Úterý 30. září 1975

Mimořádnou spjatost politickovýchovné práce závodních klubů a kulturních domů ROH s veškerou kulturní činností místa závodu spatřujeme hlavně v oblastech, kde je silná koncentrace dělnické třídy. Významný stranický dokument s pětiletou koncepcí kulturního rozvoje okresů a krajů, promítající se do jednotných plánů kulturně výchovné činnosti již několik let, výrazně ovlivňuje politickovýchovnou práci především našich pohraničních okresů, nevyjímaje ani Východoslovenský kraj. Např. při návštěvě sokolovských závodních klubů ROH jsme pochopili, že dobře volené formy práce a stranickost násobená zdravým patriotismem v ideové výchově jsou silným motivačním prostředkem při zlepšování životního prostředí a stabilizaci obyvatelstva.

Uzavírání neformálních smluv mezi národními výbory a závody se stává výrazem úzkého citového sepětí dělnické třídy s ostatními pracujícími. Organizování masových kulturních soutěží mezi městy, závody, školami a národními výbory pomáhá vychovávat lásku a úctu k novodobým tradicím, a to i v místech, kde česká řeč měla být zapomenuta.

Závodní kluby při resortu ministerstva paliv a energetiky čerpají při pořádání kulturních akcí především z vlastních zdrojů, vyhledávají i nový způsob společenské zábavy, vychovávají mladé talenty a jejich vlastní kulturní vystoupení se vyznačují vyšší ideovostí, než bývají profesionální dovezená vystoupení. Mezi ně patří např. Ostravský máj pro dělnickou mládež, Sokolovský festival politické písně, mostecký pořad "Kultura a mládež", hudební a taneční vystoupení kroužků zájmové umělecké činnosti v Handlové, v Prievidzi, v Hodoníně i v Ratiškovicích, které uchovávají bohatství lidové poezie. Tyto formy kulturních pořadů, vedle různých masových olympiád paměti a soutěží jsou určeny nejširším vrstvám pracujících a dávají možnost být nejenom posluchačem, ale i aktivním účastníkem. Žánrová bohatost zájmové umělecké činnosti je výsledkem cílevědomé práce organizátorů, sdružuje především mládež, ale zatím pouze její část, většina stále ještě tráví často svůj volný čas bezúčelně.

Zájmová umělecká činnost, kroužky polytechnického charakteru, soustava mimoškolního vzdělávání, to všechno vytváří základy a prvky nového socialistického způsobu života, nacházející své uplatnění zvláště v brigádách socialistické práce. Brigády socialistické práce znamenají oživení v socialistické soutěži, v podnicích paliv a energetiky představují dnes již nezbytného pomocníka v prosazování hospodárnosti, efektivity a novátorství.

Členové brigád socialistické práce se spolupodílejí na překonávání technických problémů, jsou osobním příkladem v doplňování si potřebné kvalifikace a v mimopracovní době příkladem i nové zábavy a vhodně použitého volného času. Pomáhají i ve veřejně prospěšné práci, při výchově nového mladého pokolení. Přijímají patronáty nad pionýrskými oddíly a v očích dětí vystupují jako nositelé revolučních dělnických tradic, pomáhají ve školách prosazovat kolektivní výchovu jako základní východisko soudružských, neformálních mezilidských vztahů při pozdějším vstupu do života. Brigády socialistické práce přinášejí podnikům i vysoké morální hodnoty, obrážející se v ekonomických hodnotách, neboť dovedou ze svého já dát mnohem více, než stanoví norma. Jejich zásluhou začínají do kulturně výchovné práce pronikat prvky socialistického životního stylu, neboť v jejich činnosti je zřejmá vyšší politická angažovanost i při řešení nejenom ekonomických problémů, ale i problémů společenských. Brigády socialistické práce představují konkrétní vyjádření teze XIV. sjezdu KSČ: "Od plánovitého vytváření materiálních předpokladů k cílevědomému vytváření nových společenských vztahů". Ne každá brigáda socialistické práce však splňuje všechno, co je v jejím obsahu zakotveno. Jejich úloha z hlediska formulování nového společenského vědomí není dosud plně doceněna.

Při vyhodnocování přeceňují někdy podniky a závodní organizace ROH kvalitativní ukazatele, spokojují se s rostoucím počtem brigád a nezkoumají, co všechno lze za jejich aktivní účasti řešit i v naplňování druhé části hesla: "Socialisticky pracovat a socialisticky žít".

Hlavní pozornost je obrácena na ekonomické problémy bez účelné vazby s mimopracovní dobou. K uskutečňování nového socialistického způsobu života v brigádách socialistické práce je třeba zaměřit úsilí všech, kteří řídí, ale největší podíl patří ZO ROH, které musí více usilovat o překonávání formálnosti, která se někdy do naší práce vkrádá jako úhlavní nepřítel tvůrčí socialistické práce.

Brigády socialistické práce představují vysokou morální devizu a na těch závodech, kde ideově politická a kulturní péče o člověka se promítá i do oblasti po práci, tam nachází svoji zpětnou odezvu i v uplynulém plnění plánů, zavádění nových postupů v práci, v zlepšování pracovního prostředí a v překonávání obtíží. Péče o brigády socialistické práce je onou rezervou, která i v palivoenergetických závodech vydává své každodenní ovoce. Při průzkumu, při setkáních s horníky i energetiky jsme si uvědomovali, že všechno, cokoli děláme a řešíme, je třeba směřovat ve prospěch člověka a růst hmotné spotřeby nepovažujeme za samoúčel, ale za východisko k všestrannému obohacování života, rozvoje tvořivých schopností lidí, neboť v tom je hluboký a moudrý smysl života v naší socialistické vlasti. Děkuji.

Předseda SL V. David: Děkuji poslankyni Procházkové. O slovo se přihlásil ministr pro technický a investiční rozvoj ing. L. Šupka, který odpoví na otázku poslance Kosorína. Dávám mu slovo.

Ministr pro technický a investiční rozvoj ČSSR ing. L. Šupka: Dovolte mi, soudružky a soudruzi poslanci, abych podal stručnou informaci k dotazu poslance Kosorína, který se týkal výzkumně vývojových úkolů, spojených s programem racionalizace spotřeby paliv a energií.

Soudruh Ehrenberger už tady měl možnost říci, že úkol, který stanovila vláda pro státní program racionalizace spotřeby paliv a energií na tuto pětiletku bude splněn dobře. Není třeba tedy opakovat příslušné údaje. Snad vás budou zajímat některá fakta, typická pro to, jakými způsoby v této pětiletce jsme státní program zajišťovali.

V prvních letech pětiletky jsme šli cestou prosazování především opatření s nízkými nároky na prostředky. Náklady, které jsme museli vynaložit na úsporu jedné tuny měrného paliva, činily v roce 1973 průměrně necelých 1000 Kčs. Postupně ale musíme přistupovat k opatřením složitějším a také nákladnějším, takže v šesté pětiletce mají podle propočtů činit náklady na úsporu 1 tuny měrného paliva v průměru již 5500 Kčs.

Jedno z opatření náročných na prostředky je např. modernizace a obnova kotlů. Na modernizaci kotlů k dosažení úspory 1 tuny měrného paliva v hodinové spotřebě kotle budeme v příští pětiletce vynakládat téměř 10 tis. Kčs. Přes tyto poměrně vysoké náklady jsou úsporná opatření ekonomicky výhodná.

K dotvrzení této skutečnosti bych chtěl informovat, že investiční náklady na jeden instalovaný kilowatt při započítání nákladů na pořízení kapacit pro těžbu uhlí a kapacit na výrobu elektřiny činí kolem 10 tis. Kčs při dodávce až k spotřebiteli.

Rovněž zde už bylo řečeno, že na šestou pětiletku stanovila vláda úkol dosáhnout 10,2 mil. tun měrného paliva ročních úspor, tedy úkol i v porovnání s úkolem v páté pětiletce velmi náročný. O náročnosti úkolu svědčí i to, že podle původních návrhů jednotlivých resortů měly úspory dosáhnout necelou polovinu tohoto úkolu.

Chtěl bych informovat o tom, že pro každý z nejdůležitějších technických směrů snížení spotřeby paliv a energií jsou permanentně zpracovávány konkrétní programy. Tak např. jsou tyto programy na zavedení tyristorové regulace u průmyslových řízených pohonů, v tramvajové dopravě a u posunovacích lokomotiv. Další program je zpracován pro zvýšení účinnosti energetických spotřebičů zejména kotlů, pecí, čerpadel, kompresorů, ventilátorů a elektromotorů.

Další takovýto konkrétní program se týká zvýšení technické úrovně hořáků pro spalování kapalných a plynných paliv anebo zvýšení technické úrovně otopných systémů a zařízení pro individuální otop v nevýrobní sféře. Konkrétní program je rozpracován také pro využití odpadního tepla v metalurgii a chemickém průmyslu.

Brzdou zavádění silnoproudé polovodičové techniky je především její vysoká cena. Podstatné urychlení tempa tyristorizace můžeme očekávat po snížení cen tyristorů a diod o 40 - 50 %, ke kterému dojde při přestavbě velkoobchodních cen od 1. ledna 1977.

Nemalý význam má rovněž urychlené dokončení vývoje a zavedení výroby plně tranzistorových televizorů a urychlené vyřazení z používání zastaralých elektronkových typů. V tomto směru projednáváme v současné době se zainteresovanými orgány a podniky potřebná opatření.

Jdeme tedy především cestou uplatňování už známých poznatků techniky a výsledků dříve vyřešených výzkumných problémů, nejenom u nás, ale i jinde ve světě. A současně s tím musíme se připravovat na další kroky v hospodaření palivy a energií. A to je úkol výzkumu a vývoje. V této oblasti výzkumu a vývoje jde v některých případech o velmi nákladný výzkum, který nemůžeme provádět sami.

O jaké konkrétní úkoly jde, o tom zde podrobněji dnes informoval poslanec Kvasil a já se domnívám, že není třeba opakovat to, co, řekl bych, velmi ilustrativně řekl. U takovýchto náročných výzkumně vývojových úkolů jsme proto spojili své síly se silami výzkumné základny ostatních členských zemí RVHP, a účastníme se pouze na řešení některých dílčích úkolů v rámci dohodnutého plánu mnohostranných integračních opatření členských států RVHP.

V našem státním plánu rozvoje vědy a techniky na pátou pětiletku je řada úkolů zaměřených na snížení měrné spotřeby paliv a energie v energeticky náročných odvětvích, zejména ve výrobě kovů, v chemickém průmyslu, ve výrobě stavebních hmot, jakož i úkolů zaměřených kupř. na uplatnění nové techniky ve využívání kapalných a plynných paliv. Výsledky těchto výzkumů a vývojových prací již byly začleněny do připravovaného státního programu racionalizace spotřeby paliv a energie na období šesté pětiletky.

Soudružky a soudruzi poslanci, o plnění našich záměrů rozhodují v prvé řadě lidé, a to jak při realizaci velkých plánovaných inovací, tak při realizaci ve svém souhrnu neméně významných drobných akcí podnikového charakteru. Proto se na vás při této příležitosti obracím s prosbou o pomoc při zabezpečování náročných úkolů v oblasti hospodaření palivy a energií všeho druhu. Máme v tomto směru nemalé možnosti a rezervy a ty jsou nejen v rukou odborníků a organizátorů výroby, ale i v rukou celé naší široké veřejnosti. Děkuji za pozornost.

Předseda SL V. David: Děkuji ministru Šupkovi za odpověď. Ptám se poslance Kosorína, zda souhlasí s odpovědí ministra Šupky. (Poslanec Kosorín vyjádřil souhlas.) Souhlasí.

Uděluji slovo poslanci Jozefu Polákovi, připraví se poslanec Urban.

Poslanec J. Polák: Vážené predsedníctvo, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci!

Rozvoj palivo-energetickej základne je nesporne jedným z rozhodujúcich a určujúcich predpokladov rozvoja celého národného hospodárstva. Zahrnuje získavanie prvotných palivo-energetických zdrojov, teda ťažbu, zušľachťovanie palív a ich premeny na iné druhy energií, čiže energetické procesy a konečne vlastnú spotrebu energií vo všetkých oblastiach národného hospodárstva a života našej spoločnosti.

V tejto súvislosti by som sa chcel dotknúť otázky, ktorej pri riešení hospodárskeho rozvoja treba sústavne venovať prvoradú pozornosť, a to životného prostredia, ktoré ovplyvňuje rozvoj palivo-energetickej základne. Ťažba, výroba, rozvod i spotreba jednotlivých druhov energií, ako aj skladovanie hlušín a odpadu, vznikajúce exhaláty, ktoré unikajú do ovzdušia a znečisťovanie vôd, sú spojené s devastáciou terénu a zhoršovaním životného prostredia.

Preto tieto otázky a problémy od otázok, problémov a úloh rozvoja národného hospodárstva nemožno oddeľovať, ale ich treba posudzovať a riešiť súčasne a komplexne spolu s nimi. Zdôraznil to vo svojich záveroch XIV. zjazd KSČ i pozjazdové pléna ÚV KSČ. Oceňujem, že sústavnú pozornosť venujú tejto otázke aj federálna vláda a vlády oboch národných republík, ako aj národné výbory na všetkých organizačných stupňoch a poväčšine aj jednotlivé zainteresované podniky a organizácie. Je však veľmi potrebné, aby úlohy vyplývajúce z potrieb ochrany a neustáleho zlepšovania životného prostredia zostali v centre pozornosti a boli vlastnými celej našej spoločnosti. Nechýbajú nám v tomto smere ani zákonné opatrenia. Čo však nie je vždy a všade na žiadúcej úrovni, býva ich dôsledné dodržiavanie.

Súčasný stav a ďalšie úlohy v tejto oblasti sú zahrnuté a analyzované v prerokúvanej správe Federálneho ministerstva palív a energetiky. Považujem za potrebné a správne čo najrozhodnejšie ich podporiť a zabezpečiť ich praktickú realizáciu, a to nielen na úseku plnenia výrobných úloh, ale aj v oblasti všestrannej vysokej starostlivosti o zdravé životné prostredie.

K narušovaniu pôvodného prírodného charakteru kraja dochádza pri ťažbe základných energetických zdrojov. Dochádza k zaberaniu lesnej alebo poľnohospodárskej pôdy, a to nielen pre samotnú ťažbu, ale aj pre výstavbu a skladovanie odpadu, čo je s tým nevyhnutne spojené.

Najrozsiahlejšiu devastáciu pôdy v tomto smere máme dnes v okresoch Most, Karviná, Sokolov, Ostrava, Teplice, Ústí n. L., Plzeň-juh a Hodonín. Ťažobné podniky sú podľa zákona povinné zabezpečiť zahladenie ťažobnej činnosti rekultiváciou pôdy, jej zalesnením alebo vrátením pre poľnohospodárske účely. To sa v určitej miere robí, no nie je to jednoduché. Uvediem niekoľko čísiel.

Ťažobnou činnosťou sa len v Severočeskom hnedouhoľnom revíre devastovalo asi 14 200 ha pôdy. Poľnohospodárskou rekultiváciou sa však od roku 1960 do r. 1971 získalo iba 1299 ha. V Sokolovskom revíre sa ťažbou devastovalo dosiaľ 5255 ha poľnohospodárskej pôdy. Do plánu poľnohospodárskej rekultivácie sa však dostalo iba 497 ha. V Ostravsko-karvinskom revíre sa z 2520 ha devastovanej poľnohospodárskej pôdy dostalo do plánu rekultivácie v rokoch piatej päťročnice iba 412 ha a v skutočnosti je rekultivovaných dokonca iba 20 ha ročne.

V tomto smere nie je ani inde situácia lepšia a predbežne ani na najbližšie roky sa nejaví priaznivejšia. To nie je dobrý jav. Čoskoro budeme vo Federálnom zhromaždení prerokúvať novelizáciu zákona o ochrane pôdy. To, čo je v novele v tomto smere navrhované, považujem za nesmierne dôležité, a preto treba podporovať a usilovať sa, aby rekultivácia mala oveľa lepšie tempo a aby prostriedky Štátneho fondu pre zúrodňovanie pôdy boli prednostne využívané na rekultiváciu devastovanej pôdy.

Sprievodným javom v lokalitách ťažby uhlia, ale aj nafty, je existencia alebo výstavba elektrární, teplární, koksární a plynární, prípadne i niektorých podnikov chemického priemyslu. No spaľovaním, splynovaním a koksovaním uhlia, ako aj spaľovaním olejov sa zamoruje ovzdušie plynnými exhalátmi a popolčekom a rôznymi chemikáliami sa znečisťujú vody. Najčastejšími komponentmi plynných exhalátov sú kysličník siričitý, ktorého množstvo v dôsledku zvyšujúceho sa obsahu síry v získavanom uhlí, osobitne v Severočeskom hnedouhoľnom revíre, ktorý má svojou ťažbou v oblasti energetiky rozhodujúci vplyv, neustále rastie; ďalej sú to aj kysličníky dusíka, kysličník uhoľnatý, často arzén a fluór, ale aj stopy rádioaktívnych prvkov, ktoré nie sú zanedbateľné, pretože podľa výskumov klasická elektráreň o výkone 1000 MWh 30-násobne i vyššou radiáciou zaťažuje ovzdušie, spôsobenou izotopmi rádia, než atómová elektráreň ktoréhokoľvek typu s rovnakým výkonom. Vody sú naproti tomu znečisťované hlavne dechtami, čpavkom, fenolom, ale i mnohými ďalšími škodlivými toxickými látkami a ťažkými kovmi.

Znečistené ovzdušie a vody, ako aj enormný spád popolčeka veľmi škodlivo vplývajú na človeka jednak priamo, jednak nepriamo tým, že citeľne narúšajú prírodný ráz kraja ničením lesných porastov i poľnohospodárskych kultúr, v ktorých sa niektoré komponenty koncentrujú a konzumáciou vo väčšej či menšej miere pôsobia na zdravie človeka. Na zájazdovom zasadnutí Výborov SĽ a SN pre plán a rozpočet sme mali možnosť vidieť na vlastné oči, ako vyzerá devastácia lesov a poľnohospodárskej pôdy v Severočeskom kraji, - ťažko postihované Krušné hory. Musím otvorene povedať, že nebol to pre nás povzbudzujúci pohľad. Všetci sme pociťovali, že treba včas a sústavne robiť nevyhnutné, pritom ekonomicky dostupné opatrenia na ochranu zachovania a zlepšovania životného prostredia osobitne v oblastiach najviac postihnutých, s prioritou v Severočeskom kraji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP