Čtvrtek 6. září 1990

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji. Mám přihlášku do rozpravy pana poslance Palkosky.

Poslanec Ivo Palkoska: Vážené kolegyně, vážení kolegové, z pověření předsedkyně ČNR jsem se dnes dopoledne zúčastnil části zasedání pléna národního výboru hl. m. Prahy, kde spolu s místopředsedou Baudyšem jsme informovali o jednání ČNR ohledně zákona o Praze a o obcích a o volbách.

Pan místopředseda Baudyš vysvětlil, za jakých okolností došlo ke stažení zákona o Praze z programu České národní rady. Dále jsem já přednesl souhlas České národní rady, že ČNR se k tomuto připojila a že setrvává na koncepci Prahy jako jednoho města. V této rozpravě vyzněl velice intenzívně požadavek, aby zákon o Praze byl schválen co nejdříve, protože politické důsledky odložení tohoto zákona jsou značné. Spočívají v tom, že členové budoucího zastupitelství nejsou schopni připravit řádný volební program pro zastupitelstvo hlavního města Prahy. Plénum NVP přijalo obratem usnesení z 19. plenárního zasedání, konaného 6. září 1990, které si dovoluji vám přečíst:

Plenární zasedání bere na vědomí informaci místopředsedy vlády České republiky ing. Baudyše a informaci představitele ústavně právního výboru České národní rady dr. Palkosky o tom, že návrh zákona o hlavním městě Praze bude po dopracování předložen vládou České republiky k projednání v ČNR do 14 dnů od trvání dnešního plenárního zasedání.

Žádá vládu České republiky, aby dopracování vládního návrhu zákona proběhlo v součinnosti s radou národního výboru hl. m. Prahy.

Konstatuje, že neschválení zákona o hl. m. Praze v původně předpokládaném termínu vážně komplikuje přípravu voleb v hlavním městě Praze.

K tomu bych jenom uvedl, že termín 14 dnů je na předložení nového zákona nebo dopracovaného zákona České národní radě. Přimlouvám se a apeluji na vás, abychom tento zákon schválili, co nejdříve, za zkrácení všech možných lhůt, které je třeba, aby zákon byl schválen, pokud možno, ještě v lhůtě 40 dnů před volbami, pokud to vůbec bude možné, nebo 30. Děkuji.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji. O slovo se hlásí místopředseda Žák.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, rád bych využil té vzácné příležitosti, že jsme otevřeli rozpravu v podstatě s volným programem a že mám šanci mluvit ke všem. Chtěl bych vám říci, že jsme se předběžně dohodli s Českou vládou, aby se zlepšila komunikace mezi námi a vládou, kterou považuji za velmi důležitou a velmi potřebnou, že by se zavedl systém tzv. aktuálních hodinek, ve kterém by nám jak pan premiér, tak ministři o povídali na dotazy ke konkrétním aktuálním tématům, která budou v té chvíli na programu.

Představuji si to tak, že by v úterý jednu hodinu - to znamená, že to nebude pro kluby, ale pro sněmovnu, čili pro všechny poslance - se připravily otázky, přišli by sem ministři a ti by odpovídali, dejme tomu, od 8 do 9 hodin (ty časové limity si můžeme domluvit) a ve čtvrtek by nám odpovídal na dotazy pan premiér. Myslím si, že pokud to zavedeme v pravidelném rytmu a zařadíme si to tak jak my, tak vláda do našich programů, určitě pak odpadnou problémy, které jsou zaviněny nedostatkem informací, nedostatkem komunikace, které vlastně vyvolávají zbytečnou nedůvěru. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Žákovi. Ještě pan poslanec Volák.

Poslanec Stanislav Volák: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, v žádném případě nechci zdržovat, chtěl bych jenom poděkovat kolegovi Straškovi za velmi fér přístup, že dokázal přiznat, že jeho informace nebyly úplné. Což myslím, že zvýšilo důvěru i mezi poslanci a je to určitý precedens. Tímto způsobem by se mělo jednat.

Dále bych chtěl sdělit, že jsem jednal s předsedou ONV v Domažlicích, který přislíbil, že urychleně bude uveden hřbitov v Poběžovicích aspoň trochu do slušného stavu tak, aby se podobná záležitost nemohla opakovat. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji, končím rozpravu a jenom jedinou zprávu - prosím, aby se členové výboru pro životní prostředí a urbanismus sešli po obědě v místnosti č. 213, jak si přeje pan předseda Laštůvka. Předsednictvo se sejde po obědě ve 13 hodin. (Projevy nesouhlasu z pléna.) Aby nám nekolidovaly věci, předsednictvo bude o půl jedné. V jednu hodinu je přednáška prof. Zeleného k otázkám privatizace. Kromě toho je tady žádost pana poslance Laštůvky k sejití výboru pro životní prostředí. (Hlasy z pléna: prohlášení!)

Poslanec Petr Lom: Dovoluji si přednést faktickou připomínku. Členové výboru pro sociální politiku a zdravotnictví se po skončení schůze sejdou na 10 vteřin v předsálí státních aktů.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Promiňte mi, zapomněl jsem, že se zpracovává prohlášení. Na chvíli vyhlašuji přestávku, jakmile komise přinese toto prohlášení, přečteme ho a odsouhlasíme.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Jsme usnášeníschopni. Nyní žádám poslance Štindla, aby přečetl prohlášení.

Poslanec Karel Štindl: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové. Skupina poslanců, které jste zvolili, navrhuje takový text prohlášení:

"Česká národní rada bere na vědomí informaci předsedy vlády České republiky o jednáních vedených naposledy v Trenčianských Teplicích. Se souhlasem přijala prohlášení, že pracovní jednání obou vlád národních a vlády federální se dála v intencích zachování federativního uspořádání státu. V tomto zásadním ohledu Česká národní rada podporuje kroky vlády a konstatuje, že se dály v souladu s jejím programovým prohlášením.

Česká národní rada bude napříště věnovat otázkám české státnosti v rámci federativního uspořádání prioritní pozornost, jak jí přísluší. Bude přitom vycházet z ústavnosti kroků, jež mohou vést ke státoprávním změnám."

Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Vyslechli jste text prohlášení a přistoupíme - protože v komisi byli zastoupeni delegáti ze všech klubů - přistoupíme přímo k hlasování,

Kdo souhlasí s textem zde přečteného prohlášení panem poslancem Štindlem, ať zvedne ruku. (Hlasování.) 103 poslanci. Kdo je proti? Nikdo. Zdržel se někdo hlasování? 23 poslanci.

Děkuji vám.

Tímto bylo toto prohlášení schváleno.

Paní poslankyně, páni poslanci. Tímto jsme vyčerpali program 4. schůze České národní rady. Děkuji vám všem za aktivní účast na zasedání. Předsednictvo ČNR se sejde ve 12,40 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP