Úterý 27. dubna 1976

To byly základní zdroje našich úspěchů. Respektování těchto zásad předurčilo naši vzájemnou náročnost, právě tyto zásady rozhodujícím způsobem ovlivnily volbu našich pracovních metod. Proto jsme mohli postupně zdokonalovat naši zákonodárnou činnost, přispívat tvořivě ke zrodu jednotlivých zákonů a čerpat přitom z názorů našich voličů. Námi přijímané zákony vznikaly v harmonické spolupráci s vládou a oběma národními radami, odrážela se v nich stanoviska národních výborů i zkušenosti pracujících. Jednou z nejvýraznějších předností socialistické demokracie je právě to, že se lid podílí na zákonodárné činnosti, že není nucen jen zákony plnit, ale že si je sám dává. Všechny schválené zákony vycházely z politiky Komunistické strany Československa a Národní fronty, vyjadřovaly zájmy dělnické třídy a ostatních pracujících, upevňovaly socialistický stát, zabezpečovaly ochranu občanských práv, respektovaly potřeby pokrokového vývoje naší společnosti. Zamýšleli jsme se odpovědně i nad tím, jak zdokonalit náš právní řád vcelku, jak postupovat koncepčně, aby naše zákony byly jasné a srozumitelné, aby odpovídaly potřebám doby, abychom dosáhli jejich potřebné stability a současně překonali všechno, co se přežilo, co je dnes už zbytečnou přítěží.

Ani kontrolní činnost Federálního shromáždění nestagnovala, vyvíjela se příznivě, jak co do rozsahu, tak zejména svým obsahem a výsledky. Poslanci v ní získávali bohaté zkušenosti pro svou práci ve výborech, pro samostatné i společné schůze sněmoven i pro vystupování ve volebních obvodech. A rádi konstatujeme, že i v kontrolní činnosti se začala úspěšně rozvíjet spolupráce Federálního shromáždění a obou národních rad. Své výhradní právo a jednu z nejdůležitějších povinností jsme uplatňovali v kontrole plnění programového prohlášení vlády, při projednávání zákonů o státním rozpočtu a schvalování státních závěrečných účtů. V kontrole jsme se soustředili na úkoly, které vyplývaly z jednání ústředního výboru komunistické strany, věnovali jsme pozornost zejména národnímu hospodářství. Snažili jsme se přispět k využití dobrých zkušeností, ale i odhalení příčin některých nedostatků a k jejich překonávání. Pravidelně jsme projednávali zprávy generálního prokurátora a Nejvyššího soudu ČSSR o stavu socialistické zákonnosti. Nashromážděné poznatky přesvědčivě dokazují, že se v naší zemi socialistická zákonnost respektuje, občanská práva jsou zabezpečena v duchu a podle litery ústavy a příslušných zákonů. Daleko více je však nutno zdůrazňovat a prosazovat také plnění občanských povinností, zejména ve vztahu k celospolečenským zájmům a k socialistickému vlastnictví, ale i v občanském soužití.

Pro naši práci v tomto období byla charakteristická zásadní politická jednota všech poslanců Federálního shromáždění. Komunisté, příslušníci ostatních politických stran i bezpartijní vystupovali v parlamentě, na svých pracovištích i ve volebních obvodech vždy v socialistickém duchu. Pod vedením Klubu komunistických poslanců jsme si sjednocovali názory v soudružských diskusích o zásadních politických otázkách i o věcných problémech naší práce. Blahodárně se to projevilo v zákonodárných pracích, v posuzování kontrolních zpráv, ale zejména při jednomyslné volbě soudruha Husáka presidentem republiky. Ovzduší upřímnosti a lidského přátelství přispělo nemálo k soustavnému růstu politického uvědomění a odborné úrovně všech poslanců. Vždyť v posledních volbách přišlo do Federálního shromáždění poprvé plných 84 % soudružek a soudruhů. Jen nezištná pomoc zkušenějších, vzájemná kolektivní spolupráce a dělná atmosféra ve výborech jim pomohla překonat učednická léta, umožnila, aby se postupně všichni aktivně podíleli na naší práci. Zkušenosti potvrzují, že orgány komunistické strany a Národní fronty měly při výběru poslanců šťastnou ruku. Prospělo nám, že se v našich řadách zvýšil počet dělníků a rolníků, že se zvýšil počet žen i mladých lidí. Za více než 4 roky se naši voliči mohli přesvědčit, že dali své hlasy čestným a obětavým lidem.

Podíleli jsme se odpovědně i na uskutečňování zahraničně politické orientace Komunistické strany Československa. Prosazovali jsme zájmy československého státu, postupovali jsme po boku našich spojenců v podpoře mírové politiky Svazu sovětských socialistických republik. Dvakrát v tomto období projednávalo Federální shromáždění souhrnnou zprávu ministra zahraničních věcí. Vyjádřili jsme se vždy jasně ke všem aktuálním mezinárodně politickým událostem. Ve výborech jsme projednávali řadu nejrůznějších dvoustranných a mnohostranných vztahových otázek, ve sněmování jsme schválili desítky mezinárodních smluvních aktů. V oficiálních meziparlamentních stycích i v Meziparlamentní unii, při návštěvách v zahraničí i při přijímání delegací jsme důstojně reprezentovali naši vlast, snažili jsme se přispět ke zvýšení její mezinárodní vážnosti. Především nás však těší, že se úspěšně rozvíjejí naše pracovní styky s Nejvyšším sovětem Svazu sovětských socialistických republik a s parlamenty ostatních bratrských zemí.

Toto stručné zobecnění více než čtyřleté práce Federálního shromáždění, jeho orgánů a všech poslanců nemůže ovšem, jak víte, ani zdaleka vystihnout celý rozsah a obsah naší práce, její různorodost, problémy a výsledky. Posuzujeme naši činnost ve vývoji. Víme, že není na vrcholu dokonalosti; je v ní nemálo slabin, které mají objektivní i subjektivní příčiny. Rozhodující však je, že jsme pracovali poctivě, že jsme se nezpronevěřili Komunistické straně Československa, Národní frontě, svému lidu a svým spojencům. Rozhodující je, že naše úsilí bylo korunováno viditelným pokrokem. Věříme, že stejně jako XV. sjezd, ocení práci poslanců i naši voliči, kterým - a na to nikdy nezapomínáme - patří rozhodující slovo.

Soudružky a soudruzi poslanci, ocenění, kterého se nám na XV. sjezdu dostalo, nás nepovede ke spánku na vavřínech. Je pro nás závazkem, je pobídkou do další, ještě usilovnější práce. Naší pozornosti nemohly ve sjezdové zprávě, přednesené soudruhem Husákem, uniknout velmi přesně formulované úkoly pro příští období. Uvědomujeme si, že jsme vstoupili do další vývojové etapy, v níž požadavek vysoké náročnosti nesmí zůstat pouhou frází. To, co platí pro celou společnost, platí v plné míře i pro Federální shromáždění, pro metody naší činnosti i pro její obsah.

Neupneme se jen k tomu, co bylo na sjezdu řečeno o zastupitelských sborech. Všechny části sjezdových dokumentů tvoří nedílný celek, úzce spolu související, vzájemně se podmiňující, a proto je musíme chápat a podílet se na jejich zabezpečování v celém rozsahu. Nikdo přece nebude tvrdit, že se Federálního shromáždění netýkají vnitropolitické úkoly v nejširším slova smyslu, že se nás netýká ideologický zápas, boj proti pozůstatkům pravicového revizionismu, politickovýchovné působení, stejně jako hospodářský a sociální rozvoj i zahraničně politická orientace sjezdu. Tím vším se budeme soustavně řídit, jednotlivé úkoly zkonkretizujeme do podmínek naší činnosti.

Nehlásíme se k výsledkům XV. sjezdu jen slovy. Svoji oddanost komunistické straně a socialismu chceme projevit především tím, že se každý z nás přičiní o to, abychom čestně dokončili toto volební období. Po více než 4 roky jsme, soudružky a soudruzi, svorně aktivně pracovali. A proto věřím, že ani v posledních měsících tomu nebude jinak, že ani jediný poslanec neochabne, že i teď budeme pracovat s chutí a uvědomělou kázní. Cítíme povinnost pečlivě připravit podmínky pro nové Federální shromáždění, které vzejde z letošních všeobecných voleb, aby přechod z jednoho do druhého období byl plynulý, bez jakéhokoliv zakolísání a zdržení. Tomu má posloužit i hodnocení práce ve všech výborech obou sněmoven, hodnocení, které musí být náročné a konkrétní, kritické a sebekritické, spojené s náměty na další zlepšení práce zákonodárných sborů. Velmi vás prosím, soudružky a soudruzi, abyste této akci věnovali maximální pozornost. Vždyť bude představovat součet našeho snažení, shrne významné zkušenosti, které jsme od prosince roku 1971 získali.

Závěry XV. sjezdu vtisknou výraznou pečeť veškeré naší činnosti. Mnoho bude záležet na tom, abychom hledali co nejúčinnější metody vlastní práce. Jejich cílem by mělo být soustředit energii a využít čas na rozhodující úkoly, nerozptylovat zbytečně síly, nevytyčovat si nereálné cíle. Dnes ještě více než kdykoli předtím platí ono známé leninské: raději méně, ale lépe. Znamená to promyšleně plánovat naši práci, určovat co nejracionálnější postupy, co nejpřesněji formulovat stanoviska, návrhy jednotlivců i kolektivů, svěřovat zabezpečení jednotlivých úkolů lidem s odpovídajícími schopnostmi. Budeme ještě mnohem těsněji spolupracovat s Českou a Slovenskou národní radou, abychom při respektování federativního uspořádání přispívali k posílení československé státnosti.

Cílevědomě se budeme starat o to, aby se dále zkvalitnila naše zákonodárná a kontrolní činnost. Ještě mnohem více v ní budeme využívat názory voličů, národních výborů, společenských organizací, hospodářských orgánů a vědeckých pracovišť. Od resortů a ostatních řídících orgánů budeme ještě náročněji vyžadovat, aby se odpovědně zabývaly našimi podněty a vyvozovaly konkrétní závěry z našich poznatků. Využijeme všech svých možností a každé příležitosti k aktivní podpoře zahraniční politiky našeho státu, k upevnění bratrské spolupráce se Sovětským svazem a ostatními státy socialistického společenství, ke společnému úsilí o mírové soužití mezi státy s rozdílným společenským zřízením. Činnost všech poslanců musí být prostoupena vědomím, že podporují politiku Komunistické strany Československa a Národní fronty v zájmu naší země, v zájmu našeho lidu, kterým jsou zvoleni a jemuž jsou ze své činnosti odpovědni.

Po XV. sjezdu - a samozřejmě pod jeho přímým vlivem - budou v tomto roce další nejdůležitější politickou akcí všeobecné volby do zastupitelských sborů všech stupňů. Volby jsou významnou součástí socialistické demokracie. Přispívají k prohloubení morálně politické jednoty naší společnosti, poskytují miliónům občanů možnost vyjádřit se k politice Komunistické strany Československa a Národní fronty. Příprava voleb je i věcí všech poslanců Federálního shromáždění. Bude představovat rozhodující část jejich letošní práce. Nejde jen o už vzpomenuté vytvoření podmínek pro plynulý přechod naší činnosti do nového volebního období. Hlavní je, aby se každý z nás ujal ve svém volebním obvodu úlohy organizátora i agitátora, abychom byli platnými pomocníky příslušných územních orgánů Komunistické strany Československa, Národní fronty a lidové moci.

Volebním programem Národní fronty, jak to bylo řečeno na XV. sjezdu, budou výsledky tohoto sjezdu. Přispějeme svými zkušenostmi a rozhledem k tomu, aby se to projevilo při zpracovávání místních volebních programů. Jde o to, aby programy byly reálné, řídily se nejen potřebami, ale i možnostmi, aby se v nich neobjevovaly nesplnitelné sliby, aby vždy dávaly přednost celospolečenským zájmům, aby se v nich nepodcenila politickovýchovná práce národních výborů. Je nasnadě, že působivost volebních programů i jejich osud jsou přímo závislé na účasti občanů při jejich tvorbě a ovšem také při jejich uskutečňování.

Poslanci Federálního shromáždění jsou dobře vyzbrojeni, aby mohly v předvolebním období vystupňovat svůj styk s voliči. Jejich hlas by měl ještě výrazněji zaznít na besedách i velkých shromážděních, na schůzích společenských organizací, v ústředním a místním tisku, v rozhlase i v televizi. Vlastními zkušenostmi jsme získali dost argumentů o přednostech socialistické demokracie, o skutečně lidovém charakteru socialistického státu, o plodné dělnosti a zásluhách zastupitelských sborů, o jejich těsném sepětí s pracujícími. Vždy a za všech okolností vysvětlujeme politiku Komunistické strany Československa a Národní fronty. Objasňujeme závěry XV. sjezdu a organizujeme jejich plnění. Pěstujeme v lidech pochopení pro celospolečenské zájmy. Ukazujeme vliv naší politické a pracovní aktivity na zvyšování mezinárodní autority naší vlasti, na její podíl v boji za mír. Od poslanců máme právo žádat, aby principiálně vysvětlovali i kořeny antikomunismu a antisovětismu a jejich škodlivost, záměry imperialismu proti ČSSR a ostatním socialistickým zemím, zrádcovství našich pravicových oportunistů doma i v zahraničí.

Obrazně vyjádřeno, by měl být každý poslanec apoštolem naší politiky, hlasatelem socialistického vlastenectví a proletářského internacionalismu, čs.-sovětského přátelství a spojenectví. Každý z nás, soudružky a soudruzi, by měl být v tom nejlepším slova smyslu lidovým tribunem. Věřím, že poslanci Federálního shromáždění obětavě přispějí k tomu, aby se splnil výrok soudruha Husáka na XV. sjezdu, když řekl: "Jsme přesvědčeni, že volby budou vysokým projevem důvěry pracujících k politice Komunistické strany Československa a Národní fronty." (Potlesk.)

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, dovolte mi, abych vaším jménem ujistil nově zvolený ústřední výbor Komunistické strany Československa, že jej budeme vždy podporovat. Bohatší o získané zkušenosti, vědomi si svých nedostatků, hluboce přesvědčeni o správnosti komunistické politiky nebudeme litovat sil, abychom závěrům XV. sjezdu nezůstali nic dlužni. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi, před projednáváním schváleného pořadu vyslechněte, prosím, obvyklé informace.

Dopisem ze dne 30. března 1976 svolal president Československé socialistické republiky Federální shromáždění k jarnímu zasedání dnem 1. dubna 1976.

Předseda federální vlády zaslal dopisem ze dne 5. ledna 1976 vládní návrh zásad lesního zákona, který byl přikázán k projednání příslušným výborům sněmoven; dopisy z 30. ledna, 12. února, 19. února a 10. března t. r. zaslal předseda vlády vládní návrhy, které jsou předmětem jednání dnešní společné schůze.

Místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSSR soudruh Tomáš Trávníček předložil dopisem z 8. dubna 1976

- návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR na volbu soudců z povolání vojenských soudů a na odvolání z funkce soudce z povolání vojenského obvodového soudu (tisk 123)

a dopisem ze dne 16. dubna t. r. předložil soudruh Trávníček

- návrh na volbu soudců Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky (tisk 126).

Také tyto návrhy jsou předmětem našeho dnešního jednání.

Předseda Federální vlády zaslal dále dopisem z 6. dubna 1976 dva vládní návrhy, kterými se předkládají Federálnímu shromáždění ČSSR k souhlasu

- Vídeňská úmluva o zastoupení států v jejich stycích s mezinárodními organizacemi univerzální povahy, přijatá dne 14. března 1975 na konferenci OSN ve Vídni a podepsaná ČSSR dne 24. února 1976 (tisk 124), a

- Úmluva o mezinárodní odpovědnosti za škodu způsobenou kosmickými objekty, přijatá Valným shromážděním OSN dne 29. listopadu 1971 a podepsaná za Československou socialistickou republiku dne 29. března 1972 (tisk 125).

Obě úmluvy byly přikázány k projednání zahraničním a ústavně právním výborům.

Od minulé schůze sněmoven pokračovaly všechny orgány Federálního shromáždění v souladu se svými plány ve své činnosti.

Předsednictvo Federálního shromáždění se sešlo dvakrát. Dne 17. prosince 1975 vyhlásilo zákony přijaté sněmovnami, zhodnotilo plán činnosti Federálního shromáždění za rok 1975 a schválilo plán práce na rok 1976. Při projednávání návrhu na zdokonalování právního řádu ocenilo předsednictvo Federálního shromáždění, že v uplynulém období se náš právní řád vyvíjel v souladu se závěry XIV. sjezdu KSČ. Zákonodárná činnost sloužila dalšímu rozvoji naší společnosti, upevňování socialistického státu, vytváření předpokladů pro zvyšování účasti pracujících na řízení a posilování právní jistoty. Dále byly projednávány zprávy o návštěvě delegace Nejvyššího lidového shromáždění Korejské lidově demokratické republiky v ČSSR a o výsledcích Mezinárodní konference solidarity s chilským lidem v Aténách.

Na schůzi dne 11. března schválilo předsednictvo tři zákonná opatření, která se předkládají k projednání dnešní schůzi sněmoven. Dále byla na pořadu zpráva o činnosti Federálního shromáždění po XIV. sjezdu Komunistické strany Československa. Předsednictvům sněmoven bylo doporučeno, aby na základě této zprávy vyhodnotily všechny výbory sněmoven hodnocení svojí vlastní činnosti.

Dále projednána informace o návrhu smluvně právní úpravy vztahů mezi RVHP a Evropským hospodářským společenstvím, zpráva o dopisech pracujících zaslaných Federálnímu shromáždění za rok 1975.

Předsednictva sněmoven měla dvě schůze.

V únoru zhodnotila prosincovou společnou schůzi sněmoven a projednala organizačně politické zabezpečení plánu práce na rok 1976. V dubnu projednala přípravu této společné schůze a způsob projednání vládního návrhu zákona o šestém pětiletém plánu rozvoje národního hospodářství v letech 1976-1980, jakož i projednání státního závěrečného účtu čs. federace za rok 1975 ve výborech sněmoven.

V tomto období zasedaly všechny výbory sněmoven s výjimkou výborů mandátových a imunitních. Projednaly především návrhy zákonů, mezinárodních smluv a úmluv, které jsou zařazeny na pořad jednání dnešní 22. společné schůze sněmoven.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP