Úterý 25. března 1975

Takto tedy vypadá oblast zabezpečení vnitřního trhu v roce 1975 zbožím průmyslového charakteru dlouhodobé spotřeby. Domnívám se pochopitelně, že vnitřní trh by se v mnohém směru, a tam musíme obrátit svou pozornost, dal vylepšit v tom, kdyby nechyběly samozřejmé drobné sortimentní věci, které někdy nelze z vlastních kapacit vyrobit, ale na které bychom měli určitou část drobné kompletující záležitosti v tom či onom sortimentu prostředků, které jsou na to vyděleny, především orientovat, aby na trhu byly a hospodyňky je dostaly. Potom bychom většinu nespokojenosti odstranili, protože člověk na auto si počká. I když se domníváme, že problém aut v letošním roce by se mohl posunout do v podstatě vyrovnané nabídky a poptávky vcelku, a i když v některých lacinějších druzích aut možná problémy ještě budou, myslíme, že by se mohl zájem v některém sortimentu uspokojit. U některých výrobků to zřejmě přesáhne období roku 1975.

Soudružky a soudruzi, mám-li se v závěru vyjádřit jménem vlády k rozpravě, která zde byla, musím říci, že s charakterem a základním zaměřením rozpravy souhlasím a že vyjevila základní problémy a slabiny, které máme společně řešit. Byly zde hlouběji rozebrány některé problémy na konkrétních případech odvětví, oborů života. Byly zde vyjeveny některé nové skutečnosti, které musíme vzít v úvahu při řešení problémů, které nyní souvisejí s celým koncipováním společenského rozvoje, který připravujeme pro XV. sjezd Komunistické strany Československa, ale které zvláště souvisejí s ekonomickým rozvojem, který koncipujeme v návrhu šesté pětiletky.

Jde v podstatě o dvě otázky v souvislosti s ekonomickým rozvojem.

Především musíme správně řešit věcnou problematiku, reálně, střízlivě. Jestliže se nebudeme držet reality, propočtů, čísel i zkušeností z páté pětiletky a budeme podléhat některým subjektivním názorům, jak prozatím průběh prací v souvislosti s návrhem směrnic na šestou pětiletku ukazuje, budeme podléhat tlakům. otevřeně to říkám, potom připravíme nesprávný plán. Jestliže uhájíme správné principy, sestavíme plán, který může předcházet mnoha problémům, se kterými se setkáváme v posledních letech páté pětiletky. Je to speciálně oblast investiční výstavby, ale nejen tato oblast, jde i o oblastní průřezy, je to mnohá problematika jednotlivých odvětví.

Je třeba vůbec v oblasti celého národního hospodářství zavést disciplínu a odpovědnost, respektovat to, že státní plán se rodí s centrální regulací, že je třeba limity a určité úvahy propracovávat ekonomicky, zvažovat konkrétní efekty a nepodléhat místním tlakům. To často nevynese popularitu, ale vynese to prospěch společnosti. Věcný obsah řešení šestého pětiletého plánu je základní otázka a my ještě budeme mít příležitost s vámi ve výborech sněmoven na tvorbě této koncepce spolupracovat.

Druhý problém se týká řízení a rozděluje se na systém řízení a konkrétní organizátorskou práci. Víme o mnoha slabinách v řízení národního hospodářství a společnosti. Jde o to, že ne vždy je jednoduché je řešit, a to v provázanosti, v celém komplexu. Víme, že mnohá pravidla ekonomického řízení vyvolávají vedle především pozitivních přínosů některé vedlejší negativní důsledky. Musíme na ně reagovat, ale je třeba je vážit ve všech souvislostech. V takové členité ekonomice, jako je čs. ekonomika, to není vždy jednoduché jednorázově "seknout". Budeme muset zřejmě více experimentovat, hlouběji, odvážněji jít na prozkoumání některých jevů, v některých oborech a odvětvích začít s řešením těchto problémů, prozkoumat je, jak soudruzi v Sovětském svazu tyto věci odvážně dělají, a poté v průběhu šesté pětiletky toto řešení zavádět do dalších odvětví, celých oborů atd.

To základní, k čemu směřovalo listopadové plénum ÚV KSČ, je, že máme zlepšit vlastní organizátorskou řídící práci. V ní jsou bezprostřední rezervy - dnes, zítra, příští rok. Zde můžeme zlepšovat práci hned. A zde jsou pochopitelně naše hlavní rezervy. Sem musíme položit důraz - a zde nemůžeme být absolutně spokojeni. Nechceme denuncovat práci vedoucích soudruhů vůbec, ale sebekriticky se chceme zahledět na práci vlastní a kriticky na práci podřízených.

Profesionální a odborná zdatnost, celostátní, celospolečenská odpovědnost, vezmu-li to jen z hlediska oblasti práce, na kterou dnes soustřeďujeme hlavní pozornost, tzn. na problém sestavení pětiletky, není příznivá. Nemůžeme hodnotit pozitivně postoj podřízených složek v národním hospodářství.

V tomto směru je třeba nejen kritizovat jevy kolem sebe, jak je cítíme - nereaguji na toto jednání, ale na celou atmosféru - i když kritizovat to, co je vedle mne, je správné. Ale především se každý z nás musí zamýšlet nad tím, co je špatného u mne, co bych mět sám zlepšit, a vyvozovat z toho konkrétní závěry. Snažit se se svým kolektivem řešit příčiny jevů, které se v politické, ale zvláště v ekonomické oblasti opakují, někde prohlubují, někde hromadí. Určitá strnulost, stereotypní přístup zřejmě nám nepřinese zlepšení.

Podle toho, co vytyčilo listopadové zasedání ÚV KSČ, náročnost na pracovníky a vedoucí kádry nesmírně stoupá. Jestliže z něčeho máme vyvodit závěry, pak především z této teze. Zkušenost z celkové kampaně po listopadovém zasedání je, že v této oblasti postupujeme nejpomaleji, nejliknavěji, jako kdybychom v tomto směru nechtěli chápat to, co s. Husák opakoval na každé stránce referátu. To se týká nás všech, celé řídící osy. Mluvím pochopitelně o národním hospodářství, ale nejen národního hospodářství se to týká. Každý musíme přehodnotit práci. Člověk nenajde ze dne na den sám u sebe východisko, ale v kolektivu svých spolupracovníků, v celé kritické atmosféře, která se ve společnosti pod vedením strany vytváří. Z této spolupráce musíme hledat a čerpat zdroje a východiska, jakož i konkrétní závěry pro to, co dělat zítra. Bez toho nejsme s to ovlivnit správným směrem zítřek, zvláště příští pětiletí.

Soudružky a soudruzi, chtěl bych vám poděkovat za náměty, za kritický přístup k problematice celého řízení společnosti a národního hospodářství. Chtěl bych vám poděkovat za vyvážený přístup, za ocenění kladů, ale zároveň i za poukázání na kritické slabiny a nedostatky. Chtěl bych vás požádat, abychom v tomto roce, který z hlediska přípravy XV. sjezdu strany a celé perspektivy společenského a ekonomického vývoje je velice důležitý, intenzivně ve výborech sněmoven, v celé denní práci důsledně spolupracovali a snažili se k společnému prospěchu vytvořit dobrý program, kterým se budeme řídit v příštím socialistickém rozvoji. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda FS A. Indra: Děkuji předsedovi vlády s. Štrougalovi za stanovisko k naší dnešní rozpravě.

Prosím poslance Exnera, aby nás seznámil s výsledky práce návrhové komise, kterou jsme ráno zvolili.

Místopředseda SL ing. F. Exner: Soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, návrhové komisi došlo několik připomínek, které sledují upřesnění formulací v předloženém návrhu usnesení Federálního shromáždění ke zprávě vlády Československé socialistické republiky o plnění jejího programového prohlášení. Komise tyto připomínky posoudila a doporučila je zapracovat.

Uvedu návrhy doplňků v textu, který máte k dispozici:

Na první straně první odstavec, třetí řádek zdola, který obsahuje větu: "Se Sovětským svazem a ostatními socialistickými...", vypadlo při opisování slůvko "zeměmi".

Poslední odstavec dole, druhá věta: "Vláda ČSSR však...". Za slůvko "však" návrhová komise doporučuje doplnit slůvko "soustavně" a dále pokračovat "analyzujeme ekonomickou situaci". Za slovo situaci" doplnit "doma i ve světě".

Předposlední řádek odstavce, kde je uvedeno: ".. se daří vytvářet nové zdroje a dodržet..." nahradit slovy "naplňovat stanovené záměry v růstu...".

Na druhé straně, první odstavec shora, čtvrtý řádek: "Náročné úkoly ekonomiky i sociální politiky..." - slova, která následuji, tj. "v podstatě tak, jak je" vypustit a nahradit je slovy "v některých oblastech i výše, než to původně..." a pokračovat "stanovil pátý pětiletý plán".

Předposlední řádek v témže odstavci za slova "... růst bohatství společnosti, životní úrovně pracujících" doplnit slovo "dále" a pokračovat "upevnila socialistické zřízení".

Druhý odstavec, poslední řádek za slova "... do programu mezinárodní socialistické" vsunout slovo "ekonomické" a pokračovat "integrace".

Třetí odstavec, druhou větu upravit takto: "Považuje za správné, že hospodářská opatření a iniciativa pracujících jsou orientovány na efektivní využívání všech zdrojů, na odstraňování nerovnoměrností..."

Třetí větu upravit takto: "Zároveň je potřebné energičtěji vyžadovat cd odpovědných pracovníků ministerstev, podniků, závodů a národních výborů všech stupňů, aby...".

Tolik k připomínkám, které došly návrhové komisi a které doporučujeme v tomto znění do návrhu usnesení zapracovat.

Předseda FS A. Indra: Děkuji. Soudružky a soudruzi poslanci, jsou další připomínky k návrhu usnesení včetně předložených úprav? Není tomu tak.

Než přistoupíme k hlasování, dovolte, abych vás seznámil s účasti na dnešním zasedání v této chvíli.

Ve Sněmovně lidu je přítomno 165 poslanců, ve Sněmovně národů 65 poslanců zvolených v České socialistické republice a 57 poslanců zvolených ve Slovenské socialistické republice. Sněmovny jsou tedy usnášení schopné.

Prosím nejdříve o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s předloženým návrhem na usnesení? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Sněmovna národů schválila návrh usnesení jednomyslně.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s předloženým návrhem usnesení? (Hlasuje se.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasováni? Nikdo.

Je někdo proti? Nikdo.

I Sněmovna lidu hlasovala jednomyslně.

Konstatuji, že obě sněmovny Federálního shromáždění jednomyslně přijaly návrh usnesení ke zprávě vlády Československé socialistické republiky o plnění jejího programového prohlášení.

Soudružky a soudruzi, projednáním této zprávy jsme splnili významnou část ústavní funkce Federálního shromáždění. Myslím, že průběh našeho dnešního jednání a úroveň rozpravy potvrzují, že jsme se svědomitě ve všech výborech na dnešní jednání připravovali. Uvědomujeme si ovšem současně, že další nové náročné úkoly čekají nejen na vládu, na resorty, na jednotlivé stupně řízení naší ekonomiky a národních výborů, ale i na nás, poslance zákonodárných sborů, včetně samozřejmě obou sněmoven Federálního shromáždění. Chceme se přiřadit k rozvíjející se pracovní iniciativě dělníků, rolníků a inteligence tak, abychom i my přisp li splněním úkolů a stálým zkvalitňováním své práce k důstojným oslavám našeho letošního národního, státního a spojeneckého jubilea. Za hlavní úkol poslanců přitom nadáte považujeme získávání pracujících k aktivnímu řešení základních problémů naší společnosti.

Přerušuji jednání 16. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů. Zítřejší jednání bude řídit I. místopředseda Federálního shromáždění s. ing. Marko. Zítra ráno začneme v 8.30 hod.

(Schůze přerušena v 17.06 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP