Úterý 26. září 1978

Okrem tohto iba heslovitého výpočtu úloh, ktorými sa zaoberali jednotlivé výbory, organizovali všetky výbory semináre, ktoré väčšinou predchádzali vlastnému rokovaniu a pomohli poslancom orientovať sa v prerokúvanej problematike.

Veľkou pomocou pre nás bolo i rokovanie predsedníctiev a plén národných rád, ktorých sa zúčastnila delegácia poslancov Snemovne národov.

Otázky zabezpečovania a upevňovania životných a sociálnych istôt boli tiež prerokúvané na plenárnych schôdzach Českej národnej rady a Slovenskej národnej rady v júni t. r. v súvislosti so správami vlády ČSR a SSR o plnení ich programovaných vyhlásení. Rokovania oboch národných rád a ich výborov sa zásadne zamerali na celospoločenský systém starostlivosti o človeka; okrem iného prispeli i k propagácii úspechov našej socialistickej spoločnosti pri uskutočňovaní ľudských práv, životných a sociálnych istôt.

Záverečného rokovania Predsedníctva Snemovne národov sa zúčastnili zástupca Českej národnej rady, predseda Slovenskej národnej rady s. Šalgovič a minister práce a sociálnej starostlivosti s. Štanceľ.

Už len tento výpočet prerokúvaných otázok vo výboroch presvedčivo hovorí o rozsiahlosti a hĺbke prípravy na dnešné rokovanie. Široké poznatky výborov i získané praktické skúsenosti poslancov vo svojom súhrne svedčia o veľkej náročnosti prípravy nášho dnešného rokovania. Prijaté závery výborov ukazujú celý rad priaznivých výsledkov, ktoré sme pri zabezpečovaní a upevňovaní životných a sociálnych istôt obyvateľstva v poslednom čase po XV. zjazde KSČ dosiahli.

Za uplynulé dva roky môžeme sociálne ekonomický vývoj, ktorý vytýčil XV. zjazd KSČ, ovplyvňujúci zabezpečovanie životných a sociálnych istôt, hodnotiť ako veľmi priaznivý.

Za toto obdobie došlo nielen k upevneniu životných a sociálnych istôt, ale aj k ich ďalšiemu prehĺbeniu.

To možno dokumentovať štatistickými údajmi na nasledujúcom vývoji.

Spoločenská spotreba vzrástla o 12,1 %, osobná o 5,3 %. Vysoký vzrast zaznamenali aj sociálny príjmy, a to o 7,6 %. Napríklad starobné dôchodky vzrástli o 15,1 % a v priemere činia 1097 Kčs mesačne na jedného dôchodcu.

Dovoľte mi pri tejto príležitosti, súdružky a súdruhovia, uviesť pre názornosť len niekoľko faktov z môjho volebného obvodu v Michalovskom okrese. Za roky prvej buržoáznej republiky bol to okres biedy a vysťahovalectva a pokiaľ robotník mal nárok na starobný dôchodok, ten činil v priemere 142 Kčs mesačne. V päťdesiatych rokoch bolo v okrese 4014 dôchodcov, ktorí poberali v priemere Kčs 238,44 mesačne a celkom bolo vyplatené 956 tis. Kčs. Dnes je v okrese 25 tis. dôchodcov s mesačným nákladom 220 mil. Kčs a okrem toho ďalších 30 mil. ročne činia príspevky odborov, JRD, ONV na rôzne dávky, služby a finančné podpory. To svedčí o veľkej komplexnej starostlivosti nášho socialistického štátu o pracujúceho človeka, ale aj o nebývalom rozvoji a rozkvete okresu, ktorý leží na našej východnej "hraničke" a spojuje nás s bratským Sovietskym zväzom a ktorý za roky socialistickej výstavby sa stal šťastným domovom všetkých svojich obyvateľov. A tak by sme mohli pokračovať v ďalších výrazných faktoch. Napríklad za 2 roky 6. päťročnice sa postavilo 266 tis. bytov, kapacita sociálnych ústavov vzrástla o 2700 miest. Vzrástol i počet lekárskych miest o 3000 a výrazne sa zvýšili v poslednom čase miesta v materských škôlkach, ktoré vzrástli o 105 tis. miest a počet detí umiestnených v nich predstavuje 72,5 % príslušnej vekovej kategórie.

To, že môžeme do oblasti spoločenskej spotreby v sfére školstva, zdravotníctva, sociálnej starostlivosti a kultúry vynakladať tak rozsiahle finančné prostriedky na ďalší rozvoj týchto sfér, predpokladá vyprodukovať dostatočné materiálové a finančné zdroje na ich krytie. Preto tiež plnenie úloh v národnom hospodárstve má kľúčové postavenie v realizácii programu XV. zjazdu KSČ. Veď predovšetkým v ekonomike sa rozhoduje o plnení najvyššieho cieľa našej spoločnosti, zabezpečiť ľuďom šťastný život v mieri. Na národnom hospodárstve závisí, akými prostriedkami socialistický štát môže disponovať na zabezpečovanie všestranného rozvoja spoločnosti. Pri prerokúvaní úloh vo výboroch sme si opäť v plnom rozsahu uvedomovali a tiež sme to v záveroch z rozpravy výborov aj formulovali, že výsledky práce u nás slúžia na prospech celej spoločnosti, každého jednotlivého občana a preto tiež úsilie pracujúcich na všetkých úsekoch činnosti musí byť pre budúci vývoj motivované snahou prinášať pre náš spoločný stôl čo najväčší úžitok.

Preto dnes dávame tak naliehavo - v duchu 11. pléna ÚV KSČ - do popredia ekonomické otázky s orientáciou na výrazný rast efektívnosti výroby a kvality všetkej práce. Musíme si vytvoriť dostatočné predpoklady na to, aby sme umocňovali ekonomickú silu štátu. Spoľahlivou cestou, ako takú úlohu splniť, je využívanie všetkých intezívnych faktorov hospodárskeho rastu.

Úsilie o efektívnosť a kvalitu práce sa musí stať každodennou záležitosťou výrobného procesu vo všetkých odvetviach národného hospodárstva.

Všestranné úsilie o vysokú efektívnosť a kvalitu musí napĺňať všetko naše snaženie. Či už ide o správne rozmiestňovanie pracovných síl podľa skutočných potrieb národného hospodárstva a tiež o ich správne využívanie. Nemôžeme sa uspokojiť s tým, že v dôsledku nesprávnej organizácie práce, problémov v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch v niektorých podnikoch, pracovníci v priemysle nie sú dostatočne využívaní. Také neporiadky na pracoviskách potom vedú k narúšaniu pracovnej disciplíny, k nedodržiavaniu technologických režimov a pracovného poriadku. A to sa všetko potom negatívne odráža v kvalite práce a výrobkov. Ani v oblasti odmeňovania nie sme bez problémov a nedostatkov. Racionalizácia mzdových sústav vytvorila dobré predpoklady pre zavedenie poriadku do miezd. Ale nie všade, nie na každom pracovisku sa podarilo vysoko politicky i odborne náročné princípy mzdovej politiky plne realizovať. Nedokázali sme sa ešte vždy a všade úplne vyrovnať s tým, aby odmena bola tesne zviazaná s výkonmi, nedokázali sme najmä v pohyblivej zložke mzdy diferencovať odmenu podľa skutočného množstva a kvality práce.

Hospodárne a konštruktívne musíme pristupovať k riešeniu úloh vo všetkých oblastiach nášho života. Desiatky miliárd, ktoré spoločnosť vynakladá na rast životnej úrovne ľudu, na upevňovanie životných a sociálnych istôt, musíme vynakladať so starostlivosťou riadneho hospodára. Veď hospodárime s prostriedkami, ktoré patria všetkému ľudu, hospodárime s hodnotami vytvorenými prácou nás všetkých.

Aby sme mali čo rozdeľovať, aby sme mohli ďalej všestranne rozvíjať životnú úroveň, aby sme mohli napĺňať veľké humánne ciele socializmu - starať sa o blaho človeka - je dnes prvoradou našou úlohou zabezpečovať taký rozvoj národného hospodárstva, ktorý by svojou dynamikou a efektívnosťou vytváral pre tieto základné ciele všestranné predpoklady. Pre nadchádzajúce obdobie musíme s plnou intenzitou sústrediť všetky sily na splnenie plánovaných úloh, rozhodnejšie pristupovať k odhaľovaniu a využívaniu všetkých dostupných zdrojov a rezerv. Je našou snahou, aby vyprodukované zdroje boli čo najúčelnejšie využité a vyplynul z nich pre spoločnosť ten najvyšší prínos.

To je tiež cesta, ktorou nás vedie Komunistická strana Československa a jej Ústredný výbor. To je tiež smer, ktorý nám ukázalo 11. zasadanie ÚV KSČ. Za roky socialistickej výstavby vybudovali sme si, súdružky a súdruhovia, šťastný, bohatý život.

Ale toto šťastie, materiálne a kultúrne hodnoty nepadajú samy do lona, všetci spoločne sa musíme o ne i naďalej pričiňovať plnením záverov XV. zjazdu KSČ, ktoré sledujú jediný spoločný cieľ - dosiahnuť optimálnu správnosť a vyváženosť sociálnych opatrení, ich efektívnosť vo formovaní socialistického človeka a prispievať k ďalšiemu upevňovaniu životných a sociálnych istôt našich obyvateľov.

Som presvedčená, súdružky a súdruhovia poslanci, že aj naše dnešné rokovanie napomôže k tomu, aby sme svojimi poznatkami, skúsenosťami, námetmi a odporučeniami pomohli širokému spoločenskému úsiliu, smerujúcemu k ďalšiemu pozitívnemu rozvoju našej ekonomiky a tým aj k zabezpečovaniu životných a sociálnych istôt občanov nášho socialistického štátu. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předseda SN D. Hanes: Ďakujem poslankyni Vackovej za spravodajskú správu. Súdružky a súdruhovia poslanci, Predsedníctvo Snemovne národov navrhuje, aby snemovňa zvolila na prípravu návrhu uznesenia z dnešnej schôdze k správe o zabezpečovaní a upevňovaní životných a sociálnych istôt obyvateľstva návrhovú komisiu v tomto zložení: Terézia Andrejová, Oldřich Burger, Miroslav Hudeček, Pavol Jonáš, Vladimír Mařík, Marta Petrová, Oľga Vacková a Vladimír Vedra.

Má niekto z poslancov pripomienky k tomuto návrhu? (Připomínky nebyly.) Dávam o tomto návrhu hlasovať.

Kto s návrhom súhlasí, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.)

Je niekto proti? (Nikdo.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Nikdo.)

Konštatujem, že návrh na zloženie návrhovej komisie bol jednomyseľne schválený.

Prosím zvolených členov návrhovej komisie, aby sa hneď na začiatku poludňajšej prestávky zišli v miestnosti č. 449 na IV. poschodí.

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, môžeme prikročiť k rozprave. Do rozpravy sa písomne prihlásili títo poslanci: Vladimír Mařík, Ferdinand Tomášik, Helena Škardová, Nina Lefflerová, Ladislav Hurdálek, Anton Blažej, Eva Peterková, Zdeněk Sytný, Július Pápai, Irena Aulitisová, Zdeněk Vomastek, Jozef Šepeľa, Zdeňka Řídká, Tomáš Trávníček a Karel Holub.

Ako prvému udeľujem slovo poslancovi Maříkovi, pripraví sa poslanec Tomášik.

Poslanec V. Mařík: Vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážený soudruhu předsedo Sněmovny národů, soudružky a soudruzi poslanci, projednávání otázek upevňování životních a sociálních jistot pracujících svědčí o tom, že Federální shromáždění a vláda věnují těmto existenčním zájmům lidu pozornost, jakou si vyžaduje naplňování sociálního programu strany. Sociální politika strany, vlády i odborů nebyla a není okrajovou periférií politiky, ale vždy udávala tón a dávala smysl revoluční strategii strany, zejména od nástupu nového vedení strany v čele se s. Gustávem Husákem.

Socialismus přináší nejen mnohorozměrný růst životní úrovně všech vrstev pracujících, ale je zárukou uplatňování práva na práci, ostatních lidských práv a demokratických svobod v socialistickém humanistickém pojetí.

Po falešné hře imperialistů v mezinárodním třídním zápolení kolem lidských práv, ve které ostatně prohráli, nezůstal trumf, ale "černý Petr" v rukou těch, jejichž činy figurují na ponurém seznamu lidských vin buržoazie.

My především nepovažujeme za lidské právě to, zač je vydávají kapitalisté, totiž právo vykořisťovat druhé, které je základem i vrcholem pyramidy buržoazního právního systému, což my naopak považujeme za křivdu vůči lidskosti. V socialismu se politická práva, občanské svobody, práva ekonomická, sociální a kulturní s rozvojem společnosti neustále obohacují, dostávají širší materiální náplň a jsou vládou dělnické třídy a politikou strany zajišťována a garantována.

Marně nás chtějí poznamenat stigmatem údajného nedodržování lidských práv představitelé vykořisťovatelského řádu, kteří se v celém historickém i současném politickém počínání vyznačují fašistickým útlakem, útiskem proletariátu, potíráním odborových práv, rasismem, neokoloniálními metodami a naprostým opovrhováním mezinárodních úmluv. Naproti tomu v ČSSR, jak to již dokumentoval soudruh ministr Štanceľ, neexistují ani legislativní, ani faktické rozpory ve vztahu k Mezinárodnímu paktu o občanských a politických právech, k Mezinárodnímu paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech, které naše Federální shromáždění a prezident Československé socialistické republiky ratifikovali.

Totéž platí o vztahu postavení a práv našich odborů v Chartě odborových práv, schválené na IX. Světovém odborovém kongresu.

Zatímco perspektivy v socialistických zemích nasvědčují trvale plné zaměstnanosti, jsou vyhlídky v ostatním světě trudné. Podle studie Mezinárodního úřadu práce ze srpna t. r. se vyskytne každou minutu 100 žádostí o zaměstnání navíc a tento vzestup nezaměstnanosti bude pokračovat tímto tempem přinejmenším do roku 2000. Ani nejvyšší představitelé odborů ze všech západních kapitalistických zemí nemohou k této sociální rakovině mlčet; v nedávném společném tzv. düsseldorfském prohlášení na adresu vlád svých zemí uvádějí, že "tyto vlády nemohou přes vehementní ujišťování pomoci sedmnácti miliónům nezaměstnaných, že důvěra pracujících lidí ve vládní politiku je ohrožena".

Pro československé občany je plná zaměstnanost vycházející z práva na práci něčím naprosto samozřejmým. Zvykli si v něm vidět materiální obsah, ale patří k němu méně viditelná, ale zato pevnější podstata, pocit životní jistoty, vědomí jasné perspektivy. Sociální politika, jak ji uskutečňujeme zejména po XIV. a XV. sjezdu strany, je nejen nástrojem regulace osobní a společenské spotřeby, ale byla způsobilá zajišťovat sociální vyrovnanost tříd a sociálních vrstev a do důsledku ji uplatňovat mezi oběma národními republikami. Jestliže sociální politika jako principiální dělnická politika strany měla a má napomáhat sociálně třídním přeměnám, musela překonávat i břímě dřívějších dílčích zaostávání, volit účinné metody výrobní či oblastní preference v zájmu ekonomiky a uspokojovat kvalitativní stránky socialistického způsobu života. Přitom sociální politika při centrálním řízení, což je správné, se rozvíjí na stále prostornější demokratické základně a její těžiště se cílevědomě přenáší do podniků v plné intenci s linií strany. Klademe důraz na realizaci práva na práci, které je spojováno v praktické činnosti mas s jejich uvědomělou iniciativou, jejímiž předními nositeli je na 200 tis. brigád socialistické práce s účastí 21/2 miliónu lidí, a hnutí novátorů a zlepšovatelů. Boj za plnění plánu je svědectvím, že právo na práci je umocňováno socialistickým vztahem k práci jako nedocenitelnou hodnotou.

Naše pojetí práva na práci je doprovázeno širokým zázemím péče o práci bezpečnou, o zajištění vyšší kvalifikace dělnické třídy, o zdravotní, hygienické, stravovací, bytové a rekreační podmínky a rozpíná se do všech sfér sociální politiky. Úsilí v ochraně a bezpečnosti práce přineslo za posledních 10 let obrat ve snížení pracovní úrazovosti o 27 %. Nicméně se vyskytují i nadále případy hrubého porušování bezpečnostních předpisů s vážnými následky pro zdraví a životy lidí. Nezbývá, než požadovat všude ještě vyšší odpovědnost hospodářských vedoucích, ráznější prosazení státního odborného dozoru a jeho sankcí i společenské kontroly ROH nad bezpečností práce. Je nezbytné zvýšení úrovně bezpečnostní techniky, výraznější zajišťování dostatku kvalitních ochranných pracovních prostředků a zlepšování podmínek pracujících žen v závodech. K tomu musíme zřejmě vytvářet ve všech ministerstvech a výrobních hospodářských jednotkách spolu s odborovými svazy dlouhodobé programy tvorby a zlepšování pracovního prostředí.

Důležitou zárukou práva na práci je závazný vliv odborové organizace, která v souladu s právním řádem rozvíjí soudružskou součinnost, spolupráci, popřípadě spolurozhodování s hospodářským vedením.

Sama skutečnost vyvrací veškerá vymyšlená tvrzení západní propagandy, že naše odbory jsou "státní", že jsou pouhými "přitakavači" hospodářského vedení. Podle rozsáhlého průzkumu federálního ministerstva práce a sociálních věcí a Ústřední rady odborů závodní výbory ROH např. odmítly souhlas k rozvázání pracovního poměru výpovědí ze strany organizace ve 30 % případů, protože odborová organizace shledala postup a návrhy hospodářského vedení za nepřijatelné nebo neodůvodněné. Přitom naprostá většina pracovních poměrů je rozvazována pracovníky, pouze kolem 5 % pracovních poměrů je rozvázáno ze strany organizace. Svoji funkci při obhajobě oprávněných zájmů pracujících i při upevňování pracovní kázně plní rozhodčí řízení ROH v závodech. Jen v uplynulém roce řešily rozhodčí komise na 16 tis. pracovních sporů, z toho 82 % konečným způsobem, což mělo kladný vliv na upevňování pracovních vztahů.

Při stále vysokých požadavcích na růst počtu pracovníků, jak se to projevilo i v návrzích plánů na rok 1979, bychom se měli podívat, zda je nákladné zavádění techniky, automatizace a počítacích strojů provázeno snižováním počtu pracovních sil; spíše se zatím v rámci výrobně hospodářských jednotek projevují dále přírůstky administrativních, řídících složek a za podpory našich odborových orgánů někdy i údajně "řídících" složek.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP