Úterý 10. června 1980

Veľmi kriticky bola posudzovaná tá časť nákladov, ktorá negatívne pôsobí na celkovú hospodárnosť výroby. Sú to náklady, plynúce z nekvalitnej výroby a nákladov na reklamácie, ktoré dosiahli v minulom roku výšky takmer 2 mld Kčs.

V nadväznosti na tieto skutočnosti a v duchu záverov 14. zasadnutia ÚV KSČ, bola vyslovená podpora rýchlejšieho reagovania na všetkých stupňoch v riadiacich procesoch na prebiehajúce zmeny súčasných podmienkach hospodárskeho rozvoja. Bolo poukázané na potrebu komplexného a rovnomerného plnenia plánovaných úloh, so zameraním na riešenie a zlepšenie výsledkov v tých oblastiach, v ktorých rôzne problémy, ale aj rezervy už dlhšie pretrvávajú.

Máme na mysli predovšetkým účinnejšie využitie rozvoja vedy a techniky a uplatňovanie jeho poznatkov v praxi. Nenaplnenie plánovaných vstupov a výstupov, ktoré relatívne zaostalo aj pod úrovňou spotrebovaných finančných prostriedkov, ukazuje tiež na rozdielnu úroveň riadenia a na určité, avšak nie malé rezervy využívania potenciálu výskumnej základne. K tomu, aby výsledky práce v tejto oblasti lepšie plnili úlohu významného intenzifikačného činiteľa rozvoja, však musí účinnejšie prispieť užšie spojenie plánov výskumu a vývoja s výrobnými prostriedkami a s perspektívnymi zámermi jednotlivých odborov.

Dôležitosť prínosov pre národné hospodárstvo z oblasti uplatňovania vedy a techniky možno posúdiť z výšky prínosov z využitých vynálezov a zlepšovacích návrhov, ktoré v minulom roku dosiahli sumu vyše 8 mld Kčs.

Veľmi významnú časť naliehavých úloh, ktoré treba účinnejšie riešiť, predstavuje tiež potreba dosiahnuť vysoko efektívne vynakladanie prostriedkov na investičné práce a dodávky. Vo výboroch bolo konštatované, že aj v tejto oblasti sa štruktúra uskutočnených výkonov odchýlila od predpokladov a zámerov štátneho plánu. Kriticky bola hodnotená skutočnosť, že 40 % kapacít plánovaných ako záväzné úlohy štátneho plánu nebolo v plánovaných termínoch uvedené do prevádzky, čo spôsobilo, že i značná časť dovezeného strojného zariadenia nebola včas využívaná. Štátna banka bola znova nútená urobiť v tejto oblasti mnoho kontrolných akcií. Podľa výsledkov bolo v jednotlivých prípadoch prerušené financovanie, prípadne boli pozastavené finančné dotácie, pričom bolo pôsobené aj na zníženie nákladov.

V investičnej výstavbe zostáva ešte veľa slabých miest, ktoré sú násobené pretrvávajúcimi extenzívnymi prístupmi rôznych investorov ku kapacitným problémom a ktoré boli v hodnotenom období ešte zvýraznené neplnením plánovaných úloh zo strany dodávateľov stavebnej a technologickej časti.

Značná časť kontrolných zásahov Štátnej banky sa týkala tiež rôznych prevádzkových nedostatkov. Vo výboroch bolo preto kladne hodnotené, že najmä u nesprávneho vývoja výšky a štruktúry zásob neboli poskytované úvery, prípadne bolo vyžiadané ich predčasné splatenie, alebo prevzatie záruky za ich splatenie nadriadeným orgánom. Kladne bolo tiež ocenené zvýšenie postrehu zo strany Štátnej banky a nadriadených orgánov pri zistených nedostatkoch vo vývoji miezd.

Došlo pritom nielen k zostreniu mesačnej kontroly miezd, ale aj ku kráteniu prídelov do fondu odmien, k uplatneniu sankcií za porušenie mzdovej a plánovacej disciplíny a v rade prípadov aj o stanovenie neprekročitelného objemu prostriedkov na mzdy.

Kriticky sme posudzovali tiež úroveň dodávok do tržných fondov, nakoľko pri prevažne bežnej obmene tovaru nemohlo tempo priebehu inovácie zodpovedať potrebám trhu. Podľa úvah Štátnej banky československej, nebolo dosiahnuté uspokojenie požiadaviek vnútorného trhu viac ako 10 mld Kčs. V tejto súvislosti bolo poukázané na tú skutočnosť, že nedošlo k výraznému obratu v prehlbovaní spolupráce medzi výrobou a obchodom.

Súdružky, súdruhovia, v závere prerokúvania štátneho záverečného účtu zaujali sme vo výboroch pre plán a rozpočet, za účasti delegovaných poslancov z ostatných výborov, stanovisko k výsledkom hospodárenia za minulý rok, z ktorého vyplýva, že štátny rozpočet zabezpečoval v roku 1979 zámery finančnej politiky v intenciách štátneho plánu a v medziach, ktoré boli vytvárané v priebehu roka kvalitou reprodukčného procesu.

Pri neplnení niektorých zámerov v raste efektívnosti a kvality sa však dosiahla jeho vyrovnanosť, závislá tak od zvýšenia príjmov (v súvislosti s úpravou maloobchodných cien), ako aj od neplnenia niektorých plánovaných výdavkov a použitia vonkajších zdrojov.

Spomalenie rastu finančných zdrojov signalizuje k nutným úsporám a k zabezpečeniu plnej pozornosti všetkým problémom a nedostatkom, ktoré sa ukázali pri hodnotení výsledkov za rok 1979.

V duchu záverov 14. a 15. zasadnutia ÚV KSČ, bolo vo výboroch osobitne zdôraznené, že výsledky uplynulého rozpočtového obdobia nabádajú k orientácii na zvýšenie úrovne organizátorskej, riadiacej a kontrolnej práce tak, aby svojou úrovňou zodpovedala novým podmienkam a potrebám, zabezpečovať s osobnou zodpovednosťou a dôslednosťou plánované úlohy v ich štruktúre a objeme, efektívne, kvalitne a načas. V súlade s týmito závermi do riešenia a zaisťovania každej tejto úlohy vnášať čo najviac osobnej angažovanosti a vysokouvedomelého vzťahu k novým náročným úlohám.

To je dôležitým predpokladom na to, aby sme úlohy na 6. päťročnicu splnili čo najlepšie. To vyžaduje účinne pracovať s rezervami, dobre hospodáriť s každou korunou vkladanou do reprodukčného procesu a intenzívnejšie využívať dané ekonomické nástroje na dosiahnutie cieľov hospodárskej politiky.

V tomto duchu a v zhode so spoločným stanoviskom prijatým obidvoma výbormi pre plán a rozpočet odporúčam, aby Snemovňa ľudu a Snemovňa národov štátny záverečný účet za rok 1979, podľa návrhu vlády ČSSR, t. j. v znení uvedenom v tlači č. 89 a zodpovedajúcim ústavným predpisom, schválili. Ďakujem za pozornosť.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Belkovi.

Do rozpravy k projednávanému bodu se zatím písemně přihlásili soudružky a soudruzi poslanci: Eva Peterková, Miroslav Paruza, Václav Hájek, Michal Baran, Zdeněk Pšenička, Žofia Huspeninová, František Protiva, Milan Paluga, Josef Koza a Florian Kubinský.

Zahajuji rozpravu. Prosím poslankyni Peterkovou. Připraví se poslanec Paruza.

Poslankyně SN E. Peterková: Vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci! Jednu z důležitých forem a jeden ze způsobů, jak prohloubit účinnost řídící práce a zvyšovat efektivnost hospodaření, představují roční rozbory hospodářské. činnosti, navazující na účetní uzavření výsledků hospodaření za uplynulý rok.

Rostoucí význam jejich specifické úlohy se opírá o základnu přijatou vládou ČSSR v listopadu 1977 a je podporován relativní stabilitou zásad, přijatých k provádění těchto rozborů, resp. k postupu při uzavírání hospodářských výsledků. Váha těchto výsledků se nyní více dotýká plnění kvalitativních ukazatelů. Posílila se rovněž komplexnost pojetí přístupu k hodnocení výsledků plnění plánovaných ukazatelů, čímž je také možno diferencovaněji je posuzovat a uzavírat. Zvýšila se též úloha orgánů činných v oblasti plánování, cen, financí a úvěrů, které se vyjadřují k úrovni rozborů a uplatňují v nich hlediska kritické náročnosti. Důležité je i to, že se zvýšila aktivní úloha kolektivů pracujících, zvláště pak BSP a KRB a úloha stranických a společenských orgánů při tvorbě, realizaci a kontrole plnění závěrů s těmito rozbory spojených.

Pokud jde o rok 1979, mají rozbory za něj provedené a opatření k nim přijatá po mém soudu svůj specifický význam hlavně v tom, že při správném postupu pomohly vytvářet předpoklady rozhodné pro lepší hospodářskou činnost a pro výsledky dosažitelné v letošním, tj. posledním roce 6. pětiletky, a tím i pro podmínky co nejlepšího naplnění plánovaných úkolů této pětiletky.

Důležitou otázkou je, zda se podařilo dosáhnout, aby rozbory, týkající se minulého roku, se projevily jako účinný nástroj celkově efektivnějšího, kvalitnějšího a hospodárnějšího řízení našich organizací.

Podle zkušeností z volebních obvodů a poznatků získaných při účasti některých našich poslanců na těchto rozborech, jakož i podle podkladů, které nám poskytla zpráva ministerstva financí, soudím, že úsilí o soustavné zkvalitňování rozborů našlo potřebnou odezvu a že přístupy k nim a závěry s nimi spojované byly objektivnější a cílevědomější.

To představuje určitá pozitiva, jichž konkrétní podobu vyjádřila zejména snaha, neopírat se o tradiční pojetí rozborů, které postihovalo donedávna kdekterou stránku hospodaření a nerozlišovalo její rozhodující prvky a hlavní články. Zmenšil se rovněž rozsah rozborů, ale na druhé straně se zvýšila jejich vypovídací schopnost a celková kvalita analytických pohledů. V přístupu k jejich pojetí se také neprojevila jen snaha vyhovět nadpodnikově požadovanému úkonu, ale záměr provést každý rozbor s cílem, vytěžit co nejvíce pro řešení různých problémů, ať již souvisejících s vlastní činností organizací, nebo s vnějšími vlivy a zásahy. To také vedlo k otevřenějšímu a objektivnějšímu hodnocení, které musíme jen uvítat. Vždyť jestliže bylo v roce 1978 vráceno k přepracování na 260 rozborů, za loňský rok to bylo již jen 200 případů.

Tento pozitivní trend nemůže oslabit ani srovnání uzavřených výsledků hospodářské činnosti organizací v roce 1978 a 1979. Vlastní způsob této prověrky se prakticky nezměnil. Spíše je možno hovořit o jeho zpřísnění, neboť - jak zde již bylo o tom hovořeno ve zprávě jednoho ze zpravodajů - začaly být např. v roce 1979 od vykázaných hodnot odbytu a zisku odečítány částky ztrát představovaných nekvalitní výrobou.

V roce 1978 byly hospodářské výsledky více než 80 % organizací uzavřeny bez výhrad, a tedy s plným přiznáním roční odměny a dotace fondům hmotné stimulace. Loňský rok a jeho zvláštnosti, oslabující dosažení plánovaného tempa produkce a zvyšující náročnost na zabezpečení jejích výsledků, nezůstaly přirozeně bez vlivu na počty organizací, jejichž hospodaření by bylo opět možné uzavřít bez výhrad.

Proto za tento dnes hodnocený rok je počet organizací, k jejichž hospodaření nebyly vzneseny výhrady, nižší. To svědčí o skutečně náročnějším a kritičtějším přístupu k hodnocení jednotlivých organizací, ať řízených ústředně, či národními výbory, nebo družstevními orgány.

Konečné výsledky ukazují, že hospodaření 153 těchto organizací bylo uzavřeno s kontrolním a u 50 organizací se zvláštním režimem, z toho u 32 organizací řízených ústředně.

Podstatné je, že u řady těchto organizací, jejichž výsledky byly již v roce 1978 uzavřeny s výhradou či spojeny se zavedením určitého režimu, došlo k obdobnému hodnocení výsledků jejich činnosti i v roce 1979. To je určitou výstrahou, neboť naznačuje, že předchozí opatření nebyla těmito organizacemi zvládnuta, popř. že v nich byl spíše zaujímán postoj snažící se obhajovat výsledky pomocí "objektivních příčin", místo zlepšovat je cestou účinnějšího řízení.

Jsou mezi nimi např. Tesla Orava, Tesla Praha, Tatramat Poprad, Pozemní stavby Michalovce, Slezské cementárny a sádrové doly Ostrava, Cementárny a vápenky Čížkovice. Kovosmalt Fiľakovo, Drevounia Bratislava, Hydrostav Košice, VHJ Průmyslové stavitelství Brno, Severočeská konstruktiva Ústí nad Labem, Pozemní stavby Praha a Sepap Štětí.

Zvláště v těchto organizacích by se měli pracovníci hospodářského vedení s celým pracovním kolektivem zamýšlet včas nad všemi, a tedy i subjektivními příčinami takovýchto výsledků. Je přece zjevné, že ani letos ani v létech příští pětiletky nebudou obecné podmínky pro jejich hospodářskou činnost o nic méně náročné, než jsou nyní, a také opatření přijatá v soustavě řízení národního hospodářství na to musela pamatovat.

Bude důležité, aby zvláště poznatky týkající se rozhodujících ukazatelů hodnocení, či podmínek uplatňování osobní a hmotné zainteresovanosti byly na všech stupních řízení využity k dosažení jednotného a účelně zjednodušeného postupu hodnocení - jak jsme o tom hovořili ve výborech pro plán a rozpočet - popř. i k řešení problematiky jednotlivých resortů.

Bylo by to významné zejména pro další objektivizaci způsobů tohoto hodnocení i pro konečný efekt, který je rozbory hospodaření sledován. Tedy hlavně pro celkové zvyšování účinnosti organizátorské a řídící práce, v duchu závěrů zdůrazněných na 14. zasedání ÚV KSČ a připomenutých v dnešním výkladu s. ministra Léra.

Sama jsem se o tom přesvědčila v Kovohutích Příbram, kde soudruzi přijali konkrétní opatření např. ke zvyšování vnitropodnikového kontrolního systému a zabezpečování rovnoměrných měsíčních dodávek pro vývoz, jakož i k rozvoji iniciativy vedoucí ke snižování neproduktivních nákladů. Dosavadní výsledky ukazují, že úkoly se jim daří plnit, a to ve všech ukazatelích.

Obdobně v Rukavičkářských závodech v Dobříši soudruzi upřesnili např. pravidla hmotné zainteresovanosti na úsporách paliv, energie, surovin a materiálů. Důsledně zabezpečují úspory devizových prostředků na dovážené suroviny podle úkolů technického rozvoje a uplatňují komplexní projekt řízení kvality výrobků.

Soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, dovolte mně proto závěrem, abych se obrátila při dnešní příležitosti na soudruha ministra Léra s otázkou, ve kterých směrech se uvažuje s dalším prohloubením rozborů hospodaření pro období 7. pětiletky, neboť v Souboru opatření přijatých na toto období je obecně vytyčen úkol rozborovou činnost prohlubovat. Děkuji za pozornost.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP