Středa 11. června 1975

Uvedené údaje svědčí o pozornosti, kterou věnujeme zdraví našich občanů. Důraz klademe stále více na léčebně preventivní péči, jejíž úroveň se musí trvale zvyšovat, na zavádění nových léčebných postupů a na aplikaci nových, účinnějších, byť třeba i dražších léků. Tato starostlivost spolu s úsilím příslušných závodních složek pozitivně ovlivňovala i vývoj pracovní neschopnosti, která byla nižší, než jsme původně předpokládali. Zvýšenou péči musíme však věnovat uvádění některých plánovaných zdravotnických kapacit do provozu, neboť zde plánované záměry nejsou vždy ve stanovených termínech plněny.

Výdaje na kulturu dosáhly v minulém roce 3,2 mld Kčs. Vyšší prostředky byly vynaloženy na opravy kulturních památek a historických jader měst a na rozvoj angažovaného umění. Proti roku 1973 vzrostly výdaje na kulturu o 8,9 %, od začátku pětiletky o 49 %.

V bytové výstavbě bylo dokončeno přes 127 tis. bytů, což znamená, že jsme za čtyři roky postavili již 469 tis. bytů. Tím úspěšně řešíme jeden z dosud nejpalčivějších problémů životní úrovně. Úkol XIV. sjezdu Komunistické strany Československa, postavit v této pětiletce 500 tis. bytů, bude výrazně překročen.

Státní rozpočet vynaložil v loňském roce na bytovou výstavbu a na bytové hospodářství přes 18 mld Kčs. Z toho připadá na bytovou investiční výstavbu 10,8 mld Kčs, na státní příspěvek na družstevní a individuální bytovou výstavbu 3,2 mld Kčs a 3 mld Kčs na úhradu rozdílu v hospodaření podniků bytového hospodářství.

Prostředky vynakládané ze státního rozpočtu svědčí o soustavné péči socialistického státu o rozvoj životní úrovně. Přitom je třeba mít na paměti, že vedle přímých výdajů ze státního rozpočtu na společenskou spotřebu zvyšuje nepřímo životní úroveň též řada cenových intervencí spotřebních výrobků a služeb, která dosahuje několika miliard Kčs.

Soudružky a soudruzi, výsledky hospodaření za loňský rok projednáváme v období, kdy již známe výsledky hospodaření za téměř polovinu letošního roku, tedy posledního roku této pětiletky. Jeho výsledky definitivně rozhodnou o celkovém splnění úkolů XIV. sjezdu Komunistické strany Československa a současně vytvoří i základnu pro nástup do šesté pětiletky.

V letošním roce ekonomické podmínky vnitřní i vnější jsou složitější než v předchozích letech pětiletky. Rozvoj socialistické integrace, pohyb světových cen, nutnost důsledněji uplatňovat vědeckotechnický pokrok, omezené zdroje pracovních sil, velké nároky na další růst investiční výstavby při změně její struktury, to vše jsou faktory vedoucí k vyšším požadavkům na náročnost, na další zvyšování efektivnosti a hospodárnosti.

Podle dosavadních výsledků můžeme říci, že úspěšně navazujeme na příznivý dosavadní vývoj. Plánované úkoly jsou plněny a zčásti i překračovány, a to i v kvalitativních ukazatelích. Za prvních pět měsíců se zvýšila průmyslová výroba o 6,7 %, objem stavebních prací o 9,1 %. Jsou plněny úkoly v produktivitě práce, která v průmyslu roste o 5,8 % a ve stavebnictví o 7,1 %. Také v zemědělství se převážně úkoly plní.

Výsledky letošního roku rovněž potvrzují, kde zejména máme být náročnější - je to úsek investic a zásob, efektivní využívání základních prostředků. Mimořádnou pozornost vyžaduje vývoj zahraničního obchodu, kde je třeba zvýšit tempo vývozu a jeho efektivnost.

Také vývoj finančního hospodaření podniků za čtyři měsíce je vcelku příznivý. Při růstu výkonů o více než 6 % vzrostl také zisk rychleji než předpokládal roční plán. Poměrně rychlý růst mají přitom odvody z výsledků hospodaření ze státního rozpočtu, a to skoro o 10 %, které obrážejí relativně vysokou dynamiku tvorby zisku. Podíl materiálových nákladů na upravených výkonech se proti loňskému roku dále snížil letos o 0,3 bodu a také podíl celkových nákladů je nižší. Proces snižování nákladů a růstu rentability tedy pokračuje.

Příznivý vývoj hospodářství se projevuje i v celkově dobrých výsledcích hospodaření státních rozpočtů, které je charakterizováno vyšší dynamikou příjmů než výdajů.

Vážené soudružky, vážení soudruzi poslanci, jak uvedl s. Štrougal ve zprávě o plnění programového prohlášení vlády Československé socialistické republiky v březnu letošního roku, "dosažené výsledky výstavby socialismu jsou spolehlivým zdrojem našich jistot i pevným základem dalšího rozvoje, který pro současnou etapu stanovil XIV. sjezd Komunistické strany Československa".

Dosavadní výsledky plnění páté pětiletky stejně jako předložený státní závěrečný účet za rok 1974 svědčí o tom, že máme všechny předpoklady, úkoly uložené XIV. sjezdem strany splnit a překročit, a to jak v tvorbě zdrojů, tak i v užití. Je to výsledek obětavé a usilovné práce našeho lidu pod vedením Komunistické strany Československa. Má na tom podíl i rostoucí úroveň řízení a aktivní úloha státního plánu. Dosažení cílů plánu považujeme za hlavní úkoly naší finanční politiky.

Nyní jde konkrétně o to, abychom v naší řídící činnosti, v každodenní hospodářské praxi důsledně realizovali závěry listopadového pléna ÚV KSČ, abychom na základě dosažených dobrých výsledků s velkou náročností a tvůrčím způsobem vytvářeli všechny předpoklady pro další úspěšný rozvoj našeho národního hospodářství a růst životní úrovně pracujících. Musíme vycházet z toho, že další rozvoj ekonomiky je podmíněn tím, jak výrazně budeme zvyšovat tvorbu zdrojů a jak efektivněji budeme hospodařit u nás doma a jak intenzívněji budeme prohlubovat naši účast v socialistické integraci.

Při plnění úkolů státního rozpočtu za minulý rok byly pro vládu významnou pomocí podněty a připomínky poslanců v jednotlivých výborech Federálního shromáždění, jakož i projednání této problematiky v předsednictvu Federálního shromáždění. Za tuto vaši pomoc vám jménem vlády děkuji.

Na závěr mi dovolte jménem vlády Československé socialistické republiky navrhnout, aby Federální shromáždění předložený návrh státního závěrečného účtu za rok 1974 schválilo. (Potlesk.)

Předseda FS A. Indra: Děkuji s. Lérovi. Prosím, aby se ujala slova poslankyně Vojteková, která je společnou zpravodajkou výborů Sněmovny národů.

Zpravodajka poslankyně SN ing. M. Vojteková: Vážený súdruh generálny tajomník ÚV KSČ a prezident, vážený súdruh predseda Federálneho zhromaždenia, vážené súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci! Vo svojej správe sa chcem zaoberať súhrnným pohľadom na štátny záverečný účet federácie za rok 1974, ktorý svojimi údajmi, obsahom a celkovým poňatím je konkrétnym obrazom naplňovania úloh zapracovaných do rozpočtového zákona na rok 1974.

Úlohy prijaté plánom pre rok 1974 boli zložité. Hlavným zámerom rozpočtovej politiky bolo preto podporovať ďalšiu postupnú realizáciu spoločensko-ekonomických cieľov vytýčených na XIV. zjazde KSČ a dosiahnuť, aby pri rozhodnejšom uplatňovaní línie efektívnosti aktívne ovplyvňovala rast spoločenskej výroby a pôsobila pritom na zvyšovanie hospodárnosti vo výrobnej i nevýrobnej sfére, na mobilizáciu rezerv hmotných a finančných zdrojov a na zabezpečenie celoštátnej finančnej rovnováhy.

Pri schvaľovaní rozpočtového zákona sme si boli vedomí predovšetkým toho, že uspokojovanie všetkých plánovaných spoločenských výrobných a nevýrobných potrieb bude podmienené dôsledným dodržiavaním zámerov rozpočtovej politiky na tento rok a hlavne dostatočnou tvorbou potrebných finančných zdrojov, presadzovaním zvýšených požiadaviek na hospodárnosť a taktiež schopností optimálne využiť disponibilné zdroje prostriedkov na realizáciu jednotlivých rozvojových zámerov.

Boli sme si vtedy vedomí hlavne toho, že napriek rôznym opatreniam, ktoré boli prijaté na zníženie napätia medzi zdrojmi a potrebami štátneho rozpočtu, bude finančné zabezpečenie týchto potrieb omnoho náročnejšie ako kedykoľvek predtým, hlavne v dôsledku značného rastu objemu investícií a zvlášť cenovej explózie na zahraničných trhoch v kapitalistických štátoch, aj v súvislosti s vysokým vzrastom spoločenskej spotreby a taktiež v dôsledku niektorých tendencií riešiť problémy určitej sféry skôr na účet štátneho rozpočtu, ako cestou zvýšenia efektívnosti výroby a vyššej účinnosti riadenia.

Súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci! Výbory snemovní pre plán a rozpočet mali za účasti delegovaných poslancov ostatných výborov snemovní úlohu posúdiť, ako sa v minulom roku v súvislosti s priebehom reprodukčného procesu a napĺňania hmotných a finančných úloh vo výrobnej a nevýrobnej sfére tieto základné rozpočtové zámery a potreby plnili.

Podklady pre to poskytol predovšetkým obsiahly materiál Federálneho ministerstva financií o výsledkoch dosiahnutých v hospodárení federácie a o výsledkoch docielených v celej našej rozpočtovej sústave, t. j. v súhrne všetkých troch štátnych rozpočtov ČSSR a národných výborov. Ďalej to bol potom výklad podaný k nemu predstaviteľmi tohto ministerstva a správa Federálneho štatistického úradu o vývoji národného hospodárstva a plnenia štátneho plánu ČSSR v roku 1974.

Na tomto podklade a s prihliadnutím na osobné poznatky svojich členov výbory posúdili, ako sa v oblasti hospodárskej sféry, v štátnej správe a vo vzťahoch k obyvateľstvu podarilo v roku 1974 naplniť základné zámery štátnej hospodárskej politiky, vyjadrenej v konkrétnych cieľoch a úlohách štátneho vykonávacieho plánu a zabezpečené v úlohách štátneho rozpočtu ČSSR, ako sa taktiež podarilo zabezpečiť potrebné zdroje finančných prostriedkov a s akým efektom boli tieto prostriedky pri dodržiavaní pravidiel rozpočtového hospodárenia prerozdelené a využité.

V tomto smere bola predmetom pozornosti výborov pre plán a rozpočet zvlášť otázka, ako boli zabezpečené a realizované úlohy súvisiace so zvyšovaním efektívnosti rozvoja ekonomiky a z tohto hľadiska hlavne znižované výrobné a iné náklady, naplňované úlohy technického rozvoja a programov racionalizácie a realizované výsledky výskumných a vývojových prác, dodržiavaný vzťah rastu produktivity práce a priemerných miezd, plnené investičné zámery a vytvorené podmienky pre realizáciu peňažných príjmov obyvateľstva, hlavne však s akými výsledkami bola uskutočňovaná aktívna obrana proti vplyvom cenového vývoja na zahraničných trhoch a dodržiavané normy a limity hospodárenia.

Výbory dospeli na základe svojho hodnotenia k záveru, že výsledky spoločenského úsilia vynaloženého na zabezpečenie potrebnej tvorby zdrojov a efektívnosti ich využitia boli pri relatívne rýchlom raste zdrojov v rozhodujúcich odvetviach a pri určitom pokroku v presadzovaní a posilňovaní kvalitatívnych stránok hospodárenia v prevažnej miere priaznivé. Spoločným úsilím všetkých orgánov a organizácií, ktoré významnou mierou podporovala široká iniciatíva pracujúcich, odpovedajúcich svojimi záväzkami a iniciatívou na výzvu ÚV KSČ, vlády, ÚRO a ÚV SZM, sa podarilo spolu so zámermi štátneho vykonávacieho plánu naplniť i zámery rozhodujúcich príjmových a výdavkových častí štátnych rozpočtov národných výborov.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP