Středa 8. května 1991

Poslanec Miloslav Výborný: K paragrafu 1, jak je uveden v tisku 257 (připomínám, že podle naší dohody budeme nadále pracovat s tímto tiskem), byly vzneseny tyto pozměňovací návrhy:

Pan poslanec Smělík navrhl, aby v odstavci 1 došlo k rozčlenění na písmeno a) "lékařská komora se sídlem v Praze, lékařská komora se sídlem v Hradci Králové a lékařská komora se sídlem v Brně" s tím, že by dále následovalo písmeno b) "stomatologická komora se sídlem v Praze" a písmeno c) "lékárnická komora se sídlem v Praze." Tento návrh nebude moci být předmětem hlasování, na což předem upozorňuji.

Pan poslanec Holomek navrhl, aby v § 1 odst. 2 bylo doplněno, že komory jsou samosprávnými, stavovskými - a doplněním bude - nepolitickými a nezávislými organizacemi... Bude předmětem hlasování tento doplněk, byť by byla společná zpráva schválena, protože se nijak nedostává do rozporu. Jde o doplnění.

Pan poslanec Payne navrhl, aby v § 1 byla vypuštěna lokalizace sídel komor, v odstavci 2 § 1 se připojil k návrhu poslance Holomka, dále navrhl, aby bylo doplněno v § 1 odst. 2, že se jedná o stavovské organizace s nuceným členstvím a dále, aby tamtéž bylo doplněno "pro členy, kteří splnili podmínky členství."

K § 1 již nebyly jiné pozměňovací či doplňující návrhy předneseny.

Hlásí se pan poslanec Jakl.

Poslanec Ladislav Jakl: Velmi se omlouvám, že jsem to neřekl v rámci svého návrhu explicitně. Ale v případě, že by se přijal § 10 tak, jak jsem navrhoval, bylo by třeba ze zákona vypustit všechna místa, kde se objevuje zakotvení organizační struktury, sídla, počet členů v jednotlivých orgánech a volební klíč. V tomto případě se to tedy týká § 1 a musel by se vypustit všechen text týkající se umístění sídel komor, to znamená to "se sídlem v" ve všech třech případech.

Poslanec Miloslav Výborný: Je to v podstatě podpora návrhu, který předložil pan poslanec Payne. Ale obávám se, pane kolego, že teď skutečně není doba k doplňování návrhu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Pan poslanec Biňovec se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Karel Biňovec: Pane zpravodaji, vy nemáte můj pozměňovací návrh?

Poslanec Miloslav Výborný: Váš pozměňovací návrh jsem nepřednesl, omlouvám se za to. Vzniklo to tím, že ono v podstatě nejde o pozměňovací návrh, nebo v původním návrhu na sídlo komory je právě uvedeno město Olomouc.

Pane předsedající, tím jsem sněmovnu seznámil s těmi návrhy, jak byly podány a prosím, aby bylo hlasováno o § 1.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ještě jedna faktická poznámka pana poslance Smělíka.

Poslanec Zdeněk Smělík: Jako odstavec 2 § 1 jsem navrhoval působnost lékařských farmaceutických a stomatologických komor v krajích. Lékařské komory v Praze s působností v území hlavního města Prahy a Středočeského kraje... podle zákona o územním členění z roku 1960 kraje jako takové územně zůstávají.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane kolego, já jsem váš návrh nepřehlédl, ale není přesné, že jste to navrhoval jako další odstavec - a mám to ve stenozáznamu - vy jste to navrhoval jako § 2a), čemuž jsem rozuměl tak, že by to mělo být samostatné další ustanovení. Takže proto jsem to nyní neuvedl.

Pane předsedající, domnívám se, že je možno hlasovat o § 1 v textu společné zprávy.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Dávám tedy hlasovat o textu § 1 ve znění společné zprávy. Kdo je pro schválení tohoto textu? (Hlasuje se.)

67 hlasů pro, děkuji.

Kdo je proti? 20

Kdo se zdržel hlasování? 30

Děkuji, tento návrh byl přijat. Můžeme pokračovat § 2.

Poslanec Miloslav Výborný: Nyní je čas na to, abych připomenul to, co jsem již řekl, že pan poslanec Smělík navrhoval vložit další paragraf, kde by byla stanovena územní působnost jednotlivých komor, přičemž připomínám, že o tomto návrhu již hlasováno nebude.

§ 2 společné zprávy máte před sebou a k tomuto paragrafu přišly tyto pozměňovací nebo doplňující návrhy:

pan poslanec Smělík navrhl v § 2 odst. 2, 2 písm. a) vypustit slova: "Při tvorbě sazebníků lékařských výkonů, při tvorbě cen léků, léčivých přípravků" a dále vypustit slovo "ostatních."

Dále navrhl pan poslanec Smělík v § 2 odst. 2 písm. i) vypustit přívlastek "závazná" před slovem stanoviska.

Pan poslanec Holomek navrhl doplnit písm. e) v § 2 odst. 1 v textu "vedou registr členů" a písm. h) v § 2 odst. 2 formulovat novým obsahem "nese odpovědnost za podmínky a způsob dalšího vzdělávání lékařů."

Pan poslanec Payne navrhl v § 2 odst. 1 písm. a) vypustit slova "rady komor", v tomtéž odstavci písm. b) vypustit slova "zaručují odbornost svých členů," variantě doplnit v § 2 odst. 1 písm. a) "řády komor schvaluje ministerstvo zdravotnictví." V písm. b) dále navrhl vypustit slova "podle zvláštních předpisů," v písm. c) vypustit slova "sociální a hospodářské," doplnit v § 2 odst. 1 písm. e) "vydávají odborná stanoviska, jsou-li o to požádány," písm. b) "spolupracují s ministerstvem zdravotnictví ČR" a písm. g) "vystupují jako prostředník ve sporech členů komory mezi sebou."

V § 2 odst. 2 písm. b) navrhl text "předkládat územní samosprávě a ostatní správě návrhy na stanoviska na obsazování vedoucích míst ve zdravotnictví, pokud tak stanoví obecně závazný právní předpis nebo jsou-li o to požádány," tamtéž doplnit písm. k) v obsahu: "Zpracovávat statistické údaje týkající se jejich působnosti."

Jiných pozměňujících návrhů k § 2 nebylo předneseno. Domnívám se, že je možno hlasovat tak, jak jsme se domluvili.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Prosím, pan poslanec Klener.

Poslanec Pavel Klener: Tam byla připomínka k odstavci 2 písm. i) vypustit slovo "závazná". (Poslanec Výborný: četl jsem.) Já se omlouvám.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Nyní je možno hlasovat o textu § 2 společné zprávy. Kdo je pro, aby byl tento text schválen? 53 Děkuji.

Kdo je proti? 25 Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? 34 Děkuji.

Konstatuji, že tento text schválen nebyl.

Prosím, pan poslanec Holomek se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Karel Holomek: Nerad to dělám, ale musím konstatovat, že způsob hlasování, který jsme přijali, brání v podstatě přijmout spoustu rozumných pozměňujících návrhů, které tady vznikly. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Paní poslankyně Röschová se hlásí s faktickou poznámkou.

Dovolil bych si jako jeden z vás, kteří hlasují - když tak mi vysvětlete, jak je to, abych se mohl zodpovědně chovat u hlasování. Pouze u některých pozměňujících návrhů? A pan společný zpravodaj to v podstatě vždy uvede, je hlasování o nich, poté, co je přijat text paragrafu společné zprávy, už vyloučeno.

Poslankyně Anna Röschová: Jestli vážené kolegyně a kolegové mohu, tímto hlasováním jsme prokázali, že pan poslanec Holomek nemá pravdu, protože tento paragraf nebyl přijat v tomto znění. To znamená, že dává možnost při pozměňovacích návrzích přijmout ty, které ho pozmění. Domnívám se tedy, že tento způsob hlasování je jedině možný.

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedající, vážená sněmovno, domnívám se, že jsme v této dosti bezvýchodné situaci už poněkolikáté. Pokud se podíváme do jednacího řádu ČNR, který je pro nás zákonem, není tam nikde řečeno, že společná zpráva je pozměňovacím návrhem. Tady se mluví o změnách, usnese-li se výbor na změnách návrhu zákona. Berme tedy trochu nefér způsobem společnou zprávu ne jako pozměňovací návrh, ale jako návrh změn. Potom se na ni nevztahuje § 26 odst. 2, protože už nevylučuje ostatní návrhy. Pak tedy doporučit, abychom na začátku společné zprávy o ní hlasovali jako o návrhu změn a ne o pozměňovacím návrhu, což není úplně čisté, ale domnívám se, že to velice zefektivní naši práci. Pak budeme hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích a pokud uznáme, že společná zpráva není pozměňovacím návrhem, pak můžeme o všech pozměňovacích návrzích zde přednesených hlasovat. Možná, že právníci se mnou nebudou souhlasit, ale domnívám se, že je to obhajitelné.

Poslanec Andrej Gjurič: Podporoval bych to, co říkal kolega Benda a chci doufat, že to tak bude. Pokud by to bylo tak, jak doufá paní kolegyně Röschová, museli bychom teď § 1 až 22 vždycky odmítnout, abychom potom mohli hlasovat o pozměňovacích návrzích. Tak si to představuji já. Museli bychom ho nejdříve neodhlasovat a pak se k němu vrátit, abychom tu možnost měli.

Lze-li to tak, jak navrhuje poslanec Benda, považuji to za jediné možné východisko.

Poslanec Václav Stieber: Již při poslední schůzi jsem si dovolil udělat rozbor našeho jednacího řádu a dospěl jsem k závěru, že postup, o kterém hovořil poslanec Benda, možný je. Nemám u sebe jednací řád, nebudu přesný v citování paragrafu. Vycházel jsem z toho, že zákonodárný proces se dělí na několik částí, které jsou v jednacím řádu také podřazeny pod jednotlivé hlavy. Jedině u schůze, tzn. u této části jednání, se hovoří o pozměňujícím návrhu, který může být podán z pléna, případně může být podán písemně před schůzí. Nikde jinde se v textu jednacího řádu o pozměňovacím návrhu nehovoří. Hovoří se o návrzích změn.

Čili už z toho praktického hlediska jsem osobně toho názoru, že skutečně by se měly pozměňovací návrhy chápat jako návrhy, které byly podány z pléna a ve smyslu příslušných ustanovení jednacího řádu jednat nejdříve o nich a potom teprve o případném textu návrhu změn, které výbory jako kolektivní orgán předkládají plénu sněmovny. Když jednají výbory, jednají o textu zákona, rozhodují hlasováním, a to dokonce kvalifikovanou většinou, ne většinou prostou. Osobně si to vykládám tak, že jedna fáze jednání končí ve výborech zahrnutím do společné zprávy. Znamená to, že společná zpráva shrnuje stanoviska výborů a nastává druhá část projednávání, jíž jsme svědky, že pozměňovací návrhy jsou pozměňovacími návrhy a jako takové je také zákonodárce, který stanovil jednací řád, chápal. Děkuji.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážení přítomní, každý měsíc při plenárním zasedání, když projednáváme nějaký náročnější komplikovaný zákon, ztrácíme čas tím, že se dohadujeme, co je a co není pozměňovací návrh. Je to hrozná ostuda, že rok a půl po revoluci ještě nemáme přijatý vlastní jednací řád. Proto prosím předsednictvo, ať dohlédne na komisi, která na sebe toto břímě vzala, ať co nejdříve jednací řád můžeme přijmout a potom podle něho postupovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Navrhoval bych, abychom se změnami jednacího řádu - i když nás to sice pálí - zabývali později. Teď musíme vyřešit situaci, která zde nastala. Prosím, pan poslanec Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Dostali jsem se tam, kam jsme se dostat nechtěli. Domnívám se, že byl přednesen návrh procedurální změnit to, co jsme si na začátku projednávání tohoto zákona odhlasovali, že se bude hlasovat úplně jiným způsobem. Pane předsedající, zřejmě nezbude než o tom hlasovat. Já jsem svůj názor na to, jak by mělo být hlasováno, řekl. Opakovat ho nehodlám, byly řečeny názory jiné.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, je zde návrh pana poslance Bendy, který se týká procedury, mně se zdá velmi rozumný, domnívám se, že musíme hlasovat o tom, že budeme revokovat svoje usnesení o způsobu projednávání té věci. Jestliže si odsouhlasíme revokování, tak můžeme dat hlasovat o návrhu pana poslance Bendy, tzn., abychom nejprve odsouhlasili společnou zprávu jako soubor změn a potom projednávali jednotlivé pozměňovací návrhy tak, jak padly v rozpravě během dnešního jednání.

Ptám se tedy, jestli má někdo jiný názor nebo jiný návrh? Pan poslanec Syka.

Poslanec Martin Syka: Chci se zeptat, co se stane z technického hlediska, když revokujeme to, co jsme na začátku dnešní schůze odsouhlasili?

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pak bychom asi museli pokračovat ve vymýšlení dalších návrhů na způsob projednávání. Pan poslanec Jakl se hlásí.

Poslanec Ladislav Jakl: Prosím za prominutí, ale to, co jsem říkal před chvílí, ta prosba, abychom v případě, že se rozhodneme hlasovat nejprve o společné zprávě, abychom v tom případě nebrali text společné zprávy za výchozí, ale vypreparovali to, čím se společná zpráva liší od původního textu a jenom brali jako pozměňovací návrh. V případě, že bereme ten text společné zprávy, dostává se nám společná zpráva do kolize s 90% pozměňovacích návrhů, což by jinak nebylo, a dochází k tomu, že většina poslanců, kteří tam chtějí změnit třeba jediné slovo, tak zmaří celou společnou zprávu, která stála mnoho práce řady lidí, a tím, že tam chtějí změnit určité slovo, vlastně zmaří celou společnou zprávu a vrátíme se k původnímu textu. Myslím si, pokud hlasujeme o společné zprávě, není možné o ní hlasovat v podobě znění jednotlivých paragrafů, ale pouze o tom detailu, kterým se ten který paragraf liší od původního znění, pak teprve se dostaneme na rovinu původního návrhu. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Jaklovi, já jsem návrhu pana poslance Bendy rozuměl trochu jinak. Pan poslanec Šuman se hlásí a potom pan poslanec Benda.

Poslanec Vladimír Šuman: Návrh pana poslance Jakla je zřejmě procesně správný, ale zabředli bychom do naprosto nepřehledné situace. Podle mého názoru nejlogičtější by bylo to, kdybychom přijali jako výchozí materiál tu společnou zprávu a projednávali jednotlivé pozměňovací návrhy, to je přece nejlogičtější, nejpřehlednější z hlediska toho, oč nám každému jde, dojít k co nejlepšímu zákonu, tzn. moci se vyjádřit ke každému pozměňovacímu návrhu a je to také logické. Domnívám se, že buď musíme přijmout tuto cestu, nebo jiná cesta je odročit jednání a řešit to jindy, v klidu, s rozmyslem, protože jinak jsme tady do noci a stejně to nedoděláme. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji, dávám slovo panu poslanci Bendovi, než dojde k mikrofonu, tak bych chtěl říci, že jsem byl poučen, že není třeba revokovat, vzhledem k tomu, že nešlo o usnesení, tzn., že bychom mohli o usnesení, které se týkají procedury, tedy o návrhu pana poslance Bendy, hlasovat okamžitě. Prosím, pan poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Já jenom k panu poslanci Jaklovi, já jsem navrhoval, aby ta společná zpráva nebyla brána jako pozměňovací návrh, tzn., že pro ni každý může v klidu hlasovat, i když k ní měl různé návrhy změn, protože ona by byla brána jako soubor návrhů, změn vzešlých z výborů a netýkalo by se to tím pádem ustanovení § 26, odst. 2), že vylučuje-li později dříve přijatý pozměňovací návrh návrhy pozdější, už se o nich nehlasuje. O všech pozměňovacích návrzích by se mohlo hlasovat kromě těch, které by se vylučovaly navzájem. Je to totéž, o co se tady snažíme, doufám, že systém, který jsem vymyslel, je i právně průchodný.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji za toto upřesnění, chce se k tomu vyjádřit pan společný zpravodaj?

Poslanec Miloslav Výborný: Já se k tomu nechci vyjádřit, já bych to chtěl shrnout, aby to bylo úplně jasné, abychom za půl hodiny se znovu nedomlouvali o způsobu hlasování. Já bych to snad ještě jednou zopakoval, jak jsem to pochopil. Hlasovali bychom nejprve o každém paragrafu společné zprávy, přičemž přijetí tohoto paragrafu by neznamenalo, že nebude hlasováno o pozměňovacích návrzích vzešlých z rozpravy, leda že by jeden z těchto pozměňovacích návrhů přijatých vylučoval další.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Já tomu rozumím naprosto stejně, ale jestli dovolíte, pokud bychom to přijali takto, tak nic nebrání tomu, abychom hlasovali o společné zprávě jako o celku.

Poslanec Miloslav Výborný: Ano, ale z gestikulace kolegy Bendy vidím, že ne, takže jsem tomu špatně rozuměl.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji, je zde ještě nějaký jiný pozměňovací návrh nebo námitka proti tomuto návrhu? Jestli tomu tak není, dám nyní hlasovat o návrhu pana poslance Bendy na způsob projednávání tohoto návrhu zákona, jak zde byl nyní specifikován. Kdo je pro to, abychom dále postupovali podle tohoto návrhu?

(Hlasuje se. 89) 89, děkuji.

Kdo je proti? (2) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (18) 18, děkuji.

Tento návrh byl přijat a můžeme přistoupit k projednávání podle právě schváleného způsobu.

Poslanec Miloslav Výborný: V tom případě, pane předsedající, navrhuji, aby podle tohoto postupu jste dal hlasovat o společné zprávě jako celku.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji, dávám tedy hlasovat, kdo je pro schválení společné zprávy jako sumě návrhů změn, ať zvedne ruku.

(Hlasuje se. 85) Děkuji.

Kdo je proti? (3) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (22) Děkuji.

Tento návrh byl přijat a můžeme přistoupit k projednávání jednotlivých částí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP