Čtvrtek 6. září 1990

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji. Faktickou poznámku má pan poslanec Sedláček.

Poslanec Michal Sedláček: Pane předsedající, myslím, že jste uzavřel rozpravu.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Faktickou poznámku má pan poslanec Biňovec.

Poslanec Karel Biňovec: Proč nebyl navržen do komise poslanec Vondráček, který udělal toto krátké prohlášení a byli tam navrženi poslanci...

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Vzdávám se svého členství v komisi, protože nejsem ten typ na zpracování krátkých věcných prohlášení v rychlosti. Neumím to.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Pan poslanec Hofhanzl (nebylo možno zaznamenat, poslanec hovořil z místa a slova zanikla v hluku) .

Ještě pan poslanec Janeček.

Poslanec Josef Janeček: Chtěl bych říci tolik. Vzhledem k tomu, že je to otázka politická, měla by se projednat především v klubech, nikoli ve výborech. Teprve potom bychom mohli zaujmout stanovisko. Děkuji.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Hlásím se do diskuse, abych tomu dal nějaký směr. Žádám jednotlivé kluby, aby vybrali ze svého středu zástupce klubu do této komise, která zpracuje prohlášení České národní rady jako odezvu k projevu, který zde vyzněl z úst pana předsedy Pitharta. To by bylo za prvé. Za druhé doporučuji, aby v komisi byli poslanci navržení paní poslankyní Röschovou, mimo pana poslance Šumana, který se toho zříká, jelikož není na stručná prohlášení. Děkuji.

Hlásil se pan poslanec ...

Hlas z pléna: Chtěl jsem navrhnout přesně totéž, abychom udělali krátkou přestávku, sešli se v klubech a delegovali své zástupce.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Paní poslankyně Vorlová.

Poslankyně Milada Vorlová: Místo pana poslance Šumana bych chtěla navrhnout - shodně s panem poslancem Hofhanzlem - poslance Štindla.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Prosím, tato možnost zde je. Byl tu také návrh na pana poslance Vondráčka, kluby to upřesní. Teď uděláme čtvrt hodiny přestávku, sejděte se v klubech. Faktickou poznámku má ještě pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Mám dojem, že není proč se na čtvrt hodiny scházet. Je třeba odhlasovat, zda souhlasíme s tímto postupem. Pak se kluby sejdou, navrhnou skupinu, přidají se další, kteří tady budou schváleni, zpracují to a tady se sejdeme nad výsledkem. Doporučuji tento postup.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Souhlasím. Faktická poznámka.

Hlas z pléna: Částečně souhlasím s tím, co říkal poslanec Šuman, ale zároveň říkám, kolikačlenná má komise být? Už jsem jednou říkal, jakmile je na něco 5 až 7 lidí, bude to trvat trojnásobně dlouhou dobu.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Prosím, můžeme tu komisi ustavit hned, zde. (Hlasy: ne, v klubech) .

Hlas z pléna: Byl tu návrh na přestávku, aby se sešly kluby, které poté budou jmenovat své zástupce, členy komise.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Pak tu komisi uvolníme a ona půjde sepsat toto prohlášení. Dávám hlasovat - souhlasíte s tímto návrhem? (Hlasuje se.) 83 hlasů pro.

Děkuji, to byla většina. Sejdeme se za 10 minut, abychom neztráceli zbytečně čas, každá strana, klub, jmenuje svého zástupce do této komise.

Po krátké přestávce.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, pokračujeme v jednání. Prosím, aby nám byli sděleni ti, kteří budou v komisi, která zpracuje stanovisko k projevu pana předsedy Pitharta.

Za OF - poslanec Kalvoda a poslanec Štindl

Za komunisty - ......

Poslanec Miroslav Šlouf: Vážený pane předsedající. vážené kolegyně, vážení kolegové!

Včera jsme vyslechli projev předsedy vlády, přijali jsme jej a uzavřeli diskusi k problému, který byl ústy předsedy vlády nastolen. Parlament vyslovil důvěru vládě a není na té důvěře co měnit. Myslím, že i v postojích poslanců našeho klubu, v jejich vyjádřeních tady v parlamentě, bylo řečeno vše. K problémům česko-slovenské vzájemnosti je dostatek dokladů v našich postojích, v našich vyjádřeních, v našich dokumentech. Z tohoto důvodu nepokládáme za nutné, aby se klub komunistických poslanců k danému návrhu vyjadřoval.

Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji poslanci Šloufovi.

Za Hnutí za samosprávnou demokracii - poslanec Fendrych.

Za KDU - poslanec Chutný.

Prosím jmenované poslance, aby se okamžitě sešli a vypracovali příslušné stručné a moudré prohlášení.

My přikročíme k dalšímu bodu. Nemáme tu sice vládu, ale na 2. zasedání byly vzneseny některé interpelace a proto se ptám, zda byly zodpovězeny.

Nejprve interpelace pana poslance Moskala na ministra zemědělství ČR ve věci předložení zemědělského programu vlády republiky, která byla přednesena na 2. schůzi. Dostal pan poslanec Moskal odpověď od ministra zemědělství?

Poslanec Václav Moskal: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vládní prohlášení neobsahovalo takovou koncepci, kterou by naše zemědělství potřebovalo. Od ministra zemědělství jsme nedostali nějakou koncepci, která by částečně měnila vládní prohlášení, a proto trvám na své interpelaci, a to s ohledem na to, že do 30. 9. mají být vládou schváleny zákony, týkající se zemědělství, např. půdy atd. Proto požaduji, aby ministr zemědělství předložil komisi zemědělské, potravinářské a lesnické koncepci činnosti ministerstva zemědělství na další období.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Protože odpověď zatím nepřišla, budeme požadovat na ministru zemědělství písemnou odpověď na interpelaci.

Druhá interpelace byla podána písemně, a to panem poslancem Straškem. Týkala se rovněž problematiky zemědělství. Přeje si pan poslanec Strašek slovo?

Poslanec Jiří Strašek: Vážený pane předsedající, kolegové poslanci, písemnou odpověď na svou interpelaci jsem dostal včera.

Mluvil jsem s panem ministrem zemědělství, protože jsem měl ještě nějaké připomínky. Nyní jsem tuto odpověď předal panu kancléři, který ji má rozmnožit a měli byste ji všichni dostat. Na příští schůzi bych se k tomu vrátil, abyste mohli svůj názor vyjádřit i vy.

Podstatná část interpelace byla zodpovězena k mé spokojenosti, což vám říkám předběžně. Byl bych však rád, abyste se příště k tomu vyjádřili i vy jako plénum. Děkuji.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: To znamená, že i tuto interpelaci přesuneme na příští schůzi. Souhlasíte s tímto návrhem? (Hlasuje se.)

(Naprostou většinou vyjádřen souhlas.)

Protože nejde o nějakou zásadní věc, můžeme se s tímto výsledkem hlasování spokojit a uzavřít tento bod.

Jedenáctým bodem je

XI.

Zpráva o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 10. července do 4. září 1990, podle sněmovního tisku 27

Všichni jste tuto zprávu obdrželi.

Promiňte, ještě musíme schválit usnesení k interpelacím.

Do usnesení dáváme: "Česká národní rada bere na vědomí rozhodnutí, že se přesouvají písemné odpovědi na příští schůzi ČNR."

(Většinou poslanců vysloven souhlas.)

Nyní se vrátíme ke zprávě o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 10. července do 4. září. Přílohou této zprávy je - pro vaši informaci - přehled o ustavených komisích předsednictva ČNR od začátku VI. volebního období.

Vedoucí kanceláře ČNR Petr Kynštetr: Je třeba se ještě dotázat poslanců, zda dostali odpovědi na interpelace z 1. a 2. schůze.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Ze záznamu se dovídám že v 1. a 3. schůzi dotazy nebyly. Pokud jde o 2. schůzi, přesouváme je na příští zasedání. Za tohoto stavu je tento bod uzavřen.

Pokud jde o předložený materiál týkající se činnosti předsednictva, který jste si mohli prostudovat, dotazuji se, zda jsou z vaší strany nějaké dotazy či připomínky?

Poslankyně Hana Marvanová: Měla bych připomínku ke složení schválené dočasné komise předsednictva ČNR pro vyšetření okolnosti smrti Pavla Wonky. Je to v příloze bod 7 na str. 4. Víme, že bylo navrženo větší množství poslanců do této komise a jen někteří z navržených byli schváleni. Mezi těmi, kteří byli navrženi, ale nebyli předsednictvem schváleni, je pan poslanec Stibic. Domnívám se, že právě pan poslanec Stibic by právě v této komisi neměl chybět, protože se o problematiku zajímá už od okamžiku úmrtí Pavla Wonky. Je to signatář Charty, jeho manželka je členka VONs a udržují těsné kontakty se všemi, kteří, podobně jako Pavel Wonka, se zajímali o ochranu lidských práv ve Východočeském kraji. Myslím, že z těchto důvodů by byl velkým přínosem pro tuto komisi. Proto bych byla ráda, aby předsednictvo na podnět pléna doplnilo tuto komisi o pana poslance Stibice.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji paní poslankyni Marvanové, zvážíme to na příštím předsednictvu.

Poslanec Jaromír Stibic: Chtěl bych jenom prohlásit, že budu-li jmenován, velmi to uvítám a budu se snažit přispět k jednání.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Bereme na vědomí. Prosím poslance Vondráčka.

Poslanec Josef Vondráček: Aby se nemusel rozšiřovat počet členů této komise a v komisi jsem navržen také já, toto místo postoupím panu poslanci Stibicovi. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji, to je záležitost předsednictva. O tom nemusíme hlasovat, tím je to vyjasněno. Pan poslanec Vondráček se nahradí panem poslancem Stibicem. Paní poslankyně Marvanová je srozuměna? (Ano.)

Poslanec Miroslav Wajsar: Vážený pane předsedající, chtěl jsem navrhnout něco podobného, jako poslanec Vondráček - vzdát se členství v této komisi.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: O tom nemusíme dávat hlasovat, přijímáme a upravíme seznam. Má ještě někdo další připomínky ke zprávě?

Poslanec Tomáš Fejfar: Vážený pane předsedající, vážení kolegové poslanci, ještě bych chtěl něco ke komisím. Přečetl jsem si velmi pečlivě složení těchto komisí a dozvěděl jsem se, že někteří členové těchto komisí jsou tam zdvojeni, někteří lidé jsou už minimálně ve dvou komisích a někteří lidé nejsou v žádné. Jelikož některé komise, které byly ustavovány ze začátku byly ustaveny tak, že výbory proběhlo, kdo má zájem pracovat v některé z těchto komisí, takže se lidé hlásili a podle toho se tyto komise obsazovaly. Potom se obsazovalo několik komisí, kde se vlastně poslanců nikdo nezeptal. Tím nechci říci, že jsem v některé z těch komisí chtěl být, ale možná některý jiný poslanec v některé být chtěl a potom dochází k tomu, co se tady stalo. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Domnívám se, že skutečně budeme muset podrobit revizi složení komisí, že pan poslanec má pravdu, že se komise ustavovaly poněkud živelně, podle zájmu poslanců, a že je budeme muset rozvrhnout i pravidelněji také proto, aby se vůbec mohli ti členové komisí práce účastnit, protože pak by komise mohly probíhat paralelně a byla by vyloučena fyzická přítomnost účastníků. Čili velmi vítám námět pana poslance a budeme se tím na předsednictvu zabývat.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, když mluvíme o komisích, dovolím si z tohoto místa předsednictvo upozornit, že komise pro ukončení činnosti Národní fronty v likvidaci, se naposledy sešla 31. 5., čili tři měsíce už nebyla svolána. A myslím, že to je tak horká tématika, že prosím předsednictvo, aby tuto komisi svolalo co nejdříve.

Poslanec Alois Válek: Vážení kolegové, včera jsem tady, bohužel, uvedl nesprávný údaj; pak jsem si uvědomil, že už bych žil vlastně v roce 1991. V návrhu, kde jsem mluvil o snížení důchodů pro členy ÚV KSČ, tak jsem, samozřejmě, myslel ty členy ÚV KSČ a vedení ÚV, kteří tam byli od roku 1969, od dubna, samozřejmě do konce roku 1989 a ne do roku 1990, jak se objevilo i v části tisku. Promiňte mi to.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji, ale upozorňuji, že to nebylo ke zprávě o činnosti předsednictva ČNR.

Máte, prosím, ještě někdo dotaz ke zprávě o činnosti předsednictva ČNR? Není tomu tak.

Děkuji a dávám hlasovat. Doporučuji následující usnesení:

"Česká národní rada souhlasí se zprávou o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 10. července 1990 do 4. září 1990 podle sněmovního tisku 27."

Kdo souhlasí s tímto usnesením, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se - 124 hlasů pro) Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (5) Děkuji.

Tím je tento bod uzavřen. Tím je vyčerpán program. Ale poslanec Strašek, který nám včera přednesl tu závažnou věc o vandalismu v Poběžovicích, kde byl zrušen hřbitov, chce vyslovit některé doplňky k tomuto případu. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Miroslav Šlouf (faktická poznámka): Myslím, že bychom měli otevřít rozpravu. V tomto případě to nejde tímto způsobem.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Otvírám rozpravu. Tady totiž jde o vážnou věc. Dávám hlasovat, zda souhlasíte s tím. aby vystoupili ještě tři poslanci, jejichž přihlášky zde mám.

Poslanec Heřman Chromý: Chci upřesnit náš návrh. Tím se samozřejmě buď otvírá rozprava, anebo dáváme souhlas k tomu, že mohou vystoupit tři poslanci; ale logicky z toho vyplývá návrh na otevření rozpravy.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Čili dávám návrh k rozpravě, ale prosím, aby byla skutečně omezena jenom na případy, které doplní, co tady na zasedání bylo řečeno. (Hlasy: to nejde!)

Tak beru zpět. Omlouvám se. Nejsem ještě zatím tak zkušený, abych si všechny záležitosti řádu uvědomil.

V tom případě dávám hlasovat, zda budeme pokračovat v rozpravě. Kdo je pro? ( Hlasuje se - 73 hlasů pro.) V tom případě je třeba zjistit, kolik je přítomno v tomto okamžiku poslanců. (Hluk v sále, hlasy: dokončit hlasování!) .

Dokončíme tedy hlasování. Kdo je proti? (Hlasuje se - 18 proti.) Kdo se zdržel hlasování? (Hlasuje se - 40.) Čili 73 proti 58 hlasům - pokračujeme v rozpravě.

Poslanec Jiří Strašek: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové poslanci, včera odpoledne jsem vás tady seznámil s hroznou událostí, která se stala na poběžovickém hřbitově a která bude mít rozhodně mezinárodní dopad, protože se této akce zúčastnil generální sekretář Panevropské unie pan Vittorio Pons a paní Valburga Habsburková a další osobnosti evropského života. Vyšly ovšem najevo některé skutečnosti, které považuji za nutné doplnit, a které by vám všem měly sloužit k vytvoření objektivního názoru.

Především se chci omluvit poslancům OF za to, že jsem je včera takovým způsobem napadl, neboť jsem dal na poběžovické občany, o kterých jsem se domníval, že vědí, kdo je jejich starosta. Vyšla najevo, jak jsem byl informován, ta skutečnost, že tento starosta je tam od roku 1986, a že byl nebo je členem KSČ. Prosím vás, za svou osobu, přijměte moji omluvu, jako poslanci OF. Dále vyšla najevo skutečnost, že tato akce byla naplánována od roku 1983 - na postupnou likvidaci tohoto hřbitova.

Včera jsem se nezabýval právní stránkou věci. Poukazoval jsem na barbarský způsob likvidace hřbitova. Za tuto část své interpelace se nebudu omlouvat, na této části svého vystoupení trvám. Abych své vystoupení uzavřel - omlouvám se ještě jednou poslancům OF, že jsem si řádně neprověřil tuto skutečnost, která se týká osoby starosty. Děkuji. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP