Úterý 25. června 1974

(Jednání opět zahájeno v 15.22 hod.)

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Súdružky a súdruhovia, zaujmite miesta, budeme pokračovať v rokovaní. Slovo má poslanec František Krupík, pripraví sa poslanec J. Červinka. Prosím poslanca Krupíka, aby sa ujal slova.

Poslanec SL F. Krupík: Vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, vážení hostia! Vo svojom vystúpení chcem aspoň stručne rozviesť niektoré otázky týkajúce sa štátneho účtu za rok 1973.

Tak ako je to konštatované v štátnom záverečnom účte, pokračovať v minulom roku pozitívny vývoj národného hospodárstva. Dynamičnosť a plynulosť rozvoja sa prejavila predovšetkým v oblasti tvorby hmotných a finančných zdrojov a umožnila dosiahnuť v súlade s programom hospodárskej politiky Komunistickej strany Československa ďalšie úspechy v zabezpečovaní sociálnych potrieb našich občanov.

Neinvestičné výdavky rozpočtových a príspevkových organizácií v ČSSR na hmotné a sociálne opatrenia dosiahli v minulom roku spolu 88,78 miliárd korún; z toho pripadlo na sociálne zabezpečenie 50,01 miliárd korún, tj. 98,7 % (pri nižšej nemocnosti), na školstvo 15,79 mld korún, t. j. 102,9 %, na kultúru 2,95 mld korún, t. j. 104,6 %. V tejto skupine ďalej pripadlo na zdravotníctvo 13,68 mld korún, t. j. 99,4 %, z toho v Českej socialistickej republike 9,7 mld korún, t. j. 100 % a v Slovenskej socialistickej republike 3,98 mld korún, t. j. ten 98 %. Správa Federálneho ministerstva financií pritom poukazuje na to, že v tomto, na pohľad priaznivom čerpaní rozpočtových prostriedkov dochádza k nedostatku niektorých druhov materiálov, ako napr. injekčné striekačky, laboratórne sklo a taktiež k nižšiemu čerpaniu nákladov na lieky a špeciálny zdravotnícky materiál.

Nižšie čerpanie rozpočtu oproti plánu v SSR bolo zapríčinené, ako to uvádza správa Federálneho ministerstva financií, tým, že boli oneskorene uvádzané do prevádzky niektoré kapacity, ako napr. výstavba fakultnej nemocnice v Košiciach a nemocnice v Poprade.

Jedna z otázok, ktorá si zasluhuje našu pozornosť a ktorá je významná aj z hľadiska celospoločenského, sú náklady na lieky, ktoré dosiahli v oblasti správy národných výborov aj pri celkovej zníženej nemocnosti obyvateľstva v minutom roku 2,1 mld korún, čo predstavuje na jedného obyvateľa 144 Kčs za rok. Ak porovnáme tieto náklady s rokom 1972, zvýšili sa o 180 miliónov korún, to znamená zvýšenie na jedného obyvateľa o 12 Kčs za rok. Znovu si na tejto pôde treba pripomenúť neplytvanie liekmi a ich zneužívanie, najmä u mládeže aj niektorých k tomu náchylných osôb.

Neinvestičné výdavky na zdravotníctvo sa zvýšili v ČSSR oproti roku 1972 o 830 miliónov Kčs, čo predstavuje 6,5 %, a to je prevyšujúce tempo rastu národného dôchodku. Vysoko oceňujeme skutočnosť, že lôžková kapacita sa ďalej zvýšila oproti roku 1972 spolu o 872 lôžok, z toho v ČSR o 118 a v SSR o 754 lôžok a že aj počet lekárskych miest vzrástol v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 1267 miest, čo prispelo k lepšiemu zabezpečovaniu významných zdravotníckych služieb.

Z uvedeného prehľadu vidno, že je sústavne venovaná maximálna pozornosť zdravotnej starostlivosti našim občanom, a tak isto aj to, že zdravotná starostlivosť sa z roka na rok neustále zlepšuje, čo vidieť na zvyšovaní vynaložených nákladov na jedného obyvateľa ročne a napokon aj to, že sa rozširujú lôžkové kapacity našich nemocníc.

Za účelom obnovy pracovných síl uskutočňujú sa sústavne opatrenia na zlepšenie kúpeľnej a rekreačnej starostlivosti, ktoré kladne pôsobia na udržiavanie dobrého zdravotného stavu našich pracovníkov a ich rodinných príslušníkov. To všetko nasvedčuje tomu, že naša komunistická strana a vláda venujú týmto otázkam maximálnu pozornosť.

Obzvlášť výrazne sa prejavujú opatrenia na zlepšenie sociálnych podmienok našich občanov a starostlivosť o pracujúce ženy a rovnako starostlivosť o deti, čo kladne vplýva na zvyšovanie populačného vývoja u nás.

Pre bližšie vysvetlenie uvedieme toto:

V roku 1968 sa narodilo 213 000 detí, čo predstavuje 14,9 detí na 1000 obyvateľov,

- v roku 1970 sa narodilo 228 500 detí, čo predstavuje 15,9 deti na 1000 obyvateľov,

- v roku 1972 sa narodilo u nás 251 200 detí, čo predstavuje 17,3 detí na 1000 obyvateľov,

- v roku 1973 sa narodilo 274 460 detí, to znamená 18,8 detí na 1000 obyvateľov.

Z tohto prehľadu možno usúdiť, že boli veľmi účinné ekonomické opatrenia, ktoré boli uskutočnené za účelom zvyšovania populačného vývoja u nás, ako napr. vyplácanie materského príspevku pre všetky ženy s dvoma a viac deťmi s predĺžením do druhého roku veku dieťaťa.

Túto výhodu využíva toho času cca 90 žien, čo na materskú dovolenku odchádzali.

Od 1. 1. 1973 nová úprava rodinných prídavkov takmer celkom kryje skutočné výdavky rodín na druhé, tretie a štvrté dieťa do piateho roku jeho veku.

Tak isto zavedenie novomanželských pôžičiek od 1. 4. 1973 s nízkym úrokom, s odpísaním pri narodení dieťaťa kladne pôsobí na populačný vývoj. Len za 9 mesiacov minulého roku využilo túto možnosť 160 000 mladých manželských párov.

Účinnosť týchto opatrení potvrdzuje i tá skutočnosť, že klesá počet umelých prerušovaní tehotenstva.

Celkový populačný vývoj, ktorý je priaznivý, bude však potrebné orientovať na žiadúcu populáciu tak, aby vyrastala zdravá generácia, aby sa v rodinách vytvárali dobré podmienky pre správnu výchovu detí. To znamená, že pre vývoj nežiadúcej populácie bude potrebné urobiť opatrenia, napr. osobitne v rodinách alkoholikov a rodičov, ktorí doslovne zneužívajú sociálne výhody našej spoločnosti pri poberaní rodinných prídavkov.

Vážené súdružky, vážení súdruhovia! Týmto som chcel poukázať na vzrastajúcu starostlivosť našej socialistickej spoločnosti, týkajúcu sa sociálnej sféry a na účinnosť opatrení, ktoré boli v posledných rokoch uskutočnené na ďalšie zvyšovanie životnej úrovne našich občanov. Riešenie sociálnej starostlivosti je však závislé od trvalého vytvárania potrebných finančných zdrojov a od zabezpečovania ekonomických podmienok.

Tieto otázky úzko súvisia so štátnym finančným rozpočtom, a preto na základe uvedených v ňom pozitívnych faktov odporúčam, aby štátny záverečný účet za rok 1973 bol prijatý tak, ako je predložený.

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem poslancovi Krupíkovi. Hovorí poslanec Červinka a pripraví sa poslanec Ján Pravda.

Poslanec SN J. Červinka: Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, poslanec Vondrouš zde již hovořil o plnění úkolů uložených našemu zemědělství na rok 1973. Dovolte i mně několik slov k této problematice.

Z dokumentů hodnotících plnění směrnic pátého pětiletého plánu je všeobecně známo, že naše zemědělství a potravinářský průmysl plní uložené úkoly úspěšně a v některých úsecích, jako např. ve výrobě obilí, masa a vajec, dokonce s určitým předstihem.

Přírůstek v zemědělské a potravinářské výrobě je plně zabezpečován růstem produktivity práce, která vzrostla za léta 1971 - 1973 v zemědělství o 24 % a v potravinářském průmyslu o 15 %.

Vedle široké cílevědomě zaměřené iniciativy pracujících v zemědělských a potravinářských podnicích příznivě ovlivňuje dosahované výsledky v růstu výroby a intenzity práce, především zvyšující se technická úroveň, vědeckotechnický rozvoj a aplikace nejnovějších vědeckotechnických poznatků.

Tak např. z celkového objemu 50,5 mld Kčs, které mají být investovány do zemědělství během páté pětiletky, bylo v letech 1971 až 1973 vynaloženo cca 35 mld Kčs a pětiletý plán investiční výstavby je ročně plněn v průměru na 119 %. V potravinářském průmyslu z celkového pětiletého objemu 14,8 mld Kčs bylo investováno téměř 9 mld Kčs.

K zajištění vyšší dynamiky zemědělské výroby významně přispěla chemizace a rozvoj výroby krmných směsí. V letech 1971 až 1973 bylo dodáno navíc proti plánu páté pětiletky 106,7 tisíc tun průmyslových hnojiv v čistých živinách a 204,4 tisíc tun bílkovinných komponentů (v přepočtu na pokrutiny). Výroba krmných směsí dosáhla v roce 1973 5,6 mil. tun, tj. plnění plánu na 104,9 %. V současné době se na celkové spotřebě jadrných krmiv podílejí výkrmny jatečných prasat z 90 % a u drůbeže ze 70 %.

V oblasti rostlinné výroby se podařilo nejvýznamnějšího pokroku v uplatňování soudobých vědeckotechnických poznatků zatím dosáhnout ve výrobě obilovin, a to jak na úseku biologických materiálů, tak i v technologii pěstování a sklizně. Pokud jde o ostatní plodiny, bylo dosaženo dílčích výsledků zejména v technologii výroby cukrovky a částečně i v technologii sklizně a konzervaci objemné píce.

Přesto ani v těchto případech nejsou dosažené poznatky plně využívány, a to jak vlivem nedostatků v materiálně technickém zabezpečení, tak i v jejich aplikaci. Tak například výnosový potenciál současné odrůdové skladby obilovin umožňuje při správné aplikaci průmyslových hnojiv a ochranných prostředků zvýšení výroby o 10 - 20 % a u ostatních rostlinných výrobků i více.

Bude proto třeba v důslednější aplikaci soudobých vědeckotechnických poznatků a v jejich dalším rozvíjení se zaměřit na účinnější využití hlavních faktorů rozvoje rostlinné výroby.

V živočišné výrobě specializace a koncentrace chovů, jednotná organizace plemenářské služby a rozvoj technické inseminace umožnily široký rozvoj a aplikaci živočišné genetiky, včetně kontroly dědičnosti a genetiky zdraví.

U skotu zavedením hodnocení plemenných býků metodou vrstevnic se v současné době projevuje pravidelným zvyšováním mléčné produkce například u českého strakatého skotu o 150 kg za generaci, čistě genetickou cestou, tedy bez zlepšeného krmení, ustájení atd. a další zvýšení tohoto genetického zisku přináší selekce prvotelek.

Vysoce efektivní se ukazuje rovněž křížení domácích plemen skotu s cizími prošlechtěnými plemeny.

V chovu prasat rozhodující pro zvýšení produkce libového vepřového masa je hybridizační program. Naším výzkumem navrhované a ověřované kombinace křížení dávají předpoklad, že se vyrovnají zahraničním hybridům.

V chovu ovcí byl našimi výzkumníky vypracován nový bonitační systém, maximálně objektivizující odhad plemenné hodnoty zvířat, který byl pro svou efektivnost předložen k využití členským zemím RVHP.

V tomto týdnu probíhající celostátní výstava živočišné výroby Přerov 74 je názornou ukázkou uváděných výsledků. Dále je třeba říci, že stoupající objem výroby živočišných produktů při stále klesajícím podílu ušlechtilých krmných komponentů by nebyl možný bez uplatnění řady vědeckotechnických poznatků ve výživě a krmení hospodářských zvířat. Proto i v současné době je výzkumná činnost zaměřena na řešení maximální náhrady dovážených bílkovinných krmiv a na co nejvyšší úsporu jadrných krmiv. Jde především o řešení co nejefektivnějšího využití domácích zdrojů jak na bázi chemické (močovina, kvasnice, syntetické aminokyseliny a vitamíny), tak i na bázi efektivních metod velkovýrobní koncentrace a úpravy krmiv, kde se uplatňují rovněž výsledky výzkumu při horkovzdušném sušárenství, při senážování a silážování, při granulování krmiv, při úpravách slámy pro krmné účely, při využívání odpadů technických plodin apod.

V potravinářském výzkumu je v souladu s úkoly XIV. sjezdu KSČ a dubnového pléna ÚV KSČ z roku 1972 řešení úkolů spojeno s požadavkem hospodárného zpracování zvýšeného množství surovin s minimálními váhovými i nutričními ztrátami na chutné a vzhledné výrobky. K tomu přistupuje i hledání možností výroby potravin z dosud nepoužívaných surovin.

Vedle pokračování v řešení uvedených úkolů bude v nejbližších letech zaměřen výzkum na oblast výroby polotovarů a hotových pokrmů pro hromadné stravování, a tím i převedení přípravy pokrmů do oblasti průmyslové výroby. Tuto problematiku je třeba považovat za jeden z hlavních směrů potravinářského výzkumu.

Bude též třeba zkoumat možnost širšího využití licencí i u dalších výrobků a obalů v zájmu obohacení a zkvalitnění sortimentu a zejména pak některých špičkových zařízení.

V zemědělské investiční výstavbě urychlení vědeckotechnického pokroku v co nejširší praxi vyžaduje, aby při soustřeďování investičních prostředků bylo více dbáno na to, aby byly důsledněji vkládány do modernizace kapacit pro chov skotu, zejména dojnic a telat, do výstavby sušáren, obilních sil, agrochemických center a na zúrodnění půdy.

Zvlášť velký význam má soustřeďování těchto prostředků na výstavbu kapacit pro posklizňovou úpravu, skladování a konzervaci jednotlivých plodin.

Řady pozitivních výsledků bylo dosaženo též ve vývoji a výrobě mechanizačních prostředků a strojně technologických zařízení. Celkové tempo a kvalita inovačního procesu je však stále neuspokojivá.

Přechod na nové velkovýrobní technologie, budování agrochemických center, omezení traktorové dopravy na silnicích vyššího řádu a dosažení celkové racionality dopravy v zemědělství vyžaduje důsledněji realizovat koncepci vybavování zemědělských podniků nákladními automobily, přizpůsobenými potřebám zemědělství.

Také předpoklad dodávek nových typů strojů z tuzemska není v plném rozsahu naplňován. Tato skutečnost vyžaduje intenzívnější výzkum a vývoj na úseku zemědělské techniky v odvětví hutnictví a strojírenství a širší uplatnění mezinárodní spolupráce v oblasti vývoje, výroby a dodávek strojů a traktorů.

Soudružky a soudruzi, uvedl jsem pro ilustraci jen některé pozitivní i negativní jevy v uplatňování vědeckotechnického rozvoje v odvětví zemědělství a výživy. V souladu s úkolem XIV. sjezdu KSČ budou i v odvětví zemědělství a výživy rozpracována opatření schválená federální vládou k zajištění závěrů květnového pléna ÚV KSČ. Náročnost těchto opatření a úkolů vyžaduje věnovat těmto problémům maximální pozornost na všech stupních řízení i v podnikové sféře.

K jejich důsledné realizaci v celém národním hospodářství přispějeme ve své činnosti i my, poslanci výborů pro zemědělství a výživu obou sněmoven.

Na závěr mi dovolte, abych jménem poslanců zemědělských výborů doporučil schválení státního závěrečného účtu za rok 1973.

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem poslancovi Červinkovi. Slovo má poslanec Pravda.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP