Úterý 25. března 1975

Jsme ovšem znepokojeni intenzitou trestné činnosti v hospodářské oblasti.

Jsme si vědomi, že právě zde není vždy trestná činnost důsledně odhalována a postihována. Proto v souhrnu akčních opatření vycházejících ze závěrů listopadového zasedání ústředního výboru strany pamatujeme na koordinaci činnosti a na zvýšení úsilí všech státních orgánů v potírání protispolečenských jevů, na posilo.vání právního vědomí občanů a na účinnější působení proti přežitkům minulosti ve vědomí lidí.

Stále je ovšem třeba vycházet z toho, že základem boje proti hospodářské kriminalitě je především pořádek na pracovištích, v závodech a institucích a přísná kontrola, která nejúčinněji předchází trestné činnosti.

Havárie a požáry, k nimž v poslední době došlo v některých podnicích a závodech, způsobily národnímu hospodářství nesmírné škody. Jejich příčinou vždy bylo hrubé porušování pracovní kázně, předpisů a služebních povinností. Je pochopitelné, že viníci budou přísně potrestáni. Celospolečenské zájmy prostě vyžadují, aby jakákoliv neodpovědnost, jakékoliv lajdáctví a šlendrián byly tvrdě postihovány.

Příslušné orgány se v posledních letech ve své činnosti stále více setkávají s případy příživnictví a obohacování se na úkor společnosti. Zde jistě hrají roli nedostatky ve výchovném působení i v úrovni řídící činnosti. Ovšem rozsah těchto jevů vyžaduje, abychom se jimi hlouběji zabývali i z hlediska tvorby nových a důslednějšího uplatňování stávajících právních norem.

Ve smyslu svého programového prohlášení vláda soustavně řeší zabezpečování obranyschopnosti naší země. Dbá o to, aby ozbrojené síly byly vybaveny vším potřebným ke splnění základních úkolů obrany státu. Všestranné zdokonalování její úrovně a bojová připravenost prokazují, že naše armáda je důstojným partnerem bratrských armád členských států Varšavské smlouvy, jejíž 20. výročí si letos připomínáme.

Vedle svých hlavních úkolů poskytovala naše armáda účinnou pomoc národnímu hospodářství při odstraňování následků živelních pohrom. Rovněž oceňujeme její podíl na zvládnutí zemědělských sklizňových prací v obtížných podmínkách loňského podzimu.

Dosažené výsledky práce národních výborů prokazují, že se i v této sféře úspěšně daří plnit stanovené základní cíle.

Národní výbory kvalitněji uplatňovaly své funkce při zabezpečování celospolečenských potřeb a místních zájmů, v tvorbě a ochraně životního prostředí a v proporcionálním rozvoji oblastí i v politickovýchovné činnosti.

Mezi výrazné klady jejich činnosti patří výsledky dobrovolné práce občanů v akcích zvelebování měst a obcí. Investiční práce v akci "Z" dosáhnou koncem pětiletky celostátně hodnoty díla zhruba 26 mld Kčs.

Vysoce si vážíme aktivity a iniciativy občanů a jejich pracovní obětavosti při plnění volebních programů. Má-li však přinášet toto hnutí optimální výsledky, musíme je správně usměrňovat a vhodným způsobem regulovat. Již letos, a v celé příští pětiletce, budeme preferovat akce zajišťující potřebné podmínky rozvoje populace, sociálních služeb a životního prostředí, jako jsou jesle, mateřské školky, domovy důchodců, sociální zařízení, vodovody a aby byla na druhé straně omezována výstavba, jejíž společenská priorita není tak naléhavá. Přirozeně nechceme oslabovat iniciativu a aktivitu národních výborů a občanů, ale jde především o to, aby se její těžiště přesunulo na společensky nejdůležitější úkoly.

Při plnění volebních programů na přípravě plánu na další období musíme být uvážlivými hospodáři, dbát zájmu celku a záměry v místě přizpůsobovat finančním, materiálovým a kapacitním možnostem. Mnohdy ke spokojenosti lidi přispěje kvalita služeb, svědomitost a odpovědnost pracovníků, dodržování platných předpisů v provozovnách služeb, účelně volená prodejní doba v obchodech, účelně volená úřední doba v úřadech, provozní doba ve zdravotnických zařízeních atd.

Občané posuzuji práci svého národního výboru podle toho, s jakou ochotou jsou vyřizovány jejich záležitosti, jaká péče je věnována problémům a potřebám zvláště mladých lidí a starým občanům, rozvoji kultury, účelnému využívání volného času. Prostě řečeno posuzují podle toho, jaké podmínky jsou vytvářeny pro jejich práci, spokojený a klidný život. Z tohoto hlediska je třeba se poctivě zamyslet, kde máme slabiny, na co jsme zatím nestačili, a hlavně, jak se s nedostatky vyrovnáme.

V duchu směrnic XIV. sjezdu strany se federální vláda spolu s vládami republik zabývá dalším zdokonalováním organizace a působnosti národních výborů, zvláště se zřetelem na problematiku městských a místních národních výborů s cílem posílit jejich úlohu při komplexním rozvoji územních obvodů a při zabezpečování potřeb občanů.

Stále vzrůstající úlohu má kulturně výchovná činnost, která je bezprostředně spjata s rozvojem školství, kultury a tělesné výchovy.

V oblasti kultury bylo posíleno státní řízení, plánovitost a soustavnost kulturního dění se základním cílem obohatit život pracujícího člověka a vytvářet tak příznivé podmínky pro růst ideových, morálních a estetických rysů v povědomí lidi.

Protože se neustále zvyšuje vliv televize na růst vzdělanosti a kultury, přijali jsme opatření, jimiž byla urychlena výstavba sítě pro barevné vysíláni, takže od 9. května letošního roku bude možno barevný signál přijímat už na 70 % území celé republiky.

Pokud jde o školství, zaměřujeme ve spolupráci s národními vládami hlavní pozornost na prohlubování účinnosti komunistické výchovy, na efektivnost vyučování, pracovní a polytechnickou výchovu, na soustavné zvyšování ideové a odborné úrovně pedagogických pracovníků. Usilujeme i o novou kvalitu a účinnost v řízení a kontrole celého vzdělávacího systému.

V této souvislosti je věnována zejména péče o zlepšení úrovně výchovy a vzdělávání dělnického dorostu. Kromě jiného probíhá experimentální ověřování obsahové a organizační přestavby přípravy mládeže pro dělnická povolání. Pro vybrané mladé dělníky a rolníky byly otevřeny některé internátní střední školy s cílem umožnit jim po absolvování této jednoleté intenzívní přípravy studium na vysokých školách.

Na vysokých školách se postupně uskutečňuje obsahová přestavba výuky. U některých oborů se doba studia zkracuje, připravuje se systém postgraduálního studia a zkvalitňuje se spolupráce vysokých škol s resorty, podniky a závody.

V příštích letech bude nutné zhodnotit probíhající experimenty a vyvodit z nich patřičné závěry pro organizační i obsahovou úpravu celkové soustavy vzdělávání.

Chci se ještě stručně zmínit o tělesné výchově a sportu. Opatření, která jsme v dohodě s ČSTV a spolu s vládami republik přijali, přinášejí své ovoce. Dokumentují to dobré výsledky v různých sportovních odvětvích, úspěšná příprava Československé spartakiády i řada dalších tělovýchovných a sportovních akcí, které jsou důstojnou součástí celonárodních oslav 30. výročí osvobození naší vlasti Sovětskou armádou.

Ovšem i v této oblasti platí, že se nemůžeme spokojovat s dosaženým. Sportovní veřejnost by jistě uvítala, kdyby např. úroveň našeho fotbalu, odbíjené, atletiky, ale i jiných u nás tradičních sportovních odvětví postoupila kupředu, zvláště v mezinárodním srovnání.

Také situace, kdy jen 20 % mužů a žen z celkové populace je zapojeno v dobrovolné tělesné výchově, potvrzuje správnost dosavadních opatření a nezbytnost pokračovat v úsilí o další zlepšení tak, aby tělesná výchova a sport ještě výrazněji přispívaly k rozvoji fyzických a duševních sil i upevňování zdraví našich občanů.

Soudružky a soudruzi, dobré výsledky, kterých dosahujeme ve všech oblastech našeho socialistického života, jsou současně základem rostoucího přínosu ČSSR k velkému mezinárodnímu zápasu o mír, bezpečnost a svobodný rozvoj všech národů světa. Sám život potvrdil, že cílevědomé naplňování mírového programu vyjadřuje, jak zdůraznil s. Husák na nedávném sjezdu maďarských komunistů, "nejvlastnější zájmy našich národů i všech demokratických i mírových sil ve světě".

Díky koordinovanému společnému postupu socialistických zemi, aktivní podpoře protiimperialistických sil i střízlivým postojům realistických kruhů v kapitalistických zemích, se stále více do vztahů mezi státy s rozdílným společenským zřízením dostávají takové prvky, jako je zřeknutí se použití síly, řešení sporných otázek jednáním, pravidelné konzultace o mezinárodních problémech, široká dlouhodobá hospodářská spolupráce a výměna výsledků dosažených ve vědě a kultuře.

Ani po změnách státního vedení v některých západních zemích se politika uvolňování napětí nedostala na slepou kolej jak očekávali její odpůrci, ale naopak se rozvíjí a prosazuje jako jediná rozumná alternativa v podmínkách současného světového vývoje, kdy se nad lidstvem vznáší hrozba termonukleární a raketové katastrofy.

Tak jako naši socialističtí spojenci, i my si uvědomujeme, že cesta k trvalému a spravedlivému míru není snadná a bez překážek. Každý výrazný krok musí být probojován v tvrdém zápase s protivníky mírového soužiti a nepřáteli politiky uvolňování. To platí zejména nyní, kdy v podmínkách nového zostření krize kapitalistické soustavy, dávají o sobě stále zřetelněji a aktivněji znát různí odpůrci uvolňování napěti, stoupenci horečného zbrojení a studené války. Jejich vyzývavost a troufalost není však ničím jiným než hledáním východiska z dnešní krizové situace, v níž se zostřily všechny prvky všeobecné krize kapitalismu, a která postihla všechny země s kapitalistickým způsobem výroby bez výjimky a zasáhla všechny oblasti jejich společenského života. Nejde o celosvětovou krizi, jak se pokoušejí světovému veřejnému mínění namluvit dnešní buržoazní ideologové, ale jedině o krizi v kapitalistickém světě. V tom nacházím také vysvětlení, proč se tak aktivizují některé pravicové a dokonce neofašistické síly, které nesložily ruce v klín a nemohou-li dnes už zvrátit mezinárodní uvolnění, snaží se je alespoň brzdit, komplikovat nebo ztěžovat.

Proto socialistické země, všechna progresívní a antiimperialistická hnutí ve světě i všechny síly jež mají zájem na mírovém soužití, nesmějí ani na okamžik polevit v neustálém rozšiřování obzorů mírové politiky.

Jde o to, vytvářet ve světě takovou situaci a upevňovat takový poměr sil, aby dosažené výsledky v uplatňování politiky mírového soužití se cílevědomě prohlubovaly, aby se uvolňování rozšiřovalo do všech částí světa a přesunovalo se z oblasti politické i do sféry vojenské ve směru účinného odzbrojení. Musíme se tedy stále dívat dopředu a nemůžeme se ani na chvíli zdržet, protože - jak správně řekl s. Brežněv - zastavit se na této cestě by znamenalo ohrozit i to, čeho již bylo dosaženo.

Listopadové zasedání ústředního výboru KSČ potvrdilo, že čs. zahraniční politika úspěšně naplňuje závěry XIV. sjezdu strany.

Naše současné vzájemné vztahy se Sovětským svazem dosáhly kvantitativně i kvalitativně nejvyšší úrovně v celé jejich dosavadní historii, a to ve všech oblastech československo-sovětské spolu práce. Úspěšné plnění všech článků Smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci, od jejíhož podepsání 6. května 1970 uplyne letos již 5 let, naše všestranná spolupráce a součinnost se Sovětským svazem, přinášejí denně přesvědčivé výsledky, které slouží životním zájmům Československa a upevňují bratrské svazky mezi československým a sovětským lidem.

Klíčový význam má pro nás společná koordinovaná zahraničně politická činnost, kterou s plným soudružským pochopením uplatňují ústřední výbory KSČ a KSSS a osobně soudruzi Brežněv a Husák.

Společně se Sovětským svazem řešíme nyní problematiku dalších perspektiv spolupráce v ekonomické oblasti, která nám zabezpečuje na léta trvalou prosperitu a všestranný rozvoj. Našim nepřátelům, kteří nyní vypouštějí do vzduchu různé propagandistické starosti a obavy o tzv. cenové výhodnosti čs.-sovětských ekonomických styků, můžeme jenom říci: z bílého černé neuděláte. Vzájemné výhody československo-sovětských ekonomických vztahů jsou dnes, tak jako včera, takovým objektivním faktem, o němž se kapitalistickým zemím nemůže v jejich vzájemných vztazích ani snít.

Také naše vztahy s ostatními socialistickými zeměmi se dále prohlubuji a ve všech směrech rozšiřují. Soudružská výměna názorů i dosažené závěry pomohly výrazně posunout kupředu řešení důležitých otázek společného zájmu a vytvořily potřebný prostor pro další rozvoj mnohostranné i dvoustranné spolupráce i vztahů jak v rámci RVHP, tak v rámci Varšavské smlouvy

Hlavní těžiště naší zahraniční politiky spatřujeme v efektivním zajištění míru, bezpečnosti a spolupráce na evropském kontinentu. Proto spolu s ostatními socialistickými zeměmi přikládáme velký význam úspěšnému završení práce konference o evropské bezpečnosti a spolupráci, jejíž druhá etapa nyní probíhá v Ženevě. V průběhu dosavadních jednání, jichž se aktivně zúčastňuje čs. delegace, bylo již dosaženo nesporného pokroku i dohody o celé řadě projednávaných otázek. Spolu s většinou účastníků této konference sdílíme názor, že životní zájmy národů Evropy a míru, zajištění bezpečnosti a všestranné spolupráce naléhavě vyžadují, aby konference byla v nejbližších měsících úspěšně korunována přijetím a podpisem závěrečného dokumentu na nejvyšší úrovni.

Po našem soudu existují všechny reálné předpoklady, aby se ta k stalo na samém počátku letošního léta. Jsme přesvědčeni, že se tím položí solidní základy pro zajištění bezpečnosti a mírové spolupráce v Evropě i pro rozvoj mnohostranných, vzájemně výhodných styků mezi všemi evropskými národy.

Důležitou a neoddělitelnou součásti našeho společného úsilí, směřujícího k dalšímu uvolnění mezinárodního napěti v politické oblasti je snaha dosáhnout snížení možností konfrontace a zmenšení napěti ve vojenské sféře. Složitost těchto otázek se v plné míře projevuje i v probíhajícím vídeňském jednání o snížení ozbrojených sil a výzbroje ve střední Evropě. Zatím byla vyložena stanoviska zúčastněných stran a předloženy upřesněné návrhy socialistických zemí, které by se při dobré vůli mohly stát výchozím bodem vzájemně přijatelné dohody, otevírající cestu nejen k omezení, ale i k postupnému snižování stavu ozbrojených sil a výzbroje zainteresovaných států ve střední Evropě.

Naše vztahy k ostatním zemím světa se rozvíjejí vcelku příznivě. Významným příspěvkem k odstranění posledních pozůstatků druhé světové války se stala "Smlouva o vzájemných vztazích mezi Československou socialistickou republikou a Spolkovou republikou Německa", kterou v červenci minulého roku doporučilo Federální shromáždění k ratifikaci a jež krátce nato vstoupila v platnost. V poslední době došlo k dalšímu rozšíření obchodní výměny a k podepsání dohody o hospodářské, průmyslové a technické kooperaci. Máme zájem na dalším rozvoji vztahů i v dalších oblastech. jsme přesvědčeni, že bude-li Spolková republika Německa důsledně vycházet z koncepce své východní politiky, jejíž duch i litera jsou zakotveny ve všech smluvních dokumentech, uzavřených v letech 1970-1973, pak existují všechny podmínky, aby také vztahy mezi Československem a Spolkovou republikou Německa byly dobré, blízké a vzájemné kontakty odpovídaly existujícím reálným možnostem. Tyto otázky jsou také hlavním tématem rozhovorů našich představitelů s ministrem zahraničních věcí Německé spolkové republiky panem Genscherem a jeho současné návštěvy v Praze.

Také naše vzájemné vztahy s Rakouskem dostaly nový významný podnět podpisem smlouvy o majetkoprávním vyrovnání a na to navazujícím diplomatickým zastoupením na úrovni velvyslanectví. Tato smlouva otevírá při dobré vůli obou stran cestu k plné normalizaci našich vzájemných vztahů i k jejich dalšímu širokému a cílevědomému rozvoji v jednotlivých oblastech.

Rovněž se Spojenými státy americkými jsme vedli dlouhou dobu složitá jednání, která vyústila, jak známo, v parafování dohody o majetkoprávním vyrovnání v červenci minulého roku. K podpisu této dohody však nedošlo, neboť ve finančním výboru Spojených států byl k této dohodě připojen dodatek, který stanoví, že parafovaná dohoda má být znovu projednána a předložena kongresu jako součást celkové budoucí obchodní dohody mezi Československem a USA. Do schválení této dohody kongresem Spojené státy neuvolní československé zlato, které nám bylo nacistickým Německem uloupeno.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP