Středa 20. října 1982

Jsou k tomu dány předpoklady jak v závěrech X. všeodborového sjezdu tak i zdroji pro technickou racionalizaci. Očekáváme, že návrh plánu bude dopracován o rychle návratné investiční akce, které dostanou přednost před dříve zapsanými - pokud mají vyšší efektivnost.

Rozšiřují se i výroba a dodávky technických prostředků. O některých hovořil ministr s. Kubát, částečně ministr s. Saul. Jsou ale zaváděny v mnoha dalších resortech, nikoliv jen v oblasti ústředně řízeného průmyslu.

Z těchto hledisek musí propracovaný racionalizační program zabezpečovat splnění plánu. Vláda jej znovu projedná začátkem příštího roku a o provedených opatřeních bude informovat předsednictvo ÚV KSČ.

Domnívám se, že právě v této době to je i příležitost, aby Sněmovna lidu dostala odpověď na průběh dnešního jednání a závěry své dnešní schůze.

Předsednictvo ÚV KSČ se v letošním roce již vícekrát zabývalo problémy palivoenergetického komplexu, racionalizačním programem a všemi okolnostmi, které zahrnují souhrnný ekonomický rozvoj naší společnosti a souvisí s celým komplexem palivoenergetického bloku. Byly přijímány nejenom úkoly, ale stanovována i východiska pro řešení naší obtížné - jak jsme se zde dnes dohodli - ne jednoduché situace.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, obdržel jsem ještě jednu písemnou otázku od s. poslankyně Štrbové ne s nárokem, abych ji na dnešní schůzi zodpověděl, ale s ohledem na nespornou zajímavost předložených otázek mi dovolte, abych alespoň částečně odpověděl. Jinak vám, soudružko poslankyně, odpoví ministr paliv a energetiky. K první i druhé otázce budeme ještě na odpověď čekat déle.

První zní: Jaké jsou výhledy v rozvoji teplárenství Československa v 8. a dalších pětiletkách vzhledem ke známé situaci v oblasti klasických zdrojů?

Mnoho z toho bylo řečeno v rozpravě poslanci na základě provedeného průzkumu. Pro ilustraci bych použil jedno číslo. V závěrech XVI. sjezdu strany je uvedeno v části hospodářského a sociálního rozvoje, do roku 1985 docílit výroby elektrické energie v jaderných elektrárnách ve výši 15 mld KW hodin. V roce 1980 bylo přibližně 5 mld kW, což je to nárůst deseti mld kW.

Když se podíváme na celkovou bilanci elektrické energie - teď mi dovolte určité zjednodušení - narůstá pouze 5 mld kW během pěti let. Těchto 5 mld kW, které se z přírůstku ztrácejí, není nic jiného, než převod hnědého uhlí do teplárenství. Je to asi 5 mil. tun hnědého uhlí, které odchází do teplárenství přímého, nebo nepřímého v oblasti technologické spotřeby.

Druhá otázka: S kterou další lokalitou po Mochovcích a Bohunicích se na Slovensku uvažuje pro výstavbu jaderných elektráren?

Máme přesně stanovený rozvoj do roku 1990. Na výstavbu každé elektrárny máme podepsanou smlouvu se Sovětským svazem. Naposled byla podepsána v závěru loňského roku. "Dohoda" o výstavbě dvoutisícových megawattových bloků - zatím dvou, i když předpokládáme čtyřtisícové megawattové bloky na lokalitě Temelín. Je samozřejmé, že musíme připravovat rozvoj a výstavbu pro rok 1990. Z těch prvních jsou vytypovány na severní Moravě na okrese Přerov resp. Olomouc. Pokud jde o Slovensko, ve Východoslovenském kraji na okrese Prešov.

Jedna věc je, rozhodnout se pro určité místo, druhá pak samotné potvrzení výstavby a její realizace. Z technických, ekonomických a výrobních vlivů je tu jeden, který zabírá nejvíce času než je skutečně lokalita upevněna, a to je zjištění seismicity daného území s ohledem na bezpečnost a vše, co s tím souvisí. O tom všem víme.

Je připraveno a vyhledáváno další místo, ale tato dvě jsou nejpravděpodobnější, i když o nich není rozhodnuto pro výstavbu po roce 1990.

* * *

Jménem vlády Československé socialistické republiky bych chtěl vám, soudružky a soudruzi poslanci, poděkovat za obětavou práci, kterou jste s poslanci všech ostatních zastupitelských orgánů dosud udělali při zajišťování národního hospodářství palivy a energií.

Chtěl bych zároveň vyslovit přesvědčení, že s vaší pomocí při společenské angažovanosti všech našich občanů se nám podaří určené úkoly v racionalizaci spotřeby paliv a energie, ale tím i v rozvoji celého našeho národního hospodářství, splnit. Děkuji za udělení slova.

Předseda SL V. David: Děkuji místopředsedovi vlády ČSSR soudruhovi Gerlemu. O slovo se nyní přihlásil společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu, místopředseda sněmovny s. Hůla. Dávám mu slovo.

Společný zpravodaj výborů SL A. Hůla: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, na této schůzi Sněmovny lidu jsme projednali otázky mimořádného politického významu tak, jak o tom hovořil XVI. sjezd Komunistické strany Československa, který zdůraznil, že ve složitých mezinárodních podmínkách jsou paliva a energie podmiňujícím faktorem dosažení dalšího plynulého ekonomického rozvoje. Konkrétní směry a cíle tohoto úsilí určuje program racionalizace jejich spotřeby.

Státní cílový program 02, který jsme projednali - racionalizace spotřeby a lepší využívání paliv a energie - jehož základní funkcí je organizovat a zabezpečovat snižování energetické náročnosti celého národního hospodářství, zahrnuje nejširší oblast hospodaření, jak rozprava potvrdila, a je správné, že to není program uzavřený, je ho třeba neustále doplňovat podle nových poznatků a upravovat podle dosažených výsledků.

Zpráva i rozprava, ve které vystoupilo celkem 15 poslanců, plně potvrdily důležitost i složitost těchto otázek. Největší poznatek nejen z poslaneckých průzkumů, ale i z jednání jednotlivých výborů i z dnešního jednání je ten, že poslanci, vědomi si své odpovědnosti vůči svým voličům, které zastupují v tomto nejvyšším zákonodárném sboru, věnovali velkou pozornost, odpovědnost a správný přístup k projednávané otázce.

Přesvědčili se, že mezi pracujícími je plná podpora programu racionalizace, že výsledky a poznatky z průzkumů jednoznačně vyžadují důsledný přístup k plnění tohoto významného úkolu na všech stupních řízení, v podnicích, závodech, VHJ, resortech i ve vládě, současně i ve všech orgánech státní správy a ve společenských organizacích sdružených v Národní frontě.

Proto s daleko větším důrazem než dosud musíme veřejně pranýřovat a hmotně postihovat každý zjištěný projev nezodpovědnosti a nedbalosti, plýtvání s palivy a energií, s touto vpravdě "krví naší ekonomiky, ale také více oceňovat i ty, kteří hospodárně a racionálně s ní hospodaří. Životní zájem nás všech nedovoluje, abychom trpěli v této oblasti pohodlnost a shovívavost.

Naše dnešní jednání potvrdilo jednoznačně, že Sněmovna lidu bude i nadále podporovat vládu ČSSR při důsledném naplňování programu racionalizace spotřeby paliv a energie, který je důležitým celospolečenským zájmem.

Předseda SL V. David: Děkuji společnému zpravodaji s. Hůlovi. Prosím nyní předsedu návrhové komise, místopředsedu Sněmovny lidu s. Nejezchleba, aby odůvodnil návrh usnesení Sněmovny lidu.

Místopředseda SL R. Nejezchleb: Súdružky a súdruhovia, návrhová komisia dostala pripomienky od štyroch poslancov, ktoré v nijakom smere nemenili vecný obsah, ale navrhovali upresnenie textu navrhovaného uznesenia. Návrhová komisia ich prerokovala a odporúča upraviť text na prvej strane v druhom odseku takto:

"Hlavní směry hospodářského a sociálního rozvoje Československé socialistické republiky na léta 1981-1985, schválené XVI. sjezdem Komunistické strany Československa, stanovily dosáhnout při zabezpečování energetických zdrojů v období 7. pětiletky úsporu minimálně 12 mil. tun měrného paliva."

Druhé upresnenie textu je na strane 3 v bode 2. "žádá vládu ČSSR, příslušné místopředsedy a ministry vlády ČSSR.....".

Ďalšie upresnenie je na strane 5 pod bodom 3. "ukládá b) poslancům Sněmovny lidu

- politickoorganizátorskou činností podporovat politiku KSČ, vlády ČSSR a Národní fronty směřující k efektivnímu zhodnocování.....".

To sú všetky pripomienky.

Předseda SL V. David: Děkuji předsedovi návrhové komise s Nejezchlebovi.

Návrhová komise doporučuje, abychom hlasovali o návrhu usnesení tak, jak byl předložen, s přednesenými doplňky.

Má někdo k tomuto návrhu připomínky? (Nikdo.) Nemá.

Přistoupíme k hlasování.

V zasedací síni jsou přítomni 132 poslanci. Sněmovna lidu je tedy schopna se usnášet.

Kdo souhlasí s předloženým a doplněným návrhem usnesení, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Konstatuji, že Sněmovna lidu schválila jednomyslně návrh usnesení k programu racionalizace spotřeby paliv a energie - náročnému úkolu celospolečenského významu v 7. pětiletce.

Soudružky a soudruzi, průběh jednání dnešní schůze umožňuje konstatovat, že cílevědomá práce poslanců i výborů Sněmovny lidu i naše dnešní jednání přineslo podnětná doporučení v zájmu dalšího zkvalitňování našeho palivoenergetického hospodářství. Je nezbytné, a bychom i nadále věnovali otázkám racionálního využívání paliv a energie zvýšenou pozornost, abychom ve své práci důsledně prosazovali zásady palivoenergetické politiky našeho státu, abychom ve svých volebních obvodech správně vysvětlovali politický a ekonomický význam racionalizace ve spotřebě paliv a energie, aby se tyto otázky skutečně staly záležitostí celé společnosti.

Na každém pracovišti ve výrobní i nevýrobní sféře je nezbytné rozvinout důsledný zápas za maximální hospodárnost při spotřebě paliv a energie, rozvíjet v tomto duchu pracovní iniciativu, hledat cesty a možnosti, jak co nejlépe a nejrychleji využívat všech rezerv, jak nejefektivněji zhodnocovat vše, co vstupuje do výrobního procesu, abychom z vynaložených prostředků vytvářeli co nejvíce užitných hodnot.

Soudružky a soudruzi, dovolte, abych i vaším jménem poděkoval místopředsedovi vlády ČSSR s. Gerlemu i jeho spolupracovníkům za pomoc, kterou poskytli našim výborům i poslancům při projednávání otázek racionalizace ve spotřebě paliv a energie ve výborech i při přípravě na tato jednání, za předložení kvalitního podkladového materiálu, který nám umožnil hlouběji proniknout do problematiky paliv a energie. Děkuji rovněž tajemníkovi ÚV KSČ s. Hamanovi, pracovníkům oddělení ÚV KSČ za účinnou pomoc a cenné připomínky, které nám v průběhu přípravy schůze sněmovny poskytli.

Dovolte mi, abych vám ještě jednou poděkoval za odpovědný přístup k projednávaným otázkám, za poctivou práci, kterou jste v tomto směru vykonali.

Děkuji i všem hostům za účast na naší schůzi.

Přeji vám všem hodně úspěchů a schůzi sněmovny končím.

(Schůze skončena v 16. 07 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP