Úterý 6. března 1990

Poslanec Marek Benda: Navrhoval jsem změnu § 53 a nevím, jestli byla akceptována nebo ne.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Bude mluvit pan poslanec Peška.

Pan poslanec Pavel Peška: Jsem velmi na rozpacích. Přece jenom určitý rozpor s tím zákonem federálním tu je. Já to považují za věc rozumnou a z praktických důvodů bych asi nebyl proti. To je moje stanovisko osobní. Musí o tom rozhodnout zastupitelský sbor.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Ano. Ale zároveň je to stanovisko společných zpravodajů. Mohu uzavřít rozpravu? Paní poslankyně Marvanová má slovo.

Poslankyně Hana Marvanová: Ráda bych reagovala na vystoupení poslankyně Stiborové, která doporučovala, aby bylo mnou navrhované znění omezení účinnosti zákona uvedeno pregnantněji. Zamyslela jsem se nad tím a ráda bych zde zdůvodnila, jakými úvahami jsme byli vedeni, když jsme zvolili právě tento termín - tedy omezení účinností tohoto zákona dnem skončení volebního období ČNR zvolené v roce 1990.

Je jasné, že to nemůže být dříve, protože volební zákon se nepoužívá jenom v den voleb. Ale ve volebním zákonu je řada ustanovení, jednak o nastupování náhradníků, jednak např., o hrazení volebních nákladů politickým stranám apod. Takže volební zákon musí platit po celé volební období toho sboru, který byl podle něj zvolen.

Je pravda, že by jaksi právně technicky bylo možné nové volby provést podle tohoto zákona, ale bylo by to krajně nepraktické, protože by už podle tohoto volebního zákona nebylo možné provádět další kroky, nástup náhradníků apod.

Proto tedy trvám na předloženém návrhu v tomto znění, pokud někdo nebude mít jiný návrh, jak to pregnantněji upravit.

Děkuji.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji poslankyni Marvanové. Mohu uzavřít rozpravu? Děkuji. Končím rozpravu a budeme hlasovat o tomto zákonu, tak, jak je uveden v tisku 171, 172 a 172 a) po doplňcích. Prosím vás, pověří tedy ČNR společné zpravodaje, aby doplnili přesně v tom smyslu, právnicky, abychom to nemuseli formulovat nyní, návrh poslankyně Röschové, co se týče délky trvání? Kdo tedy souhlasí s takto doplněným návrhem na zákon ... Ještě dotaz?

Hlas z pléna: Zase faktická připomínka. Nebylo by možné odložit hlasování po polední přestávce?

Hlasy z pléna: Ne.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Já se domnívám, pane poslanče, že zákon projednaly výbory důkladně. Kdybychom dospěli k nějakému většímu rozporu, tak by se museli sejít společní zpravodajové z jednotlivých výborů a předsedové Klubů, ale v podstatě jsme reagovali na připomínky poslanců a výbor dal k tomuto zákonu jednoznačná stanoviska. Já se domnívám, že můžeme hlasovat.

Kdo souhlasí s návrhem skupiny poslanců na vydání zákona České národní rady o volbách do České národní rady podle tisku 171 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle tisku 172, doplněném o tisk 172 a) a o návrhy tak, jak byly předneseny poslankyněmi Röschovou a Marvanovou, ať zvedne ruku. Děkuji. Je někdo proti? 3 poslanci jsou proti tomuto návrhu. Zdržel se někdo hlasování? 9 poslanců.

Děkuji vám a konstatuji, že návrh zákona byl přijat.

Dále máme na pořadu

VIII.

Případné odpovědi členů vlády na interpelace, otázky a podněty poslanců z minulých schůzí

Řada připomínek byla zodpovězena na minulých schůzích. Na některé reagovali členové vlády dnes. Jsou připraveny odpovědi písemně. Doporučuji přijmout usnesení, že Česká národní rada dala členům na vědomí a požaduje, aby nezodpovězené dotazy byly předloženy písemně do příští schůze České národní rady.

Já už ten písemný materiál mám. Ostatní jej dostanete domů poštou. Potom bychom se k němu mohli vyjádřit. Souhlasíte s tímto navrženým usnesením?

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. Děkuji. Je někdo proti? Ne. Zdržel se někdo hlasování? Také ne. Děkuji. Přijato jednomyslně.

Posledním bodem našeho dnešního pořadu je

IX.

Zpráva o činnosti předsednictva České národní rady od 22. února do 5. března 1990

Zpráva vám byla rozdána na lavice předem. Má někdo z poslanců dotaz či připomínku k předložené zprávě? Budeme tedy hlasovat.

Kdo souhlasí se zprávou o činnosti předsednictva České národní rady podle sněmovního tisku 182, ať zvedne ruku. Děkuji. Je někdo proti? Nikdo. Zdržel se někdo hlasování? Nikdo. Děkuji. Přijato jednomyslně.

Tím jsme právu o činnosti schválili a projednali tak poslední bod našeho pořadu.

Má ještě někdo z poslanců dotaz nebo připomínku mimo pořad dnešního jednání?

Pan poslanec Marek Benda: Chtěl bych se zeptat co to znamená "souhlasím se zprávou předsednictva"?

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Je třeba se podívat do Jednacího řádu ČNR. Předsednictvo jedná v průběhu dne, kdy zasedá Česká národní rada a má určité pravomoce. Pokud přijme nějaké usnesení, musí si je nechat schválit Českou národní radou, a to takto tedy předsednictvo činí, že nechá schvalovat zprávu o své činností. Souhlas?

Vážené poslankyně, vážení poslanci, na lavice jste kromě materiálů k dnešnímu jednání obdrželi

- zprávu o výsledcích průzkumu veřejného mínění. jak o nich mluvila na minulé schůzí paní ministryně Štěpová,

- pozvánku na 24. schůzi České národní rady, která se bude konat příští týden v úterý 13. března, kdy projednáme jednak státní znaky České republiky, jednak se vyjádříme k návrhu federálního znaku a projednáme zároveň počty poslanců do České národní rady a Federálního shromáždění podle seznamu, který rovněž máte,

- návrhy zákonů České národní rady podle seznamu,

- návrh státního rozpočtu republiky jako podkladový materiál ministerstva financí k přípravě na jednání o návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky.

Kromě sněmovního tisku vám ještě byly rozdány a projednáme ještě návrh skupiny poslanců České národní rady o počtu poslanců, vládní návrh zákona o právu petičním, vládní návrh zákona o právu shromažďovacím, vládní návrh zákona o některých opatřeních v oblasti periodického tisku a ostatních hromadných sdělovacích prostředků. Všechny tyto sněmovní tisky dostanete prostřednictvím svých výborů.

Pozvánku na příští schůzi České národní rady a návrhy zákonů jsme rozdali také všem členům vlády. Zároveň jsem požádal předsedu vlády o stanovisko vlády k návrhům zákonů, které předložili naši poslanci a které budeme na schůzi 13. března projednávat.

Máte ještě někdo nějaký dotaz k programu příští schůze? Nebo k obecnějším věcem? Ne.

Vážené poslankyně a vážení poslanci, ještě mi dovolte několik málo slov na závěr. Zítra začnou projednávat výbory České národní rady zákon o státním znaku. Dneska už prakticky některé výbory začaly. Stanovisko k federálnímu znaku, k návrhu Federálního shromáždění - s ohledem na situaci, která je - je potřeba upevnit a podpořit. Je potřeba upevnit Jednotu československé federace. Proto bych vás skutečně prosil, abychom jednoznačně jako Česká národní rada podpořili návrh pana prezidenta na znak federální republiky, tak, jak byl přednesen ve Federálním shromáždění. Konec konců je v kompetenci Federálního shromáždění znak určit. My jako národní rada, bychom měli návrh na ty dva znaky podpořit. Jedná se o znak velký a malý. Jeden bude mimo - vně - zastupovat Českou republiku (je to ten lev se zlatou korunkou), druhý, ten čtvrcený, jsme v podstatě všichni přijali.

Prosím tedy, při jednání ve výboru dbejte všech aspektů, které v současné době na to jsou. Vím, že už nás čeká řada důležitých věcí a že bychom tedy měli tyto záležitosti, například zákony, prostě ukončit.

Takže, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážený předsedo vlády a milí členové vlády, končím dnešní plenární schůzi České národní rady. Těším se s vámi příští týden na shledanou a přeji vám vše nejlepší v tomto týdnu. Na shledanou.

(Konec schůze ve 13,00 hodin.)





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP