Úterý 23. října 1979

I keď to nechcem zovšeobecňovať, zrejme aj v tom je jedna zo závažných príčin, prečo nie sme dosť úspešní pri získavaní potrebných zákaziek na zabezpečovanie plánovaného vývozu. Pritom keď hovoríme o kvalite a technickej úrovni, to platí v plnom rozsahu aj pre naše hospodárske styky, hospodársku spoluprácu so socialistickými krajinami, kde náš zahraničný obchod z dvoch tretín je správne zameraný.

Hoci nie sme maximalistami a veci reálne posudzujeme, treba povedať, že vývoz do kapitalistických krajín nie je vždy uskutočnený za optimálnych cenových a platobných podmienok. Aj keď naše vývozné ceny každoročne na kapitalistických trhoch rastú, nie je však dôvod k sebauspokojeniu. Málo náročná prax niektorých vedúcich pracovníkov v organizáciách zahraničného obchodu, neuspokojivé zabezpečovanie úloh na tomto úseku radom zástupcov, delegátov i krátkodobých cestovateľov nevytvára účinný tlak na optimalizáciu vývozných cien. Nie sú ani výnimočné prípady, keď vedúci pracovníci, napríklad organizácie zahraničného obchodu Omnia a Ferromet, schvaľovali tieto ceny bez kvalitných a aktuálnych údajov o cenách zahraničnej konkurencie a neurobili ani riadne technickoekonomické porovnanie našich výrobkov s výrobkami zahraničných firiem.

Súdružky a súdruhovia, musíme si položiť otázku, ako je možné, že napriek mnohým opatreniam vo výrobe i v zahraničnom obchode nie sú dôsledne odstraňované kritizované nedostatky. Riešenie je predovšetkým vo zvýšení kritickej náročnosti a osobnej zodpovednosti za riadenie a kontrolu, ako jeho nedeliteľnej súčasti v uplatňovaní zodpovednosti za vecne správne a včasné zabezpečenie uložených úloh a v rozvoji tvorivej a neformálnej iniciatívy pracujúcich pri zabezpečovaní plánom stanovených úloh. To platí i o výrobných poradách organizovaných na odborových úsekoch, ktoré často nenavrhujú konkrétne riešenie na odstránenie nedostatkov a ani takéto závažné problémy, o ktorých sa tu hovorí, nezaraďujú na program svojich rokovaní a takisto sa často na oprávnené návrhy alebo pripomienky pracujúcich nedostatočne reaguje alebo nedáva dostatočná odpoveď. Rovnako sa v dostatočnej miere v praxi nevyužíva takej formy, ako sú napríklad závery technickoekonomických konferencií zamerané na zvyšovanie kvality a novú technológiu výroby.

Podľa našich skúseností - a dôrazne na to upozornilo aj VII. plenárne zasadnutie Ústrednej rady odborov - na rozvoj iniciatívy pracujúcich negatívne pôsobí skutočnosť, že ešte v mnohých organizáciách nie je plán s pracujúcimi dôsledne prerokovaný a nie vždy sa prihliada na využívanie rezerv, ktoré pracujúci navrhujú. Trpia sa vážne dlhotrvajúce problémy v kooperačno-dodávateľských vzťahoch, nerovnomernosť a šturmovčina. Žiaľ, máme i také závodné výbory ROH, a o tom sa taktiež hovorilo na VII. plenárnom zasadnutí ÚRO, ktoré sa často uspokojujú so všeobecným stanoviskom k návrhu plánu, ktoré nenapomáha k mobilizácii rezerv, k zvyšovaniu technickej úrovne a kvality výroby a k zvyšovaniu efektívnosti kvality všetkej práce a vývozu. To má za následok, že dobre mienené úsilie pracujúcich sa nedostatočne využíva na prehlbovanie účinnej spolupráce vedúcich pracovníkov a odborových orgánov, výroby a zahraničného obchodu pri plnení plánu exportu, i k diferencovanému správnemu odmeňovaniu za vysoko kvalitné výrobky.

Pričasto sa stretávame s objektivizáciou príčin rôznych nedostatkov, i keď je dokázané, že je spôsobená subjektívnym jednaním konkrétnych pracovníkov. I tu treba skoncovať s anonymitou a veci nazývať adresne.

Na rôznych stupňoch riadenia bol na základe previerok výborov ľudovej kontroly, ako na to poukázal i s. minister, prijatý celý rad veľmi konkrétnych opatrení. Ale súčasne si uvedomujeme, že ani najlepšie kontroly nám nepomôžu, ak vedúci hospodárski pracovníci ich nebudú dôsledne presadzovať do praxe a pristupovať nezmieriteľne k prejavom nehospodárnosti a nízkej pracovnej disciplíny.

I my v odboroch sa usilujeme, aby zväzové orgány a organizácie dôsledne podporovali autoritu vedúcich, ktorí presadzujú celospoločenské záujmy vo výrobe i v zahraničnom obchode.

Vychádzajúc z prieskumu poslancov odporúčame kontrolu v oblasti zahraničného obchodu a s ním súvisiacu kontrolu vo výrobe orientovať na tieto problémy:

- nehodnotiť účinnosť práce pracovníkov technických kontrol vo výrobe vo väzbe na plnenie plánu organizácie, ale na základe znižovania podielu pozastavených dodávok pre vývoz, na celkovom objeme exportných dodávok a hodnoty reklamácií v porovnaní s predchádzajúcim období; podobne postupovať aj pri zabezpečovaní kvality dodávok pre vnútorný trh,

- prehĺbiť a kontrolovať formy zoznamovania pracujúcich s ročnými plánmi a problémami plánu a lepšie využívať ich konkrétne podnety a návrhy zamerané na zvyšovanie kvality, plnenie plánu technického rozvoja, šetrenie materiálom, zabezpečenie dodávok pre export a vnútorný trh a na výraznejší rast efektívnosti,

- uvážiť ekonomické zvýhodnenie výrobných organizácií, ktoré plnia plán technického rozvoja v súlade s požiadavkami zahraničného trhu a naproti tomu účinnejšie postihovať tie, ktoré tieto otázky zanedbávajú.

Súdružky a súdruhovia, záverom by som chcel zdôrazniť, že dosiahnuté výsledky, dynamický rozvoj nášho priemyslu v poslednom desaťročí, vyspelá materiálnotechnická základňa, veľké výrobné skúsenosti a tradície, vysoká kvalifikácia, talent a zručnosť robotníckej triedy a pracujúcich a vedeckotechnickej inteligencie nás plne oprávňujú k vysloveniu hlbokého presvedčenia, k optimizmu, že aj napriek všetkým uvedeným problémom a zložitosti naša socialistická ekonomika pod vedením Komunistickej strany Československa dosiahne nové výrazné úspechy. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda SN V. Vedra: Děkuji poslanci Kožíkovi, slovo má poslankyně Marie Čermáková, připraví se poslanec Kováč.

Poslankyně M. Čermáková: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, jedním z rozhodujících předpokladů pro upevnění životních a sociálních jistot obyvatelstva je trvalý rozvoj a vysoká efektivnost výroby a kvality veškeré práce. To je také úkol, který uložil XV. sjezd KSČ a je dále rozpracován zasedáními ÚV KSČ. Jeho uvedení do života do značné míry závisí také na tom, jak dokážeme hospodařit živou prací, jak efektivně a s jakou účinností budeme umět využívat pracovní síly, které má naše národní hospodářství k dispozici.

To jsou také otázky, nad nimiž se ve výborech pro sociální politiku zamýšlíme a jimž jsme věnovali pozornost i v přípravě dnešního zasedání. Podíváme-li se na celostátní výsledky, mohlo by se zdát, že v této oblasti nemáme mnoho problémů. Máme vysokou zaměstnanost, podíl nepracujícího obyvatelstva v produktivním věku představuje pouhá 3 %. Jde především o ženy s malými dětmi a o ženy bydlící daleko od pracovních příležitostí. Problémy ovšem spočívají v rozmísťování pracovních sil a v jejich efektivním využívání. Statistické údaje za I. pololetí říkají, že v průmyslu rostla zaměstnanost v souladu s ročním státním plánem, ve stavebnictví byl růst zaměstnanosti nižší a nad plán vzrostl počet zaměstnanosti v terciární sféře, z toho nejvíce ve školství a zdravotnictví. Ale to jsou pouze globální čísla, která neříkají, zda se daří přednostně zabezpečovat pracovními silami rozvojové obory a klíčová místa ve výrobě. Zajímala jsem se, jak to konkrétně vypadá v mém volebním obvodu v okrese Přerov. A protože účinně řídit nelze bez kvalifikované kontroly, soustředila jsem se právě na otázku, jaký je přínos kontrolní činnosti při plnění plánu práce.

Přesvědčila jsem se, že okresní národní výbor vyvíjí maximální snahu, aby uplatňování regulačního systému přispívalo k naplňování plánovaných stavů pracovníků a k přednostnímu zabezpečování pracovních sil do prioritních odvětví. Cílevědomou činnost národní výbor doplňuje činností kontrolní a tam, kde jsou shledány nedostatky, následují i sankce. Za překročení limitu o jednoho pracovníka jsou předepisovány pokuty přesahující částku 20 tis. Kčs. Například za překročení celoročního limitu o tři pracovníky byl uplatněn u n. p. Solo Lipník finanční postih ve výši 75 tis. Kčs.

Tímto postupem se podařilo podstatně snížit překračování limitů pracovníků. V loňském roce v I. pololetí překročilo osm organizací limity o 64 pracovníků. V letošním I. pololetí činilo překročení pouze o 12 pracovníků. Kontrola tedy značnou měrou přispěla k dodržování limitů stanovených plánem. Již menších úspěchů bylo dosaženo při naplňování stanovených pracovních sil. Šedesáti organizacím chybělo v I. pololetí 588 pracovníků a jsou mezi nimi rozhodující závody okresu. Například v našich strojírenských závodech chybělo 54 pracovníků, v závodech hutí a těžkého strojírenství 145, ve stavebnictví 92 pracovníků. Tam, kde chybí možnosti získat nové pracovníky, měla by nastoupit cesta hledání úspor uvnitř závodu mobilizací vnitřních zdrojů. To je cesta obtížnější, složitější, ale pro naše národní hospodářství nejvýš potřebná a žádoucí. Takovýto záměr se nedá zrealizovat pouze z popudu vnějších kontrolních orgánů, ale rozhodující úlohu zde sehrává dobře organizovaná podniková kontrola spolu se široce založenou společenskou kontrolou, rozvíjenou na závodě společenskými organizacemi. Jen lidé z vlastního pracoviště totiž nejlépe vědí, kde a jak se mohou ušetřit pracovní síly, jak lépe hospodařit s pracovním časem, jak omezit mnohdy zbytečné ztráty, prostoje, jak práci dokonaleji organizovat s co nejvyšším efektem.

Myslím, že tady, ve výchově lidí, v jejich přístupech k plnění úkolů, máme velké rezervy. Měli bychom asi více využívat samokontroly pracovních kolektivů.

Kdyby oba směry kontrolní činnosti, to znamená, jak společenská kontrola, tak i samotné kontrolní orgány byly dost důrazné a důslednější, nemuseli bychom asi ve statistické zprávě za I. pololetí konstatovat, že růst zaměstnanosti v ČSSR pokračoval nadále v aparátech a účelových organizacích VHJ i v kategorii ostatních pracovníků, a to tempem, které podstatně převyšuje tempo růstu počtu dělníků.

Obdobný vývoj byl i v okrese Přerov. Podíl dělníků v hlavních činnostech na celkové zaměstnanosti je 71 % a prakticky se nemění od roku 1976 proto, že současně absolutně roste i počet technickohospodářských a ostatních pracovníků.

Kam se v těchto nevýrobních činnostech ztratila racionalizace práce, kde jsou ušetřené pracovní síly, které má přinášet zavádění výpočetní a další moderní techniky? A položme si otázku: Zlepšuje se úroveň řízení, ať už na závodě, v podniku i v nadpodnikových orgánech úměrně tomu, jak narůstá správní a řídící aparát? Myslím, že opak je pravdou. Řízení mnohdy pokračuje starými metodami, které ne vždy dostatečně postihují širší zájmy společnosti a nezohledňuje v patřičném rozsahu skutečnosti, požadující od celé společnosti pracovat kvalitněji a s vyšším efektem.

Domnívám se, že sladit celospolečenské potřeby s podnikovými zájmy bude vyžadovat, abychom lépe promysleli způsob hmotné zainteresovanosti, zejména řídících pracovníků, na plnění rozhodujících ukazatelů plánu, ale abychom se nebáli také používat tvrdší postihy vůči těm, kteří společenské zájmy nerespektují. V tom by i kontrola měla sehrát významnější úlohu než dosud. Nejsem ekonom a nemohu proto hodnotit výsledky probíhajícího ekonomického experimentu odborně.

V koncernovém podniku Sigma, ve kterém pracuji, se experiment ověřuje. Jeho součástí je sankce za překročení plánem stanoveného počtu TH pracovníků ve výši trojnásobku měsíčního platu THP. To představuje asi o 100 tis. Kčs snížení mzdového fondu za překročení jednoho pracovníka ročně. Od roku 1978, kdy je ukazatel používán, jsme až dosud plán technicko-hospodářských pracovníků v podniku nepřekročili. Těžko by se asi řídící pracovníci zodpovídali kolektivu pracovníků z toho, že nárůstem technicko-hospodářských pracovníků byl snížen mzdový fond. Z tohoto příkladu je vidět, že společenská kontrola je v celém našem kontrolním systému důležitou součástí, která by měla být v systému řízení také intenzívněji využívána při použití vhodné kombinace s hmotnou zainteresovaností.

Ve výborech sněmovny projednáváme také pravidelně výsledky mzdového vývoje a v souvislosti s přípravou dnešní schůze nám federální ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo informaci o výsledcích mzdových kontrol konaných v loňském roce. Tyto zprávy jsem si doplnila o údaje z mého volebního obvodu. Nijak podstatně se neliší od údajů celostátních. Potvrzují, že usměrňování mzdového vývoje je věnováno značné úsilí. Výsledek však není vždy tomuto úsilí úměrný. V loňském roce 280 organizací překročilo závazný limit mzdových a ostatních osobních nákladů. Je pravda, že v řadě případů bylo překročení zaviněno objektivními důvody, ale prováděné kontroly potvrzují, že ani se mzdovou disciplínou není všechno v úplném pořádku. Myslím, že nadřízené, ale i kontrolní orgány postupují vůči takovýmto organizacím dost smířlivě a ne vždy důsledně požadují přijetí účinných opatření. Svědčí o tom například situace v Severomoravských cihelnách, závod Hranice, v mém volebním obvodě. Překročení mzdového regulativu trvá, až na malé výjimky, téměř nepřetržitě od I. čtvrtletí v roce 1977. Opatření nadřízeného orgánu nebyla dost operativní a v podstatě se projevila jako málo účinná. Naopak ale dobré poznatky mám z přerovských závodů řízených okresním národním výborem. Nadřízený orgán ve spolupráci s bankou přijal vůči neplničům náročná opatření, během roku ekonomický tlak stupňoval, což příznivě ovlivnilo splnění plánovaných ukazatelů.

Domnívám se, že pro kontrolu mzdového vývoje, sledování správných relací mezi produktivitou práce a průměrnými mzdami, které se zatím nevyvíjejí nijak příznivě, by ve větším rozsahu měla být využívána státní banka, její okresní a krajské pobočky.

Bylo by nesprávné si myslet, že pořádek v odměňování jednotlivců na pracovištích může zabezpečit sebekvalifikovanější nadpodniková kontrola. Aby každá individuální mzda odpovídala principům socialistického odměňování podle množství a kvality vykonané práce, to je především záležitostí mistra a také pracovních kolektivů, které by měly otevřeně ukázat na špatnou práci, za kterou není možné vyplácet stejnou odměnu jako za práci kvalitní, prováděnou s odpovídající kvalifikací při respektování všech hledisek hospodárnosti materiálové i časové.

Bez účinné společenské kontroly, která má základ ve vlastních pracovních kolektivech, se nám nepodaří s úspěchem vítězit nad mzdovými nepořádky, nad rovnostářstvím, které nemá nic společného se socialistickými principy v odměňování. Chápeme-li kontrolu jako součást řízení, pak i ve mzdové oblasti musíme dosáhnout výrazného obratu směrem k odpovědnějšímu přístupu k řízení a tedy i kontrole.

Předsedající místopředseda SN V. Vedra: Děkuji poslankyni Čermákové. Hovořit bude poslanec Kováč, připraví se poslankyně Šarišská.

Poslanec J. Kováč: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci!

Ochrana ekonomiky je jednou z najdôležitejších úloh realizácie bezpečnostnej politiky strany. Jej sústavné zlepšovanie však nemôže byť len záležitosťou bezpečnostných orgánov a ďalších orgánov činných v trestnom konaní, ale je podmienené čo najväčšou zainteresovanosťou všetkých pracujúcich a neustálym zvyšovaním zodpovednosti vedúcich pracovníkov na všetkých úsekoch riadenia národného hospodárstva.

Prax výstavby rozvinutej socialistickej spoločnosti plne potvrdzuje Leninove slová, že: "najdôležitejšia je evidencia, a kontrola, ktorá je potrebná k tomu, aby bola zorganizovaná a aby správne fungovala prvá fáza komunistickej spoločnosti". Uplatňovanie kontroly a včasné prijímanie nápravných opatrení umožňujú predchádzať prejavom buržoáznych a maloburžoáznych prežitkov vo vzťahu niektorých jedincov k socialistickému vlastníctvu, ale i nadraďovaniu osobných a skupinových záujmov nad záujmy celospoločenské. Súčasne napomáhajú odstraňovať aj neporiadok v základných účtovných a materiálových evidenciách, nedostatočné zabezpečenie skladov výrobkov a materiálov, nedodržiavanie pracovnej disciplíny a pod., ktoré vytvárajú vhodné podmienky pre páchanie trestnej činnosti v oblasti ekonomiky.

Pozitívnym javom je, že od roku 1976 neustále klesá počet trestných činov a prečinov hospodárskej povahy. Taktiež vývojový trend roku 1979 umožňuje predpokladať, že aj v tomto roku dôjde opäť k čiastočnému zníženiu hospodárskej kriminality. Napriek tomu počet negatívnych konaní proti našej ekonomike je stále vysoký. Zvlášť závažné je to, že stúpa počet odhalených trestných činov a prečinov najrozšírenejšieho protispoločenského konania v ekonomickej oblasti - rozkrádania majetku v socialistickom vlastníctve. Okrem toho treba zdôrazniť, že časť protispoločenského konania zostáva latentná, t. j. neodhalená.

Príslušníci ZNB, ktorých hlavnou úlohou je boj s trestnou činnosťou, vykonávajú v spolupráci s ďalšími kontrolnými orgánmi a vedúcimi pracovníkmi rad opatrení, ktorých cieľom je predchádzať a zabraňovať útokom proti našej ekonomike.

Len v minulom roku príslušníci ZNB vykonali viac ako 18 069 kontrol, pri ktorých boli zistené nové, ale aj opakujúce sa nedostatky.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP