Středa 12. listopadu 1975

Odporúčam preto vládny návrh zákona o sociálnom zabezpečení Federálnemu zhromaždeniu schváliť.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslanci Remkovi. Slovo má poslanec Manca. Připraví se poslankyně Churanová.

Poslanec SL MUDr. Š. Manca: Vážený súdruh predseda, súdruhovia poslanci, vážení hostia! Návrh zákona o sociálnom zabezpečení, ktorý vychádza zo zásad sociálnej politiky stanovených XIV. zjazdom KSČ, prináša rad pozitívnych úprav aj pre občanov, ktorí v dôsledku choroby alebo úrazu boli predčasne vyradení z pracovného procesu. Medzi občanmi so zníženou pracovnou schopnosťou sú jednak mladiství s vrodeným trvalým poškodením zdravia, jednak občania, u ktorých v dôsledku choroby alebo úrazu došlo k zníženiu pracovnej schopnosti, a takto k horšiemu pracovnému uplatneniu. A skupina týchto občanov nie je malá. Každý pätnásty mladistvý, keď končí povinnú školskú dochádzku, má zníženú pracovnú schopnosť v dôsledku vrodenej vady zmyslovej, duševnej, nervovej alebo inej získanej choroby. Nezainteresovanému by sa mohlo zdať, že zdravotný stav našej mládeže nie je na žiadúcej úrovni. Je tu mnoho faktorov, ktoré sa podieľajú na tejto situácii, ale významným faktorom je zvýšená starostlivosť o mladých ľudí, prísny výber pre povolania so zreteľom na zdravotný stav. Osobitným problémom je zamestnanosť dospelých občanov so zníženou pracovnou schopnosťou. Táto skupina predstavuje 3,4 % ekonomicky aktívneho obyvateľstva a dá sa predpokladať, že do konca 6. päťročnice sa tento počet zvýši na 4 %.V socialistickej spoločnosti aj občan s poruchou zdravia, ale schopný primeranej práce, má právny nárok na prácu a takto byť plnoprávnym občanom spoločnosti.

Riešenie tohto problému má stránku sociálnu, humánnu, politickú, ale aj ekonomickú. Podľa odhadu robí ekonomický efekt zamestnanosti pracovníka so zníženou pracovnou schopnosťou okolo 30 000 Kčs ročne a to po odpočítaní všetkých nákladov na prípravu povolania v rámci pracovnej rehabilitácie. Ekonomická stránka je v súčasnej dobe významná aj so zreteľom na nepriaznivú bilanciu zdrojov pracovných síl, veď ide skoro o 1/4 milióna pracovníkov.

Navrhované ustanovenia zákona obsahujú podstatné prehĺbenie a rozšírenie starostlivosti o občanov so zníženou pracovnou schopnosťou, a preto sa dá očakávať aj zvýšený záujem týchto občanov o pracovnú rehabilitáciu.

Na rozdiel od doteraz platnej právnej úpravy je v predošlom návrhu zákona sledovaný komplexný prístup k potrebám zdravotne postihnutých občanov v procese pracovnej rehabilitácie. Osobitná pozornosť je venovaná občanom s ťažším stupňom postihnutia, ktorí majú zvlášť obmedzenú možnosť pracovného uplatnenia a aj to len v mimoriadne upravených pracovných podmienkach. Tieto podmienky sú vytvárané najmä v chránených dielňach a vo výrobných družstvách invalidov. Nová úprava oprávnene kladie dôraz tiež na poradenskú službu národných výborov v procese pracovnej rehabilitácie a na ich kontrolnú činnosť pri výbere pracovných vhodných miest.

V súlade so získanými skúsenosťami zahrňuje príprava pre pracovné uplatnenie občanov so sníženou pracovnou schopnosťou vedľa doterajšej prípravy pre povolania tiež ich zaškolenie a prípravu pre prácu. Zaškolenie je určené pre tých občanov, ktorí nie sú schopní sa podrobiť dlhoročnej príprave pre nové povolanie alebo u ktorých nie je potrebná odborná kvalifikácia. Príprava pre prácu má umožniť postupnú adaptáciu na pracovný proces občanom, ktorí sa vracajú do zamestnania po dlhotrvajúcej pracovnej neschopnosti alebo sú vážnejšie zdravotne postihnutí. Nová úprava rozširuje tiež povinnosti organizáciám, lebo zabezpečenie vhodného pracovného umiestnenia je konečným cieľom pracovnej rehabilitácie. Toto sa nedá dosiahnuť sankciami, ale vytvorením novej spoločenskej klímy, nových vzťahov všetkých pracovníkov k občanom so sníženou pracovnou schopnosťou, aby títo našli plné pracovné uplatnenie. Za takýto postoj sú títo ľudia mimoriadne vďační a snaživí. Podľa navrhovanej úpravy starostlivosť o občanov so zníženou pracovnou schopnosťou sa vzťahuje aj na členov JRD, a preto všetky povinnosti platné pre organizácie platia aj pre JRD.

Veľký prínos vidím v tom, že nová úprava vylepšuje hmotné zabezpečenie občanov so zníženou pracovnou schopnosťou po dobu pracovnej rehabilitácie. Podrobná úprava príspevkov po dobu prípravy pre pracovné uplatnenie a príspevku pred umiestnením do zamestnania, ktoré aj naďalej budú poskytovať národné výbory, bude obsiahnutá vo vykonávacích predpisoch. Významná zmena bude v tom, že príspevok pred umiestnením do zamestnania bude nárokovou dávkou prakticky pre všetkých občanov so zníženou pracovnou schopnosťou a jeho maximálna výška bude robiť 1200 Kčs mesačne v prípadoch, keď občan nepoberá dôchodok.

Zlepšuje sa aj dôchodkové zabezpečenie občanov so zníženou pracovnou schopnosťou, ktorí sa pripravujú pre pracovné uplatnenie vo výcvikových zariadeniach národných výborov, v ktorých je im poskytované bezplatné ubytovanie a stravovanie. Týmto občanom, aj keď sú slobodní, ovdovelí alebo rozvedení a nemajú voči nikomu vyživovacie povinnosti, bude poskytovaný nielen čiastočný invalidný dôchodok, ale každý iný dôchodok, a to v plnej výške po dobu 6 mesiacov.

Aj keď podmienky pre nárok na invalidný a čiastočne invalidný dôchodok sa nemenia, dochádza aj na tomto úseku k niektorým vylepšeniam. Napr. pracujúci bude mať nárok na invalidný dôchodok, aj keď invalidita v dôsledku choroby z povolania vznikla po uplynutí 2 rokov od skončenia zamestnania. Je to tak preto, že niektoré choroby napr. silikoza sa dostavujú v závažnejších prejavoch niekedy po uplynutí dlhšej doby ako 2 rokov od skončenia niektoré choroby napr. silikóza sa dostavujú v závažnejších prezamestnania. So zreteľom na rast zárobkov pracujúcich bude vo vykonávacích predpisoch ustanovené, že hranica zárobku, ktorá sa považuje za podstatný pokles zárobku, sa zvyšuje z doterajších 1000 Kčs na 1200 Kčs mesačne. Výška invalidného dôchodku bude aj v budúcnosti rovnaká ako výška starobného dôchodku.

V súlade s celkovou koncepciou invalidný dôchodok nebude obmedzený v III. pracovnej kategórii na 60 % a v II. na 70 % priemerného mesačného zárobku, ale môže dosiahnuť v III. pracovnej kategórii 70 % a v II. 75 % priemerného mesačného zárobku a zvyšuje sa aj najvyššia výmera invalidného dôchodku.

Invalidný dôchodok, ktorý je jediným zdrojom príjmu dôchodcu, bude možné zvýšiť až na 700 Kčs mesačne, aj keď na dôchodcu nie je odkázaný žiadny rodinný príslušník. Keď je na dôchodok odkázaný aj rodinný príslušník, zvyšuje sa invalidný dôchodok rovnako ako starobný dôchodok na 1100 Kčs mesačne.

V návrhu zákona ďalšie vylepšenia sa týkajú invalidných dôchodkov poskytovaných v mimoriadnych prípadoch a pri priznávaní dôchodkov invalidom z mladosti. Pre invalidov, ktorí pracovali po vzniku nároku na dôchodok, sa urobí nová výmera invalidného dôchodku.

Invalidi z detstva, ktorí nemohli byť zamestnaní vôbec, budú mať nárok na invalidný dôchodok vo výške 500 Kčs mesačne pri dosiahnutí 26 rokov, teda od doby, keď nenáležia už prídavky na deti, výchovné alebo sirotský dôchodok. V osobitných prípadoch bude možné tento dôchodok zvýšiť o 200 Kčs mesačne. Tento dôchodok platí aj pre tých invalidov z detstva, ktorých dôchodok zo zamestnania podľa platných predpisov nedosahuje túto sumu. Tieto zmeny sú motivované humanitným hľadiskom k invalidom z detstva, ktorí vlastnou prácou nemohli získať existenčné prostriedky.

Pre užívateľov invalidného dôchodku, ktorí po vzniku nároku na dôchodok pracovali aspoň 5 rokov, sa urobí nová výmera invalidného dôchodku. Podmienkou je, že invalida zanechal zamestnanie a nemá nárok na starobný dôchodok. Keď invalidný dôchodca utrpí pracovný úraz, ktorý spôsobuje úplnú invaliditu, bude mať nárok na nové vymeranie dôchodku, aj keď nebol po vzniku invalidity zamestnaný 5 rokov.

Starostlivosť o občanov so zníženou pracovnou schopnosťou a úplných invalidov je jedným z hlavných kritérií kultúrnej úrovne každej spoločnosti. V starostlivosti o týchto ľudí držíme už doteraz popredné miesto vo svete a nový zákon znamená ešte prehĺbenie tejto starostlivosti.

Končil by som slovami mojej spolupracovníčky, ktorá od detstva je na vozíku a takto chodí aj denne do práce. Diaľkovým štúdiom dosiahla plnú kvalifikáciu administratívnej pracovníčky a okrem toho ovláda aj cudzie reči. Keď mi písala tieto riadky, povedala: "Mám šťastie v mojej tragédii, že žijem v štáte, kde aj ťažkým invalidom sa vytvárajú podmienky pre dôstojný život plnoprávnych občanov." Mala pritom slzy v očiach, nie z ľútosti, ale z vďačnosti. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslanci Mancovi. Slovo má poslankyně Churanová.

Poslankyně SN M. Churanová. Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, projednávání návrhu zákona o sociálním zabezpečení je příležitosti pro to, abychom znovu připomněli, jak se socialistická společnost stará o potřeby občanů, kteří se z různých důvodů ocitli v nepříznivých poměrech a pomoc společnosti potřebují, abychom ukázali kvalitu a rozsah naší sociální péče.

V návrhu nového zákona je rozšířena oblast sociálních služeb tak, aby zahrnovala potřeby všech občanů i společenských skupin. Nový zákon přitom vychází z osvědčených zásad dosavadní právní úpravy, která zahrnovala služby občanům zdravotně postiženým, starým a potřebujícím zvláštní pomoc. Nově zahrnuje i další oblasti sociální činnosti, jako je péče o rodinu, o děti a péče o některé zvláštní sociální skupiny občanů. Zákon tak komplexně a souhrnně upravuje dávky a služby sociální péče v souladu s ekonomickými možnostmi naší společnosti. Jen některé specifické druhy péče, zejména v oblasti péče o rodinu a děti, jsou upraveny dalšími právními normami.

Významnou součástí naší sociální politiky je pomoc, kterou naše společnost poskytuje rodinám s dětmi a pracujícím matkám. Je známo, že v této oblasti byla po XIV. sjezdu Komunistické strany Československa přijata řada sociálně ekonomických opatření, která neobyčejně příznivě ovlivnila nejen náš populační vývoj, ale i sociálně ekonomické postavení rodin s dětmi a mladých manželství. Znamenala i výrazné zvýšení jejich životních jistot.

Tím se dostala naše soustava společenské pomoci rodinám s dětmi ve srovnání se zahraničím na mimořádně vysokou úroveň. Zejména náš systém přídavků na děti a péče o matku, například co do délky placené dovolené, patří dnes mezi nejvýhodnější na světě.

Péče o rodinu a dítě je do zákona o sociálním zabezpečení, který dnes projednáváme, zahrnuta nově. Do popředí našeho zájmu se dnes dostává potřeba správné rodinné výchovy, příprava mladých lidí na manželství a rodičovství, výchova k plnění povinností k dětem, manželským partnerům a rodičům i potřeba některých sociálních služeb.

Zákon umožňuje v poradenské službě dále rozvíjet síť předmanželských a manželských poraden, zřizují se krajské a okresní poradny jako zařízení národních výborů.

Nová právní úprava dala na tomto úseku také podklad pro zavedení nových druhů dobrovolných peněžních příspěvků i věcné pomoci rodinám s nezaopatřenými dětmi nebo těhotným ženám v naléhavých případech. Tímto opatřením bude zejména řešena situace neúplných rodin a osamělých matek s dětmi. Věcná pomoc bude záležet v zakoupení potřebného nábytku, finanční pomoc v zabezpečení výživy a ošacení matky a dítěte, jestliže nebude mít právní nárok na poskytování dávek v mateřství ani nebude moci pracovat, nebo být jinak zabezpečena.

Novou právní úpravou se také vytvoří podklad pro organizování a poskytování služeb zabezpečujících děti v době, kdy rodiče pro nemoc nebo z jiných vážných důvodů nemohou o své děti pečovat, dále pro zřizování domovů pro matky s dětmi a další služby.

Společenská pomoc rodinám s dětmi se těmito změnami dostává na vyšší kvalitativní úroveň, komplexněji reaguje na různorodé potřeby, které život s sebou přináší a výrazně přispívá k upevnění životních jistot rodin s dětmi, neúplných rodin, osamělých matek atd.

Naše socialistická společnost usiluje i o zvýšení všestranné péče o staré občany, aby jim umožnila prožití aktivního stáří a vytvořila podmínky pro přiměřené uspokojování jejich životních potřeb. Usilujeme o to, aby staří občané co nejdéle žili v prostředí, na které si zvykli. Starým občanům se v rámci sociální péče poskytuje pečovatelská služba, ústavní sociální péče, stravování, peněžité příspěvky a umožňuje se jim účast na veřejném a kulturním životě. Počet osob, kterým byla poskytnuta pečovatelská služba, se od roku 1970 téměř zdvojnásobil, zvýšil se také počet domovů důchodců a míst v nich.

Na rozdíl od předchozí právní úpravy je v novém zákoně sledován komplexní přístup k potřebám stárnoucí generace a jejich uspokojování. Přehled služeb sociální péče je v novém zákoně doplněn o nové formy, které se v praxi osvědčily, nebo se z hlediska nových poznatků ukázaly jako potřebné. Jde zejména o domy s pečovatelskou službou, hygienická střediska pečovatelské služby i rekreaci důchodců. Velmi rychle se vžila existence domů s pečovatelskou službou. Je jich už přes 100 s více než 1700 byty. l nadále jsou zachovány výhodné podmínky pro stravování důchodců v závodních jídelnách atd.

Už i dnes je možné uvést řadu dobrých příkladů v péči o staré občany.

Například v mém volebním obvodu v okrese Český Krumlov se podařilo zřídit a zabezpečit provoz dvou domů soustředěné pečovatelské služby, které příznivě ovlivnily kvalitu poskytovaných služeb nejen v těchto domech, ale přímo v bytech starých občanů. O tom se osobně přesvědčili poslanci výborů pro sociální politiku vloni při poslaneckém průzkumu. Je zde zajišťováno praní prádla a jeho rozvoz po okrese vlastním autem pečovatelské služby, dovážení obědů, převozy do hygienické Stanice, umístěné v domě soustředěné pečovatelské služby v Českém Krumlově. O rozvoji pečovatelské služby svědčí i to, že v roce 1971 se zajišťovalo touto péčí jen 345 občanů a v letošním roce je to již 120 občanů. V nejbližší době budou adaptovány vhodné budovy ve Větřní, Loučovicích, Velešíně, Křemži a v Záluží na domy soustředěné pečovatelské služby. Přitom však počet pečovatelek z povolání se zvýšil jen o čtyři. Kladně lze přitom hodnotit zvýšení dobrovolných pečovatelek o 30, a to žen z domácností, a i to, že kolektiv pečovatelek z povoláni se přihlásil do soutěže o získáni čestného názvu "Kolektiv socialistické práce" a jejich přijatý závazek je orientován na zlepšení služeb a péči o staré občany. Kladně též můžeme u nás hodnotit, že v sociální oblasti jsme již několik let nezaznamenali oprávněnou stížnost.

Nový zákon dává též právní základ k budování tzv. zařízení pro denní pobyt starých občanů, kde je jim poskytována potřebná péče. Tato zařízení jsou rozšířena v ostatních socialistických zemích a i u nás budou nyní vytvořeny předpoklady pro jejich rozšiřování.

V návrhu zákona je věnována odpovídající pozornost i některým zvláštním skupinám obyvatel. Jsou to občané, kteří se přechodně ocitli v mimořádně obtížných poměrech, např. v důsledku živelních katastrof, nebo část cikánských občanů, která se dosud nesžila s ostatními obyvateli a u nichž přetrvávají návyky z minulosti.

Rovněž sem patří péče o občany společensky nepřizpůsobené, zejména péče o osoby propuštěné z výkonu trestu odnětí svobody, podmíněně odsouzené, o osoby propadlé alkoholu nebo jiným toxickým látkám apod. Účelem této péče je zařadit takového občana do pracovního procesu a předcházet opakujícímu se protispolečenské mu chování.

Některé tyto služby jsou u nás v okrese již dnes poskytovány těm, kteří o tuto službu sociálního kurátora mají zájem a jsou ochotni spolupracovat. Zvýšená pozornost v našem okrese je věnována občanům cikánského původu. Můžeme konstatovat, že se zlepšila kultura jejich bydlení, stoupla zaměstnanost, zvýšila se jejich péče o děti včetně péče o jejich zdravotní stav a o školní docházku.

Soudružky a soudruzi, nový zákon je tedy i v oblasti sociální péče významným krokem k dalšímu rozvoji péče socialistické společnosti o početné skupiny občanů, kteří takovou péči z důvodů sociálních potřebují. Je projevem úspěšného ekonomického rozvoje i humánnosti naší socialistické společnosti a půjde jenom o to, aby zákonná ustanovení byla pružně uváděna v život. Děkuji za pozornost.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP