Úterý 29. června 1976

Aby družstevní rolníci i pracovníci státních statků mohli tento problém řešit, je třeba položit důraz na výrobu a sklizen co největšího množství živin z hektaru, to znamená na účelnou skladbu, množství a především kvalitu objemných krmiv. To je samozřejmě různé podle výrobních oblastí, podle schopností pracovníků v jednotlivých podnicích, ale i systému plánování.

V letošním roce, to je prvním roce 6. pětiletky, zvyšuje náročnost mimořádné počasí, neboť je sucho, málo srážek a vysoké teploty. To neprospívá převážné většině zemědělských plodin, zejména okopaninám - cukrovce a v našich oblastech bramborám. To nevytváří předpoklady pro dobrou sklizeň. Proto musíme vhodně volit dobu sklizně, dělat účinnější opatření proti ztrátám při sklizni a dokonaleji využívat zemědělskou techniku.

Zvýšený význam pro rozvoj živočišné výroby, zejména chovu skotu, budou mít víceleté pícniny na orné půdě i plochy travních porostů. Nejvíce živin bychom z nich získali horkovzdušným sušením. Jaká je však situace s topnými oleji a plynem, je všeobecně známo. Navíc je tento způsob sklizně značně nákladný a nelze jej absolutizovat, neboť skot potřebuje dostat část krmiva ve formě sena. Jeho nedostatek se zčásti podílí i na vysokých úhynech, které zaznamenáváme právě v chovu skotu. Skutečností však je, že jsou problémy s mechanizací, zejména pro horské a podhorské oblasti.

Myslím, že tento problém, stejně jako další otevřené otázky materiálně technického zásobování budou řešeny v ročních prováděcích plánech.

Chtěl bych využít této příležitosti a poděkovat všem, kteří v letošním roce svým podílem, politicko-organizátorskou prací i skutečnou pomocí přispívají k tomu, že se daří využít možnosti v posledních letech opomíjené, a to sklidit všechno seno, které se nám urodí, i na místech jen velmi těžce přístupných. Poděkovat především národním výborům, společenským organizacím, kolektivům i jednotlivcům i sdělovacím prostředkům za jejich pomoc a podporu při této důležité akci.

V oblasti investiční výstavby můžeme kladně hodnotit skutečnost, že 6. pětiletý plán klade důraz na výstavbu stájí pro dojnice. Odpovídá to potřebě zabezpečit ustájení pro plánovaný s tav dojnic i tomu, že nám z dosavadních malých stájí odejde řada pracovníků na zasloužený odpočinek a další pracovníci do těchto podmínek pracovat nepřijdou.

Významný úkol v letech 1976 - 1980 připadá potravinářskému průmyslu. Jeho výroba má ročně vzrůstat o 3,5 % a dodávky do tržních fondů o 3,2 %. Tohoto růstu výroby má být dosaženo při nezvyšujícím se počtu pracovníků. V letech 6. pětiletky má být uvedena do provozu mimo jiné kapacita na zpracování 949 mil. litrů mléka, 179 tis. tun výrobků z masa a 65 tis. tun sladu. Přesto však nebude zcela odstraněna napjatost ve zpracovatelských a skladovacích kapacitách.

Proto lze souhlasit se záměrem urychleně dokončit rozestavěné stavby, provádět další modernizaci a obnovu strojního technologického zařízení.

Soudružky a soudruzi, pro krátkost vymezeného času pro vystoupení jsem mohl upozornit jen na některé otevřené problémy a náročné stránky, které před pracovníky zemědělství a potravinářského průmyslu staví 6. pětiletý plán. Mnoho námětů na řešení problémů, které jsou v našem resortu, bylo řečeno na jednání výboru pro zemědělství a výživu velmi otevřeně - i do vlastních řad. A o některých hovořil i zpravodaj poslanec ing. Horák.

/Řízení schůze převzal předseda ČNR Evžen Erban./

Náš výbor pokládá plán za mobilizační a vysoce náročný. Přitom však zdůraznil, že ho lze splnit za předpokladu, že se budeme reálně dívat na situaci, nebudeme přeceňovat úspěchy a operativně a promyšleně využijeme všech možností, které máme k dispozici. Samozřejmě za pomoci ostatních odvětví národního hospodářství, které se na tom mají podílet.

V tomto smyslu bych vás chtěl, soudružky a soudruzi poslanci, ujistit, že družstevní rolníci a pracovníci státních statků, potravinářského průmyslu i služeb udělají maximum pro jeho splnění.

Doporučuji, abychom předložený vládní návrh zákona České národní rady o státním plánu rozvoje národního hospodářství České socialistické republiky na léta 1976 - 1980 schválili. /Potlesk./

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji poslanci Podlešákovi. Hovořit bude poslanec Horák a připraví se poslanec Drahota.

Poslanec ing. Jaroslav Horák: Vážené soudružky, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté! Průmyslový výbor České národní rady projednal několik zvlášť významných částí návrhu 6. pětiletého plánu rozvoje národního hospodářství ČSR na léta 1976 - 1980, jako jsou chemický a spotřební průmysl, stavebnictví, geologie, vědeckotechnický rozvoj, které mu předložily příslušné resorty. Výbor se přesvědčil, že v těchto návrzích byly respektovány závěry XV. sjezdu KSČ ve vztahu k rozvoji našeho národního hospodářství na další pětileté období.

Seznámili jsme se nejen s velkými rozvojovými úkoly jednotlivých odvětví a s jejich problémy, ale i s postupy k dosažení potřebných hmotných a finančních zdrojů pro splnění těchto úkolů. V souladu s požadavky ekonomického rozvoje se ve všech projednávaných částech návrhu 6. pětiletého plánu zaměřuje pozornost na zvýšení efektivnosti, na kterou položil XV. sjezd Komunistické strany Československa velký důraz. Generální tajemník ústředního výboru KSČ soudruh Husák ve sjezdové zprávě zdůraznil, že vyrábět efektivně, pracovat kvalitně, to je příkaz dne, to je hlavní předpoklad splnění šesté pětiletky a růstu životní úrovně. Náš průmyslový výbor mohl konstatovat, že resorty působí na využívání rezerv jak ve snižování nákladů, tak ve využití pracovní doby a vložených prostředků. To přirozeně klade rostoucí nároky na úroveň řízení v podnicích a na rozvoj pracovní iniciativy a soutěživosti.

Z tohoto pohledu bych chtěl ukázat na některé problémy, kterým je nutno věnovat zvláštní pozornost. Jedním z nich je nesporně zefektivnění investiční výstavby. Nejednou jsme se touto otázkou zabývali a považujeme ji za jednu z nejdůležitějších a pro její uskutečnění v plánovaných termínech za jednu z nejodpovědnějších oblastí. Musí se vypořádat s nepříznivými dopady, které se přenesly z 5. pětiletky, musí vzít také na vědomí omezené možnosti národního hospodářství, tedy rozsah limitů vyčleněných na výstavbu, pro rekonstrukci a modernizaci, a zajistit základnu rovnoměrného rozvoje v dalších pětiletkách. V této oblasti se také začínají vytvářet předpoklady pro zefektivnění našeho národního hospodářství. V průmyslu ČSR jsou opět náročné úkoly v oblasti investiční výstavby stanoveny v odvětví chemie, která se staví v 6. pětiletce mezi hlavní nositele technického pokroku, zvyšování efektivnosti výroby a plnění vývozních úkolů.

Po zkušenostech, které máme v našem výboru z výstavby závodů, je třeba důsledně dbát na to, aby všechna odvětví národního hospodářství splnila své povinnosti při výstavbě ve stanovených termínech, kvalitě a technických parametrech. Jde o dokonalou přípravu, o zabezpečení plynulého průběhu výstavby, uvádění kapacit do trvalého provozu a o rychlé osvojení výroby podle plánovaných parametrů. Nutno zajistit aby důsledným a odpovědným řešením všech problémů byly včas využívány prostředky vkládané společností pro další rozvoj výroby. Hovořím o tom proto, že našemu průmyslovému výboru je znovu signalizováno opoždění v druhé etapě výstavby petrochemie, kde pozdní náběh a nižší kapacita mohou mít značné ekonomické důsledky.

Je třeba, aby kontrolní dny, které se vždy na stavbách zavádějí uprostřed výstavby a zintenzivňují práci, když se blíží termín zahájení zkušebního provozu, zahájily svou funkci vždy se zahájením stavby. My, poslanci průmyslového výboru, máme zkušenosti z prvé etapy výstavby petrochemie, já sám mám stejné zkušenosti z výstavby v mladoboleslavské automobilce, kde se dohání to, co se na začátku zpozdilo. A myslím, že tyto dva příklady v republice nejsou ojedinělé.

Více spokojenosti nám připravila zpráva v oblasti občanské výstavby, kde procento využití opakovaných projektů je sice dosud nízké, ale kde si stavebnictví staví cíl zvýšit v pětiletce využití opakovaných a typových projektů postupně až na trojnásobek a počítá rovněž se zintenzívněním typizační činnosti i u průmyslových staveb. Pro zefektivnění stavebních prací jako důležité součásti investiční výstavby musí se však také vytvářet podmínky i mimo resort. Jistě je obtížné zajistit řádnou organizaci práce, koncentrovat pracovní síly a prostředky a řádně je využívat, když není potřebný materiál. Materiálně technické zásobování je stále složitou otázkou, která není uspokojivě řešena. Nelze se spokojovat s globálním hodnotovým vyjádřením vztahů. Materiální nerovnovážný stav mezi výrobou a plánovanou spotřebou některých materiálů a výrobků zvyšuje nejen nároky na kvalitu řízení výroby i hmotného zásobování, ale vyžaduje hledat stále cesty, jak tuto složitou otázku v národním hospodářství uspokojivě řešit. Každé zlepšení tohoto stavu musí přinést značný ekonomický efekt.

Důležitá úloha v efektivnosti výroby v 6. pětiletce připadá komplexní socialistické racionalizaci a zvýšení účinnosti výzkumné a vývojové základny. I když přihlédneme k některým problémům, domníváme se, že by bylo třeba prověřit možnosti, jak u některých výzkumných a vývojových úkolů docílit zkrácení lhůt pro jejich vyřešení a realizaci ještě v 6. pětiletce. Jak jsme se přesvědčili, není prodlužování inovačních cyklů-vždy způsobeno jen malou iniciativou výrobních podniků. Inovace zvlášť složitých výrobků je často doprovázena nekomplexností, potížemi v dodávkách nových výrobků a často musí být řešena zvyšováním, i když přechodným, dovozu potřebných materiálů.

Příkladů by bylo možno uvést více; za zmínku stojí dovoz elektroforetické barvy, plastisolů, protihlukových a těsnicích materiálů a dalších při zavádění nového osobního automobilu do výroby. V tom jistě může pro snížení dovozních nákladů učinit více resort ministerstva průmyslu. 

Představy a metody dalšího postupu jsou souborem nejen hospodářských, ale i politických úkolů, které mají své těžiště v práci s lidmi. Z tohoto hlediska je nezbytné pečovat o růst politického a odborného vzdělání a zvyšovat aktivní spolupráci se stranickými, odborovými a mládežnickými orgány pro zajištění růstu angažovanosti, aktivity a iniciativy pracujících tak, aby vyústily do dalšího rozvoje socialistického soutěžení za splnění úkolů 6. pětiletky.

Znovu si připomeňme, že 6. pětiletka má být pětiletkou efektivnosti a kvality. Tímto směrem byla proto také zaměřena iniciativa pracujících mladoboleslavské automobilky, kde v současné době vrcholí na všech pracovištích uzavírání závazků k vysoké efektivnosti, kvalitě práce a výroby v 6. pětiletce, kde chtějí vynaložit všechno úsilí k dalšímu zdokonalení řízení a organizace práce, k rychlejšímu uplatnění vymožeností vědy a techniky, k zvyšování kvalifikace, uvědomělé pracovní disciplíny a ke zkvalitnění všech forem socialistického soutěžení.

Velké porozumění pro realizaci cílů XV. sjezdu strany projevilo krátce po projednávání problematiky výchovy technické inteligence v našem průmyslovém výboru též ministerstvo školství ČSR a vysoké školy. Řízenou výrobní praxí studentů vysokých škol umožní ministerstvo školství v automobilových závodech zajistit náběh modernizovaného vozu při efektivním využití investic bez poklesu výroby.

Tak je třeba rozvíjet mimořádnou iniciativu a angažovanost, poněvadž to je cesta, kterou musíme nastoupit ve všech závodech, podnicích, na všech pracovištích, pro úspěšné splnění úkolů, které před nás postavil XV. sjezd KSČ. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP