Čtvrtek 25. dubna 1991

Naše sympatie pro cirkusy vzrůstala teprve ve chvíli, kdy jsme zjistili, že cirkusový stan středně velikého cirkusu stojí 1 mil. korun a vydrží pouze 3 sezóny. Že pojízdný zvěřinec, vlastně zoologická zahrada, která má pochopitelně obrovskou režii, patří mezi kulturní zařízení. A nakonec, že cirkus je velice složitý organismus, který si nezaslouží, aby byl tímto způsobem ohrožován.

Znovu říkám, že byl ohrožován jedině proto, že byl špatně zařazen, nikoli, že by poplatky byly starosty vymezovány nespravedlivě. To je asi všechno k těm dvěma připomínkám. S tím, co říkala dr. Moserová, souhlasím.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Preclíkovi, táži se, zda si paní poslankyně Kantůrková přeje vystoupit.

Poslankyně Eva Kantůrková: Pane předsedající, protože nebyl podán žádný pozměňovací návrh, navrhuji, abyste dal hlasovat o společné zprávě k navržené novele zákona.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní zpravodajce. Ve smyslu jejího návrhu se ptám: kdo souhlasí s návrhem poslanců ČNR Evy Kantůrkové a Vladimíra Preclíka na vydání zákona České národní rady, kterým se mění zákon ČNR č. 565/1990 Sb. o místních poplatcích podle sněmovního tisku 226, ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 256, ať zvedne ruku. (Hlasuje se. 108)

Kdo je proti? (10)

Kdo se zdržel hlasování? (10)

Konstatuji, že tento návrh zákona byl přijat. (Potlesk.)

Poslanec Vladimír Preclík: Vážení kolegové, dovolte, abych vám poděkoval jménem cirkusů. (Potlesk.)

Poslankyně Eva Kantůrková: A abyste věděli, jak jsme dobří, cirkusy nevědí, že se novela projednává.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Vážené dámy a pánové, projednali jsme další z celé řady zákonů, které nás během této schůze čekají.

Nyní je čas, abychom se vrátili k bodu programu: státoprávní a územně správní uspořádání. Komise, kterou jsme ze svého středu zvolili, skončila svou první schůzku.

Je zde návrh, abychom se nyní všichni rozešli do poslaneckých klubů, abychom mohli být seznámeni s průběhem zasedání této komise.

Navrhuji, abychom schůzi přerušili. Sejdeme se zítra ráno v 9.00 h.

Je nepochybné, že neskončíme během zítřejšího dne, nevyčerpáme celý program, jak jsme v úterý odsouhlasili. Musíme se rozhodnout, kdy budeme ve schůzi pokračovat. Navrhuji, abychom v přerušené schůzi pokračovali příští čtvrtek a pátek. (Hluk ve sněmovně.) O termínu rozhodneme hlasováním. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Květ.

Poslanec Jan Květ: Za nás, venkovské poslance, bych prosil, abychom rozhodli už dnes hlasováním, protože veškeré změny v programu na příští týden, který máme rezervovaný na práci v terénu, musíme nejpozději zítra obtelefonovat a dát vědět.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Je zde návrh pana poslance Květa, o kterém je nutno dát hlasovat. Kdo se domnívá, že bychom o termínu pokračování schůze měli dát hlasovat už teď, ať zvedne ruku. (Hlasuje se. Pro se vyjádřila většina sněmovny.) S faktickou připomínkou se hlásí pan poslanec Koháček.

Poslanec Petr Koháček: Dávám návrh na sobotu a neděli.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Je zde návrh pana poslance Koháčka, aby se jednalo v sobotu a v neděli. Pokud nebude přijat původní návrh, dám o něm hlasovat. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Čech.

Poslanec Vladimír Čech: Chci upozornit, že v sobotu probíhá sněm Občanské hnutí, který už je oznámen. Vím, že ostatní politické strany to nemusí zajímat, ale lidé, kteří jsou v Občanském hnutí, se ho musí zúčastnit.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan ministr Špaček říká, že vláda jede ve čtvrtek na severní Moravu. Je to už dlouho smluveno. Navrhuji, abychom se sešli v úterý a případně pracovali i ve středu, i když je svátek - První máj. (Potlesk.)

Poslanec Petr Koháček: Beru svůj návrh zpět.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče, vašeho návrhu se ujal pan místopředseda Kalvoda, takže i o tomto návrhu bude hlasováno.

Poslanec Jaroslav Ortman: Vážení kolegové, ctili jsme požadavek Občanského hnutí s tím, že pan Koháček vzal svůj návrh zpět, myslím však, že bychom měli respektovat i další věci. Proto navrhuji, abychom schůzi konali ve čtvrtek a v pátek. Podotýkám totiž, že První máj je oficiálním státním svátkem.

Poslanec Ladislav Jakl: Navrhuji pokračování v úterý 7. května.

Poslanec Eduard Vacek: Omlouvám se, ale my jsme již na ten termín připravili již jednou odloženou vězeňskou komisi, jsou přizváni různí experti, jestli by jim to nenarušilo jejich program, náš v každém případě.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za informaci, tak to byla informace, samozřejmě jsme si všichni vědomi, že před zasedáním komise má zasedání pléna ČNR samozřejmě přednost. Nyní mi nezbývá, než abych zrekapituloval jednotlivé návrhy. Padl zde návrh, to byl první návrh, tedy můj, abychom pokračovali ve schůzi příští čtvrtek a pátek, pan místopředseda Kalvoda návrh, aby se konala schůze o víkendu, stáhl zpět. Další návrh je návrh paní předsedkyně Burešové, aby se schůze konala v úterý a ve středu. Pak je návrh pana poslance Jakla, aby schůze pokračovala v úterý 7. května.

Takže v pořadí tak, jak jsem to oznámil, dám o jednotlivých možnostech hlasovat.

Táži se, kdo souhlasí s tím, abychom ve schůzi pokračovali příští čtvrtek, případně pátek, ať zvedne ruku. (Hlasy z pléna: vláda se nemůže zúčastnit.) Domnívám se, jestliže se usneseme, že plénum ČNR se bude konat, tak vláda bude muset respektovat to, že se takto rozhodneme.

Pokračujeme v hlasování. (Hlasuje se. 62) 62 poslanců souhlasí.

Kdo je proti? (48) 48 poslanců je proti.

Kdo se zdržel hlasování? (22) 22 poslanců. Takže tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 62:70.

Další návrh je. aby schůze pokračovala příští úterý, případně ve středu.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku, tzn. 30 dubna a 1. května. (Hlasuje se. 57) 57, domnívám se, že úsporou času, protože tento návrh nezískal nadpoloviční většinu, je nás v současné chvíli přítomno 142. (Hlasy z pléna: dokončit hlasování.) Dobře.

Kdo je proti? (59) 59, tento návrh nezískal podporu sněmovny.

Dávám hlasovat o dalším návrhu pana poslance Jakla, abychom pokračovali v úterý a ve středu ve druhém květnovém týdnu, tzn. 7. a 8., případně dalšího května.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. (Hlasuje se. 102) 102

Kdo je proti tomuto návrhu? (13) 13

Kdo se zdržel hlasování?. (15) Konstatuji tedy, že návrh poslance Jakla získal podporu sněmovny, takže pokud zítra nedospějeme k závěru schůze, budeme pokračovat v úterý 7. května asi od 10.00 hodin, to se dozvíme podle pozvánek, které zřejmě rozešle kancelář každému poslanci.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kozánek a pan poslanec Hofhanzl.

Poslanec Petr Kozánek: Prosím členy rozpočtového a kontrolního výboru, aby se sešli v kanceláři výboru teď hned.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Chci upozornit pana poslance Kozánka, že jsou teď kluby. Pan poslanec Hofhanzl.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Já bych se chtěl zeptat, jestli nejde revokovat původní hlasování, domnívám se totiž, že v tom dalším týdnu by měly pracovat výbory. My jsme ve sněmovně na to, abychom projednávali zákony.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Je zde návrh na revokaci usnesení, rozumím-li tomu dobře, pan poslanec Květ a pak pan poslanec Nedbálek.

Poslanec Jan Květ: Vážený pane předsedající, předkládám vám na úvahu, protože víte, jaké jsou časové možnosti a vzhledem k tomu, že tak jako tak s projednáváním programu jsme a budeme v časové tísni a je teprve necelých 17.30 hodin, zda by nebylo možné ze schváleného pořadu zařadit alespoň jeden bod k dnešnímu projednání. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče, máte na mysli některý konkrétní bod?

Poslanec Jan Květ: Nemám na mysli konkrétní bod, myslím, že by se mohl projednávat ten bod, kde jsou přítomni předkladatelé a zpravodajové, abychom alespoň některý z bodů mohli projednat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, pan poslanec Nedbálek.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Dámy a pánové, při revokaci našeho usnesení bych navrhoval, abychom jednali 4. a 5. května, tj. sobota a neděle.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: V případě, že se sněmovna rozhodne své rozhodnutí revokovat, bude návrh pana posl. Nedbálka zařazen a předložen sněmovně k hlasování.

Nyní se domnívám, že jsem povinen dát hlasovat o návrhu pana poslance Hofhanzla, abychom rozhodnutí, které jsme učinili před chvilkou o konání schůze, revokovali.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Hofhanzla, ať zvedne ruku. 22

Kdo je proti. 78

Návrh pana poslance Hofhanzla nezískal potřebnou podporu.

Nyní musím dát hlasovat o návrhu pana poslance Květa, abychom vzhledem k nabitému programu pokračovali dnes v projednávání ještě dalšího zákona.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 68

Kdo je proti? 43

Kdo se zdržel? 6

Poměr je 69:68, návrh poslance Květa nebyl přijat. (Potlesk.)

Domnívám se, že v této chvíli mohu schůzi přerušit do zítřejšího rána do 9.00 hod. Připomínám, že se sejdou všichni poslanci ve svých poslaneckých klubech. Vzhledem k projednávané materii je nezbytně nutné, aby projednávání probíhalo. Posl. KDU na č. 23, OF č. 106, MKDP místnost státních aktů, nezávislí naproti místnosti státních aktů.





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP