Pátek 17. prosince 1971

I my se snažíme přispět svým dílem ke zlepšení politického ovzduší v Evropě. Usilujeme o rozvoj oboustranně prospěšných politických, obchodních, hospodářských, kulturních a vědeckotechnických styků se všemi kapitalistickými státy na základě rovnosti, nevměšování a vzájemné výhodnosti. V posledním období došlo v tomto směru k zintenzivnění styků a k praktickému pokroku. Vedeme jednání s NSR o normalizaci našich vzájemných vztahů. Při výměně názorů, která dosud proběhla, jsme potvrdili, že je to naším přáním.

Vycházíme ze stanoviska, že mnichovský diktát byl nespravedlivý a od začátku neplatný. Usilujeme, aby tento fakt našel svůj odraz i v předpokládané smlouvě mezi oběma našimi státy. Československo má trvalý zájem na zlepšování vztahů i se sousedním Rakouskem. Chceme přispět k tomu, aby otevřené otázky včetně majetkoprávních problémů byly dořešeny v zájmu dobrých sousedských vztahů. Věříme, že najdeme v tomto směru i u druhé strany plné porozumění.

Nejnovějším iniciativním příspěvkem socialistických zemí pro věc míru a bezpečnost v Evropě jsou závěry, k nimž dospěla konference ministrů zahraničních věcí členských států Varšavské smlouvy, která se konala nedávno ve Varšavě. Jednoznačně se stavíme za názor, že dozrály podmínky k tomu, aby se celoevropská konference o bezpečnosti a spolupráci konala již v příštím roce. Proto také plně podporujeme návrh finské vlády, aby se neprodleně přistoupilo k její mnohostranné přípravě.

Jsme přesvědčeni, že společným postupem všech, kteří mají upřímný zájem na vytvoření trvalého míru v Evropě, se podaří překonat odpor těch sil, jež tomuto vývoji chtějí zabránit. A třeba říci, že takové síly existují, a to nejen na našem kontinentě.

Kladným činitelem působícím ke stabilitě mírových podmínek v Evropě je nesporně existence Německé demokratické republiky. Podporujeme i nadále boj proti její diskriminaci ze strany zemí Atlantického paktu a za nastolení rovnoprávných vztahů mezi NDR a NSR i dalšími státy na základě obecně uznávaných norem mezinárodního práva.

Budeme pokračovat v poskytování pomoci vietnamskému lidu a dalším národům Indočíny v jejich spravedlivém boji proti americké agresi. I nadále platí naše stanovisko o podpoře úsilí lidu arabských států za navrácení území okupovaných Izraelem, za obnovu jejich zákonných práv, za spravedlivý mír na Středním východě.

V posledních dnech jsme svědky ozbrojeného konfliktu na indickém poloostrově, vyvolaného nerespektováním vůle lidu východního Pákistánu. Dnes, kdy vzplanuly boje, jsme pro jejich zastavení a za urychlené mírové řešení, jehož neoddělitelnou součástí musí být respektování zákonných práv a vůle východopákistánského lidu.

Existence třídně rozděleného světa, naše bezprostřední sousedství s útočnými silami Atlantického paktu i nezbytnost hájit hodnoty, které náš pracující lid vytvořil a vytváří, vyžaduje upevňovat a zvyšovat obranyschopnost naší země v rámci jednotného úsilí členských států Varšavské smlouvy.

V uplynulém období jsme věnovali velkou péci dalšímu zkvalitnění obrany naší země, upevnění a rozvoji lidové armády. Chceme dále usilovat o to, aby všichni občané správně chápali význam obrany i služby v armádě. To předpokládá i soustavný boj proti šíření pacifistických iluzí.

V souladu s ekonomickými možnostmi budeme vybavovat naši armádu soudobými vojenskými prostředky, pečovat o vysokou bojovou připravenost vojsk, upevňovat velitelský sbor a zdokonalovat systém velení.

Ekonomická a vojenská síla socialistického společenství v čele se Sovětským svazem je jedním z rozhodujících faktorů, které vytvářejí příznivé podmínky pro to, že dnes - 26 let po skončení II. světové války - jsme na dobré a nadějné cestě k trvalému míru v Evropě.

Soudružky a soudruzi poslanci, nová federální vláda předstupuje před vás s vědomím, že předložený návrh programu její příští činnosti mohl obsáhnout pouze nejzákladnější úkoly. Přesto je z něho zřejmé, o jak náročnou a obtížnou práci půjde. Netajíme se, že budeme muset všichni vynaložit mnoho úsilí k tomu, abychom s úspěchem realizovali linii XIV. sjezdu Komunistické strany Československa, linii, kterou lid přijal za svou, která je i pro nás zákonem.

Dosavadní výsledky pracovní a společenský elán, s nímž celá naše vlast nastupuje do práce za splnění sjezdových usnesení, v nás však utvrzují optimismus, že i toto příští období budeme moci uzavírat s dobrou bilancí a že budeme moci straně a všemu našemu lidu předložit příznivý účet z naší činnosti.

Činnost vlády se neobejde bez vaší důvěry a podpory. Chci vás, soudružky a soudruzi poslanci, jménem federální vlády Československé socialistické republiky ujistit, že budeme dbát, aby nové Federální shromáždění a jeho orgány byly dostatečně a včas informovány o její činnosti i o činnosti ústředních federálních orgánů státní správy a že se přičiníme, aby Federální shromáždění mohlo tak plnit všechny své ústavní funkce.

Prosím vás, vážené soudružky a soudruzi poslanci, abyste předložené vládní prohlášení posoudili a schválili. Děkuji vám za pozornost. /Potlesk./

Předseda FS A. Indra: Děkuji předsedovi federální vlády s. Štrougalovi za programové prohlášení.

Rozpravu k němu zahájíme po přestávce, která potrvá 45 minut.

/Jednání přerušeno v 10.22 hod./

/Jednání opět zahájeno v 11.11 hod./

Předseda FS A. Indra: Soudružky a soudruzi, budeme pokračovat v přerušeném jednání.

Dříve než přistoupíme k rozpravě, doporučuji, aby návrh usnesení Federálního shromáždění k programovému prohlášení vlády ČSSR připravila komise složená z poslanců obou sněmoven a aby přitom vycházela z výsledků rozpravy.

Navrhuji, aby do této komise byli zvoleni za Sněmovnu národů poslanci: František Straka, Vladimír Mařík, Tomáš Trávníček, Olga Vacková, Ferdinand Tomášik, Jozef Malina.

A za Sněmovnu lidu poslanci: Richard Nejezchleb, Helena Vojtíšková, Július Lörincz, Juraj Varholík, Rudolf Rejhon a Josef Černý.

Má někdo z poslanců další návrh? /Nemá./

Prosím o hlasování o tomto návrhu. Podle zjištění se počet přítomných poslanců nezměnil.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s návrhem na složení komise? /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s předneseným návrhem? /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji a konstatuji, že návrh na složení komise pro přípravu návrhu usnesení Federálního shromáždění k programovému prohlášení vlády ČSSR byl schválen oběma sněmovnami.

Prosím členy návrhové komise, aby se dostavili k přípravě návrhu usnesení do místnosti za tribunou ve 12.30 hod.

Nyní zahajuji rozpravu k programovému prohlášení vlády ČSSR.

Jako prvá vystoupí poslankyně Gusta Fučíková. Dávám jí slovo. Připraví se poslanec Vojtech Mihálik.

Poslankyně G. Fučíková: Vážené soudružky, vážení soudruzi, vážení přátelé, vládní prohlášení konkretizuje závěry XIV. sjezdu KSČ. To, že se vláda Československé socialistické republiky v tomto prohlášení plně hlásí k usnesením XIV. sjezdu a že je chce uvádět do života, je pro naprostou většinu československých občanů jistotou dalšího rozkvětu naší socialistické společnosti a celé naší vlasti.

Důvěřujeme Komunistické straně Československa, Národní frontě, vládě. To je možno říci jménem československých žen po úspěšných volbách, k jejichž absolutnímu vítězství v rozhodující míře přispěly i československé ženy.

Ano, my československé ženy splácíme důvěru důvěrou. Bylo by nošením dříví do lesa, kdybych zde opakovala, co všechno Komunistická strana Československa pro československé ženy již vykonala, od zápasů za jejich rovnoprávnost v buržoazní republice, kdy zuřila nezaměstnanost a kdy především byly ze zaměstnání propouštěny ženy anebo kdy se nakonec stávaly samy živitelkami svých dětí i nezaměstnaných mužů, a to za ty nejnižší mzdy.

Nyní se československé ženy zásluhou nového vedení Komunistické strany Československa dočkaly toho, že do zastupitelských sborů byl navržen a nakonec zvolen nejvyšší počet žen v historii našeho státu. Ano, je to jedinečné ocenění žen, jejich schopností i práce, z něhož se československé ženy opravdu radují. Zároveň však cítí velkou odpovědnost. Odpovědnost, aby jednak ve svých funkcích čestně obstály, jednak aby získaly další důvěru pro ještě vyšší funkce.

Když jsme my ženy - poslankyně minulý týden složily slib do rukou předsedy Federálního shromáždění s. Indry, hovořila jsem s desítkami nových poslankyň, Češkami, Slovenkami, komunistkami, bezpartijními i příslušnicemi jiných složek Národní fronty. Nebylo jediné poslankyně, která by nebyla naplněna vděčností za důvěru, kterou jí projevila Komunistická strana Československa, Národní fronta a voliči. Nebylo jediné poslankyně, která by nevyjadřovala odhodlání poctivě vykonávat svou funkci, i svou práci v závodě, v JZD, ve škole, v nemocnici, prostě všude na svém pracovišti. Každá poslankyně chce svou prací dokázat, že je té veliké důvěry hodna.

Dovolím si zastavit se u jedné velmi významné otázky, a to je rozvoj životních a pracovních podmínek československých žen, které s důvěrou hledí vstříc své budoucnosti. Jejich obdivuhodná aktivita v předvolebním období je svědectvím, že si uvědomují, co vše jim naše socialistická společnost dává i co ony chtějí dát společnosti.

Svou každodenní poctivou prací projevují úsilí o další růst naší životní úrovně. Vždyť jejich rukama prochází výroba velké části potravin i spotřebního zboží.

Obětavá práce československých žen se prokazatelně projevuje i ve školství a zdravotnictví. Ve školství pomáhají vychovávat mladou generaci k poznávání socialistického světového názoru, k lásce k Sovětskému svazu a ostatnímu socialistickému světu. Tak je v rukou žen stejně jako v rodinné výchově budoucnost naší socialistické vlasti.

My, československé ženy, budeme dále upevňovat dobré upřímné soudružské vztahy k ženám Sovětského svazu a socialistických zemí, dále rozšiřovat vzájemné poučení, vzájemné zkušenosti.

Vztah československých žen k Sovětskému svazu je ještě více upevněn nejen vědomím jistoty a bezpečnosti, které nám toto spojenectví poskytuje. Je upevňován i nesmírným mírovým úsilím Sovětského svazu v době, kdy tolik zemí se otřásá válečnou horečkou a přímo i válečným vražděním na Středním východě, na hranicích Indie, v Indočíně i v rozvojových zemích.

Ženy jsou nejen rozumem, ale i citem spojeny s mírovým životem. Nenávidí krutosti války. Proto vztah našich žen k mírové politice Sovětského svazu je tak hluboký a upřímný.

Československé ženy při volbách dokázaly jak velice si váží toho, že jim nové vedení KSČ přineslo sociální jistotu, růst životní úrovně rodin, klid k práci i k výchově dětí.

Pro to vše bych ráda znovu zdůraznila, že je třeba mít i nadále na zřeteli úkol, který před nás všechny postavil XIV. sjezd KSČ, úkol tkvící v tom, že "všechny státní a hospodářské orgány i společenské organizace musí iniciativně řešit zlepšení pracovních a životních podmínek pracujících žen a vytvářet předpoklady pro jejich stále vyšší společenskou aktivitu". To považuji za důležité připomenout, protože nyní, kdy jsme se na předvolebních schůzích znovu tak názorně přesvědčili, že v pracujících ženách je velká záloha schopných, rozvážných a socialismu oddaných občanek, je pro celou naši socialistickou společnost potřebné vytvářet takové podmínky, aby ženy mohly své schopnosti ještě lépe využít, aby svůj oddaný vztah k naší socialistické republice mohly projevit i na odpovědných politických a pracovních funkcích. Aby jim bylo ještě více umožněno zvyšovat svou politickou a odbornou kvalifikaci tak, abychom měli více žen ve státních politických funkcích, ve funkcích mistrových, vedoucích závodů. To je také podmínkou uskutečňování politicko-ekonomických úkolů vyjádřených v usnesení XIV. sjezdu KSČ.

Věřím, že také zejména sjezdy Revolučního odborového hnutí, jednotných zemědělských družstev a Socialistického svazu mládeže se touto významnou účastí žen a jejich začleněním na odpovědná místa budou zabývat. Organizace československých žen chce k tomu ve spolupráci s národními výbory, s ROH a s dalšími organizacemi Národní fronty podle svých sil a možností napomáhat. Neboť my ženy víme, že na tento úkol samy nestačíme. Vždyť problémy žen jsou problémy celé naší socialistické společnosti.

Jsem přesvědčena, že naše vláda, která dnes před nás předstoupila, bude tuto politickou směrnici ve své práci plně uplatňovat, a to tím spíše, že soudruh Husák ve zprávě předsednictva ÚV KSČ výslovně řekl: "Žen, poslanců je kolem 24 %. Je to málo. Ale považujeme to za začátek linie, kterou je třeba dále rozvíjet a rozpracovávat. Správné bylo, že jsme podporovali větší účast žen ve všech orgánech, že ji budeme dál podporovat a též věnovat pozornost novým kandidátkám, aby nám dorůstaly - řekl bych - v politické kádry z řad žen na všechny možné funkce."

Československé ženy v praxi již dokázaly, že ze všech svých sil podporují současnou politiku jak vnitřní, tak zahraniční naší Komunistické strany Československa a našeho socialistického státu. Neboť v ní vidí dobrý a správný program pro své rodiny, pro své děti, pro naši mírovou socialistickou přítomnost i budoucnost. /Potlesk./

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Fučíkové. Slovo má poslanec Vojtech Mihálik. Připraví se poslanec Bohuslav Kučera.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP