Úterý 3. července 1990

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji. Pan poslanec Laštůvka.

Poslanec Vladimír Laštůvka: Dámy a pánové, velice stručně, domnívám se, že to, o čem diskutujeme, je zcela zásadní, minulá praxe nám to potvrdila, ale vidím z toho zcela zřejmé jednoduché východisko. Přijměme zásadu, že při jakémkoli projednávání zkrácení současně přijmeme termín krácení, to znamená lhůtu, kterou přijímáme. Jestliže řekneme méně než 60, řekněme také kolik. Musíme vycházet z toho, že ne každé opatření můžeme probrat za 24 hodin, některé za sedm dní, některé také za 30. Rozsah toho, co budeme zpracovávat, bude různý. Budeme to posuzovat jednotlivě, případ od případu, ale přijměme zásadu, že vždycky stanovíme lhůtu, do které to dostaneme k projednání. Ta lhůta musí být vymezená. Nepřistupme jenom na zkrácení a vždycky si vymezme, jakou lhůtu přijímáme. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Nevím, jestli mám teď odpovídat panu poslanci Paynemu. Kdybychom poslechli jeho návrh, to znamená vymezení obecných pravidel, znamenalo by to delší diskusi, na kterou teď není čas a místo. Navrhl bych to odložit např. na poslanecký klub OF, kde to můžeme připravit, projednat a domluvit se dál. Vzal bych návrh pana poslance Laštůvky - v případě zkrácení dohodnout se o termínu zkrácení. Stačí to? Uspokojí to váš návrh?

Poslanec Jiří Payne: Měl byste vysvětlit, co jste myslel tou obecnou problematikou.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Abych to mohl udělat, na to bych potřeboval čas. Teď bychom tady strávili dejme tomu půl hodiny vysvětlováním těch nových pravidel. Nerad bych to teď dělal, protože dále narušíme rytmus schůze. Je k tomu třeba delšího času, abychom to prodiskutovali, připravili, předvedli. Hlásí se poslanec Jančáry.

Poslanec Julius Jančáry: Dámy a pánové, na začátku tohoto jednání jsme si schválili program tohoto jednání, zde byl dán protinávrh poslancem Paynem v podstatě na změnu programu jednání. Navrhuji, abychom hlasovali o této změně s přihlédnutím k tomu, co tady říkal pan předsedající.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Takže prosím toto hlasování nebude teď o tisku 19, teď budeme hlasovat o schválení návrhu pana poslance Payne, to znamená změna programu schůze, diskuse o zásadách projednávání v časové tísni, čili změna technologie projednávání zákonů Českou národní radou. Kdo je pro to, abychom dodrželi program schůze a tuto problematiku odložili do jiného jednání? Pardon, protinávrh - čili kdo je pro protinávrh, který přednesl pan poslanec Payne? Kdo je pro návrh pana poslance Payna, ať zvedne ruku. Tam je prosba zopakovat návrh poslance Payna, ať ho přednese ještě jednou.

Poslanec Jiří Payne: Původní můj protinávrh, který byl potom znovu oponován, ale znovu podpořen dalším stejným protinávrhem byl, abychom změnili pořad jednání tisk číslo 19 abychom odložili, protože teď máme na programu jiné téma, abychom ho odložili na konec tohoto zasedání. To znamená jedná se vlastně o návrh na změnu programu. Nehlasovat nyní o tisku 19, ale později až na to budeme mít více času.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Payna.

Kdo je pro jeho návrh, ať zvedne ruku? (Hlasuje se.) Dva.

Kdo je proti tomuto návrhu? To se zdá většina.

Kdo se zdržel hlasování? Budeme hlasovat o tisku 19. Ještě technická poznámka.

Z pléna:...myslím, že jsme tím nezamítli termín, od kdy do kdy bude zkrácen...

Poslanec Vladimír Čech: / z pléna / Já jsem přece od svého původního návrhu upustil.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu poslanci Čechovi, můžeme v tomto případě konkrétním přejít k hlasování o tisku číslo 19. Kdo souhlasí s tímto návrhem - přečtu to ještě jednou, protože jsme odbočili: Opatření předsednictva ČNR ze dne 6. června 1990, jímž se zkracuje zákonná lhůta 60 dnů na přípravu projednání návrhu zákona ČNR o působnosti orgánů České republiky na úseku zaměstnanosti.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) To se zdá většina.

Kdo je proti tomuto návrhu? Osm.

Kdo se zdržel? 33. Děkuji, takže toto opatření bylo schváleno. Děkuji.

Sedmý bod: Česká národní rada

a) neschvaluje opatření předsednictva České národní rady ze dne 23. května 1990, kterým ustavilo parlamentní komisi pro dohled nad majetkoprávním vyrovnání Sdružení společenských organizací a ukládá předsednictvu ČNR, aby předložilo návrh nové komise pro toto majetkoprávní vyrovnání.

/Z pléna: připomínka nesrozumitelná/

To je ten problém, který jsme diskutovali, členy této komise jsou...

Poslanec Petr Lom: My to schválíme a dáme připomínku na doplnění.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Technická připomínka, pan poslanec Veselý.

Poslanec Josef Veselý: /z pléna/ Tady bylo řečeno, že bude jmenována nová komise panem poslancem Krausem čili o tomto návrhu budeme hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: To je tento návrh, čili v bodě a) jsem přečetl, že se neschvaluje původní složení komise, b) ukládá se předsednictvu, aby určilo novou komisi. Kdo s tímto návrhem souhlasí? Pardon, paní poslankyně Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: /z pléna/ Na začátku celkové rozpravy bylo řečeno jedním členem komise, že není úplně vyjasněno, jestli to bude komise pro dohled nad majetkoprávním vyrovnáním Sdružení společenských organizací, protože původně se mělo za to, že to je právní nástupce, pak se zase zjistilo, že to není právní nástupce, takže já teď nevím, jestli budeme ukládat předsednictvu zřízení správné komise.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkujeme za připomínku, my to zjistíme, pokud nebude třeba tuto komisi ustavovat, neustavíme ji. Co navrhujete, paní poslankyně, jaký je váš návrh?

Poslankyně Hana Marvanová: /z pléna/ Jestli mohu, navrhuji schválit to usnesení, to je to minulé opatření, komise už dále nefunguje, je nové volební období. Předsednictvo musí ustavit znovu tuto komisi a stanovit, jak se bude jmenovat, to nechť nám předloží předsednictvo jako návrh na příští schůzi.

Místopředseda ČNR Václav Žák: To je prakticky přesně to, co jsme navrhovali. Kdo souhlasí s tímto návrhem, který jsem přednesl já - to znamená neschvaluje opatření předsednictva ČNR a pověřuje předsednictvo ustavením nové komise.

Ještě technická poznámka, pan poslanec Kraus to vysvětlí.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Já se domnívám, že totiž teď jednáme o usnesení předsednictva z 23. května, které svým usnesením ustavilo určitou komisi. My bychom jako plénum měli schválit usnesení předsednictva s tím, že novému předsednictvu ukládáme ustavení komise nové. Tak by asi mělo znít usnesení z dnešní schůze:

Místopředseda ČNR Václav Žák: Technická poznámka, paní poslankyně Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: /z pléna/ Mně šlo o ten problém ustavení jaké komise budeme chtít, i když to nebude tato komise. To bych potřebovala vědět, aby v usnesení, které přijmeme, byl buď návrh té komise, nebo tam musí být specifikováno ustavení jaké komise chceme.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pan poslanec Dohnal.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, prosím vás, tady došlo k omylu, 25. května jednala komise, která se jmenovala Komise pro ukončení Národní fronty. A teď nám je tady předkládán tisk číslo 20, kde se ta komise nazývá jinak, takže navrhuji, abychom nejdříve schválili opatření předsednictva, které ustavilo komisi s názvem Komise pro ukončení činnosti Národní fronty a pak teprve pověříme předsednictvo, aby ustavilo novou komisi, s jakým názvem to už si nedovolím z tohoto místa navrhnout. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pan poslanec Benda se hlásí.

Poslanec Marek Benda: Já bych podpořil pana Dohnala, protože komise se skutečně nejmenovala takhle. Na druhou stranu když změníme název, jen parlamentní komise pro ukončení činnosti Národní fronty, tak toto můžeme naprosto v klidu schválit, členy komise mohou být i neposlanci. A předsednictvo se do příští schůze rozhodne, jestli tu komisi přejmenuje, udělá ji novou, někoho kooptuje, někoho vykooptuje, proč my se tady o tom všichni budeme hádat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji panu poslanci Bendovi za jeho racionální návrh. (Potlesk.)

Navrhuji toto:

a) ČNR neschvaluje opatření předsednictva ČNR ze dne 23. května /připomínka z pléna/ - dobře, škrtám - schvaluje opatření předsednictva ČNR - a změníme tam název - to znamená komise se bude jmenovat pro ukončení činnosti Národní fronty v likvidaci, čili přesný název komise je Komise pro ukončení činnosti Národní fronty v likvidaci.

za b) ukládá předsednictvu ČNR, aby jmenovalo novou komisi. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. Paní poslankyně Marvanová... pardon

Z p l é n a: ...komise pracovala a měla určité výsledky, když to neschválíme, tak je její činnost platná?

Místopředseda ČNR Václav Žák: My ji také schvalujeme. To se změnilo, je to škrtnuto. Schvaluje se opatření. Schvaluje se to opatření a navrhuje se ložení nové komise. Paní Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: Mám jen drobnou připomínku procedurální. Můžeme měnit něco z usnesení předsednictva ČNR, já mám za to, že ne. Chtěla bych to vysvětlit, jestli to není možné, tak bychom to asi neměli dělat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Prosím pana kancléře, aby nám vysvětlil, jak je možné, že komise, která se podle poslanců jmenovala pro ukončení Národní fronty v likvidaci je v tomto tisku uvedena pro dohled nad majetkoprávním vyrovnáním. Protože jde o technickou změnu názvu komise.

Vedoucí Kanceláře ČNR Petr Kynštetr: Já se domnívám, že to je přesně převzato z usnesení, jak bylo přijato na předsednictvu ČNR a doporučuji návrh, který byl už přednesen, čili schválit zákonné opatření a uložit předsednictvu ustavit novou komisi, tak aby tam byli poslanci noví, do komise zahrnuti, plus poslanci, kteří zůstali poslanci.

Z pléna: Mám poznámku k názvu - tam se nejednalo o Sdružení, ale o likvidaci Národní fronty. Nazvěme to, jak to bylo. Proto doporučuji změnu názvu.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pan poslanec Kraus.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: My jsme se dostali do zapeklitého oříšku. Já jsem probíral zpětně, jak to všechno bylo. Mám takový pocit, že předsednictvo jak to říkal pan kancléř, skutečně ustavilo tuto komisi a na prvním zasedání komise došlo k tomu, že jsme zjistili, že nejde o komisi k likvidaci Sdružení, protože se řeklo, že to Sdružení není nástupnickou organizací Národní fronty, ale že se jedná o komisi, která bude jednat o majetkoprávním uspořádání Národní fronty k likvidaci. V průběhu jednání komise došlo ke změně jejího názvu. Ale usnesení ČNR, jak také bylo, v podstatě je tady. My schvalujeme usnesení České národní rady, které bylo tam. Jedná se prakticky nikoli o obsah, ale o změnu názvu, ke kterému došlo v průběhu jednání komise, aby odpovídal skutečnému smyslu její činnosti. Myslím si, že je to stránka formální. Všichni víme, o co se jedná. Komise bude ustavena, bude se jmenovat správně a nic nebrání tomu, abychom to mohli odhlasovat a začít jednat konstruktivně dál.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Pokud paní poslankyně Marvanová nemá další technickou připomínku. Má. (Veselost.)

Poslankyně Hana Marvanová: Budeme měnit něco v textu?

Místopředseda ČNR Václav Žák: Nebudeme měnit nic v textu, necháme to s tímto původním názvem, neměníme to, schvalujeme to, co bylo přijato a jmenujeme novou komisi a název bude nový.

Poslankyně Hana Marvanová: Komise fungovala pod názvem, jak je v usnesení uvedeno. A ne pod názvem komise pro likvidaci NF.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Jak jste právě slyšela z výkladu, ona se v průběhu svého jednání velmi pravděpodobně přejmenovala, ale při svém ustavení platí to, co bylo uvedeno v tomto tisku. Děkuji. Přistoupíme k hlasování o tomto bodu.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, prosím, ať zvedne ruku. (Paní poslankyně Marvanová, vaší morální povinností je hlasovat pro.) /Veselost v plénu./ (Hlasuje se.) Děkuji.

Kdo je proti? Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? Dvacet čtyři.

Takže i tento bod máme šťastně za sebou.

Doufám, že mezi tím byly všem rozdány texty usnesení, prosím pana předsedu návrhové komise, aby nás seznámil s textem. Rád bych upozornil na první řádek usnesení k programovému prohlášení vlády České "socialistické" republiky, jestli by nebylo možno toto opravit. A datum.

Předseda návrhové komise poslanec Josef Vondráček: Víme o tom, došlo k tomu při přepisování. Prosím vás, vezměte si usnesení ČNR k prohlášení vlády České republiky, škrtnete slovo "socialistická". Druhá technická poznámka: Česká národní rada se ve 2. schůzi 3. července 1990 (upravte letopočet) usnesla takto:

Prosím vás, udělejte si tyto dvě opravy. Došlo k tomu v rychlosti při přepisování.

Zpráva návrhové komise ČNR k programovému prohlášení vlády České republiky na období 1990 - 1992. (Přečetl bych tuto zprávu, usnesení ne.)

Návrhová komise po projednání stanovisek výborů České národní rady konstatuje, že všechny výbory programové prohlášení vlády České republiky doporučily schválit s tím, že programové prohlášení vlády České republiky vytváří rámcové předpoklady pro činnost vlády při zabezpečování všech jejích úkolů v rozvoji České republiky. Ve výborech byla k předloženému programovému prohlášení vlády České republiky vyslovena řada připomínek, návrhů a doporučení, které byly zapracovány do přílohy k usnesení České národní rady. (Máte materiál jako přílohu k usnesení.) Návrhová komise doporučuje České národní radě souhlasit s programovým prohlášením vlády České republiky a vyslovit vládě České republiky důvěru s tím, že vláda České republiky bude při své činnosti důsledně respektovat doporučení uvedená v příloze usnesení České národní rady. Uložit předsedkyni, předsednictvu, výborům a všem poslancům České národní rady tak, jak jsou uvedeny v části IV usnesení České národní rady.

Dovolte mi ještě jednu poznámku. I když chápeme požadavky poslanců Hnutí za samosprávnou demokracii, které se vztahují k zemskému zřízení, nejsou tyto požadavky v návrhu usnesení obsaženy. Vláda ve svém prohlášení vyjadřuje tomuto správnímu uspořádání svým prohlášením plnou podporu, ale upozorňuje, že o způsobu zemského zřízení musí rozhodnout Česká národní rada. (Potlesk.)

Návrhová komise je také toho názoru, že vláda nemůže nic podnikat k obnově zemského zřízení, pokud o tom nerozhodne zákonodárný sbor, tedy Česká národní rada, přijetím příslušného zákona. Proto bychom neměli českou vládu vázat na usnesení o zemském zřízení, ke kterému nemá zákonné oprávnění. Byl bych rád, kdyby poslanci Hnutí za samosprávnou demokracii situaci pochopili a své požadavky uplatnili při projednávání zákona o nové územní organizaci. To je všechno, usnesení máte, je možno se k němu vyjádřit. Děkuji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP