Pondělí 12. listopadu 1984

Naše krajina - ktorá považuje medzinárodné zmluvy za významný a nezastupiteľný nástroj medzinárodnoprávnej stability - je zmluvnou stranou 2478 zmlúv so 124 štátmi, z toho 1754 dvojstranných a 724 mnohostranných. Iba za posledné dva roky bolo podpísaných 219 dohôd, z toho 188 bilaterálnych a 31 multilaterálnych. Do tohto počtu je zahrnutých aj 142 kultúrnych dohôd a protokolov a 60 zdravotníckych dohôd. Osobitný význam predstavujú zmluvy o priateľstve a spolupráci, ktoré máme uzavreté s 27 štátmi. Predovšetkým so všetkými štátmi socialistického spoločenstva, ako aj s niektorými rozvojovými krajinami, prevažne socialistickej orientácie.

Uvedený výpočet svedčí o vysokej prestíži a autorite našej socialistickej republiky, o tom, že sme aktívnym činiteľom vo všetkých oblastiach medzinárodných vzťahov.

Za vysoko pozitívnu považujeme skutočnosť, že na rozvoji vonkajších vzťahov našej republiky sa podieľa okrem pracovníkov zahraničnej služby aj bohato rozvetvená štruktúra inštitúcií a organizácií a bezprostredne naši pracujúci v mnohých smeroch a na mnohých úrovniach.

Zodpovedné a nezastupiteľný miesto v zahraničnopolitickej činnosti prináleží Federálnemu zhromaždeniu - jeho predsedníctvu, zahraničným výborom, parlamentným skupinám.

Významnú úlohu v tejto oblasti rozvíjajú organizácie Národného frontu, Ústredná rada odborov a jej predsedníctvo. Bohaté zahraničné kontakty má Socialistický zväz mládeže, Československý zväz žien, ďalšie federálne a republikové spoločenské organizácie a inštitúcie. Za dobrú reprezentáciu našej socialistickej republiky patrí všetkým uznanie.

V tejto súvislosti oceňujeme každodennú a efektívnu spoluprácu Federálneho ministerstva zahraničných vecí s Federálním ministerstvom zahraničného obchodu a ďalšími centrálnymi orgánmi, ktorá účinne prispieva k presadzovaniu našich zahraničnopolitických cieľov.

Predložené fakty svedčia o tom, že medzinárodné postavenie našej krajiny sa v hodnotenom dvojročnom období ďalej upevnilo. Naša krajina sa vo svete teší vážnosti, zodpovedajúcej jej jednoznačnej politickej a ideologickej príslušnosti, hospodárskej a kultúrnej vyspelosti a jej aktívnemu úsiliu prispievať k riešeniu všetkých dozrelých medzinárodných problémov.

Tieto pozitívne výsledky sme dosiahli vďaka cieľavedomému vedeniu našej komunistickej strany a podpore, ktorú zahraničnej politike poskytuje celá naša spoločnosť. Dovoľte mi preto, aby som z tohoto miesta vyjadril poďakovanie Ústrednému výboru KSČ, Predsedníctvu ústredného výboru a osobne generálnemu tajomníkovi a prezidentovi ČSSR súdruhovi Gustávovi Husákovi za sústavnú, každodennú starostlivosť. Rovnako chcem poďakovať vám, súdružky a súdruhovia poslanci, nášho najvyššieho zastupiteľského a zákonodarného zboru, za vašu sústavnú aktivitu a podporu.

Záverom by som vás chcel v mene pracovníkov československej zahraničnej služby ubezpečiť, že aj v nastávajúcom období vykonáme všetko, aby sme splnili všetky úlohy, ktoré pred nami stoja.

V duchu línie XVI. zjazdu KSČ budeme pokračovať v posiľňovaní miesta ČSSR vo svete, v upevňovaní a prehlbovaní spolupráce so Sovietskym zväzom, s krajinami socialistického spoločenstva, s pokrokovými a demokratickými silami celého sveta. I naďalej, s neslabnúcou energiou, budeme napomáhať rozvoju mierových vzťahov a rozširovať všestrannú spoluprácu na princípoch mierového spolunažívania so štátmi s rozdielnym spoločenským zriadením.

Pretože práve takáto politika plne a bezo zvyšku zodpovedá záujmom nášho pracujúceho ľudu a vychádza z humánnej podstaty našej socialistickej spoločnosti. (Potlesk.)

Předseda FS A. Indra: Děkuji ministru Chňoupkovi za jeho výklad.

Soudružky a soudruzi poslanci, předsednictva obou sněmoven doporučují vytvořit šestičlennou komisi pro přípravu usnesení ke zprávě ministra zahraničních věcí.

Předsednictvo Sněmovny lidu doporučuje, aby do komise byli zvoleni poslanci: Richard Nejezchleb, Miroslav Štěpán a Norbert Požár. Předsednictvo Sněmovny národů doporučuje poslance Vladimíra Vedru, Evžena Erbana a Ninu Lefflerovou.

Jsou k předloženému návrhu nějaké připomínky? (Nebyly.) Není tomu tak. Obě sněmovny jsou usnášení schopné.

Prosím o hlasování nejdříve poslance Sněmovny národů. Kdo z nich souhlasí se zastoupením své sněmovny ve společné návrhové komisi poslanců? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo). Nikdo.

Nyní prosím, aby se vyjádřili poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich souhlasí s návrhem svého předsednictva na složení společné návrhové komise? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo).

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo). Nikdo.

Sněmovna národů i Sněmovna lidu schválily navrženou komisi poslanců pro přípravu návrhu usnesení. Prosím zvolené členy komise, aby se na první schůzce sešli v místnosti č. 033 v přízemí, na začátku první odpolední přestávky.

Do rozpravy k výkladu ministra zahraničních věcí se zatím písemně přihlásilo 13 poslanců v následujícím pořadí: Josef Mevald, Ján Riško, Bedřich Švestka, Jan Zelenka, Helena Nemcsková, Miroslav Hudeček, Jozef Šimúth, Bohuslav Kučera, Mária Humajová, Anna Salvová, Jaroslav Kalkus, Miroslav Štěpán a Karel Rusov.

Soudružky a soudruzi, nyní přerušíme naše jednání a budeme pokračovat v 15.20 hodin rozpravou ke zprávě ministra zahraničních věcí. Jako první vystoupí poslanec Mevald.

(Jednání přerušeno ve 14.57 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 15.20 hodin.)

Předseda FS A. Indra: Soudružky a soudruzi poslanci, zahajuji rozpravu ke zprávě ministra zahraničních věcí. Slovo má již ohlášený poslanec Josef Mevald, připraví se poslanec Ján Riško.

Poslanec SN J. Mevald: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky, vážení soudruzi, obsáhlé expozé ministra zahraničních věcí přesně charakterizuje obraz současné mezinárodní situace, přínos zahraniční politické aktivity Československa v boji za mír, bezpečnost a odzbrojení i naše současné úkoly v této oblasti. Protože jde o mimořádně závažné problémy, považuji za nutné, zmínit se o jedné aktuální souvislosti, kterou si z řady důvodů je třeba připomínat.

Současné nebezpečné zostření mezinárodní situace, které je výsledkem hazardérské politiky nejreakčnějších sil imperialismu, především Spojených států amerických, dosáhlo nejvyššího stupně od vítězství nad fašismem v roce 1945. Lidstvu nehrozí jen další světová válka, ale tragédie jaderné katastrofy.

Čtyřicet let po skončení útrap a hrůz, do nichž národy přivedl imperialismus, čtyřicet let poté, co se lid mnoha zemí vymanil z fašistického otroctví, co skončilo nezměrné utrpení organizované s pedantskou důkladností fašistickými takzvanými nadlidmi, se rýsuje úděsná propast zkázy navzdory prohlášením, která slibovala perspektivu trvalého míru. Proto je potřebné připomenout historické zkušenosti, které jsou pro nás v dnešním boji za mír a odzbrojení stejným imperativem jako úkoly vyplývající z rozborů současné mezinárodní situace. Jsou to poučení, která získal a protrpěl náš lid v době, kdy podobně jako dnes imperialismus usiloval o řešení svých rozporů válkou. Jsou to poučení z boje proti fašismu a válce, za národní osvobození a vytvoření podmínek pro trvalý rozvoj naší vlasti a zajištění bezpečnosti našich národů. Jde o zkušenosti, které se výrazně ztvárnily v národně osvobozeneckém boji a revoluční aktivitě našeho lidu před čtyřiceti lety, kdy opřen o vítězný postup Sovětské armády vrcholil i v našich zemích boj proti fašistické tyranii.

Tato doba především ukázala, že buržoazie není schopna řešit základní problémy světa, ani jednotlivých států a národů. To platilo pro třicátá léta, to zůstává skutečností i dnes. "Východisko", které prosadila koncem třicátých let, přineslo lidstvu jen obrovské oběti a utrpení. A "řešení", které prosazuje dnes, by pro lidstvo znamenalo katastrofu. Buržoazie ztratila morální právo řídit osudy národů, států a lidstva. Z tohoto základního poznání vyvodil náš lid před čtyřiceti lety důsledné závěry.

Pod vedením KSČ jsme nastoupili cestu socialistické orientace, cestu budování nové spravedlivé společnosti, při které naše svoboda, bezpečnost a svrchovanost jsou spolehlivě zajištěny spojenectvím a nerozborným přátelstvím se SSSR. V něm také spatřujeme základní hodnotu života. Historické poučení, které náš lid získal, nám přikazuje ani v nejmenším neustupovat od plnění úkolů, od plnění linie XVI. sjezdu KSČ. Zároveň to znamená nedovolit, aby se reakčním silám imperialismu podařilo vytvořit iluze o své politice a jejich cílech.

V té souvislosti je namístě připomenout slova Vladimíra Iljiče Lenina, který v roce 1922 zdůrazňoval, že lidem je třeba znovu, zcela konkrétně vysvětlit, jak se věci měly za poslední války a co nejdůkladněji rozebrat všechna sofismata jimiž operuje buržoazní tisk, protože právě ta jsou "hlavním prostředkem, jimž jsou masy zatahovány do války".

Historické zkušenosti z tragických událostí mnichovského diktátu a následujícího vývoje nás dále dostatečně poučily o tom, že reakčním silám imperialismu nezabrání v uskutečnění jejich protilidových a protinárodních záměrů ustupování jejich agresívnímu tlaku. Naopak, každá slabost, každé uvolnění prostoru vždy vedlo ke zvýšení jejich troufalosti, k vystupňování útočnosti a ke vzrůstu odhodlání realizovat své záměry. Touto draze zaplacenou zkušeností se musíme řídit i nadále. A stejně tak poznáním, že zmařit plány reakce, donutit ji k ústupům, může jen aktivní boj všech demokratických a pokrokových sil. To je také jedno z největších poučení z druhé světové války. Proto i usnesení ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu ke 40. výročí začátku Velké vlastenecké války konstatuje "aby byl uhájen mír, jsou třeba sjednocené, koordinované a aktivní akce všech mírumilovných sil, proti agresívní a dobrodružné politice imperialismu."

Když před čtyřiceti lety vrcholil národně osvobozenecký zápas československého lidu, když karpatsko-dukelskou operací začaly přímé boje Sovětské armády za osvobození Československa, když 9. května roku 1945 vítala zmučená, ale zároveň rozjásaná Praha osvoboditele našich národů, dozrálo zároveň vědomí, že boj našich národů proti smrtelnému nebezpečí mohl být úspěšný jedině proto, že byl součástí boje protifašistických sil, že se mohl opřít o gigantický zápas Sovětského svazu, hlavní síly protifašistické koalice, že se rozvíjel na bázi těžkého, ale vítězného zápasu Sovětské armády, jejích vítězství, která také byla rozhodujícími v porážce vojenské síly fašistického Německa a jeho spojenců.

Boj Čechů a Slováků mohl být úspěšný jen díky podpoře a pomoci prvního socialistického státu světa - Svazu sovětských socialistických republik. Taková je historická pravda. Žádná falzifikace - a s blížícím se čtyřicátým výročím vítězství nad fašismem jich přibývá - ji nemůže změnit.

Sovětský svaz nesl hlavní tíhu boje s fašistickým Německem. Na východní frontě byla zničena rozhodující část vojenské síly třetí říše. Na této frontě se odehrály nejvýznamnější bitvy druhé světové války, které nejprve podlomily sílu fašistického Německa a posléze vedly k jeho úplné porážce. Nepopírali jsme a nepopíráme, že podíl na vítězství nad fašismem mají i státy, které spolu se Sovětským svazem tvořili protifašistickou koalici. Problém je však v rozsahu tohoto vkladu a v tom, že zatímco Sovětský svaz dal všechny své síly do boje, na jehož výsledku závisela budoucnost lidstva a existence mnoha národů a vedl jej důsledně, reakční síly imperialistických států nevyužily možností, které jim dávala vyspělá ekonomika i odhodlání lidu pro urychlení porážky fašismu, zkrácení utrpení národů a zmenšení obětí a ztrát.

Až příliš velké množství dokladů svědčí dokonce o sabotérské činnosti, která byla v podmínkách druhé světové války pokračováním jejich politiky vyúsťující do válečného požáru. Nic jim nedáváme do úst. Stojí však za to, vzpomenout výroku pozdějšího prezidenta Spojených států amerických Trumana, který tři dny po věrolomném napadení Sovětského svazu prohlásil - cituji. "Když uvidíme, že vyhrává Německo, budeme pomáhat Rusku. Když bude vyhrávat Rusko, budeme pomáhat Německu. Ať se také sami co nejvíce vybíjejí." Konec citátu.

Tyto skutečnosti je nutné připomínat zvláště v současné době vyhroceného boje, kdy je v sázce budoucnost lidstva.

Stoupenci militantní Reaganovy politiky využívají k dezorientaci lidu všech prostředků. Lež a podvod povýšili na součást své morálky, terorismus a vojenské intervence na součást státní politiky. Dokazuje to opět příklad ohrožené Nicaragui. V zájmu prosazení svého kursu překrucují i dějiny druhé světové války, aby znevážili hrdinný boj sovětského lidu a Sovětského svazu snižováním jeho role v porážce fašismu. Věci došly tak daleko, že například ve výčtu rozhodujících bitev druhé světové války chybí vítězství Sovětské armády u Stalingradu, velké operace z roku 1944 i závěrečné z roku 1945. Na druhé straně se úporně snaží přivlastnit si rozhodující zásluhy na vítězství nad fašismem, aby se i dnes mohli vydávat za důsledného pokračovatele boje proti agresi a bojovníky za mír. Z těchto pozic dokonce útočí a obviňují nás z toho, co ve skutečnosti dělají sami. Překrucují fakta, pokrytecky hovoří o nedoceňování či znevažování boje Americké armády a podobně. U nás v Západočeském kraji z toho máme dostatek zkušeností.

V zájmu historické pravdy, v zájmu úspěšnosti současného zápasu za udržení a rozvíjení výsledků boje proti fašismu, v zájmu současného boje proti novým pokusům agresívních sil imperialismu uvrhnout svět do ničivé katastrofy nemůžeme nechat tyto projevy bez odpovědi. Nemůžeme proto souhlasit například s tvrzením tehdejšího velitele spojeneckých expedičních sil Eissenhowera, který ve svých pamětech INVAZE DO EVROPY píše, že 6. května 1945 dobyl pátý sbor Plzeň. Nebylo již co dobývat, neboť 5. května, tehdy to byla sobota, převzal lid moc v Plzni do svých rukou.

A nemůžeme mlčet ani k takovým činům tehdejších západních účastníků protihitlerovské koalice, které ve skutečnosti zahajovali křižácké tažení proti komunismu, rozvíjeného dnes Reaganovou administrativou. Připomínám v této souvislosti zejména ničivé nálety na Plzeň, uskutečněné doslova několik dní před koncem války, jejichž důsledkem bylo téměř úplné zničení největšího strojírenského podniku v Československu, plzeňské Škodovky, a ztráta 769 lidských životů.

Již v roce 1945 se pokoušel tehdejší americký velvyslanec v Československu ospravedlnit tuto, z hlediska vedení války již zbytečnou akci, argumenty, které se před několika lety znovu objevily v dopise zaslaném redakci Rudého práva velvyslanectvím Spojených států v Praze. Cílem bombardování prý bylo, cituji "vyřadit závod jako možný pramen dodávek válečného materiálu nacistickým silám a poskytnout přímou podporu útočícím spojeneckým silám". Konec citátu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP