pokračovat.

Poslanci výboru ČNR pro zemědělství a výživu během II. volebního období přinesli řadu námětů i kritických připomínek, které přednesli ve výboru, v předsednictvu i na plénu České národní rady. Šlo např. o výstavbu obilních sil a řešení obilního problému, o zaostávání potravinářského průmyslu za zemědělskou prvovýrobou, šlo o připomínky k rozvoji chovu skotu, pěstování brambor, chmele, k řešení rozvoje krmivářství včetně sušáren píce apod.

Tímto kontrolně iniciativním programem jsme vnášeli do realizace zemědělské politiky naše poznatky z volebních obvodů a shromaždovali jsme zkušenosti těch pracovníků praxe, kteří v dané oblasti dosáhli dobrých výsledků. Obdobně tomu bylo v oblasti vodního a lesního hospodářství. Našich jednání se pravidelně zúčastňovali členové vlády a na naše náměty a kritické připomínky reagovali.

Mám-li shrnout výsledky našich jednání, i reagenci vlády na naše doporučení, mohu konstatovat, že většina problémů, na které jsme ukázali, byla odpovědně vážena a v realizaci zemědělské politiky využívána. Je pochopitelné, že ani dobrá vůle vlády není schopna uspokojit všechny požadavky našich zemědělců a potravinářů, neboť i ona je omezena výrobními a ekonomickými možnostmi naší společnosti v dané době.

Jsou však některé zdánlivě drobné problémy, které dráždí lidi ve výrobě a podle našeho názoru by je bylo možné rychle odstranit. V poslední době se na nás obracejí ženy z živočišné výroby, že přes všechny předpisy o bezpečnosti práce i hygieniků, nejsou na trhu gumové holínky a pracovní boty s kovovou špičkou, které jim bezpečnostní předpisy nařizují. My nevíme, jestli je to ve výrobě nebo v distribuci. Obracíme se proto na soudruha ministra Svačinu a na soudruha ministra Trávníčka s žádostí, aby společně zjednali pořádek. Protože vláda brala vždy naše konkrétní připomínky vážně, věříme, že i ty gumové holínky pro naše ženy v nejkratší době budou.

Závěrem bych chtěl konstatovat, že za uplynulých pět let bylo vykonáno mnoho užitečné práce. Naše národní hospodářství dosáhlo významných úspěchů. Životní úroveň má stále vzestupný trend. To jsou rozhodující fakta, která svědčí o dobré práci vlády.

Doporučuji proto souhlasit se zprávou vlády a vyslovit jí důvěru. /Potlesk./ 

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji poslanci Jiráskovi. Slovo má poslanec Izák, připraví se poslankyně Smolíková. Dále budou ještě diskutovat poslanec Zvěřina, a jako poslední poslanec Hlaváček.

Poslanec Josef Izák: Vážená Česká národní rado, soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté! Dovolte mně, abych jen na malou chvíli obrátil vaši pozornost na některé otázky, které úzce souvisí se socialistickou výstavbou a rozvojem socialistické demokracie a jimiž se pravidelně zabýváme při projednávání zpráv o stavu socialistické zákonnosti.

Lze konstatovat, že také vláda ČSR se v souladu se svým programovým prohlášením socialistickou zákonností soustavně zabývá a v tomto volebním období přijala řadu usnesení zabezpečujících dodržování socialistického právního řádu, zejména na úsecích zvlášť ohrožených, jako je např. ochrana ekonomiky a ochrana mládeže před negativními společenskými jevy.

Mezi významná usnesení bezesporu patří usnesení č. 182 z roku 1973, jež se týká společenského působení propagace právního řádu a preventivně výchovné činnosti státních orgánů i společenských organizací. S odstupem jednoho a půl roku přistoupil ústavně právní výbor ČNR ke zhodnocení dalších zkušeností z této oblasti, aby tak poukázal na některá fakta charakterizující současný stav.

Na právní propagandě a právní výchově se podílí mnoho orgánů, organizací a institucí, je prováděna prostřednictvím státních orgánů, národních výborů, hospodářských a společenských organizací, a v neposlední řadě za součinnosti sdělovacích prostředků.

Hlavním nositelem je justice, prokuratura a Bezpečnost, které právní výchovu provádějí podle svých vlastních plánů a též podle plánu zpracovaného meziresortně. Obdobně v oblasti hospodářského práva zabezpečuje právní výchovu Státní arbitráž ČSR.

Jsou rovněž položeny základy k provádění právní výchovy v nejvýznamnějších společenských organizacích; ověřili jsme si, že vrcholné orgány ROH a SSM přijaly v tomto směru důležité usnesení zavazující všechny jejich složky.

Na právní výchově se aktivně podílejí národní výbory, zejména okresní, rozvíjí se spolupráce s tiskem, rozhlasem a televizí. Svůj specifický přínos přinášejí Socialistická akademie a Jednota českých právníků.

Statistická čísla o akcích provedených v rámci právní výchovy ukazují kvantitativní stránku věci, kterou lze kladně hodnotit. Je známo, že velký počet přednášek, besed a jiných akcí nemusí být a také není úměrný dosahovanému efektu. Rozhodující je kvalita právní výchovy, která je odvislá od jejího obsahu a od volby správné formy.

A zde, soudružky a soudruzi, zkušenosti ukazují, že i přes zlepšení oproti minulosti, není právní výchova dosti systematická, cílevědomá a není diferencovaná ve vztahu k jednotlivým skupinám obyvatelstva. Také tématická skladba přednášek vždy neodpovídá aktuálním potřebám. Znepokojuje nás např. delikvence mládeže, ale přesto nejsou zcela využity možnosti práce s rodiči, kde právní výchovu je možno spojovat s různými akcemi, jež pořádají školy a Sdružení rodičů a přátel školy.

Poslanci si ověřili, že zatím není dostatečná aktivita základních organizací ROH a SSM, které by se velmi účinně mohly např. podílet na výchově k ochraně socialistického vlastnictví. Vždyť pro právní výchovu je možno využívat mnoha akcí, schůzí společenských organizací, pracovních a výrobních porad apod. I když se na právní výchově, jak jsem již uvedl, nejvíce podílejí orgány činné v trestním řízení, nelze tuto činnost na tyto orgány omezovat, ale provádět dělbu práce mezi státními a jinými orgány a organizacemi, které by se na této významné součásti výchovné práce měly podílet specificky podle své působnosti.

Soudružky a soudruzi, to platí i pro činnost národních výborů, kde právní výchovu koordinují komise pro ochranu veřejného pořádku. I když tyto komise v tomto směru dobře pracují, nelze právní výchovu zužovat pouze na činnost těchto komisí. Naopak právní výchova by se měla prolínat celou činností národních výborů a jejich orgánů, včetně práce všech komisí, které by kontrolu prováděnou na jednotlivých úsecích státní správy měly spojovat s aplikací a působením právních předpisů. Kromě toho by se záměry právní výchovy měly také promítat do kulturně výchovné práce národních výborů.  

Dospěli jsme k závěru, že ke zlepšení právní výchovy v uvedených směrech by jistě přispělo určení nebo vytvoření orgánu, který by vykonával funkci metodického a koordinujícího centra pro uvedenou oblast.

Tento orgán by v souladu se záměry politiky naší komunistické strany a s úkoly vlády ČSR stanovil zcela konkrétní úkoly v oblasti právní propagandy a výchovy, metodicky by usměrňoval praktickou činnost a pomáhal při zajišťování studijních pomůcek, v přípravě lektorů, zobecňoval poznatky a působil k rozšiřování dobrých zkušeností.

Poslanci na řadě příkladů ukazují na ještě jeden významný moment, který v právní výchově a ve výchově k socialistickému uvědomění hraje důležitou roli.

Základ právní výchovy je totiž třeba spatřovat i v tom, jak státní orgány vyřizují občanskoprávní záležitosti, stížnosti a podněty občanů a jaké kvality jsou jejich rozhodnutí ve správních věcech, protože dobrá práce státního aparátu kladně ovlivňuje právní vědomí občanů. Měli jsme možnost, abychom se blíže seznámili se způsoby, jak je právní propaganda a právní výchova zabezpečována v Sovětském svazu. Je prováděna na té nejširší základně, důsledně, cílevědomě a systematicky. Dobrých zkušeností bychom všichni - vláda, resorty, zastupitelské sbory a jejich poslanci - měli více využívat, aby také do naší právní propagandy a výchovy byl vnesen ucelenější systém a tím se zvýšila její účinnost jako důležitého nástroje socialistické výchovy pracujících. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP