Pátek 21. prosince 1990

Poslanec Ivo Svoboda: Můžeme přistoupit k poslednímu pozměňovacímu návrhu společné zprávy, který zní: "V tabulce 15 na str. 1 nahradit slova "Svaz požární ochrany" slovy "požárnické a hasičské organizace".

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (137 pro, nikdo proti).

Děkuji, návrh je přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Další pozměňovací návrh je pana poslance Andrleho, který je možné rozdělit na tři části. V první části navrhuje krátit dotaci magistrátu hlavního města Prahy o 250 mil. Kčs, ve druhé části krátit dotaci komplexní bytové výstavbě v Praze o 250 mil. Kčs, ve třetí části použít 250 mil. Kčs z přebytku a celou tuto sumu v přesně stanovených podílech převést na rezervy pro okresy a obce, přičemž dispozice této rezervy by byla vázána na souhlas ČNR.

Myslím, že je nutné hlasovat o jednotlivých částech postupně. Ale k magistrátu hlavního města Prahy zde byla celá řada pozměňovacích návrhů. Je pozoruhodné, že všechny pouze snižují dotaci a žádný ji nezvyšuje.

Z návrhu poslance Andrleho zde máme 250 mil. Kčs. Dále sem patří pozměňovací návrh pana poslance Procházky, který navrhuje krátit magistrát hlavního města Prahy o 619 mil. Kčs a přesunout tuto částku do podílu Brna - města. Potom je tu návrh pana poslance Stibice, který chce krátit magistrát hlavního města Prahy o 300 mil. Kčs a přesunout do podílu Brna - města. Poslední pozměňovací návrh, který se týká magistrátu hlavního města Prahy, je pozměňovací návrh pana poslance Macháčka. Chce získat 30 mil. Kčs na čističku odpadních vod ve Zlíně krácením dotace magistrátu hlavního města Prahy o tuto částku. Máme tedy celkem čtyři pozměňovací návrhy na jednu položku. Můžeme tedy přistoupit k hlasování. První projednávaná částka je 250 mil. Kčs.

Poslanec Vladimír Čech: Mám faktickou poznámku, je to ze stejné tabulky?

Poslanec Ivo Svoboda: Ano. Musíme to však rozsekat, protože je to na různé podíly.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Můžeme přistoupit k hlasování. Nechávám hlasovat o návrhu pana poslance Andrleho. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (35 pro, 75 proti).

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Dalším pozměňovacím návrhem, který se týká této položky, je návrh poslance Procházky, který navrhuje odebrat magistrátu hl. m. Prahy 619 miliónů korun ve prospěch položky Brno - město.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se - 27). Kdo je proti? (59).

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Dalším pozměňovacím návrhem, týkajícím se této položky, je pozměňovací návrh poslance Stibice, který navrhuje snížit dotace magistrátu hl. m. Prahy o 300 miliónů korun a tuto částku přesunout do položky Brno - město.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tento návrh? (48). Kdo je proti? (67).

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Tím se dostávám ke čtvrtému pozměňovacímu návrhu, který se dotýká této položky. Je to pozměňovací návrh poslance Macháčka. Zkracuje dotaci magistrátu hl. m. Prahy o 30 miliónů korun a přesouvá ji na čističku odpadních vod Zlín.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tento návrh? (76). Kdo je proti? (51). Kdo se zdržel hlasování?

(23).

Návrh byl přijat. (Nadšení v sále.) Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Ivo Svoboda: Dostáváme se přes polovinu prvního pozměňovacího návrhu, který vzešel z pléna. Je to pan poslanec Andrle, který odnímá 250 miliónů korun dotace na komplexní bytovou výstavbu v Praze a přesouvá to, nepřesně popsaným způsobem v přesně stanovených podílech okresům a obcím se souhlasem ČNR.

Poslanec Antonín Andrle: Chci to do rezervy vlády pro okresy a obce.

Poslanec Ivo Svoboda: Je to 250 miliónů korun, které zplatí komlexní výstavba hl. m. Prahy.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tento návrh? (49). Kdo je proti? (76).

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Tím se dostáváme ke třetí části návrhu pana poslance Andrleho, který odnímá 250 miliónů korun z přebytku státního rozpočtu a přesouvá to do rezervy okresů a obcí. Podotýkám, že co se týče manipulace s přebytkem, byla zde již zaujata dvě odborná stanoviska.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tento návrh? (22). Kdo je proti? (87).

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Dalším v řadě je pan poslanec Štrait, který navrhuje posílit kapitolu 336 o 100 mil. Kčs. Přičemž nespecifikoval zdroj. kapitola 336 je ministerstvo spravedlnosti České republiky.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh pana poslance Štraita, ať zvedne ruku. (Hlasování - 28). Kdo je proti němu? (51). Kdo se zdržel hlasování? (69).

28: 120, návrh nebyl přijat. Prosím pana zpravodaje.

Poslanec Ivo Svoboda: Na řadě je první pozměňovací návrh pana poslance Straška, který požaduje aby prostředky, delimitované v důsledku zrušení dvou již zmíněných ministerstev, byly převedeny do rezervy. Kdyby byl pan poslanec pečlivě studoval knihu, byl by zjistil, že tam ta ministerstva nebyla již v době, kdy měl knihu k dispozici. Tam ministerstvo financí poněkud předběhlo kompetenční zákon. Není o čem hlasovat.

Přecházím k druhému pozměňovacímu návrhu poslance Straška, kdy požaduje, aby byly České národní radě kvartálně poskytovány informace o stavu rozpočtu. Toto plyne ze zákona, ale ne o státním rozpočtu, ale ze zákona o rozpočtových pravidlech, který jsme už schválili. A navíc, ještě požadujeme na vládě další informace v jednoměsíčních intervalech usnesením, jehož návrh je již připraven. Čili též není o čem hlasovat.

Dalším poslancem, který měl pozměňovací návrh. Je pan Budinský, který navrhuje krátit veškeré prostředky na úřední státní správu o 10%. Náklady jsou zhruba 2,5 mld. Kčs, tedy teoreticka bychom docílili úsporu 250 mil. Kčs. řešení je technicky možné, ale zkušenosti z minulých pokusů o tento způsob úspor vedly vždy k neúspěchu a jak jsem byl ubezpečen odborníky z ministerstva financí, metoda je neracionální a tyto prostředky se dají snáze získat rozpočtovým opatřením.

Poslanec Vladimír Budinský: Domnívám se, že pan zpravodaj tady zbytečně ovlivňuje sněmovnu, ta má svůj rozum. Přesně se jedná o tabulku 16, kde jsou výdaje na státní rozpočet státní správy 2 mld. Kčs. Navrhl jsem snížení o 10%, to je 200 mil. Kčs a žádám, aby to bylo věnováno do zdravotnictví na péči o děti v postižených oblastech, to znamená - není to na severní Čechy, které jsem tady demonstroval respirátorem, ale rozšířil jsem to i na severní Moravu, Prahu, možná i východní Čechy. Domnívám se a nebál bych se toho, že římští vojevůdci často používali decimování a vždycky to zvýšilo morálku mužstva. Děkuji.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji poslanci Budinskému za faktickou poznámku, která byla spíše do rozpravy. Pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Chtěl bych vědět, jak zněl původní návrh - mám ve svých poznámkách, že to mělo být zdravotnictví.

Poslankyně Jana Ryšlinková: Mohu citovat: Navrhuji proto krátit veškeré prostředky na státní správu průběžně plošně o 10% a výtěžek věnovat na zlepšení zdravotní péče o zdraví dětí na severu Čech, které musí tyto respirátory nosit.

Poslanec Vladimír Čech: Technická poznámka. Pan poslanec to upřesnil, že se nejedná o severní Čechy.

Poslanec Jiří Payne: Mám dotaz. Máme v rozpočtu položku respirátory?

Poslanec Ivo Svoboda: Dále bych ještě upoutal pozornost sněmovny, abych ji neovlivňoval, na příslušnou tabulku, kde veškerý nárůst nákladů na státní správu je koncentrován do finančních úřadů. Zákon o finančních úřadech byl námi schválen včetně důvodové zprávy, která jistě obsahovala rozpočtový nárok. To, co je tam mimo finančních úřadů, již v sobě obsahuje snížení oproti minulému roku.

Ještě chci říci, že technicky by toto opatření znamenalo, že by byla vážně narušena možnost budování sítě finančních úřadů, které jsme uzákonili a budujeme je od 1. ledna. (Šum ve sněmovně.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Jako zpravodaj má právo zaujmout stanovisko k návrhu. To není ovlivňování, vy se můžete rozhodnout sami, dostáváte k tomu vysvětlující informaci. Prosím, poslanec Dohnal.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Předpokládám, že budeme hlasovat jenom pro zvýhodnění severních Čech, ne Prahy a ostatních oblastí, protože to nebylo v původním návrhu.

Poslanec Ivo Svoboda: Samozřejmě, severní Čechy a děti. Není řečeno, do jaké položky by se to specifikovalo.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Prosím vás, podle mého názoru, během hlasování má poslanec právo upřesnit svůj návrh. Zeptám se poslance Paynea - je to v pořádku? (Souhlas.) Děkuji. Faktická poznámka - poslanec Budinský.

Poslanec Vladimír Budinský: Tady dochází k manipulaci s mým návrhem. Smyslem je, že se snažím to rozšířit, což je ku prospěchu věci. A tady jde o smysl.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Myslím, že můžeme nechat hlasovat, kdo je pro návrh poslance Budinského, ať zvedne ruku.

Poslanec Karel Biňovec: Tady bylo vysvětleno panem poslancem Payneem, že může rozšířit svůj návrh.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Vždyť, podle mého názoru, může rozšířit poslanec Budinský svůj návrh.

Poslanec Vladimír Čech: Pane místopředsedo, vy jste neřekl, o čem hlasujeme. Zda o původním návrhu, nebo o rozšířeném návrhu?

Místopředseda ČNR Václav Žák: Promiňte, měl jsem zato, že hlasujeme o rozšířeném návrhu poslance Budinského. Můžu nechat hlasovat?

Poslankyně Jana Ryšlinková: Omlouvám se, ale domnívám se, že hlavní nepřesnost návrhu spočívá v tom, že není řečeno, kam, do jaké položky se ty peníze mají převést.

Poslanec Vladimír Budinský: Dvěstě mil. Kčs - čili krácení v tabulce 16 každého ministerstva o 10%. 200 mil. Kčs získáme, věnovat do zdravotnictví, to je do kapitoly ministerstva zdravotnictví na péči o děti v postižených oblastech. Věřím, že ministerstvo zdravotnictví má dost odborníků, aby posoudilo, kam to dá.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Doufám, že sněmovna zváží svoje rozhodování a nechávám hlasovat o tomto návrhu.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasování - 92). Kdo je proti tomuto návrhu? (36). Kdo se zdržel hlasování? (28).

92: 64 - návrh byl přijat. (Potlesk.)

Poslanec Ivo Svoboda: Dalším pozměňovacím návrhem je pozměňovací návrh pana poslance Stiebera, který chce v tabulce 15 na str. 1 přesunout z rezervy pět miliónů korun pro Českou katolickou charitu. Česká katolická charita však není občanským sdružením, takže tento problém by měl v první řadě být řešen v rámci resortu, pod nějž spadá, t.j. v rámci kapitoly ministerstva kultury.

Poslanec Václav Stieber: Česká katolická charita je samostatná organizace s právní subjektivitou, která z ranku ministerstva kultury byla vyňata na začátku letošního roku.

Poslanec Ivo Svoboda: Je tudíž občanským sdružením? (Poslanec Stieber: ano.)

Po tomto vysvětlení je možné hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh poslance Stiebera nechť zvedne ruku. (86 hlasů). Kdo je proti? (13 hlasů).

Konstatuji, že poměr hlasů byl 86 ku 68. Návrh byl tudíž přijat. (Potlesk.)

Přerušuji naše jednání na 10 minut.

(Jednání přerušeno ve 22,25 hodin.)

(Po krátké přestávce.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Budeme pokračovat v přerušeném jednání. Prosím pana poslance Svobodu.

Poslanec Ivo Svoboda: Přecházíme k pozměňovacímu návrhu pana poslance Homoly, který navrhuje krátit rozpočty okresních úřadů o 1%. Rozpočet Prahy krátit o 3% a o takto získanou částku zvýšit rezervu okresu.

Okresů se týká i pozměňovací návrh pana poslance Pitharta, který navrhuje krátit okresní úřady podle určitých pravidel o 1% a komise ministerstva financí a ČNR by tuto rezervu rozdělovala.

Poslanec Vladimír Šuman: Mám technickou poznámku - nerozumím pojmu "krátit okresní úřady".

Poslanec Ivo Svoboda: Je to snížení objemů rozpočtů okresních úřadů o 1%, nikoli dotací, celého objemu. Muselo by se to pak přepočítat, jakoby na tu dotaci, aby jim zůstaly vlastní zdroje. To je však pouze technická věc. Omlouvám se, že jsem se nevysvětlil hned.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Prosím pana zpravodaje, aby znovu přečetl návrhy.

Poslanec Ivo Svoboda: První návrh je tedy 1% všem okresům, kromě Prahy, Praze 3% a zvýšit rezervu.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh poslance Homoly, ať zvedne ruku. (Hlasuje se - 24). Kdo je proti? (89).

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Pak následuje návrh pana poslance Pitharta, podle něhož se mají krátit rozpočty okresních úřadů o 1% a rozdělení bude podle stanoviska komise, složené ze zástupců ministerstva financí a České národní rady.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se - 76). Kdo je proti tomuto návrhu? (47). Kdo se zdržel hlasování? (23).

Návrh byl přijat. (Potlesk.)

Poslanec Ivo Svoboda: Budu pokračovat v pozměňovacích návrzích pana poslance Homoly, který dále navrhuje snížit přebytek státního rozpočtu o 300 mil. Kčs a přesunout ho do rezervy okresních úřadů a obcí. K tomu přebytku zde již bylo zaujato stanovisko.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se - 17). Kdo je proti? (95).

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Pokračujeme pozměňovacím návrhem poslance Smělíka. Pan poslanec původně požadoval krácení rozpočtů okresů a obcí o 4% do rezervy. Tento návrh pak stáhnul.

Ve druhé části navrhuje snížit investice do fakultní nemocnice v Motole v příštím roce z 900 mil. na 800 mil. Kčs, a tuto částku převést na investice fakultní nemocnice Brno - Bohunice. Tohoto tématu se týkají ještě další pozměňovací návrhy. Je to pozměňovací návrh pana poslance Sapáka, který chce krátit fakultní nemocnici Motol o 330 mil. Kčs ve prospěch nemocnice v Brně - Bohunicích.

K tomu bych jen poznamenal, že je patrně nemožné na rozpracované stavbě, která předpokládá jisté čerpání investic, krátit z roku na rok o více než třetinu. I ta částka 100 mil. Kčs na tento přesun je dosti značná.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP