Středa 13. března 1991

Poslankyně Helena Němcová: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, připojuji se k tomu, co řekl poslanec Bursík. Máme-li federální vysílání, pak je to proto, aby naše republika věděla, co se v ní děje. Pokud cokoli z toho zatajujeme, přistupujeme k cenzuře. Chovejme se podle toho v praxi.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Němcové. Hlásí se poslanec Marek Benda.

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, usnesení vůbec nemluví o žádné cenzuře. V jedné větě hovoří o tom, že televize není kompetentně řízena, a že je potřeba zajistit, aby byla objektivně informována veřejnost kompetentními lidmi. Klub KDU řekl, že se zdůvodněním poslance Karycha nesouhlasí, ale přesto s usnesením, že se televize nechová tak, jak by měla, plně souhlasím.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, prosím poslance Pavelu.

Poslanec Josef Pavela: Poslanec Benda řekl to, co jsem chtěl říci.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dovolila bych si učinit procedurální návrh. Není mi jasná situace okolo naší pravomoci vůči televizi, jejíž právní statut je zatím upraven dřívějšími předpisy. Čeká se na novou právní úpravu. Doporučovala bych, abychom prozkoumáním této otázky pověřili ústavně právní výbor a uložili mu, aby nám do příštího zasedání podal stanovisko.

Prosím pana místopředsedu Kasala.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Nedomnívám se, že k tomu, abychom přijali toto usnesení by bylo nutno zkoumat kompetence České republiky nebo federace, domnívám se, že tak jak je to nakomponováno, je to schůdné a přijatelné. Doporučuji o návrhu hlasovat.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pokud jde o stanovisko, které uvedl mpř. Kasal, to je správné, že k tomu jsme nepochybně kompetentní. Jde o to, zda jsme kompetentní k zaujetí stanoviska ve smyslu předneseného návrhu poslance Karycha. To jsem měla na mysli. Pokud budeme hlasovat o usnesení, stejně musíme hlasovat napřed o pozměňovacích návrzích. První pozměňovací návrh byl poslance Bursíka, který uvedl, že kompetenčně nám jako ČNR nepřísluší posuzovat zmíněnou materii, neboť šlo o vysílání F1, čili federální okruh, který je převzal ze slovenského vysílání. Kdo je pro přijetí stanoviska poslance Bursíka? Znamená to, že bychom se věcí vůbec nezabývali. To neznamená, že bychom se nezabývali návrhem mpř. Kasala.

Prosím poslance Loma.

Poslanec Petr Lom: Paní předsedkyně, dámy a pánové, domnívám se, že ČNR jako svrchovaný zákonodárný orgán se může vyjádřit ke všemu, co se děje na území ČR a své mínění tak vyjádřit jediným možným způsobem, tj. usnesením. Česká národní rada v tomto případě nezasahuje zákonodárně do federálních zákonných norem, nevyzývá, neinterpeluje, vyjadřuje své stanovisko. Jestli ho vyjádří nebo ne, o tom sněmovna rozhodne hlasováním. Myslím, že ČNR je plně schopná se vyjádřit k tomuto problému.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Lomovi za stanovisko. Hlásí se poslanec Chromý.

Poslanec Heřman Chromý: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, nevyznám se v legislativních vztazích. Domnívám se ale, že tady obcházíme to, co zde několikrát zaznělo. Domnívám se, že tato sněmovna by neměla být arbitrem či dokonce vytvářet nátlakové situace, které by v budoucnosti mohly zavdat tomu, že bychom rozhodovali o tom, zda se bude vysílat to či ono. Záleží na nás, kolik poskytneme příležitosti novinářům, aby se k naší práci vyjadřovali objektivněji a informovaněji. Apeloval bych na zdravý rozum.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Chromému. Do diskuse se hlásí poslanec Hofhanzl.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno. Na rozdíl od pana poslance Chromého se domnívám, že tato sněmovna by měla být určitým garantem, jestli se sdělovací prostředky chovají v této zemi nezávisle. To jsem chtěl říci. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Paní poslankyně Krejčová.

Poslankyně Zdenka Krejčová: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové, já samozřejmě nepřispěji ke kompetenčním problémům, ale jestli tady poslanec Karych vystoupil v souvislosti s Československou televizí - myslím si, že se tak ještě jmenuje - v souvislosti se záběry z demonstrace, manifestace v Bratislavě, že to je jen špička ledovce. Myslím, že je zjednodušováním, jestli někteří poslanci to chápou jako censuru a jiní jako necensuru. Já jsem přesvědčena o tom, že my, jako poslanci máme přímo povinnost vyjádřit svými ústy názor svých voličů k tomu, že v době, kdy tento národ potřebuje být zásadně a úplně informován o ekonomické reformě, o sociálních problémech, že Československá televize nemá ani vysílací čas, ani prostředky. Proto v tomto smyslu chápu dvouhodinové přenosy za zbytečné a v žádném případě to nechápu jako censuru. Já si myslím, že jde o kompetenci vedení Československé televize, a že bychom to neměli vědomě nebo nevědomě zjednodušovat na otázku censury či necensury.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Dušek, potom pan poslanec Balcárek.

Poslanec Pavel Dušek: Vážená sněmovno, domnívám se, že tady zatím diskutuje spíš argumentaci pana poslance Karycha, než vlastní text usnesení. Já si myslím, že to skutečně není jedno a totéž. Zatímco k argumentaci pana poslance Karycha je možno mít některé připomínky, já sám bych je také měl, tak si myslím, že to, co je návrhem usnesení, odráží problémy, se kterými se tady potýkáme už delší dobu, a proto si myslím, že klíčovým je skutečně text usnesení. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Balcárek.

Poslanec Pavel Balcárek: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, kolegové - jenom moje soukromé mínění. Já bych byl pro znění této rezoluce. Jsou to velice závažné problémy, ale aby informace byly objektivní. Nám se například v Brně stalo při manifestaci, snímané televizí v půlhodinovém sestřihu, že zařadili pana doktora Sládka jako zcela atypického představitele, který tam vůbec neměl vystoupit, a tím to všechno pohnojili. (Potlesk.) To dostalo úplně jiný ráz, jiné vyznění. To je velice závažná věc, nazíraná i tohoto hlediska. My musíme požadovat objektivní informace a nezaujaté zpravodajství a ne nějaké vybírání drobniček, manipulování apod. To jen jako příspěvek do diskuse. Jsem pro demokratické, ale objektivní zpravodajství - jestli se to dá sloučit. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Balcárkovi. Pan poslanec Čech.

Poslanec Vladimír Čech: Dámy a pánové, že opět mluvím, ale tato debata se tak rozproudila, že mě přece jenom něco napadlo. (Oživení v sále.) Nemůže být řeč o censuře, to je pochopitelně nesmysl. Voláme-li po demokracii, nemůžeme o něčem podobném vůbec mluvit. Jde o to, nevyřazovat z vysílání televize určité názorové proudy, ale dát prostor všem názorovým proudům, které jsou v politickém spektru obsaženy. Já mám pocit, že tam je ten problém. To se totiž neděje. Mám pocit, že zaznívají kolikrát názory ne ani jedné politické strany, ale určitého proudu, určitého politického hnutí, nebo určité politické strany. Tam je problém. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Kraus.

Poslanec Michal Kraus: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, myslím, že jako mnohokrát jsme se opět zaklesli na určitém problému a dovolte mi proto jeden procesní návrh. Prakticky dvě parlamentní frakce tu navrhly, aby se návrh usnesení neprojednával. Navrhuji proto, abychom nejprve hlasovali t tom, zda vůbec budeme návrh usnesení přijímat, či ne. Pokud projde, že ano, pak se bavme o jeho textu. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Krausovi za velice podnětný návrh. Protože to je procedurální návrh, dávám o něm hlasovat hned. Kdo ve sněmovně je pro protože to je pozměňovací návrh - aby se návrh pana poslance Karycha neprojednával věcně, ať zvedne ruku. (Z pléna: poslanec Payne: My jsme odhlasovali, že se bude projednávat.) My jsme odhlasovali, že bude zařazen do programu.

Poslanec Ivo Svoboda: (z pléna)... zdali dnes budeme přijímat usnesení, nebo ne.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Tak to přesně má být formulováno, zda budeme k tomuto návrhu přijímat usnesení, či zda to případně dáme komisi, ústavně právnímu výboru. Je to možné, procesně. Čili, jestli budeme přijímat usnesení, nebo nějaké jiné řešení. Procedurálně takto. Kdo je pro to, abychom návrh pana poslance Karycha věcně posoudili dnes a přijali na základě tohoto návrhu usnesení, ať zvedne ruku. Pardon, má pravdu pan místopředseda Kasal - protinávrh byl ten, aby se neprojednával návrh pana poslance Karycha meritorně, a aby nebylo přijímáno usnesení. O tom dávám hlasovat, o tomto protinávrhu, protože jsou to dvě negace - aby se to neprojednávalo a nebylo přijímáno usnesení.

Poslanec Petr Lom: (z pléna) Projednávat to musíme, to jsme odhlasovali, ale můžeme hlasovat o tom, jestli budeme přijímat usnesení teď nebo příště, ale to je bod programu, ten projednat musíme.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Tady byl pozměňovací návrh pana poslance Bursíka, že nejsme kompetenčně příslušní, čili, i o tento pozměňovací návrh se lze opřít. Pan poslanec Kraus.

Poslanec Michal Kraus: Já jsem navrhoval, abychom hlasovali o tom, zda budeme přijímat usnesení nebo ne. Nic jiného. (z pléna)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Čili, usnesení v závěru - Česká národní rada pověřuje vládu České republiky k takovým jednáním, která by zajistila televizi odpovědné vedení a veřejnosti opravdu nezaujaté zpravodajství. Toto je návrh usnesení? Jestli má být na závěr této diskuse přijímáno usnesení - jestli máme dostatek podkladů, dostatek informací, jsme si dostatečně vědomi své situace. Čili, o tomto dávám hlasovat na návrh pana poslance Krause.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Já se domnívám, že jsme přijali jako bod programu, že budeme projednávat to, co navrhl pan poslanec Karych. Byly tu dva návrhy, které zmínil pan poslanec Kraus, aby se neprojednávalo - jsou to protinávrhy - aby se nepřijímalo usnesení, čili, musíme dát hlasovat kdo souhlasí s tím, aby nebylo přijato usnesení. Jiná možnost není.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Bursík technickou. Pak pan poslanec Lom.

Poslanec Martin Bursík: Jestli se dobře orientuji: byl zde původní návrh pana poslance Karycha, potom zde byl pozměňovací návrh KDU, potom zde byl návrh, abychom přijali usnesení, které se týká toho, že nám to kompetenčně nepřísluší a poslední návrh, abychom vůbec nepřijímali usnesení. To pro ujasnění před hlasováním.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Já jsem vystupoval po panu poslanci Bursíkovi, takže prvně musí být hlasováno o jeho návrhu. Jiná možnost není.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Já jsem také za. Ještě pan poslanec Lom je na řadě.

Poslanec Petr Lom: Dámy a pánové, já se omlouvám, jen zcela stručně, dostáváme se do takové sofistické polohy. My jsme si odhlasovali, že to projednáme jako bod programu. A teď před ukončením rozpravy máme předjímat rozhodnutí, že k tomu nebudeme zaujímat žádné usnesení. Čili rozprava probíhá, tu nikdo neukončil. A během této rozpravy si máme říct, že až rozprava skončí, nezaujmeme žádné usnesení. To se mi zdá z právnického hlediska možné, ale naprosto protismyslné.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Ráda bych k tomu doplnila, že na začátku schůze jsme zařadili - jak správně říká poslanec Lom - do pořadu informaci pana poslance Karycha. Pan poslanec Bursík ale učinil pozměňovací návrh a jako druhý v pořadí diskutující po panu poslanci Karychovi, že tedy kompetenčně nepřísluší České národní radě zaujímat stanovisko, neboť šlo o federální vysílání převzaté ze slovenského okruhu. To je otázka kompetenční, proto jsem navrhovala, abychom věc svěřili ústavně právnímu výboru k prozkoumání situace. K věci se také potom vyjadřoval pan poslanec Jakl, který uvedl, že až do přijetí nového zákona zatím toto kompetenčně České národní radě přísluší. Já sama si nejsem jistá, jaké je správné řešení. Proto znovu opakujte návrh, aby napřed byla objasněna procedura, protože pokládám za ne dost žádoucí, aby Česká národní rada přijala usnesení, ke kterému není vůbec kompetentní. A to nemůžeme podle mého názoru teď tady z místa říci, aniž si k tomu opatříme potřebné podklady. Věřím panu poslanci Jaklovi, že to má prostudované, ale myslím si, že by bylo dobře se věcí zabývat poněkud hlouběji. Vy snad to víte, ale sněmovna ne.

Poslanec Alexandr Karych: Jsem překvapen, že Česká národní rada není kompetentní k tomu, aby pověřila vládu ČR k jakémukoliv jednání. Pan místopředseda správně doplnil partnera pro jednání, to je vláda ČSFR, takže nevím, jaké kompetenční spory máte na mysli.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Rozumím tomu tak, pane poslanče, že přijímáte už z místa pozměňovací návrh pana poslance Kasala, který doplnil usnesení závěru vašeho návrhu, že pověřujete vládu ČR k jednání s vládou federální, která by zajistila v Československé televizi odpovědné vedení a opravdu nezaujaté zpravodajství. Takto, ano, takže s touto změnou? Takže tím odpadají procedurální otázky, které se tady objevily v souvislosti s příspěvkem pana poslance Bursíka. Další příspěvky do diskuse?

Poslanec Michal Kraus: Paní předsedkyně, obávám se, že budu muset ještě jednou zasáhnout do rozpravy. Můj procedurální návrh zněl, abychom hlasováním zvážili, zda ten návrh stanoviska, které přednesl pan poslanec Karych a které teď projednáváme, schválíme formou usnesení. Čili, zda k němu přijmeme usnesení. Tady v rozpravě dvakrát zaznělo, že se nedoporučuje, aby to, co navrhuje pan poslanec Karych, jako usnesení ČNR bylo přijato. Čili, my bychom měli hlasováním rozhodnout, zda to, co navrhuje pan poslanec Karych, přijmeme či ne. Pokud se rozhodne, že ano, potom se musíme bavit o formální stránce, to znamená o obsahu usnesení. Znovu opakuji, že několikrát zde v diskusi zaznělo, že poslanci nedoporučují návrh usnesení, který přednesl pan poslanec Karych, vůbec projednávat a schvalovat. O tom by se teď mělo hlasovat..

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Krausovi, ale domnívám se, že napřed se musí objasnit, o čem se bude hlasovat, a pak můžeme zaujmout stanovisko, zda o tom rozhodneme usnesením. Nemůžeme se dohodnout formálně, že přijmeme usnesení k něčemu, co budeme teprve dodatečně vyplňovat obsahem. Teď už se prosím vyjadřujte věcně k návrhu pana poslance Karycha. Pokud nikoliv, skončíme rozpravu a každý dá najevo svůj názor k návrhu pana poslance Karycha hlasováním.

Poslanec František Nerad: Vážená paní předsedkyně, vážení přítomní, věcně k návrhu usnesení: Tam je napsáno, že schvalujeme, aby v československé televizi bylo odpovědné vedení. Chtěl bych se zeptat, co to znamená, v jakém smyslu odpovědně k naší sněmovně? Malý příklad: vzpomínám si, že 17. ledna, když začala válka v Perském zálivu, jsme všichni sledovali, jakým způsobem válka probíhá na televizních obrazovkách. Myslím, že ukazovat válku v televizi není příliš morální, ale všichni jsme to chtěli a všichni jsme chtěli vědět, co se tam děje, jak to dopadá v nějakém zájmu. Myslím, že ty zájmy máme i nyní, že chceme vědět, kam tento stát spěje a chceme vědět všechno, co se v tomto státě děje, protože bez těchto informací nevím, jak se budeme kompetentně rozhodovat v našem dalším postupu.

Chtěl bych vědět, co to tedy v tom usnesení znamená "odpovědné vedení"; v jakém smyslu jsou tato dvě slova? Co to je "odpovědné vedení"? (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Neradovi. Hlásí se ještě někdo do diskuse? (Ne.) Takže končím rozpravu a dávám hlasovat o usnesení, které už se tady několikrát četlo. Z opatrnosti vzhledem k choulostivosti této materie ho znovu přečtu. Návrh usnesení zní:

"Česká národní rada pověřuje vládu České republiky k takovým jednáním s vládou ČSFR, která by zajistila Československé televizi odpovědné vedení a veřejnosti opravdu nezaujaté zpravodajství. Kdo je pro přijetí tohoto usnesení? Hlasuje se - 67. Kdo je proti tomuto návrhu znění tohoto usnesení? (45) Kdo se zdržel hlasování? (11)

Návrh pana poslance Karycha na vydání usnesení ve znění doplňujícího návrhu pana poslance Kasala byl přijat 67 proti 45 hlasům proti; 11 se zdrželo hlasování. (Potlesk.) Tím jsme projednali tento bod programu.

Prosím, páni poslanci, nevzdalujte se, máme poslední bod programu, a to je návrh paní poslankyně Šepsové.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP