Úterý 30. září 1975

Postupně došlo sice ke zlepšení dodávek velkostrojové techniky pro povrchovou těžbu uhlí, dosud však nemáme zabezpečeny potřeby uhelného průmyslu těžními zařízeními pro hlubinné doly, kompresory, technologickými zařízením pro koksovny, úpravny a třídírny. Také provozní spolehlivost dodávané techniky zůstává nadále vážným problémem. Stejně tak stupeň zajištění náhradních dílů a generálních oprav je zatím málo uspokojivý.

Nedostatky v dodavatelskoodběratelských vztazích způsobují zpožďování projekční přípravy staveb uvažovaných k zahájení v prvních letech šesté pětiletky pro nedostatek podkladů od výrobců. V důsledcích by mohly ohrozit přípravy revírů na dosažení požadovaných těžeb v šesté pětiletce, zejména pro rok 1980.

Využívám této příležitosti a obracím se na odpovědné soudruhy v dodavatelských resortech a organizacích, aby zabezpečili ve svých plánech přípravu a realizaci investic pro další rozvoj paliv a energetiky a tím i pro rozvoj vlastních odvětví.

Současná i perspektivní situace v získávání palivoenergetických zdrojů nás nutí hledat nové přístupy k využívání vlastního přírodního bohatství.

V souladu se světovými tendencemi a usnesením RVHP o rozvíjení vlastní palivoenergetické základny jsme v součinnosti s příslušnými centrálními orgány přistoupili k urychlenému řešení problematiky v geologickoprůzkumných pracích v prognózních lokalitách.

Nedostatek investičních prostředků, vhodné dobývací techniky, zejména pro nízké sloje a zvýšená efektivnost hornického procesu často vede důlní podniky k tomu, že těží ve výhodnějších přírodních podmínkách. Ukazuje se však, že plné využití zásob je mnohem efektivnější než výstavba nových dolů nebo dovozy. Dořešení této problematiky nás čeká.

Současně s řešením věcných problémů rozvoje palivoenergetické základny se zabýváme i racionalizačními opatřeními směřujícími k částečné eliminaci objektivních nepříznivých faktorů. Tyto faktory vyplývají ze zhoršujících se přírodních podmínek a kvality uhelné substance, z neustále rostoucí investiční náročnosti a omezených možností pokrytí růstu vybavenosti práce úsporami v oblasti živé práce.

V souvislosti s tím chceme v průběhu roku 1977 posoudit i účinnost nových velkoobchodních cen paliv a energie a jejich vzájemných relací především z toho pohledu, jak podporují záměry nové palivoenergetické politiky, o které jsem hovořil na začátku, a jak podporují hmotnou zainteresovanost palivoenergetických odvětví na jejich rozvoji.

Vážené soudružky a soudruzi, dříve než přejdu k závěru, musím říci několik slov k problematice pracujících v našem resortu.

V péči o potřeby pracujících resortu bylo dosaženo určitého pokroku. Přesto však existují další možnosti. Náročnost povolání a ztížené podmínky vytvářejí obtížné předpoklady pro nábor pracovníků a nových učňů. Snažíme se proto zvýšenou péčí na odborných učilištích v mimopracovní výchově, ve sportu i v kultuře vytvářet příznivé podmínky a získávat tím zájem mládeže i rodičů o naše obory.

V tomto směru máme však problémy v oblasti energetiky. Souvisejí s tím, že práce v terénu v profesi elektromontér rozvodných zařízení mládež příliš neláká. Navíc výstavba odborných učilišť v energetice není v souladu s prudkým rozvojem tohoto odvětví. Chceme v šesté pětiletce řešit i tuto otázku a dosáhnout zejména časového předstihu v přípravě učňů pro celou oblast atomové energetiky.

V přípravě pracujících dosahujeme v resortu rovněž dobrých výsledků. Nejenže stoupá počet pracovníků zapojených do různých forem školení, ale i vlastní obsahová stránka školení se soustavně zkvalitňuje.

Zatím nejsme spokojeni s nástupy absolventů ze škol. V této oblasti se sice dlouhodobě plánuje, ale kvalifikační struktura absolventů škol není v souladu s potřebami našeho resortu. Je poměrně málo například báňských inženýrů i ekonomů a tato situace ovlivňuje vývoj kvalifikační struktury pracovníků. Sami si klademe za úkol prohloubit a zkvalitnit plány potřeby absolventů tak, aby byly plně v souladu s perspektivním vývojem našich odvětví. Je vám všem známo, jaké problémy byly v našich odvětvích v minulosti se získáváním pracovních sil a s jejich stabilizací.

V současné době můžeme konstatovat, že stabilizace dělníků hlavních činností dosahuje celkem 90 %. Chci tím zdůraznit, že stabilita pracovních sil je přímo závislá na úrovni péče o pracovníky a současný stav - 10 % přechodných pracovníků - se nám jeví jako příznivý.

Již v páté pětiletce jsme věnovali maximální pozornost tomu, aby péče o pracovníky byla zabezpečována komplexně a programově. K prohloubení cílevědomé, organizované a plánovité komplexní péče o pracovníky hodláme ještě intenzívněji postupovat v šesté pětiletce.

Proto v současné době připravujeme komplexní program péče o pracující v našich organizacích a organizujeme jeho přípravu zásadně na zvýšení účinnosti všech opatření, která budou na tomto úseku přijata. Společně s odborovými orgány jsme si vědomi toho, že máme stále ještě nedostatky v oblasti objemu i kvality závodního stravování, že nás čekají další úkoly v prohloubení zdravotní a rehabilitační péče a že zejména hospodaření s pracovními silami bude velmi vážným úkolem šesté pětiletky.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, závěrem bych chtěl podtrhnout, že jako hlavní úkol v současné době stojí před námi splnění plánovaných úkolů za rok 1975 a zabezpečení zásobování národního hospodářství a obyvatelstva palivy a energií v zimním období 1975 - 1976. Uděláme vše, co je v našich silách. Je známo, že pracující v našich odvětvích stáli a stojí v předních řadách budovatelů socialismu. V jejich kolektivech se rodí nové formy socialistických metod práce. Nesčetněkrát podali svými rekordními výkony a pracovní obětavostí důkaz o svém vztahu k naší socialistické vlasti. V tom je záruka i pro budoucno.

Chtěl bych dále podtrhnout, že klíčovým předpokladem plynulého zásobování národního hospodářství a obyvatelstva palivy a energií v dalších obdobích je včasná příprava a realizace investiční výstavby palivoenergetické zástavby. S tím bezprostředně souvisí i zabezpečení vyvolaných a doprovodných investic, zejména v podkrušnohorských revírech.

Dalším mimořádně závažným úkolem je vytváření podmínek pro atraktivnost práce v našich odvětvích, zejména pro mladé pracovníky. Potřebnou stabilizaci pracovních sil musíme také zabezpečovat dostatečnou bytovou výstavbou.

I při prudkém rozvoji palivoenergetických odvětví a neustálém zhoršování přírodních podmínek v hornictví nepouštíme ze zřetele problémy vývoje efektivnosti celého reprodukčního procesu. Při řešení otázek efektivnosti musíme však respektovat vzájemné vztahy mezi zásadami správného hospodaření s uhelným bohatstvím z pohledu budoucích potřeb, dodržováním zásad pro zlepšování bezpečnosti, hygieny a kultury práce - to na jedné straně, a technickými a ekonomickými podmínkami těžby a výroby na straně druhé.

Rád bych ještě poděkoval předsedovi Sněmovny lidu, soudruhu Václavu Davidovi, za jeho osobní iniciativu a angažovanost při přípravě dnešního jednání Sněmovny lidu. Dále děkuji předsedům výborů i vám, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, kteří jste se osobně podíleli na průzkumech, přípravě a jednáních ve výborech. To vše pomůže našemu resortu při plnění hospodářské politiky naší Komunistické strany Československa v oblasti palivoenergetické základny.

Mohu vás ubezpečit, že jak vedení resortu, tak i přítomní vedoucí technickohospodářští pracovníci, zástupci stranických, odborových a mládežnických organizací našeho resortu využijí všech poznatků a námětů z tohoto dnešního jednání na svých pracovištích v zájmu dalšího rozvoje naší palivoenergetické základny.

Chtěl bych vám za to ještě jednou srdečně poděkovat. (Potlesk.)

Předseda SL V. David: Děkuji s. ministru Ehrenbergerovi.

Soudružky a soudruzi, volební komise skončila sčítání hlasů a podepsala zprávu o volbě člena předsednictva Federálního shromáždění.

Prosím předsedu volební komise poslance Josefa Krylla o podání zprávy.

Předseda volební komise poslanec J. Kryll: Soudružky a soudruzi, komise poslanců Sněmovny lidu ve složení Anna Blisková, Josef Černý, Josef Kryll, Augustin Kvasnica, Rudolf Rejhon, Jozef Škula, prom. právník, zvolená Sněmovnou lidu k volbě člena předsednictva Federálního shromáždění, sděluje, že poslancům Sněmovny lidu bylo vydáno 171 hlasovacích lístků.

Po skončení hlasování komise zjistila: hlasování se zúčastnilo 171 poslanců, hlasování se nikdo nezdržel, odevzdáno bylo celkem 171 platných hlasovacích lístků, neplatné hlasovací lístky nebyly.

Pro navrženého kandidáta poslance RSDr. Vasila Biľaka bylo odevzdáno 171 hlasů. Proti nebyl žádný hlas.

Volební komise zjistila, že navržený kandidát na funkci člena předsednictva Federálního shromáždění byl zvolen všemi přítomnými poslanci Sněmovny lidu jednomyslně.

Předseda SL V. David: Děkuji předsedovi volební komise za podání zprávy. Konstatuji, že Sněmovna lidu zvolila do funkce člena předsednictva Federálního shromáždění poslance Vasila Biľaka. Dovolte mi, abych poslanci Biľakovi popřál hodně zdaru a úspěchů při výkonu této funkce.

Soudružky a soudruzi, nyní přerušuji jednání na 15 minut. Po přestávce bude schůzi řídit místopředseda sněmovny soudruh Nejezchleb.

(Jednání přerušeno v 10.50 hod.)

(Jednání opět zahájeno v 11.00 hod.)

(Řízení schůze převzal místopředseda Sněmovny lidu RSDr. R. Nejezchleb.)

Místopředseda SL RSDr. R. Nejezchleb: Súdružky a súdruhovia, otváram prerušenú schôdzku Snemovne ľudu.

Písomnú správu ministra palív a energetiky ČSSR prerokovali všetky výbory snemovní. Spoločnú spravodajskú správu prednesie predseda Výboru pre priemysel, dopravu a obchod poslanec František Bill. Dávam mu slovo.

Zpravodaj poslanec ing. F. Bill: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi, vážení hosté, plynulé zabezpečování potřeb národního hospodářství palivy a energií je velmi důležitý politický a ekonomický úkol, jehož úspěšné řešení se dotýká každého občana naší společnosti. Proto na jednání o těchto otázkách ve Sněmovně lidu se všechny výbory sněmovny a všichni poslanci připravovali se vší vážností. Jednotlivé výbory si vypracovaly ucelený program, aby poslanci mohli získat co nejvíce vlastních poznatků přímo na závodech, v dolech, elektrárnách, teplárnách, ale i ve výzkumných ústavech a pracovištích technického rozvoje.

Pracovní skupiny poslanců provedly průzkum celkem v 21 závodech a organizacích. Z toho: výbor ústavně právní 2 průzkumy, výbor kulturní 3 průzkumy, výbor pro sociální politiku 3 průzkumy, výbor pro plán a rozpočet 2 průzkumy, výbor pro průmysl, dopravu a obchod průzkumy v 10 organizacích. Pracovní skupiny se zaměřovaly zejména na výrobu a získávání paliv a energie.

Kromě toho prováděli poslanci individuální průzkumy ve svých volebních obvodech, případně v organizacích. Přitom věnovali pozornost zejména efektivnosti spotřeby paliv a energie.

Tímto způsobem získali poslanci bohaté poznatky přímo z praxe, i když pochopitelně ovlivněné místními podmínkami nebo potřebami, požadavky a názory. Na schůzích jednotlivých výborů byly získané poznatky za účasti zástupců federálního ministerstva paliv a energetiky konfrontovány a výsledky by se měly ve své většině promítnout do dnešní rozpravy.

V souladu s průběhem a závěry jednání výborů měli bychom dnes slyšet názory poslanců na dosavadní výsledky i úspěchy při řešení rozvoje palivoenergetických zdrojů a pokrývání potřeb národního hospodářství v porovnání s úkoly, založenými v pátém pětiletém plánu. Měli bychom ověřit, jak jsou vytvořeny předpoklady pro řešení palivoenergetických zdrojů a potřeb v dalším období. Měli bychom využít dnešního jednání také k tomu, abychom seznámili nejširší veřejnost s podmínkami a problematikou rovnováhy mezi zdroji a potřebami, protože celá naše veřejnost je spolutvůrcem této rovnováhy. Byli bychom velmi rádi, kdyby se nám také podařilo aktivizovat pracovníky výrobní i nevýrobní sféry k dosahování výrazných úspor paliv a energie a k lepšímu jejich zhodnocování ve výrobcích.

Při své činnosti jsme si ověřovali také pracovní a sociální podmínky pracujících v oblasti paliv a energetiky a chtěli bychom se o nich také zmínit, stejně jako o práci širokého kolektivu pracujících v odvětví paliv a energetiky. Dovolte mi proto, abych se zmínil o některých konkrétních poznatcích a vyslovil na ně svůj názor.

Ve směrnicích pátého pětiletého plánu schválených XIV. sjezdem KSČ pro odvětví paliv a energie byly vytyčeny tři základní úkoly:

1. Obnovit proporcionální rozvoj palivoenergetické základny a tím odstranit vážné problémy a podcenění z předcházejících let, zejména z období let 1967 - 1969.

2. Zabezpečit plynulé zásobování národního hospodářství palivy a energií.

3. Zvýšit tempo v zavádění ušlechtilých forem energie v národním hospodářství a tím zlepšit strukturu v palivoenergetické bilanci.

Ke splnění tohoto posledního úkolu měl se zvýšit podíl tekutých paliv a zemního plynu zhruba o 30 % z celkových prvotních zdrojů energie.

Dnes je možno konstatovat, že tyto náročné úkoly se v krátké době podařilo splnit a nadále se plní, i když zůstává i pro další období značná napjatost mezi potřebami a zdroji.

Důkazem toho je, že

a) v dodávkách svítiplynu se výrazně v průběhu pátého pětiletého plánu zlepšila plynulost zásobování pro velkoodběratele a regulace dodávek klesla z 18,5 % na počátku této pětiletky na 7 % v roce 1974. Přitom spotřeba obyvatelstva je plně kryta.

Ještě příznivější je situace v zásobování zemním plynem, deregulace činí pouze 3 %.

b) Plně jsou kryty potřeby v tuhých palivech, i když se vyskytly nedostatky v distribuci.

c) Rovněž došlo ke zlepšení výroby a spolehlivosti dodávek elektrické energie.

Při posuzování a hodnocení resortu paliv a energetiky je třeba vycházet i ze specifických a ekonomických zvláštností, které jsou dány omezením prvotních zdrojů v pevných palivech, zhoršením podmínek těžby a prakticky plnou závislostí na dovozu ropy a zemního plynu.

Přes tuto specifičnost resort paliv a energetiky ve spolupráci s ostatními resorty, zejména hutí a strojírenství, celkem uspokojivě plní náročné úkoly založené v pátém pětiletém plánu. Plnění základních úkolů pátého pětiletého plánu je následující:

1. V oblasti zabezpečení pevných paliv - úkol v celkové těžbě bude splněn zejména v Ostravsko-karvinské oblasti těžbou černého uhlí. Úkol však nebude splněn ve včasné otvírce nových dolů. Problémy se zejména koncentrují v těžbě energetického uhlí na Mostecku.

2. Úkol zvýšení 30 % ušlechtilých paliv bude splněn na necelých 29 %.

3. V průběhu pátého pětiletého plánu mají být dány do provozu kapacity o výkonu 3700 MW a celková spotřeba elektrické energie má v roce 1975 činit 62 až 63 mld kWh.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP