Pátek 21. prosince 1990

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh poslance Smělíka, ať zvedne ruku. (Hlasuje se - 58). Kdo je proti? (59). Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Hlasujeme o pozměňovacím návrhu poslance Sapáka, který chce krátit rozpočet na výstavbu fakultní nemocnice o 330 mil. Kčs, to je o více, než o třetinu, a tuto částku přesunout na stavbu nemocnice v Brně - Bohunicích.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh poslance Sapáka, ať zvedne ruku. (38 pro, 77 proti.)

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Dále je tu pozměňovací návrh pana poslance Stibice, který požaduje krátit odměny pro funkcionáře. Dikci upřesním okamžitě. Návrh zní: "Přišla na řadu otázka rozdělení odměn pro funkcionáře vlády, zastupitelských sborů, apod. Domnívám se, že v rámci této restriktivní filozofie mělo být v příslušných kruzích projednáno omezení těchto odměn s tím, že část těchto odměn bude ponechána ve státním rozpočtu." Z této dikce vyplývá, že se jedná o odměny letošního roku. Nemůže být o nich tedy hlasováno v návrhu rozpočtu pro rok příští.

Další pozměňovací návrh pana poslance Stibice se týká fondu pro tržní regulaci zemědělství, kde je plánováno přes 6 000 mil. Kčs. Z tohoto fondu má být polovina t.j. 3 050 mil. Kčs přesunuto do podílu 13 ministerstva zemědělství. Návrh je technicky proveditelný, ale ruší se tím smysl fondu, pro který byl utvořen. A samozřejmě byl utvořen v určité výši s ohledem na předpokládané dopady trhu. Technické řešení je možné, ale naruší vážně vládní politiku v oblasti tržní regulace.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dávám hlasovat. Kdo je pro návrh poslance Stibice, ať zvedne ruku. (11 pro,

85 proti, 46 se zdrželo.)

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Dále je tu pozměňovací návrh pana poslance Balcárka. Prvním návrhem navrhuje v tabulce 15 na straně 1 doplnit pod "Matice slezská" pojem "Matice moravská". K dotaci pro "Matici slezskou" navrhuje dělit na polovinu s "Maticí moravskou". Je možné, samozřejmě, hlasovat. Fyzicky nelze tento úkon provést, neboť Matice moravská je jedna z organizací, které o dotace nepožádaly.

Poslanec Pavel Balcárek: Faktická poznámka: To snad není důvod.

Poslanec Ivo Svoboda: To je, pane poslanče, závažný důvod. Tato dotace je rozdělována na základě podaných žádostí. O kritériích pro tyto žádosti se zde již hovořilo. Pokud si vámi navržená Matice moravská zažádá předepsaným postupem, má, díky námi výrazně zvětšené rezervě, šanci dotaci dostat. Rozhodně ne takto. Nicméně, byl to pozměňovací návrh. Buď byste ho měl stáhnout, nebo o něm musíme hlasovat. (Poslanec Balcárek návrh stahuje - potlesk.)

Dále je tu pozměňovací návrh na snížení investice na akci Mlýn Povltavsko, Sovovy mlýny, a to o 80 mil. Kčs a převedení částky na renovaci Špilberku. Omlouvám se, pane poslanče, ale já jsem tuto položku v červené knize nenašel, podle vámi udaného popisu.

Poslanec Pavel Balcárek: Jedná se o dva mlýny. Jeden tam je uveden pod názvem Povltavsko, ale není tam uvedena částka. Rekonstrukcí by se z něj měly dělat konzervátorské dílny. Nevím, kolik obnáší položka na rekonstrukci tohoto mlýna.

Pokud se jedná o druhý mlýn, to jsou Sovovy mlýny. Podle informace dr. Vrbaty, ředitele Státního ústředního archívu v Praze, by to mělo být v rozpočtu magistrátu města Prahy. Tento mlýn má být předmětem zájmu anglo-kanadské účelové firmy, a má být pronajat. Prosím, aby to bylo vyšetřeno. (Smích v sále a potlesk.)

Poslanec Ivo Svoboda: Já bych, pane poslanče, v tomto případě doporučoval, abyste tento návrh stáhl, neboť není zajištěno, zda potřebná částka je v rozpočtu vůbec rezervována, a spíše tímto směrem můžete vyvinout iniciativu směrem k vládě.

Poslanec Pavel Balcárek: Stahuji tento návrh a prosím, aby byla vládou řešena iniciativa brněnských poslanců, kteří na toto téma podali prosbu již podruhé. V červnu na ministerstvu kultury, v listopadu na pana premiéra a znovu na ministra kultury. (Potlesk.)

Poslanec Ivo Svoboda: Děkuji za vysvětlení. Třetí pozměňovací návrh pana poslance Balcárka navrhuje čerpat z rezervy okresů dostatečnou částku ve prospěch renovace Špilberku. Tento návrh má dva věcné problémy. Jednak není specifikováno, jaká to má být suma, a jednak je to technicky nemožné, neboť se jedná o položku, určenou pro zcela jiné účely, položku zcela jiné rozpočtové kategorie. Doporučoval bych tedy i tento návrh stáhnout.

Poslanec Pavel Balcárek: Vzhledem k tomu, co jsem říkal před chvilkou, to také stahuji, a budu to řešit žádostí. (Potlesk.)

Poslanec Ivo Svoboda: Chci poděkovat panu poslanci Balcárkovi za vstřícný přístup. Čekám, že mě pan předsedající napomene za ovlivňování sněmovny.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Ne, nikoliv. Já bych chtěl také poděkovat poslanci Balcárkovi.

Poslanec Ivo Svoboda: Dále je tu pozměňovací návrh pana poslance Krčmy. Navrhuje přesunout část z jedné miliardy ekologické rezervy pro severní Moravu na severozápadní Moravu. O tom je též teoreticky možno hlasovat. Prakticky je to tak, že tato miliarda je v dispozici vlády. Kromě toho je obtížné rozhodnout, zda severozápadní Morava není obsažena v části Moravy severní.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Zeptám se pana poslance Krčmy, zda na tom trvá.

Poslanec Ladislav Krčma: Máme obavy, aby to zase všechno nedostala Ostrava. (Skandovaný potlesk.)

Místopředseda ČNR Václav Žák: Neodpověděl jste mi na mou otázku. Trváte na svém návrhu? (Poslanec Krčma: Netrvám.)

Poslanec Ivo Svoboda: Pokusil bych se obrátit pozornost sněmovny k dalším pozměňovacím návrhům. Paní poslankyně Mašatová navrhuje v tabulce 15, str. 1 slova Československý červený kříž a jiné organizace, poskytující přímou humanitární pomoc.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh paní poslankyně Mašatové? (126). Kdo je proti? (Nikdo.)

Návrh byl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Následuje pozměňovací návrh poslance Květa. V tabulce 15, na str. 1 chce změnit slova Svaz ochránců přírody slovy: organizace, zabývající se ochranou přírody.

Další změna je pozměňovací návrh poslance Sedláčka, který by raději viděl dikci: ekologická sdružení a iniciativy.

Poslanec Petr Čermák: Tyto organizace požádaly o příspěvek? V případě Matice slezské se zdůvodnilo, že nepožádala.

Poslanec Ivo Svoboda: Jedná se buď o typová označení organizace jistého charakteru nebo tam byla jména konkrétních organizací. Ve všech případech se jednalo o rozšíření na celou skupinu organizací určitého typu. I když po vysvětlení dotační požadovací procedury, že se tu vyskytuje v tabulce konkrétné jméno jedné organizace, nemůže být na zábranu toho, aby jiná organizace daného typu požádala o dotaci a dostala ji. Změna názvu znamená pouze to, že konkrétní suma dotace místo toho, aby byla věnována jediné organizaci, by byla rozdělena mezi organizací více. Po tomto vysvětlení bychom mohli hlasovat.

Poslanec Karel Biňovec: Když jsme vyslechli zpravodaje, nechápu, proč jsme nemohli hlasovat o Matici slezské.

Poslanec Ivo Svoboda: Matice slezská je označení jedné konkrétní organizace. Matice moravská, samozřejmě, může žádat mimo původní sumu. Jestliže ale řeknu Československý červený kříž, přiřknu mu určitou sumu, když řeknu Československý červený kříž a organizace humanitární, dávám naději jiným organizacím, aby se podílely na dotaci z původní sumy. Myslím si, že věc byla vysvětlena tak často a tak důkladně, že si zaslouží jen hlasování.

Dávám hlasovat o návrhu poslance Květa: Slova "ochránců" nahradit slovy "Organizace, zabývající se ochranou přírody."

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh poslance Květa? (112). Kdo je proti? (1).

Návrh byl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Pokračoval bych pozměňovacím návrhem poslance Dohnala, který požaduje, aby v tabulce 15, str. 1 byl rozpočet Kanceláře ČNR přesněji specifikován rozvržením na aparát a poslance. Toto je připomínka technického charakteru, může o ní být hlasováno, ale zřejmě to nemá smysl.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Trvá poslanec na svém návrhu? (Poslanec Dohnal: Žádám, aby to bylo poslancům definováno dodatečně.)

Stahujeme z hlasování.

Poslanec Ivo Svoboda: Pozměňovací návrh pana poslance Čecha chtěl původně snížit dotaci Svazu bojovníků za svobodu o 9 miliónů korun, a ušetřené prostředky dát na ekologické investice do pardubické oblasti. Znamená to, že požaduje přesun z rezervy dotačního fondu pro občanská sdružení blíže nespecifikovaných položek na ekologické investice. Musím se tázat pana ministra, zda je to technicky možné.

Ministr financí Karel Špaček: Je to účelová položka na ekologické akce, a takto musí být zúčtována.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh pana poslance Čecha? (43). Kdo je proti návrhu? (41).

Zdržel se hlasování? (57).

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Můžeme přistoupit k pozměňovacím návrhům poslance Jančáryho. Navrhuje v tabulce 13 - pohoštění a dary, celkovou částku 22,5 miliónů korun snížit o 20%, to je přibližně 4,2 miliónů korun a tuto sumu přesunout na rezervu na léky.

K této položce zde byl předložen další pozměňovací návrh, a to pana poslance Komárka, který žádá omezit nárůst této položky na 10% oproti skutečnosti roku 1990, a rozdíl dát do vládní rezervy. Můžeme tudíž hlasovat o těchto dvou návrzích.

Poslanec Julius Jančáry: Beru svůj návrh zpět ve prospěch návrhů pana poslance Loma a poslance Klenera.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Konstatuji, že pan poslanec Jančáry bere svůj návrh zpět.

Poslanec Ivo Svoboda: Dalším pozměňovacím návrhem pana poslance Jančáryho bylo krátit dotaci Svazu měst a obcí o dva milióny korun, a takto získanou částku věnovat na fond ovzduší ve prospěch nevládních organizací. Opět je to přesun mezi položkami.

(Poznámka z pléna: ale s rezervou.)

Poslanec Julius Jančáry: Krátce to upřesním. Jde o to, aby zdroje byly skutečně zahrnuty do fondu ovzduší, kde to bude probíhat formou konkursu, což zdůrazňuji, protože nejsem žádným majitelem takové firmy. Bude to věnováno té nejlepší organizaci, která se gescí v oblasti ekologicky čistých zdrojů energie bude zabývat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Děkuji. můžeme přistoupit k hlasovaní pane zpravodaji? (Ano.)

Kdo je pro návrh poslance Jančáryho, nechť zvedne ruku. (69 hlasů.) Kdo je proti? (5 hlasů.) Kdo se zdržel hlasování? (63 hlasů).

Konstatuji poměr 69 ku 68 hlasům, takže návrh byl přijat. (Potlesk.)

Poslanec Ivo Svoboda: Další pozměňovací návrh pana poslance Jančáryho se týká tabulky 16, kde navrhuje krátit mzdové prostředky státní správy o 20%, převést do rezerv, ale polovinu z toho, co se takto ušetří, využít pro severní Čechy.

Není možné převádět mzdové prostředky jako účelovou dotaci.

Poslanec Julius Jančáry: Beru tento návrh zpět.

Poslanec Ivo Svoboda: Děkuji panu poslanci Jančárymu.

Přecházíme k pozměňovacímu návrhu pana poslance Wantuly, který navrhuje dotaci dvou miliónů korun ve prospěch časopisu Gazetka, jehož osud nám vylíčil, a to prostřednictvím některé organizace, zahrnuté pod Radu Poláků.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Dávám o návrhu hlasovat. Kdo je pro návrh poslance Wantuly, nechť zvedne ruku. (24 hlasy). Kdo je proti tomuto návrhu? (31 hlasů). Kdo se zdržel hlasování? (84 hlasy.)

Konstatuji poměr 24 ku 115 hlasům, takže návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Dále byly předloženy pozměňovací návrhy pana poslance Komárka. V prvním pozměňovacím návrhu požaduje příspěvek na individuální stavebnictví. Takováto položka ve státním rozpočtu není, takže je možné pouze úvěrovat. Nepatří to do rozpočtu, nýbrž do zásad bytové politiky. Doporučoval bych tento návrh stáhnout.

Poslanec Vladimír Komárek: Návrh stahuji.

Poslanec Ivo Svoboda: Děkuji. Dalším pozměňovacím návrhem pana poslance Komárka je, aby fond na pohoštění byl zvýšen maximálně o 10% oproti loňskému roku, a rozdíl oproti plánu na rok příští zahrnout do rezervy. Rozuměl jsem dobře? (Poslanec Komárek: Ano.)

Je tudíž možné o návrhu hlasovat?

Místopředseda ČNR Václav Žák: Trváte na svém návrhu, pane poslanče? (Ano.) Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (31 hlasů.) Kdo je proti tomuto návrhu? (45 hlasů). Kdo se zdržel hlasování? (59 hlasů).

Konstatuji poměr hlasů 31 ku 104, takže návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Dalším pozměňovacím návrhem je návrh pana poslance Nedbálka, který žádá o přesun položky v souhrnném rozpočtu okresů a obcí, specifikovaný na velké opravy komunikací, ve výši 0,6 miliardy korun, na velká města.

Toto je technicky neřešitelné. Skutečnost je taková, že náklady na opravy komunikací byly již delimitovány do rozpočtu ministerstva vnitra. Doporučoval bych proto stažení tohoto návrhu. (Poslanec Nedbálek: Návrh stahuji.) Děkuji.

Dalším pozměňovacím návrhem je návrh pana poslance Loma, který se týká výdajů na léky, a to posílením rozpočtu "výdaje na léky" z okresních rozpočtových zdrojů na podíl dotace z globálních zdrojů.

Prosím pana poslance Loma, aby tento návrh upřesnil. Nejde o rozpravu, ale jde o léky. Doufám proto, že si to nikdo nebude vykládat jako porušení jednacího řádu.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Může upřesnit poslanec svůj návrh?

Poslanec Petr Lom: Upřesňuji dvě věci. Společný návrh s poslancem Laštůvkou a za druhé - 1%.

Poslanec Ivo Svoboda: Mohu-li to zformulovat. snížení rozpočtu okresů a obcí o 1%. Celou takto získanou částkou 738 mil. Kčs dát do rezervy na léky, přičemž potřeba, vámi odhadnutá nad plánovanou rezervu, je až 3 mld. Kčs. Dobře, je tedy možno hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh poslance Loma, ať zvedne ruku. (Hlasování - 72). Kdo je proti tomuto návrhu? (34). Kdo se zdržel hlasování? (44).

72: 78 - návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Ostatní návrhy poslance Loma nejsou pozměňovací návrhy ve smyslu tohoto zákona, ale mohly by být promítnuty do usnesení ČNR. Totéž platí o připomínkách poslance Klenera, kde zvýšení manipulačního poplatku za výdej léků je zřejmě spíše otázka vládního usnesení, než zákonné úpravy.

Přecházíme k pozměňovacímu návrhu pana poslance Fonioka, který požaduje 550 mil. Kčs z přebytku státního rozpočtu na rekostrukturalizaci Ostravska. O přebytku jsme zde již hovořili. Pokud by pan poslanec Foniok chtěl návrh stáhnout (není tady). Čili musíme hlasovat.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Kdo je pro návrh poslance Fonioka, ať zvedne ruku. (Hlasování -12). Kdo je proti tomuto návrhu? (58).

Návrh nebyl přijat.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP