Pondělí 6. července 1981

Poslanec RSDr. Miloslav Vacík: Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, zkušenosti z minulého období potvrzují pozitivní význam součinnosti a spolupráce vlády naší ČSR a národních výborů všech stupňů s Národní frontou, jejími orgány a organizacemi v ní sdruženými pro upevňování našeho socialistického politického systému, pro samotné upevňování socialistického státu i široký rozvoj socialistické demokracie. Rád konstatuji, že vzájemná součinnost mezi vládou ČSR a naším ÚV Národní fronty ČSR se rozvíjela trvale a že přinesla řadu konkrétních výsledků při řešení hlavních celospolečenských úkolů. Kladně oceňujeme nejen společné jednání mezi předsednictvy vlády České socialistické republiky a ústředním výborem Národní fronty ČSR, která vedla ke koordinaci společného postupu a hodnocení dosažených výsledků, ale i k prohloubení vazeb mezi ústředním výborem Národní fronty a jednotlivými resorty a členských organizací s nimi, a to při respektování specifických možností ve vzájemné spolupráci. Informovanost a společný postup se nedotýkaly jen centra, ale promítaly se kladně i do rozvoje spolupráce orgánů a organizací Národní fronty s národními výbory všech stupňů. I když vztah jednotlivých součástí našeho politického systému je zcela jiný než na počátku nebo v polovině sedmdesátých let, jsem přesvědčen, že proces jejich zdokonalování je permanentní a bude tomu i nadále.

Prohlášení vlády České socialistické republiky věnuje velkou pozornost ekonomickým úkolům a v této souvislosti nenahraditelnému významu trvalého získávání a přesvědčování pracujících, aby jejich přístupy odpovídaly povaze záměrů, které před námi stojí.

I když úloha jednotlivých členských organizací Národní fronty není přirozeně v tomto směru shodná a vyplývá z jejich specifického poslání, všechny se mohou na tomto základním úkolu podílet.

Budeme proto na platformě celé Národní fronty i nadále usilovat o podporu rozvoje pracovní iniciativy a využívat osvědčených forem socialistického soutěžení. Požadavek intenzívního rozvoje hospodaření, dosahování potřebných výsledků s co nejnižšími náklady, vyšší zhodnocování surovin, paliv, energie a ostatních materiálů vyžaduje, aby se náš postup výrazně prohloubil a zkvalitnil, neboť některé výsledky, které již dosaženy byly nelze charakterizovat jinak než jako dílčí. Plně souhlasíme také s tím, že s pracovní iniciativou je třeba dobře hospodařit a nepřipustit, aby se z různých důvodů znehodnocovala. Pokládáme dále za potřebné, aby se dále zkvalitňovala účinnost ekonomické propagandy a aby účast členstva organizací sdružujících naši vědeckotechnickou inteligenci i naše novátory a zlepšovatele ještě efektivněji přispěla k efektivnímu růstu vědeckotechnického pokroku ve vazbě na úkoly 7. pětiletky. Důležité poslání v plnění ekonomicko-sociálního programu musí i nadále sehrávat naše spotřební, výrobní a bytové družstevnictví.

Vládní prohlášení zdůrazňuje potřebu plně docenit bohatství a zdroj velkých rezerv, které tkví ve sběru druhotných surovin. Budeme plně podporovat trvalé zabezpečování sběru a popularizovat dosažené výsledky organizací, kolektivů i jednotlivců. Jsme shodného názoru, že bude třeba vytvářet lepší organizaci a technické podmínky, které by bezesporu úsilí pro dosažení vyšších výsledků ovlivnily nejen kladně, ale vedly ke snížení bohužel oprávněných kritických připomínek. Budeme usilovat o ještě větší získávání fondů z domácích surovin, mezi něž patří např. vlna, kožky a léčivé rostliny.

V celých uplynulých 5 letech jsme se v NF snažili přispívat k tomu, aby úkoly v zemědělství byly chápány nejen za výlučnou záležitost toho sektoru, ale za věc celé naší společnosti. Chceme i nadále podpořit vládu ČSR, aby hospodaření s půdním fondem probíhalo uspokojivěji než dosud, aby se vytvořily předpoklady pro plné využití každého ha zemědělské půdy. Kladně oceňujeme, že naši občané a v nemalé míře mladí lidé sklizní sena z mechanizačně těžko přístupných a nezemědělských ploch dodali v uplynulém pětiletí do fondu krmiv 547 915 tun většinou velmi kvalitního sena. V této aktivitě pokračujeme s obtížemi i v současnosti a pokládáme je dlouhodobě za potřebné a užitečné. Stejně tak trvalým úkolem celé NF zůstává i konkrétní pomoc při žních a ostatních špičkových pracích v zemědělství.

Ústřední výbor Národní fronty ČSR chce i nadále společně s vládou i resorty zemědělství a výživy a obchodu podporovat úsilí členů zájmových svazů a dalších občanů ve výrobě a nákupu ovoce, zeleniny, produkce některých druhů masa a vajec tak, aby obohacovaly náš trh a rozšiřovaly tam, kde jsou pro to podmínky samozásobování obyvatelstva. Tato podpora však bude vyžadovat i stejný zájem příslušných hospodářských a obchodních orgánů tak, aby se odstranila kampaňovitost i necitlivé byrokratické přístupy.  

Za mimořádně významný celospolečenský úkol pokládáme trvalou péči o tvorbu a ochranu životního a pracovního prostředí a výchovu rozvíjenou v tomto směru. Výzva vlády České socialistické republiky a ústředního výboru Národní fronty ČSR "K ochraně a péči o zeleň" má již dlouhodobě kladný ohlas a její naplňování konkrétními činy se stalo věcí všech organizací Národní fronty. V současnosti se jeví jako potřebné doplnit a obohatit ji o některé nové komponenty životního prostředí. Také konkrétní úkoly zakotvené ve volebních programech Národní fronty sledují naše prioritní zájmy ať již v oblasti vodního hospodářství, mám na mysli především malou vodu v potřebné pomoci našim lesům, při výstavbě hřišť, areálů zdraví, turistických cest a podobně.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, při plnění úkolů v oblasti školství chceme dále aktivně spolupůsobit při výstavbě předškolních a školských zařízení a v podpoře dalších úkolů spojených s realizací nové výchovně vzdělávací soustavy. Základna většiny členských organizací Národní fronty může i nadále pomáhat dalšímu rozšíření a především zkvalitnění mimoškolské činnosti dětí a mládeže a socialistické výchovy našeho mladého pokolení vůbec.

V sociální oblasti chceme aktivně napomáhat po nestátní linii v péči o staré občany, tak, aby iniciativa české organizace Červeného kříže, s níž se ztotožnily i další organizace Národní fronty ČSR, nesoucí název "Úcta ke stáří" se stala jedním z důležitých dlouhodobých úkolů. Budeme dále rozvíjet péči o invalidní občany, dobrovolnou pečovatelskou službu i bezpříspěvkové dárcovství krve, které jsou výrazem hlubokého socialistického humanismu a solidarity.

S využitím všech dosavadních zkušeností i s přihlédnutím k vyšším nárokům bude Národní fronta v ČSR plně podporovat úkoly vlády v oblasti politického, kulturního a společenského života. Počítáme i nadále se spoluprací při tvorbě Hlavních směrů kulturně výchovné činnosti, při rozvíjení právní a branné výchovy obyvatelstva, při objasňování mezinárodních vztahů a výchově k socialistickému internacionalismu.

Dovolte mi, vážený soudruhu předsedo vlády, abych vás i celou vládu ujistil plnou podporou ústředního výboru Národní fronty ČSR při realizaci dnes vámi předneseného vládního prohlášení. /Potlesk./

Místopředseda ČNR JUDr. Čestmír Adam: Děkuji dr. Vacíkovi za jeho vystoupení.

Přerušuji nyní schůzi České národní rady. V jednání budeme pokračovat zítra 7. července v 9.00 hodin.

/Schůze byla přerušena v 17.18 hodin./

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP