Úterý 3. července 1990

A teď, abych pojmenoval tu situaci, znamená to tedy, že sdružení se staví do opozice. Já připomínám, že sdružení po dohodách má svého zástupce ve vládě.

(Potlesk.)

Ministr Bohumil Tichý: Vážený pane předsedající, vážený předsedo vlády, česká vládo, Česká národní rado, bohužel jsem zde nebyl od začátku a domnívám se, že vám přesto řeknu něco, co jste neslyšeli. To je taková intuice. Nejdříve k té otázce, zdali jsem byl nebo nebyl ve straně. Nebyl jsem ve straně od narození, čili jsem trvalý nestraník a žádnou funkci jsem nepřijímal, ba dokonce někdy ani ne v ROH. V roce 1968 jsem tedy také začal hájit práva Moravy a Slezska a byl jsem trošku za to popotahován a odešel jsem z místa. Nakonec to skončilo dobře, protože mě to přinutilo, abych si našel jiný zdroj příjmů; to bylo úspěšné, takže v jistém smyslu mohu těmto letům poděkovat.

Další léta jsem byl v takové vnitřní emigraci a byla to výhoda, že jsem se mohl dobře naučit německy, abych nemusel poslouchat náš rozhlas Vídeň tam máme atd., takže z toho mám další plus. A nyní k tomu, co je vlastně předmětem toho nejhoršího sporu. Já se domnívám, že z obou stran jde o nedorozumění. Podívejte se, během 40 let se vybudovalo silné centralistické řízení, které skutečně deformovalo všechny vztahy. Nadměrně soustředilo prostředky, které potom nedovolilo efektivně použít, o těch stavbách nebudeme mluvit, že se musely tyto prostředky někde brát, to je celkem jasné, to jste slyšeli, nebudeme to dokazovat. Je to dokazatelné jinak, ale pojďme k tomu konkrétnímu sporu. Říká se, že my jsme na Moravě jakoby šovinisté nebo národovci, ale prosím vás, není to pravda. Ten, kdo to tvrdí, tvrdí to účelově. My nejsme žádní národovci, my víme, že definice národa není uspokojivá a nemůžeme se tedy o této citové otázce asi dobře, úspěšně bavit. To není možné. Ale budeme se bavit o tom, jak napravit chyby toho centralistického řízení. Budeme se bavit o tom, proč je účelné v samosprávné demokracii ponechat rozhodování zejména o investicích a o všech příjmech státního rozpočtu na těch nižších úrovních tak, jak to předpokládá i předložený program, programové prohlášení vlády České republiky. Včera jsme měli bohaté jednání. Samozřejmě v tom našem klubu poslanců a vysvětlím vám podstatu sporu. Podle mého názoru toto programové prohlášení vychází vstříc tomu, co bylo řečeno v usnesení ČNR o rehabilitaci země moravsko-slezské.

Já se domnívám, že rehabilitace je navrácení do původního stavu. Můžete mě někdo opravit. Každé přirovnání kulhá, ale určitě je to taková náprava, která alespoň přibližně ten původní stav napraví. Nevěřte tomu, že jsme rozbíječi státu.

Rovnoprávnost nerozbíjí ani rodinu, tím méně stát. Kdo se tady bojí samosprávy, kdo se tady bojí slova rovnoprávnost? Já nevím. Já si myslím, že to mohou jen být ti, kteří nepochopili, že éra centralismu už pominula. A že i z tohoto minula chtějí ještě něco stále jakoby bezděčně a poctivě - my jsme to jen zdědili - získat. Jde nám o nápravu věci. A teď konkrétně k tomu, co bylo předmětem sporu mezi námi všemi, tedy moravskými poslanci.

Tento materiál - programové prohlášení - nám skutečně dává - já to ocituji - velmi dobré možnosti. "Vláda se domnívá, že budoucí uspořádání Čech, Moravy a Slezska je nutno založit na zásadách zemského zřízení." Proti tomu nelze zřejmě nic namítat. "Formy tohoto zemského zřízení nechceme v tomto programovém prohlášení předjímat." To je zase dobrá věc, protože nemůžeme být tak konzervativní, abychom chtěli reprodukovat nebo obnovit to, co už obnovitelné není. "Nikoli proto, že bychom měli malou představivost, nebo že bychom měli v tomto smyslu jakékoliv zábrany, či pokládali určitá řešení za tabuizovaná". Zase je to věta, kterou zřejmě můžeme podepsat všichni, ať jsme z kterékoliv česky mluvící země. "Naše zdrženlivost je odrazem našeho respektu k vám, to znamená ke sporu poslanců ČNR. Budete to vy, kdo tyto formy zemského zřízení budete hledat a v diskusích nalézat. Chci jen říci, že budete hledat a nalézat formy, jak odstranit následky centralismu a naší morální deformace". A vláda pokračuje: "Z našich cílových představ uvádíme dvě. Domníváme se, že v přesně specifikovaných otázkách na nichž by se ČNR shodla, (čili je to skutečně věcí ČNR) - by měla být vyloučena majorizace poslanců volených v jedné zemi poslanci volenými v zemi druhé nebo třetí."

To je samozřejmý požadavek, toho lze samozřejmě docílit i tak, že by v jedné ČNR byly tři komory. Lze toho ale docílit i jinou formou, lze toho docílit i tak, že by jednotlivé sněmy mohly sedět v příslušné zemi. Nic by se nestalo, formálně by to opět tvořilo celek. Teď k té větě poslední. Také se domnívám, že představitelé zemí by mě li mít trvalé místo ve vládě České republiky. I tato věta lze vyložit velice kladně. Lze ji vyložit tak, že vlády jednotlivých zemí by tvořily vlády republiky, ale tu máme zádrhel, na který samozřejmě každý přijde. Máme tu federaci, které říkáme dvojfederace. A máme-li zájem na zachování tohoto státu, musíme hledat takové řešení, které tuto dvojfederaci nenaruší. Tento návrh, jak je zakotven zde do tohoto návrhu programového prohlášení, je otevřený dokument. Dává všechno, co si myslí, že může dát a ostatní ponechává k diskusi. Ta otázka, na které jsme se včera nemohli dost dlouho shodnout až do pozdních nočních hodin, zněla tak, jestli tato věta bude vysvětlena tak, jak my v té samosprávné zemi a rovnoprávné zemi, jak jí chceme rozumět. To znamená se zárukami zejména spravedlivosti rozpočtu. Samozřejmě kulturní decentralizace atd.

Dobře víte, že právě v té kultuře by byla ta decentralizace nejvíce namístě. Nemohli jsme se shodnout. Já jsem bránil pochopitelně tento program a řekl jsem, že je schopný vývoje, že otázky jsou ve hře, kdežto mí oponenti říkali, že je to méně jasné nebo ne jisté. Domnívám se však, že na tomto podkladě, který je tu dán, je určitě konsens možný. Že všichni víme, o co jde. Že nám jde o způsob odstranění všech diskriminací, a nejen na Moravě. Že ale musíme uznat prioritu dvojfederace a pokud uznáme prioritu dvojfederace, pak je možné i v rámci České republiky udělat takové zemské zřízení, které respektuje všechny postuláty, jak jsem o nich hovořil - o rovnoprávnosti, samosprávnosti.

Domnívám se, vážení poslanci, že jiné řešení ani není. Nechcem-li narušit náš stát a chceme-li přistupovat k těm ostatním opravdu se srozuměním, chceme-li udělat něco, co tu vlastně nebylo, chceme-li udělat to, čím končí toto vládní programové prohlášení, to znamená provést znovu obrození. Musíme tuto věc dopracovat do konce. Ale abych nemluvil dlouho - apeluji na naši českou vládu a apeluji i na vás - jestli jste z té mé řeči alespoň zčásti pochopili, o čem je spor, (to znamená o vhodnost nebo přesnost tohoto vyjádření,) domnívám se, že by nebylo od věci, kdyby závěry České národní rady obsáhly tato slova aspoň jako doporučení a pak bychom jistě i my ze Sdružení pro samosprávnou demokracii neviděli naprosto žádné překážky, abychom toto vládní programové prohlášení mohli nejen odsouhlasit, ale abychom mohli dalšími svými aktivitami přispět k jeho plnění. Děkuji vám a doufám, že to ho, koho jsem nepřesvědčil tímto projevem, budu moci přesvědčit v osobním projevu. Děkuji.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji. Paní poslankyně Němcová.

Poslankyně Helena Němcová: Mám dotaz na pana poslance, zda je stejného názoru jako jeho předřečnice a zda má stejný postoj k věci.

Ministr Bohumil Tichý: Jak už jsem uvedl, jde o způsob, jakým interpretovat toto vládní programové prohlášení. Pokud bude ta otázka poněkud upřesněna, pak se domnívám, že i my - tedy ti moravští poslanci budou za toto programové prohlášení hlasovat. Samozřejmě chceme možná ě co, na co Česká národní rada dnes není připravena. Aspoň ne v plné míře. Ale domnívám se, že dáte-li deset minut, pokusím se navrhnout prohlášení, které by mohlo uspokojit vás i poslance z Moravy. Stačí? (Ohlas v plénu.) Nechci doplňovat vládní prohlášení, chci doplňovat prohlášení České národní rady.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Pan poslanec Palkoska - technická poznámka.

Poslanec Ivo Palkoska: Mám dotaz - pokud nebude doplněno naše usnesení jak požadujete, cítíte se být ještě ministrem této vlády?

Ministr Bohumil Tichý: Pochopitelně potom by nemohlo dojít k tomu, abych byl ministrem této vlády. Ale neodmítejme ještě to, co jsme neslyšeli. To je tak, jako kdybychom odmítali to, co jsme nečetli.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Hlásí se několik poslanců, ale byl zde návrh přerušit na krátkou dobu, deset minut jednání, aby se zejména klub Hnutí za samosprávnou demokracii poradil o svém vztahu k programovému prohlášení. Pan poslanec Lom má technickou poznámku?

Poslanec Petr Lom: Žádal bych, aby ty dva požadavky byly znovu přečteny, abychom znali přesný text.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Pan poslanec Vondráček, předseda návrhové komise, má text doplnění té šesté odrážky, jak bylo navrhováno. Je to na str. 2 přílohy, odrážka číslo šest.

Předseda návrhové komise poslanec Josef Vondráček: Ovšem usnesení, které jsme dali, uvádí "resektovat při vypracování koncepci struktury územního... atd. usnesení České národní rady, ale myslím si, že poslancům ze sdružení pro samosprávu jde o tyto dva body: K určení úkolů vymezit ještě před komunálními volbami zemskou hranici mezi územím Čech a Zemí moravsko-slezskou (jako jeden bod). Další bod: K vymezení úkolů provést v Zemi moravsko-slezské a Zemi české vnitřní úpravy správního členění se zřetelem k respektování přirozených center. Poslední: Stanovení časového bezprostředního plynulého přechodu od zrušení KNV k vlastnímu zemskému řízení.

To jsou tři body, které požadují poslanci Moravy, aby byly doplněny.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Paní poslankyně Mazalová, souhlasí to tak, jak to bylo teď přečteno, s vaší formulací? Prosím, kdybyste to mohla přečíst, abychom my poslanci znali přesné znění vašich požadavků.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Prosím paní poslankyni, jestli to může přečíst. Jedná se prakticky o doplnění přílohy k usnesení k programovému prohlášení. Je to návrh k tomu, co přednesla návrhová komise.

Poslankyně Gerta Mazalová: 1. K určení úkolů vymezit ještě před komunálními volbami zemskou hranici mezi územím Čech a Země moravsko-slezské (viz usnesení Federálního shromáždění a České národní rady z května 1990).

2. K vymezení úkolů provést v Zemi moravsko-slezské a v Zemi české vnitřní úpravy správního členění se zřetelem k respektování přirozených center.

3. Stanovení časově bezprostředního plynulého přechodu od zrušení KNV k vlastnímu zemskému zřízení.

Dále toto: Cílová představa vlády, že by "představitelé zemí měli mít trvalé místo ve vládě České republiky" nás vede k názoru, že by podle této představy země neměly mít ve svých otázkách svou vlastní výkonnou moc, jak je to v zemích vyspělých států rovněž pravidlem. Použitá formulace cílových představ české vlády vůbec nenaplňuje zásadní požadavek samosprávných, rovnoprávných a samofinancujících se česky mluvících zemí.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Paní poslankyně, znovu se ptám - jedná se prakticky o protinávrh na doplnění přílohy k usnesení ČNR?

Poslankyně Gerta Mazalová: Ano, protinávrh.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Čili je to doplnění. Chce k tomu hovořit paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Paní předsedkyně, pane předsedající, dámy a pánové, dovolila bych si upozornit na jednu věc. Pokud se týká hranic naší republiky a našich zemí, domnívám se, že toto může učinit pouze Federální shromáždění, nikoli náš parlament. Další věc - nepamatuji si přesně, jak to paní poslankyně citovala za sebou, ale určité věci se v podstatě týkají naší budoucí ústavy. Znovu bych se vrátila k tomu, co tu říkal pan předseda vlády - když toto uložíme vládě, odejmeme si jako poslanci určitou iniciativu. My budeme pracovat na ústavě, my se na tom budeme podílet. A přechod k zemskému zřízení je samozřejmě věcí nové ústavy.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Já navrhuji, abychom udělali přestávku, aby se klub Hnutí za samosprávnost a demokracii domluvil a domluvil se i se členy návrhové komise, aby nám předložili event. buď doplněný návrh, nebo aby návrhová komise řekla, že trvá na původním návrhu, aby nám dali své stanovisko, abychom věděli, o čem máme po přestávce hlasovat. Může to tak být? Souhlasíme? Pan poslanec Sapák.

Poslanec Jan Sapák: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, já chci jen vyslovit jakousi poznámku k tomu, abych to usnadnil. Já se domnívám, že do doby komunálních voleb nemůže dojít ke zřízení země Moravské nebo zemského zřízení vůbec. Já jsem se domníval, protože to bylo směřováno k datu komunálních voleb, že poslancům ze společnosti pro samosprávu a demokracii jde o to, aby byly upraveny dosavadní okresy, které překračují zemské hranice mezi Čechami a Moravou, proto, aby v komunálních volbách do těchto okresů bylo voleno. Jestliže se nemýlím a je to opravdu tak, ať to zřetelně vyjádří, že jde o tuto věc, aby nedocházelo skutečně k mýlkám. Jinak ještě k usnesení, které přijala na svém posledním zasedání minulá ČNR - byl jsem to já, kdo ho tady přednášel a skutečně jsem říkal o tom, že nezavazuje k tomu jaké zemské zřízení nebo jaké uspořádání administrativní má v České republice být. Pokud si ho přečtete, je tomu skutečně tak. Ono je obráceno retrospektivně a jen velmi obecně vyzývá vládu a ČNR, aby postupoval ve směru, takže se mi nezdá úplně účelné dovolávat se tohoto usnesení. To je vše.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji, já navrhuji udělat přestávku, poprosil bych ještě pana poslance Kalvodu, aby současně nadiktoval svoji připomínku a po přestávce pan poslanec Vondráček přednese změnu usnesení.

/Jednání přerušeno./

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Dámy a pánové, zahajuji přerušené jednání. Dovolte mi jenom podotknout, že jednáme právě desátou hodinu a jestliže máme za toto volební období schválit tři sta až pět set zákonů, které nám vláda hodlá předložit, každý si dokáže spočítat, co nás čeká. Poprosil bych pana poslance Vondráčka o návrh.

Předseda návrhové komise poslanec Josef Vondráček: Doplnil bych usnesení. Při jednání klubu poslanců Hnutí... bude přijato samostatné usnesení k této problematice. Proto z usnesení k prohlášení vlády České republiky bychom vypustili bod, který jsme tam dali - respektovat při vypracování koncepce struktury územního uspořádání usnesení ČNR č. 225. To si škrtněte. To je doplněk šesté odrážky.

Dále máme tři body, ke kterým byly připomínky. Řekl bych jejich znění a pak bych doporučoval, abychom schválili toto usnesení a zvlášť usnesení k otázce Moravy.

Třetí odstavec od konce na str. 3 - je to otázka soudců. Znění by bylo: Dokončit důslednou rekonstrukci a očistu soudcovského sboru z hledisek odborných i morálních v souladu s platnými zákony o ustanovování soudců volbou.

Paní poslankyni bych chtěl vysvětlit, že jsme původní návrh poněkud zkrátili, je tam uveden v kostce. Vzhledem k tomu, že se hodnocení stavu soudcovství v programovém prohlášení vlády jeví jako předčasné a jako málo průkazné, dokončit důslednou rekonstrukci a očistu soudcovského sboru z hledisek odborných a morálních v souladu s platnými zákony o ustanovování soudců volbou. Tak zněl původní návrh. Prosím, vyjádřete se k tomu. To je tento bod.

Jak je reprivatizace a rehabilitace, doporučujeme oba dva body spojit v nové znění, a to (poslední dva body na str. 3): Navrhnout (ukládá se české vládě) České národní radě způsob řešení majetkové újmy rehabilitovaných občanů a odškodnění v případech reprivatizace.

Poslední bod: Spolupracovat s Českou národní radou při tvorbě zásadních koncepčních změn, zejména těch, po nichž budou následovat legislativní návrhy. (To byl návrh, který připravoval pan poslanec.)

To je vše k usnesení k programovému prohlášení vlády České republiky na volební období 1990 - 1992. Doporučujeme ke schválení. Pak bychom samostatně schválili usnesení k Moravě.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Mám to pochopit tak, že by to byla příloha 1 a usnesení k Moravě jako příloha 2 nebo úplně zvlášť. (Zvlášť.) Čili by to nemělo s programovým prohlášením nic společného.

(Následuje technická poznámka mimo mikrofon, poslanec se nepředstavil, žádal o hlasování.)

Právě jsem to chtěl navrhnout. Prosím proto, aby byl přednesen návrh usnesení o Moravě.

Poslanec Josef Hejsek: /z pléna/: Tam je jedna chyba formální, a to že ČNR doporučuje vládě České republiky, aby při plnění svého programového prohlášení respektovala následující připomínky, a teď by byl ten bod...

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Já doporučuji, abychom tuto přílohu teď nechali být, abychom ji nechali trošku uležet, pak ji zprecizujeme. Já bych poprosil pana poslance Vondráčka, aby navrhl usnesení k Moravě, abychom se hnuli z místa. Ještě pan poslanec Bursík.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP