Pátek 17. prosince 1971

Poslanec V. Mihálik: Vážený súdruh prezident, vážené súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, v rezolúcii XIV. zjazdu Komunistickej strany Československa sa hovorí: "Za hlavný ciel päťročnice zjazd považuje zabezpečiť v súlade s rozvíjaním socialistického spôsobu života vyššie uspokojovanie hmotných a kultúrnych potrieb a ďalšie upevnenie životných istôt obyvateľstva. "

Od zjazdu uplynulo iba niekoľko mesiacov a už môžeme zaznamenať pozitívne napĺňanie jeho zámerov, veľký rast občianskej aktivity, ktorého sme boli svedkami a účastníkmi najmä v predvolebnom období. Pôjde teraz o to, aby sme v byrokratizme a formalizme nepremárnili tento obrovský mravný kapitál, ale aby sme ho dokázali využiť na prospech celej spoločnosti.

Predložené vládne vyhlásenie je praktickým programom ako uviesť do života výsledky zjazdu, je ekonomickou, politickou a ideovou smernicou strany. Vládny program vyjadruje nielen ciele hospodárskeho rozvoja našej vlasti, ale obsahuje aj plánované opatrenia na sústavné zvyšovanie životnej úrovne, na realizáciu mnohých sociálnych výhod a na upevnenie životných istôt nášho obyvateľstva.

V našej socialistickej spoločnosti chápeme na rozdiel od meštiackej konzumnej spoločnosti životné podmienky a životnú úroveň oveľa širšie v mnohostrannej jednote všetkých jej zložiek, t. j. osobnej a spoločenskej spotreby, hmotnej i kultúrnej, socialistického spôsobu života, cieľavedomej a všestrannej starostlivosti o životné prostredie.

Anatole France, francúzsky prozaik a humanista, keď sa zamýšľal nad ďalšími perspektívami rozvoja meštiackej civilizácie na rozhraní XIX. a XX. storočia, si posťažoval: Stali sme sa bohatšími, ale nie šťastnejšími. V tom je dnes dilema životného štýlu práve v najvyspelejších kapitalistických krajinách. Pýšia sa svojou vysokou životnou úrovňou, ale súčasne zaznamenávajú vysoké percento samovrážd a zločinnosti predovšetkým u mládeže. V USA prezident Nixon nedávno povedal, že tamojšej spoločnosti hrozí podobný osud ako starému Rímu, kde mravný rozklad rozvrátil vtedajšiu civilizáciu. My poznáme príčiny i odpoveď.

Vieme, že hlavným cieľom kapitalizmu je zisk za každú cenu, za cenu vykorisťovania jednotlivcov i národov, sociálnej a rasovej diskriminácie. Vieme, že to všetko plodí egoizmus, vlčiu morálku a podrýva vzťahy mezi ľuďmi.

Mladá generácia kapitalistických krajín sa inštinktívne búri proti spotrebnému charakteru spoločnosti, ale je to vzbura na nesprávnu adresu. Jej podstatou nie je odmietanie triedneho charakteru súčasnej kapitalistickej civilizácie, ale odmietanie samotnej civilizácie, teda aj s jej pozitívnymi stránkami. Rozličné pseudoradikálne hnutia, ktorých náboženstvom je extrémny individualizmus a narkománia, hlásajú únik do akéhosi vysnívaného iracionálneho sveta rajskej blaženosti, ako keby sa moderný človek mohol vrátiť do primitívneho štádia svojej existencie.

Kto by si trúfal povedať, že sa problémy tohto druhu našej spoločnosti netykajú? Časť mládeže predovšetkým z dobre situovaných rodín, v ktorých sa celá pozornosť sústreďuje výlučne na uspokojovanie hmotných potrieb, začína podliehať podobným ilúziám a podobným narkotikám. Máme už nielen jednotlivcov, ale aj niektoré kategórie pracovníkov, ktorých materiálne požiadavky sú saturované. Pre seba i pre potomstvo získali komfortné byty, autá, chaty i chalupy. A čo teraz? Čo ďalej? Čo ešte získať? V ich vzťahu k práci hmotná zainteresovanosť stratila svoju primárnu účinnosť a morálne podnety si ešte nestačili vytvoriť.

Keď nechceme, aby súčasne s rastom blahobytu našich ľudí začala k nám prenikať morálka konzumnej spoločnosti, keď nechceme, aby sa nám vytvárala vrstva našich vlastných, akoby socialistických malomeštiakov orientovaných len na seba a programovo apolitických, musíme už teraz premýšľať o tom, ako vnášať do pracovného procesu čo najviac mravných stimulov, ako zapĺňať priestor duchovných potrieb socialistického človeka vyspelou a bohato diferencovanou kultúrou. Nástup vedeckotechnickej revolúcie si nepochybne vynúti aj riešenie týchto problémov. Pripravení však musíme byt už dnes.

Na rozdiel od vykorisťovateľských systémov tvoríme základy spoločnosti hlboko humanistickej, založenej na podstatne iných ekonomických, spoločenských a ľudských vzťahoch a na cieľavedomom a plánovitom rozvoji výrobných síl. Ekonomický rast, materiálne bohatstvo spoločnosti pre nás nie je samoúčelom, ale rozhodujúcou podmienkou, aby sa socialistická osobnosť mohla ustavične a všestranne rozvíjať. Je to aj prvoradá podmienka ďalšieho zvyšovania efektívnosti a produktivity práce na všetkých úsekoch nášho života.

Socializmus však nevychováva iba výrobcov a spotrebiteľov, ale kladie si za ciel vychovať občana uvedomelého, všestranne vzdelaného, občana spoločensky angažovaného a obetavého, ktorý chápe naše spoločné ciele a je schopný svoje osobné záujmy týmto cieľom podriaďovať.

Týždne predvolebnej práce, ako aj výsledky samotných volieb nás oprávňujú k optimizmu. V predvolebnej kampani sa kovala a vytvárala morálnopolitická jednota nášho ľudu. Ukázalo sa okrem iného aj to, že sa u nás pre výchovu socialistického človeka vytvorili - po dlhých rokoch deštrukcie a zmätkov - nové podmienky. Vznikla a potvrdila sa priaznivá klíma pre ďalší rozvoj socialistickej kultúry, vedy a širokého vzdelania. Práve tieto oblasti považujeme za neoddeliteľnú súčasť socialistického spôsobu života.

Je zrejmé, že pozitívne výsledky môžeme zaznamenať len vďaka organizátorskej a politickovýchovnej práci Komunistickej strany Československa, pod ktorej vedením sa opäť obnovil a upevnil zväzok robotníckej triedy, roľníctva a inteligencie. Prehĺbilo sa internacionálne povedomie našich ľudí, bratské zväzky s krajinami socialistického spoločenstva na čele so Sovietskym zväzom.

Verím, že v tomto veľkom pohybe nachádza správne miesto aj naša tvorivá inteligencia, že si uvedomuje svoju zodpovednosť za ďalší rozvoj vedy, kultúry, vzdelania a socialistickej výchovy, že chce pozitívne spolupôsobiť pri formovaní morálnych a politických vlastností nášho občana, najmä mladej generácie. Sme štátom, ktorého národy sa môžu pýšiť svojimi bohatými kultúrnymi tradíciami v tom najširšom slova zmysle. O to väčšia je mravná povinnosť nasej inteligencie toto duchovné dedičstvo ďalej rozvíjať a obohacovať.

Kultúrne výbory oboch snemovní Federálneho zhromaždenia sa chcú zúčastňovať na riešení všetkých týchto otázok, lebo ich činnosť zasahuje do všetkých sfér spoločenského a politického života, týkajúcich sa výchovy našich občanov.

Chceme sa podieľať na ďalšom upevňovaní riadenia socialistického štátu v oblasti kultúry, školstva, vedy, hromadných oznamovacích prostriedkov a tlače, najmä na spracovaní komplexných opatrení spoločenského, sociálno-ekonomického a legislatívneho charakteru, ktoré zabezpečia optimálne podmienky pre rozvoj tvorby socialistických umeleckých hodnôt a vedeckých poznatkov.

Ďalej na vytváraní podmienok pre sústavné sprostredkovanie duchovných a materiálnych hodnôt ľudskej spoločnosti celému obyvateľstvu, na vytváraní optimálnych podmienok pre sebauplatnenie ľudí vo sfére kultúry a ďalšieho vzdelávania vo volnom čase, na starostlivosti o ochranu duchovných a materiálnych výsledkov ľudskej činnosti, na zabezpečení podmienok pre tvorbu socialistického životného prostredia, a to jednak v ľudských príbytkoch, jednak na pracoviskách a v prírode a nakoniec na spracovaní jednotnej celoštátnej školskej politiky a na skvalitnení celého školského systému tak, aby bol v súlade s potrebami našej socialistickej spoločnosti s prihliadnutím na dlhodobé perspektívy rozvoja ekonomiky, vedy, techniky a kultúry.

Prerokúvané vládne vyhlásenie je v plnom súlade so smernicami XIV. zjazdu Komunistickej strany Československa a dôsledne vychádza z úloh nášho päťročného plánu rozvoja národného hospodárstva. Plne odráža súčasné záujmy našich národov a národností. Preto budem za tento program hlasovať. /Potlesk./

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Mihálikovi, slovo má poslanec Bohuslav Kučera. Připraví se poslanec Vladimír Vedra.

Místopředseda FS JUDr. B. Kučera: Vážený soudruhu presidente, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vyslechli jsme všichni s nevšedním zájmem prohlášení vlády Československé socialistické republiky, přednesené předsedou vlády s. dr. Štrougalem. Vláda předstupuje, jak již bylo řečeno, před Federální shromáždění s tímto svým prohlášením bezprostředně po volbách do zastupitelských sborů všech stupňů, po volbách, které byly pro celý nás politický systém a společenský život mimořádně důležitým politickým aktem. Jejich jednoznačný výsledek vytváří podmínky k dalšímu rozvoji socialistické společnosti již proto, že ve volbách zvítězil program, který vyjádřil ve své závěrečné rezoluci XIV. sjezd KSČ. Tento program formulovaný vedoucí silou naší společnosti - Komunistickou stranou Československa - podpořila v Národní frontě i naše strana. A to tím spíše, že už při jeho tvorbě jak ve společenské, tak i ekonomické oblasti jsme k němu mohli vyjádřit své stanovisko. Program rozvoje naší společnosti, program KSČ a Národní fronty se stal právě v průběhu voleb doslova všelidovým programem.

Mohu konstatovat, že federální vláda vycházejíc z těchto základních cílů, předstoupila před Federální shromáždění s prohlášením, jež ztělesňuje základní postuláty, jimž se ve volbách dostalo podpory. Když se zamýšlíme nad formulacemi vládního prohlášení, jistě přímo cítíme, že se v něm v jednu řeku slévají prameny a praménky, jež představují volební programy našich míst a měst, okresů a krajů. Vláda vyjadřující tyto cíle je nepochybně vládou, jíž patří podpora nás všech, celé Národní fronty a tedy i Československé strany socialistické. A to nejen nás, poslanců Federálního shromáždění - členů Československé strany socialistické, ale všech našich funkcionářů i členů. Půjde nám o to, abychom i my svým podílem přispěli k tomu, aby to, co dnes je ještě cílem, perspektivou, se stalo v dohledné budoucnosti skutečností, jíž budeme žít a z níž se budeme radovat.

Prohlášení vlády projednáváme v době, kdy se dovršuje proces konsolidace ve společnosti, kdy byly obnoveny základní její socialistické hodnoty. Zejména tyto politicky významné skutečnosti vytvářejí příznivé podmínky pro jeho realizaci, neboť nastíněný program nejen svým pojetím a charakterem odpovídá reálně existujícím životním podmínkám lidu v tomto státě, ale reaguje i na rychlé tempo rozvoje společenských sil u nás i v zemích socialistického tábora. Jsme přesvědčeni, že vláda, jak vysvítá z jejího prohlášení, bude usilovat o dynamický růst ekonomiky a udržení jejího kroku s vědeckotechnickým pokrokem a se světovým hospodářským vývojem i do budoucna.

Vstupujeme do rozhodující etapy vývoje naší ekonomiky, ve které nám půjde zejména o růst kvality před kvantitou, tedy do etapy rozhodné cesty k všeobecné intenzifikaci našeho hospodářství. Moderní rozvoj výrobních sil, komplexní socialistická racionalizace, mezinárodní dělba práce v rámci RVHP, která znásobuje naše možnosti - to všechno jsou prostředky k rozvíjení bohatství naší země, ale i předpoklad zvyšování životní úrovně lidu.

Jedním z výrazných rysů socialistické společnosti je, že vynakládá nemalé úsilí na vytvoření rovnováhy mezi vědeckotechnickým pokrokem a duchovním, morálním i kulturním rozvojem člověka. Musíme společně usilovat o to, aby lidé v socialistické společnosti žili skutečně socialistickým způsobem života. Proto považujeme za správný obsah zdravotního a sociálního programu, jakož i záměry v oblasti vědy, kultury, populační politiky, potřeb dětí a mladé generace, tělovýchovy a reprodukce pracovních sil.

V celkovém rozvoji naší společnosti má významné místo i uplatňování funkcí socialistického státu a socialistického právního řádu. Musíme všichni společně dbát o zvýšení úcty k zákonům. Využívání a dodržování zákonných předpisů musí se stát pro všechny orgán v a organizace, ale i pro každého občana samozřejmostí. Je třeba, aby nám všem přitom šlo nejen o dodržování občanských práv, ale i o to, aby důsledně byly plněny občanské povinnosti, aby se v plné míře obnovila kázeň a disciplína i vědomí, že každé porušení zákonů socialistického státu je protispolečenským jevem, který nemůže zůstat bez odezvy u příslušných orgánů socialistického státu.

Pro systematickou práci na socialistickém právním řádu by mělo nepochybně význam vypracování jeho dlouhodobější koncepce. To umožní, aby zralé problémy i v oblasti právních předpisů byly řešeny s potřebným předstihem, na podkladě důkladných rozborů, s přihlédnutím ke zkušenostem právní teorie a praxe.

Stejně tak je nutno uvítat úsilí vlády o rozvíjení socialistické demokracie, a to jak ve spolupráci s orgány a organizacemi Národní fronty, tak i v tvůrčí činnosti celé zastupitelské soustavy. Domníváme se, že právě příprava voleb přinesla nám k tomu nejeden podnět.

Soudružky a soudruzi poslanci, vládní prohlášení odůvodněně spojuje naše vnitropolitické cíle s širšími mezinárodními souvislostmi. Jsme si vědomi, že úkoly, jež máme před sebou, můžeme realizovat jen v podmínkách míru. Proto nikdo z nás nemůže ani k mezinárodním problémům byt jenom trpným pozorovatelem.

Československá strana socialistická proto plně podporuje naši aktivní zahraniční politiku, směřující k upevnění světového míru i mezinárodní bezpečnosti. Jsme si vědomi, že tyto cíle můžeme naplnit jen v upevňování jednoty socialistických zemí, jednoty socialistických sil a především, budeme-li dále prohlubovat a posilovat naše spojenecké a přátelské svazky se Sovětským svazem. Vždyť zájem socialistického společenství je i naším zájmem, a naopak naše zájmy jsou nejlépe naplněny právě v této jednotě společných socialistických cílů. Proto se plně ztotožňujeme i se zahraničně politickým programem vlády a budeme jej plně podporovat.

Žijeme v zemi, kterou učinila krásnou a bohatou příroda, práce lidského ducha a tvořivých rukou, naše socialistická cesta. Před námi leží perspektiva, která vede k dalšímu rozvoji všech stránek naší socialistické společnosti. Víme, že nás čeká náročná a mnohdy i obtížná práce, že před námi jsou i překážky, které budeme muset překonávat. Opravdové socialistické přesvědčení i upřímné socialistické vlastenectví našich spoluobčanů, o němž se denně můžeme v mnoha závodech, zemědělských družstvech, ve školách, ve vědě i kultuře přesvědčovat, ukazuje, že tyto city nevyjadřují jen slova, ale každodenní konkrétní činy. Odpovědná práce každého z nás, důsledný přístup k úkolům, které jsou nám svěřeny - to je nejlepší podpora programu vlády, o niž chceme i my v naší straně usilovat.

Jménem Klubu poslanců Československé strany socialistické prohlašuji, že vyslovujeme federální vládě a jejímu programovému prohlášení i svými hlasy plnou podporu. /Potlesk./

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Kučerovi. Slovo má poslanec Vedra, připraví se poslanec Jozef Polák.

Poslanec V. Vedra: Vážený soudruhu presidente, vážené soudružky a soudruzi poslanci, v dokumentech XIV. sjezdu KSČ, které mluví o úloze Federálního shromáždění, se klade důraz na vysokou odpovědnost z uplatňování základních třídních zájmů pracujících, zdokonalení našeho zákonodárství, na úzké spojení poslanců s národními výbory a voliči.

Zejména požadavek zkvalitnění našeho zákonodárství tak, aby odpovídalo současným potřebám rozvoje našeho státu a ochraně občanů i společnosti, zdůrazněný ve sjezdovém referátu s. Gustávem Husákem, je podmíněn vysokou politickou odpovědností všech poslanců, odpovědností za to, aby byla správně uplatňována politická linie XIV. sjezdu, vyjadřující základní třídní zájmy pracujících a směry dalšího rozvoje celé společnosti. Je podmíněn i tím, aby všichni poslanci ve svých volebních obvodech, krajích, okresech i místech byli v soustavném styku s národními výbory i občany, aby poznávali životní problémy lidí i celých kolektivů a získaných zkušeností využívali citlivě a odpovědně ve své práci, v zákonodárné činnosti našeho Federálního shromáždění.

Myslím, že je třeba ocenit, že naše federální vláda, jak vyplývá z předneseného vládního prohlášení, je si plně vědoma spoluodpovědnosti za zdokonalování naší legislativy, za její vyšší kvalitu. Jsme v ústavně právních výborech obou sněmoven toho názoru, že společným úkolem Federálního shromáždění a vlády bude v soudružské spolupráci plně využívat zákonodárné iniciativy a pravomoci k tomu, aby byla principiálně realizována politická linie XIV. sjezdu ve všech oblastech společenského života, které řídí a v nichž působí náš socialistický stát.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP