Středa 13. prosince 1972

Pokud jde o doporučení, která jsou jen jakousi směrnicí pro členské státy mezinárodní organizace práce, jak v budoucnosti postupovat v oblastech jimi vymezených, není potřeba přijímat žádná zvláštní opatření. Československá právní úprava i praxe odpovídá jejich požadavkům.

Československé právo nezná zvláštní ochranu odborových pracovníků. Není to však potřeba, protože u nás po dobu více než dvou desetiletí je všem pracujícím zabezpečena ochrana, kterou se projednávaná Úmluva snaží zabezpečit alespoň pro funkcionáře odborů.

Dovolte mi prosím, abych v závěru svého vystoupení uvedla, že stanoviska vlády ČSSR projednaly výbory pro sociální politiku, ústavně právní a zahraniční výbory SN a na základě jejich jednání mám pověření navrhnout vám doporučení, aby Federální shromáždění schválilo stanovisko vlády ČSSR k úmluvám a doporučením, přijatým na 56. mezinárodní konferenci práce.

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem poslankyni Churánovej za prednesenie spravodajskej správy.

Súdružky a súdruhovia poslanci, do rozpravy nedošla žiadna písomná prihláška. Pýtam sa preto poslancov, či si niekto praje v rozprave k tomuto návrhu vystúpiť. /Nikdo se nehlásil./

Môžeme pristúpiť k hlasovaniu. Konštatujem, že obidve snemovne sú spôsobilé uznášať sa. Zo Snemovne ľudu je prítomných 158 poslancov, zo Snemovne národov z Českej socialistickej republiky 51 a zo Slovenskej socialistickej republiky 56 poslancov.

Najskôr budú hlasovať poslanci snemovne národov.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s predloženým návrhom, nech zdvihne ruku. /Hlasuje se./ Ďakujem.

Je niekto proti? /Nikdo./

Zdržal sa niekto hlasovania? /Nikdo./

Konštatujem, že návrh Snemovňa národov schválila.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu.

Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s predloženým návrhom, nech zdvihne ruku. /Hlasuje se./ Ďakujem.

Je niekto proti? /Nikdo./

Zdržal sa niekto hlasovania? /Nikdo./

Konštatujem, že Snemovňa ľudu takisto schválila návrh jednomyseľne.

Môžeme teda konštatovať, že obidve snemovne Federálneho zhromaždenia prijali zhodné uznesenia a súhlasia so stanoviskom vlády Československej socialistickej republiky k dohodám a odporučeniam, prijatým na 56. Medzinárodnej konferencii práce v roku 1971.

Môžeme pristúpiť k ďalšiemu bodu programu, ktorým je

VIII

Návrh Predsedníctva Ústredného výboru Národného frontu Československej socialistickej republiky na voľbu sudcov Najvyššieho súdu Československej socialistickej republiky a predsedu tohto súdu /tlač 22 /

Obidva tieto návrhy odôvodní podpredseda Ústredného výboru Národného frontu ČSSR prof. dr. Tomáš Trávníček, ktorého prosím, aby sa ujal slova.

Místopředseda ÚV NF ČSSR prof. dr. T. Trávníček, CSc.: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, dnes vám byl rozdán písemný návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudce Nejvyššího soudu ČSSR a na volbu předsedy Nejvyššího soudu ČSSR.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty mne pověřilo, abych jeho jménem návrh zdůvodnil. Na posledním zasedání Federálního shromáždění jsme uctili památku předčasně zemřelého předsedy Nejvyššího soudu soudruha dr. Vojtěcha Přichystala. Na tyto uvolněné funkce soudce Nejvyššího soudu ČSSR a současně předsedy Nejvyššího soudu ČSSR navrhuje předsednictvo ÚV NF zvolit doc. JUDr. Josefa Ondřeje, dosavadního předsedu Nejvyššího soudu České socialistické republiky.

Navrhovaný kandidát vyhovuje požadovaným podmínkám na uvedené funkce, má bohaté teoretické znalosti a dlouholeté praktické zkušenosti z oboru práva. Ve funkci předsedy Nejvyššího soudu ČSR se osvědčil. Jeho kandidatura byla pečlivě zvážena. Vedle jeho odborné připravenosti byla také hodnocena jeho angažovanost na prosazování a zabezpečování socialistické zákonnosti.

Doc. dr. Josef Ondřej se svou kandidaturou na soudce a předsedu Nejvyššího soudu ČSSR vyslovil souhlas.

Soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, navrhuji jménem předsednictva ÚV NF ČSSR zvolit doc. dr. Josefa Ondřeje soudcem Nejvyššího soudu ČSSR a předsedou Nejvyššího soudu ČSSR podle návrhu uvedeného v tisku 22.

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem súdruhovi prof. Trávníčkovi za odôvodnenie obidvoch návrhov.

Pýtam sa, súdružky a súdruhovia, či má niekto k týmto návrhom nej aký dotaz alebo pripomienku. /Nikdo se nehlásil./ Ak nie odporúčam, aby sme o obidvoch návrhoch hlasovali naraz. Má niekto pripomienku k tomuto riešeniu? /Nikdo se nehlásil./ Ak nie, môžeme pristúpiť k hlasovaniu.

Podľa zistenia stav prítomných poslancov sa zase o niečo zlepšil. Je prítomných 159 poslancov zo Snemovne ľudu, zo Snemovne národov 54 poslancov z Českej socialistickej republiky a 57 poslancov zo slovenskej socialistickej republiky. Snemovne sú schopné uznášať sa. Preto môžeme pristúpiť k hlasovaniu o návrhu Ústredného výboru Národného frontu ČSSR na voľbu sudcu Najvyššieho súdu ČSSR a predsedu Najvyššieho súdu ČSSR tak, ako tu bol prednesený. Najskôr budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu.

Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s predloženým návrhom, nech zdvihne ruku. /Hlasuje se./ Ďakujem.

Je niekto proti? /Nikdo./

Zdržal sa niekto hlasovania? /Nikdo./

Rozhodnutie je jednomyseľné.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s predloženým návrhom, nech zdvihne ruku. /Hlasuje se./ Ďakujem.

Zdržal sa niekto z poslancov Snemovne národov hlasovania alebo je niekto proti? /Nikdo./

Snemovňa národov taktiež jednomyseľne návrh schválila. Ďakujem.

Konštatujem, že Federálne zhromaždenie zvolilo súdruha doc. dr. Josefa Ondřeja do funkcie sudcu Najvyššieho súdu ČSSR a do funkcie predsedu tohto súdu.

Môžeme ihneď prikročiť k tomu, aby súdruh doc. dr. Ondřej zložil príslušný sľub do rúk predsedu Federálneho zhromaždenia. Prosím novozvoleného sudcu Najvyššieho súdu a predsedu Najvyššieho súdu československej socialistickej republiky, aby predstúpil pred predsednícku tribúnu. /Děje se./ Žiadam vedúceho Kancelárie Federálneho zhromaždenia, aby prečítal text sľubu. /Přítomní povstávají./

Vedoucí Kanceláře Federálního shromáždění J. Růža /čte slib/: "Slibuji, že budu věren Československé socialistické republice a věci socialismu, že se budu řídit ústavou i ostatními zákony a vykládat je v souladu se socialistickým právním vědomím. "

/Doc. dr. Josef Ondřej skládá slib do rukou předsedy Federálního shromáždění A. Indry./

/Shromáždění usedá./

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Dovoľte, súdružky a súdruhovia, aby som novozvolenému predsedovi Najvyššieho súdu ČSSR blahoželal k jeho zvoleniu do takej vysokej zodpovednej funkcie. /Potlesk./

Posledným bodom dnešného nášho rokovania je

IX

Návrh na uvoľnenie z funkcie sudcu z povolania vojenského obvodového súdu /tlač 16/

Návrh vám bol predložený ako parlamentná tlač č. 16

Má niekto z poslancov oboch snemovní nejaký dotaz alebo pripomienku k tomuto návrhu? /Nikdo se nehlásil./ Nemá. Preto môžeme prikročiť k hlasovaniu. Stav prítomnosti poslancov sa nezmenil, snemovne sú schopné uznášať sa.

Prosím najskôr o hlasovanie poslancov Snemovne národov o tomto návrhu. Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku. /Hlasuje se./ Ďakujem.

Kto je proti? /Nikdo./

Kto sa zdržal hlasovania? /Nikdo./

Snemovňa národov návrh schválila.

Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku. /Hlasuje se./ Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? /Nikdo./

Je niekto proti? /Nikdo./

Snemovňa ľudu takisto návrh schválila.

Konštatujem, že obidve snemovne navrhnuté uznesenie prijali a že teda Federálne zhromaždenie ČSSR uvoľnilo pplk. JUDr. Vladimíra Matherna, CSc., na vlastnú žiadosť z funkcie sudcu z povolania vojenského obvodového súdu.

Na záver, súdružky a súdruhovia poslanci niekoľko oznámení. Upozorňujem poslancov ústavnoprávnych výborov a výborov pre sociálnu politiku obidvoch snemovní, aby neopúšťali zasadaciu sieň, pretože budú pokračovať v rokovaní spoločnej schôdzky o predloženom návrhu zákona.

Ďalej si vám dovoľujem oznámiť, že v rokovaní spoločných schôdzok snemovní budeme pokračovať zajtra ráno o 8.30 hod v tejto sále a prosím poslancov o dochvíľnosť, aby sme mohli včas začať a včas podľa harmonogramu i ukončiť naše rokovanie.

Prerušujem rokovanie 5. spoločnej schôdzky Snemovne ľudu a Snemovne národov a končím dnešné rokovanie.

/Schůze přerušena v 18.28 hod./

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP