Středa 12. listopadu 1975

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji zpravodaji poslanci Polákovi. Do rozpravy se nikdo nepřihlásil. Ptám se proto, zda někdo z poslanců žádá o slovo do rozpravy k tomuto bodu. (Nežádá.)

Přeje si ministr Šutka závěrečné slovo? (Nepřeje.)

Konstatuji, že vládní návrh projednaly orgány národních rad a doporučily ke schválení.

Podle zjištění je přítomno 166 poslanců Sněmovny lidu, 56 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice a 66 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice. Obě sněmovny jsou schopné usnášení, neboť je přítomna nadpoloviční většina všech poslanců.

Nejprve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s návrhem usnesení, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.)

Sněmovna lidu souhlasí s přístupem k Úmluvě.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z poslanců této sněmovny souhlasí s návrhem usnesení, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Také Sněmovna národů souhlasí s Úmluvou.

Konstatuji proto, že Federální shromáždění - vzhledem k výsledku hlasování obou sněmoven - souhlasí s přístupem Československé socialistické republiky k Úmluvě o přepravní smlouvě v mezinárodní silniční přepravě cestujících a zavazadel - CVR, podepsané v Ženevě dne 1. března 1973, při němž bude učiněna výhrada k článku 29 a oznámení podle článku 31 odst. 1 Úmluvy.

Jako poslední bod dnešní části schůze projednáme

VII

Vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky k souhlasu Dohoda o právním postavení a úlevách Mezinárodního centra vědeckých a technických informací, podepsána v Moskvě dne 26. června 1973 (tisk 96).

Návrh federální vlády odůvodní ministr pro technický a investiční rozvoj ing. Ladislav Šupka.

Ministr pro technický a investiční rozvoj ČSSR ing. L. Šupka: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci! V roce 1969 vzniklo na základě dohody členských zemí RVHP Mezinárodní centrum vědeckotechnických a technických informací v Moskvě. V roce 1973 byla vypracována dohoda o právním postavení a úlevách Mezinárodního centra s výhradou ratifikace vlád. Vzhledem k tomu, že u nás v daném případě nelze použít dohodu o právním postavení a úlevách mezinárodních hospodářských organizací z roku 1966, předkládá vláda Federálnímu shromáždění návrh, aby doporučilo prezidentovi republiky ratifikaci této dohody. Příčinou samotné ratifikace je skutečnost, že Mezinárodní centrum nemá charakter hospodářské organizace.

Právní aspekty předloženého návrhu jsou zřejmé a patrně i nesporné, a proto bych rád uvedl několik poznámek k poslání a práci Mezinárodního centra.

Rozvoj vědy a techniky, rostoucí počet nových poznatků, stále širší rozsah vědeckovýzkumných prací vedou k nutnosti rychle přisunovat na výzkumná pracoviště, do projekčních a konstrukčních ústavů, ale i do výrobních podniků a řídícím orgánům velmi různorodé informace. Z těchto důvodů se také v práci RVHP a jejích orgánů dostala na pořad výstavba informačních systémů, které by zabezpečovaly plynulý pohyb informací mezi pracovišti všeho druhu v členských zemích Rady. Mezinárodnímu centru připadá úkol tuto rozsáhlou práci metodicky řídit a koordinovat tak, aby se odvětvové informační systémy rozvíjely podle jednotné metodologie, aby na sebe navazovaly a aby také umožňovaly využití výpočetní techniky podle normovaných záznamů.

Druhým úkolem Mezinárodního centra je zabezpečovat výměnu informací v těch oblastech, ve kterých je účelné ji organizovat centrálně, případně zpracovávat podklady pro vedoucí orgány Rady. Jednou z takových činností, které se již dnes provádějí, je mezinárodní výměna informací o zakončených vědeckovýzkumných pracích.

Příslušný výbor Rady přijal program postupného vytváření odvětvových systémů do roku 1975 (tyto systémy se již budují, např. v zemědělství a hutnictví) a počítá se s tím, že do roku 1980 budou odvětvové informační systémy rozvinuty v rozsahu činnosti všech stálých odvětvových komisí Rady.

Dosavadní zkušenosti z práce Mezinárodního centra a z rozvíjení jednotlivých odvětvových informačních systémů potvrzují, že se jde správnou cestou; pro nás otevírá možnosti podstatného rozšíření a zkvalitnění informačního fondu.

Prosím proto, aby Federální shromáždění předkládaný návrh Dohody o právním postavení a úlevách Mezinárodního centra vědeckých a technických informací schválilo a doporučilo prezidentu republiky tuto dohodu ratifikovat. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji soudruhu ministru Šupkovi za odůvodnění vládního návrhu.

Vládní návrh byl přikázán k projednání výborům ústavně právním a zahraničním obou sněmoven.

Společnou zpravodajskou zprávu za výbory Sněmovny lidu přednese poslanec Antonín Brabec, člen ústavně právního výboru. Prosím, aby se ujal slova.

Zpravodaj poslanec SL PhDr. A. Brabec: Soudruhu předsedo, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, výbory Sněmovny lidu projednaly vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění k souhlasu Dohoda o právním postavení a úlevách Mezinárodního centra vědeckých a technických informací, podepsaná v Moskvě dne 26. června 1973.

Při svých jednáních vycházely výbory Sněmovny lidu z toho, že vznik Mezinárodního centra vědeckých a technických informací v roce 1969 na základě rozhodnutí vlád členských zemí RVHP je nedílnou součástí uskutečňování programu socialistické ekonomické integrace. Posláním Mezinárodního centra je vytvoření a rozvoj mezinárodního systému vědeckých a technických informací. Centrum má pomoci zabezpečit široké využívání moderní informační techniky ve všech členských zemích v oblasti důležitých národohospodářských úkolů, pro zabezpečení vědeckotechnického pokroku, při realizaci programu komplexní socialistické integrace a samozřejmě i k předávání a využívání informací, vydávání publikací až po výchovu kádrů.

Praxe ukázala, že k naplňování poslání a úkolů Mezinárodního centra je nezbytné vyřešit jeho právní postavení samostatně, protože nelze na ně aplikovat ustanovení Dohody o právním postavení a úlevách mezinárodních odvětvových organizací pro hospodářskou spolupráci, podepsané dne 9. září 1966 ve Varšavě.

Proto je dnes předkládána ke schválení zvláštní smlouva o výsadách a imunitách této mezinárodní organizace.

Výbory Sněmovny lidu jednomyslně konstatovaly, že předkládaná Dohoda zajišťuje Mezinárodnímu centru vědeckých a technických informací, jeho pobočkám, členům delegací a zaměstnancům centra úlevy obdobné úlevám ostatních organizací RVHP, dále, že předkládaná Dohoda řeší všechny dosud se vyskytující problémy s celním odbavováním, přechodem hranic i převozem osobních věcí a předmětů specialistů a zaměstnanců Mezinárodního centra; nakonec, že předkládaná Dohoda ve svých ustanoveních respektuje smluvní praxi přijatou socialistickými zeměmi v rámci Rady vzájemné hospodářské pomoci.

Vzhledem k tomu, že navrhovaná Dohoda stanoví pro Mezinárodní centrum, jeho pobočky, zástupce i pracovníky úlevy, k jejichž poskytnutí by bylo jinak potřebí zvláštního zákona, má ji tak jako podobné dohody schválit Federální shromáždění.

Na základě souhlasného projednání ve výborech Sněmovny lidu doporučuji jejich jménem Federálnímu shromáždění vyslovit souhlas s Dohodou o právním postavení a úlevách Mezinárodního centra vědeckých a technických informací, podepsanou v Moskvě dne 26. června 1973.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslanci Brabcovi. Za výbory Sněmovny národů přednese společnou zpravodajskou zprávu za onemocnělého poslance Jana Sedláčka poslanec Ivan Danihel, člen zahraničního výboru. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj poslanec SN I. Danihel: Vážený súdruh predseda, súdružky, súdruhovia poslanci, dovoľte mi, aby som predniesol stručnú spravodajskú správu výborov Snemovne národov, ktorej podaním bol poverený poslanec Sedláček, ktorý je chorý a nemôže sa v dôsledku toho na 20. spoločnej schôdzke snemovní zúčastniť.

Podstatu Dohody o právnom postavení a úľavách Medzinárodného centra vedeckých a technických informácií vyčerpávajúcim spôsobom objasnil minister pre technický a investičný rozvoj ČSSR Ing. Šupka a spoločný spravodajca výborov Snemovne ľudu poslanec Brabec.

Chcel by som plenárnu schôdzku snemovní stručne informovať ste o tom, že predložený vládny návrh bol posúdený v orgánoch Českej i Slovenskej národnej rady, kde bol s návrhom vyslovený jednomyseľný súhlas.

Predložený návrh bol prerokovaný v ústavnoprávnych a zahraničných výboroch oboch snemovní Federálneho zhromaždenia. Po vysvetlení niektorých otázok, ktoré sa týkali nutnosti integrácie vedeckých a technických informácií z jednotlivých vedných odborov, poslanci jednoznačne privítali predložený návrh.

Pripájam sa preto v plnom rozsahu k stanovisku spoločného spravodajcu výborov Snemovne ľudu a z poverenia Ústavnoprávneho a Zahraničného výboru Snemovne národov navrhujem, aby Snemovňa národov vyslovila s predloženým vládnym návrhom súhlas. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslanci Danihelovi.

Soudružky a soudruzi, zjišťuji, že do rozpravy k tomuto bodu se dosud nikdo nepřihlásil. Ptám se proto, zda někdo z poslanců obou sněmoven žádá o slovo. (Nikdo.) Nikdo.

Vládní návrh projednaly také orgány národních rad a doporučily návrh ke schválení.

Můžeme přistoupit k hlasování o vládním návrhu. Podle zjištění je v zasedací místnosti přítomno 163 poslanců Sněmovny lidu, 56 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice, 64 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice. Jsou proto obě sněmovny schopné se usnášet.

Nejdříve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí s návrhem usnesení, podle doporučení společného zpravodaje, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.)

S návrhem souhlasili všichni přítomní poslanci Sněmovny národů.

Nyní se ptám poslanců Sněmovny lidu: kdo souhlasí s návrhem usnesení, podle doporučení společného zpravodaje sněmovny, nechť zvedne ruku (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Děkuji.

Stejně i poslanci Sněmovny lidu souhlasili s usnesením.

Mohu proto konstatovat, že Federální shromáždění souhlasí s Dohodou o právním postavení a úlevách Mezinárodního centra vědeckých a technických informací, podepsanou v Moskvě dne 26. června 1973.

Soudružky a soudruzi poslanci, přerušuji nyní jednání 20. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů s tím, že jednání sněmoven bude pokračovat zítra ráno v 8.30 hod. v této zasedací místnosti. Schůzi bude řídit místopředseda Federálního shromáždění poslanec dr. Jaroslav Srb.

Upozorňuji ještě, že dnes ve 14.30 hod. bude v zasedací síni Sněmovny národů zahájena schůze Klubu poslanců Komunistické strany Československa.

(Schůze přerušena ve 12.32 hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP