Středa 13. března 1991

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji za podnětný návrh, kterým bude schůze nepochybně velmi zrychlena a teď prosím pana poslance Čecha, dříve než uděláme přestávku.

Poslanec Vladimír Čech: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolím si veden svým svědomím přednést určitý návrh. V tom původním prohlášení, které tady přednesl poslanec Jančáry by ještě odstavec, který byl hlasováním klubu vypuštěn. Já si myslím, že tento odstavec je natolik významný, že navrhuji, aby ho poslanec Jančáry přečetl, a aby kluby jednaly i o znění tohoto odstavce, protože tento odstavec je konkrétní a k čemusi vyzývá.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Čechovi, ale podle jednacího řádku není bohužel možné tento bod obnovit, protože jsme už o něm jako sněmovna rozhodli. Museli bychom revokovat usnesení, kterým jsme přijali návrh pana poslance Jančáryho. Čili, musela bych dát napřed hlasovat o tom, zda chcete toto usnesení revokovat. V průběhu projednávání v klubech je možné, aby se znovu tato otázka popřípadě otevřela a může se k tomu, stejně jako ostatní kluby, vyjádřit klub OF. Ti ostatní mohou jít na oběd a sejdeme se zde ve 13.45 hodin.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím paní poslankyně a pány poslance, aby se laskavě shromáždili ve sněmovně, budeme pokračovat. Takže paní poslankyně, páni poslanci, usaďte se laskavě. Dopolední zasedání jsme přerušili na návrh pana poslance Bendy, aby se mohly sejít kluby a zaujmout stanovisko k návrhu pana poslance Jančáryho. Prosím jednotlivé předsedy klubů, aby se přihlásili do rozpravy a přednesli stanoviska svých klubů, popř. poslance, kteří se chtějí vyjádřit samostatně. Kdo se hlásí do rozpravy?

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní předsedkyně, dámy a pánové, klub poslanců Křesťanské a demokratické unie se zabýval návrhem poslaneckého klubu Občanského fóra na usnesení ČNR k situaci na Slovensku. K návrhu klubu Občanského fóra máme tyto připomínky:

Máme za to, že ČNR se situací na Slovensku nezabývala, jak se praví v usnesení. Abychom mohli tvrdit opak, bylo by třeba této nadmíru důležité otázce věnovat podstatně více prostoru. Domnívám se, že tlak na Federální shromáždění směřující k urychlenému přijetí zákona o referendu není na místě. Dle našeho názoru jsou zákonodárné sbory plně kompetentní k tomu danou situaci řešit. Předložený návrh klubu Občanského fóra do jisté míry zpochybňuje legitimitu Slovenské národní rady se s danou situací vypořádat.

Z těchto důvodů klub KDU návrh poslanců klubu OF podporovat nebude. Dále se domníváme, že bychom měli požádat vládu České republiky, aby poslanci ČNR byli průběžně seznamováni se výsledkem operativní komise, o které se zmiňuje usnesení předsednictva vlády České republiky k situaci na Slovensku na počátku tohoto týdne. Děkuji za pozornost. (Potlesk).

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu místopředsedovi Kasalovi. Prosím, kdo se další hlásí do diskuse? Pan poslanec Hájek.

Poslanec Jiří Hájek: Paní předsedkyně, dámy a pánové, klub poslanců KSČM projednal návrh usnesení ČNR k situaci ve Slovenské republice přednesený poslancem Jančárym a je toho názoru, že v dané situaci je zcela dostatečné stanovisko vydané předsednictvem ČNR a že nepřísluší této sněmovně zasahovat do kompetence demokraticky zvolených orgánů ve Slovenské republice, tak i na úrovni federace.

Jsme toho názoru, že stanovisko ČNR k návrhu zákona o referendu už bylo řádným legislativním postupem Federálnímu shromáždění podáno. Za naprosto samozřejmé považujeme, že všechny rozpory je třeba řešit demokratickou cestou a ústavními prostředky.

KSČM pří řešení všech státoprávních otázek prosazuje rozvíjení samosprávných principů v rámci federálního uspořádání státu. (Potlesk).

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Hájkovi a pro upřesnění bych chtěla sněmovnu informovat, že předsednictvo ČNR žádné stanovisko nepřijalo. Byl předložen pouze návrh a vzhledem k tomu, že jsme plánovali zasedání pléna nepřijímali jsme zvlášť stanovisko předsednictva. Takže potud faktická připomínka.

Prosím o další příspěvky do diskuse.

Poslanec Luděk Fendrych: Vážená paní předsedkyně, paní a pánové, klub Hnutí za samosprávnou demokracii - Společnost pro Moravu a Slezsko zaujímá stejné stanovisko, které přednesl předseda klubu KDU pan místopředseda Kasal.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Protože tu není pan poslanec Štindl, chce někdo z Liberálně-demokratické strany přednést stanovisko? Patrně nikoliv, nikdo se nehlásí.

Z příspěvků mluvčích jednotlivých klubů zazněl jediný pozměňovací návrh, a to z příspěvku pana místopředsedy Kasala, který navrhuje sněmovně, aby navrhla vládě České republiky, aby ji pravidelně informovala o zasedání operativní komise vlády České republiky. Toto doporučení pana Poslance Kasala beru jako pozměňovací návrh a dala bych o něm hlasovat zvlášť. Pak poslanec Čech.

Poslanec Vladimír Čech: Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že přes stanoviska všech klubů se bude o předneseném návrhu hlasovat, navrhoval bych, aby se přihlíželo k mému návrhu před přestávkou, aby byl přečten ještě jednou odstavec, který byl původně vypuštěn, aby - pokud o něm sněmovna bude hlasovat zazněl, a aby bylo hlasováno i o tomto odstavci.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, prosím tedy poslance Jančáryho, aby znovu přistoupil k řečništi a doplnil svůj přednes o odstavec, o kterém se zmínil pan poslanec Čech.

Poslanec Julius Jančáry: Vážená paní předsedkyně, vážení přítomní odstavec, který byl vypuštěn zní:

V této souvislosti se poslanci ČNR obracejí na poslance Federálního shromáždění, aby požádali vládu ČSFR o předložení hospodářské a mezinárodně politické analýzy důsledků možného rozpadu federace. V návaznosti na to žádá ČNR vládu České republiky, aby předložila České národní radě variantu pojetí české ekonomiky pro takový případ, a to bez ohledu na budoucí státoprávní uspořádání České republiky; s důsledky, jež vyplývají z možného rozpadu federace, je nutné seznámit veřejnost.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Jančárymu. Do tohoto okamžiku máme předloženy tři návrhy. Původní, který byl přednesen panem poslancem Jančárym jako první, jako druhý pozměňovací návrh pana poslance Kasala, který navrhl nezaujímat stanovisko pouze požádat vládu, aby podávala zprávy ze zasedání operativní komise a konečně jako další je tu návrh, který původně byl zřejmě originální, to je návrh poslance Jančáryho obohacený ještě o poslední odstavec, v němž žádá rovněž sněmovna vládu, aby předložila hospodářskou a mezinárodně-politickou analýzu všech důsledků případného rozpadu federace.

Čili musíme nechat hlasovat napřed o pozměňovacím návrhu pana poslance Kasala. Kdo je pro to, aby sněmovna nezaujímala věcné meritorní stanovisko, ale aby pouze požádala vládu o podávání zprávy z operativní komise, ať zvedne ruku? (54) Kdo je proti tomu? (70) Zdržel se hlasování? (7) Děkuji. Pozměňovací návrh pana místopředsedy Kasala nebyl tedy přijat.

Dávám hlasovat o pozměňovacím návrhu tak, jak jej přednesl pan poslanec Jančáry, a to teď nakonec, tj. ten původní návrh + ještě návrh, aby tedy vláda předložila hospodářskou a mezinárodně politickou analýzu výsledků možného rozpadu federace. V návaznosti na to, že poslanci žádají vládu České republiky, aby předložila ČNR variantu pojetí ekonomiky České republiky pro takový případ. Dávám hlasovat napřed o tomto návrhu, v tomto širším znění. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku? (60) Kdo je proti.?(31) Zdržel se hlasování? (37) Děkuji. Návrh pana poslance Jančáryho v té druhé podobě nebyl přijat.

Dávám hlasovat o prvním návrhu pana poslance Jančáryho tak, jak jej přednesl původně. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu? (79) Děkuji. Kdo je proti? (39) Kdo se zdržel hlasování? (18) Děkuji. Původní návrh pana poslance Jančáryho byl přijat. (Potlesk). Prosím pana poslance, aby jej odevzdal Kanceláři.

Poslanec Julius Jančáry: Vážená paní předsedkyně, vážení přítomní, já se omlouvám za toto krátké vystoupení, ale jsem nucen reagovat, protože jednou jsem to neudělal při projednávání rozpočtu a potom se mi to nevyplatilo. Nejednalo se o můj návrh, jednalo se o návrh klubu OF a prosím, aby to takto bylo zapsáno ve stenografickém záznamu. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji za připomínku, já jsem to původně takto uváděla, ale pro zkrácení jsem rozlišovala mezi těmi dvěma návrhy jako návrhy pana poslance Jančáryho. Omlouvám se znovu.

Děkuji. Tím tedy bylo přijato znění usnesení ČNR tak, jak jej poprvé přednesl pan poslanec Jančáry. Pan poslanec Jančáry laskavě předá toto prohlášení Kanccláři, abychom jej mohli předat tisku.

Přistoupíme k dalšímu bodu, a tím je návrh pana poslance Vlacha, týkající se volby dalších členů zahraničního výboru. Při poslední schůzi byl zvolen předsedou tohoto výboru pan poslanec Karel Štindl, nedošlo však, vzhledem k tomu, že návrhy nebyly řádně projednány v klubech, k dovolbě ostatních členů zahraničního výboru. Prosím, aby návrh uvedl pan poslanec Vlach.

V.

Návrh na volbu ostatních členů zahraničního výboru České

národní rady

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, dovolte, abych vás seznámil s návrhem na volbu ostatních členů zahraničního výboru ČNR. Navrhuji, aby ČNR přijala toto usnesení:

ČNR volí podle článku 118 ústavního zákona č. 143/68 Sb., o československé federaci a § 4, písm. 1 zákona č. 35/89 Sb., o jednacím řádu ČNR ostatní členy zahraničního výboru.

Paní Ivana Janů, ústavně právní výbor, KDU, pan Josef Ježek, výbor pro územní správu a národnosti, OF, pan Alexandr Karych, národohospodářský výbor, OF, pan Jan Kryčer, výbor petiční, pro právní ochranu a bezpečnost, HSD, pan Karel Kříž, církevní a humanitární výbor, OF, paní Helena Němcová, výbor pro vědu, vzdělávání a kulturu, OF, pan Jiří Payne, výbor sociální a zdravotnický, paní Marie Stiborová, výbor pro ochranu životního prostředí a urbanismus, KSČM, pan Václav Stieber, výbor pro obchod a cestovní ruch, OF, pan Václav Šplíchal, rozpočtový a kontrolní výbor, OF.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu místopředsedovi Vlachovi za přednesení návrhu. Vzhledem k tomu, že kandidátka byla řádně projednána ve všech klubech, navrhuji hlasovat o ní en bloc. Je někdo pro jiný způsob hlasování? (Nikdo.) Dávám tedy hlasovat o návrhu, jak jej přednesl poslanec Vlach. Kdo je pro to, aby tito poslanci byli zvoleni za členy zahraničního výboru? (128). Kdo je proti? (0). Kdo se zdržel hlasování? (9). Děkuji. Poslanci a poslankyně Janů, Ježek, Karych, Kryčer, Kříž, Němcová, Payne, Stiborová, Stieber, Šplíchal byli zvoleni jako členové zahraničního výboru ČNR. (Potlesk).

Tím jsme projednali 5. bod našeho programu. Přicházíme k 6. bodu. Prosím pana poslance Karycha, aby se ujal slova.

VI.

Návrh na způsob informování veřejnosti v Československé televizi o

událostech na Slovensku

Poslanec ČNR Alexandr Karych: Paní předsedkyně, vážená sněmovno, není mně příjemné vystupovat ve věci televizního vysílání a musím říci, že budu-li hovořit o mítinku Matice slovenské, necítím se ani dotčen, ani uražen, a už vůbec mne nepobuřují názory, které odezněly v Bratislavě 11. března. Budu hovořit pouze o formální stránce celého problému.

Přímý přenos 11. 3. 1991 z manifestace Matice slovenské nelze chápat jako nezaujaté zpravodajství, které mělo zprostředkovat informace o dění ve Slovenské republice. Mimo program zařazené vysílání mělo snad jediný účel: zastrašit obyvatele Slovenska veřejně odmítnout navázat na tradice slovenského státu a zároveň podnítit nacionální vášně v Čechách. Přímý přenos propagoval pouze jeden druh myšlenek a argumentů a představoval ve svém důsledku jistý druh kampaně. Pan Kantůrek je odpovědný za vyvolání nebezpečných nálad v době, kdy se uvažuje o referendu.

Protože se nejedná o první podobně chybně rozhodnuté, navrhuji: "Česká národní rada pověřuje vládu České republiky k takovým jednáním, která by zajistila televizi odpovědné vedení a veřejnosti opravdu nezaujaté zpravodajství." (Potlesk). Děkuji vám.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Karychovi. Hlásí se někdo do rozpravy k této otázce? Pan poslanec Bursík.

Poslanec Martin Bursík: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, skupina poslanců okolo liberálního klubu se zabývala návrhem usnesení, které zde přednesl pan poslanec Karych. Vyjádření k tomuto návrhu jí nečinilo oproti běžné rutině zde příliš problémů. Skupina totiž nediskutovala obsahově toto stanovisko, nediskutovala o tom, zda přímý přenos z manifestace Matice slovenské podnítil či nepodnítil nacionální vášně v Čechách a pod. Domnívá se totiž, že kompetenčně toto stanovisko nepřísluší České národní radě. Jak známo, přímý přenos z manifestace Matice slovenské převzalo vysílání F1, tzn. federální vysílání, z přímého přenosu slovenské televize, což nepochybně kompetenčně federální televizi přísluší. A pokud se týká kontroly, či kritiky federálního programu F1, potom nepochybně spadá federální vládě, případně poslancům Federálního shromáždění.

Skupina poslanců okolo liberálního klubu se domnívá, že bychom takovéto stanovisko neměli přijímat.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Bursíkovi, hlásí se paní poslankyně Moserová.

Poslankyně ČNR Jaroslava Moserová: Paní předsedkyně, vážení přátelé, chtěla bych vás seznámit s tím, že při výboru pro vědu, vzdělání a kulturu, vznikla komise Pro hromadné sdělovací prostředky, která bude mít jako externí pracovníky také pracovníky z rozhlasu a televize. To znamená, že otázky českého rozhlasu a české televize by spadaly do kompetence této komise.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji předsedkyní této komise paní Moserové. Přihlásil se do diskuse pan místopředseda Kasal.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní předsedkyně, dámy a pánové, domnívám se, že Klub poslanců KDU v zásadě souhlasí s tím, co tady zaznělo z úst pana poslance Bursíka. Nicméně se domníváme, že lze najít způsob, jakým česká vláda může působit na zlepšení situace ve federální televizi.

S argumentací pana poslance Karycha víceméně nesouhlasím. Domníváme se, že problematika je daleko širší. Vítáme ustavení komise, jak o ní hovořila paní poslankyně Moserová. Nicméně si myslíme, že nespokojenost s federální televizí dosahuje takové úrovně, že je naší povinností se k této otázce nějakým způsobem vyjádřit.

Navrhujeme proto, aby usnesení navržené panem poslance Karychem bylo s dvěma drobnými změnami přijato. Tyto změny si dovolím do usnesení zakomponovat: "Česká národní rada pověřuje vládu České republiky k takovým jednáním s vládou ČSFR, která by zajistila Československé televizi odpovědné vedení...". Děkuji za pozornost. (Potlesk).

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Nyní hovoří pan poslanec Hájek, připraví se pan poslanec Jakl.

Poslanec Jiří Hájek: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, Klub poslanců za KSČM se mimo jiné zabýval i návrhem usnesení, jak se zde nyní o něm diskutuje. Jsme toho názoru, že občané mají právo na objektivní informovanost, a proto nedoporučujeme přijetí tohoto usnesení.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Hájkovi. Hovoří poslanec Jakl.

Poslanec Ladislav Jakl: Vážená paní předsedkyně, vážení přítomní, nejsem nijak nakloněn tomu, aby z těchto míst zaznívaly podrážděné reakce na způsob, kterým je naše veřejnost informována, zazněla tady výhrada ohledně kompetencí. Kompetenční zákon, týkající se sdělovacích prostředků, začal být projednáván ve Federálním shromáždění minulý týden. Dosud nebyl přijat. Do té doby veškeré rozhlasové i televizní vysílání, působící na území ČR, tedy i federální, spadá do kompetence této místnosti - včetně financování.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu Jaklovi, hovoří poslanec Čermák.

Poslanec Petr Čermák: Paní předsedkyně, vážená sněmovno, prosím za prominutí, ale nerozuměli jsme stanovisku poslanců komunistické strany, zda doporučují nebo nedoporučují.(Odpověď: Nedoporučují.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, hovořit bude poslankyně Čechová.

Poslankyně Heda Čechová: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, jako bývalý televizní pracovník nemohu mlčet k tomuto tématu. Nezlobte se, pořád nerozumím jedné věci: Voláme po cenzuře, nebo po čem?

Připomínka z pléna: Voláme po rovném přístupu ke sdělovacím prostředkům.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Přihlášena do diskuse je paní poslankyně Němcová.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP