Středa 8. května 1991

Poslanec Miloslav Výborný: Konstatuji, že jsme za 49 minut vyřešili proceduru projednávání a můžeme přistoupit k věcnější práci. Předtím si ještě dovolím konstatovat, že podle mého názoru název zákona a § 1 je bez. diskuse, leda, že bychom revokovali to usnesení, které jsme přijali. Má, prosím, sněmovna jiný názor.

Poslanec Stanislav Bělehrádek: K § 1 bychom se měli vrátit, tam bylo několik pozměňovacích návrhů.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dobrá, i k názvu se můžeme vrátit. Co se týče návrhu názvu, domnívám se, že zde není žádná kolize a můžeme postoupit k § 1?

Poslanec Miloslav Výborný: Znovu se táži, má někdo žádost aby bylo hlasováno znovu o návrhu zákona?

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Není tomu tak. Pan poslanec Lom se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Petr Lom: Já nevím, pane předsedající, ale žádám o laskavou informaci. Já se domnívám, že když jsme uprostřed projednávaní schválili nový pořádek, tak ten se týká nového pořádku až od toho bodu, kdy to bylo schváleno a nesahá to zpátky. Nevím...

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Já jsem to pochopil jinak.

Poslanec Miloslav Výborný: Já bych to řekl tak, co jsme si schválili, to jsme si schválili, máme to a můžeme pracovat.

K § 1 - byl jsem vyzván hned na začátku, abych ke každému paragrafu předčítal všechny pozměňující návrhy, ale to bylo za trochu jiné procedurální situace. Mám to číst i nyní?

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím, pan poslanec Benda se hlásí.

Poslanec Marek Benda: (z pléna) Pokud přednášíte návrhy, měl byste číst návrhy pozměňovací, které jsou s tím v rozporu, to je všechno, co potřebujeme vědět.

Poslanec Miloslav Výborný: To znamená, přečtu všechno. To znamená si na dvě hodiny sednout co je s čím v rozporu, já bych žádal, kolegyně a kolegové, abychom sami zvážili, co je a co není v rozporu, jsem ochoten přečíst všechno, ale nejsem ochoten za sněmovnu, za každého jednotlivého poslance pracovat.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, já se domnívám, že můžeme přistoupit k projednávání jednotlivých pozměňovacích návrhů.

Poslanec Miloslav Výborný: K § 1 odst. 1 navrhl pan poslanec Smělík, aby došlo ke změnám tím způsobem, že by odst. 1 byl rozdělen na tři písmena, kde by v písmenu a) bylo uvedeno: lékařská komora se sídlem v Praze, lékařská komora se sídlem v Hradci Králové a lékařská komora se sídlem v Brně. Následovalo by písmeno b): stomatologická komora se sídlem v Praze a písmeno c): lékárnická komora se sídlem v Praze.

Tento návrh není způsobilý být předmětem hlasování, neboť by byl v rozporu s již přijatým názvem zákona.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Můžeme přistoupit k dalšímu.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Holomek navrhl, aby v § 1 v druhém odstavci bylo doplněno za slova: stavovskými - slova nepolitickými a nezávislými. Tady bych připomenul, že tato slova byla v původním návrhu při projednávání v ústavně právním výboru a z důvodů nikoli bezvýznamných, nebyla do společné zprávy pojata.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Dávám hlasovat, kdo je pro pozměňovací návrh pana poslance Holomka, který se týká § 1, odst. 2, ať zvedne ruku.

Hlasuje se. 38

Kdo je proti? 32

Kdo se zdržel hlasování? 40

Tento návrh nebyl přijat. Můžeme postoupit k dalšímu.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Biňovec navrhl, aby bylo uvedeno, že Česká lékařská komora má sídlo v Olomouci, ale znovu říkám, to je vlastně v návrhu obsaženo.

Poslanec Payne navrhl, aby v odst. 1 § 1 nebyla uvedena lokalizace - čemuž rozumím tak, že by se zřejmě ta slova se sídlem v..., a se sídlem v... vypustila. Ale nebylo to tak řečeno, pane kolego.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Se sídlem v... i s tím místem. Tak tomu rozumím já.

Poslanec Miloslav Výborný: Bylo to tak myšleno, nebylo to tak řečeno.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dávám tedy hlasovat, kdo je pro tento pozměňovací návrh pana poslance Payneho, ať zvedne ruku.

Hlasuje se. 48 Děkuji.

Kdo je proti? 36

Kdo se zdržel hlasování? 31

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat. Prosím o přednesení dalšího.

Poslanec Miloslav Výborný: Ve druhém odst. § 1 navrhl pan poslanec Payne za slova: samosprávným stavovským - vložit slovo "nepolitickými a" to je první návrh. To je první návrh, je velice podobný návrhu pana poslance Holomka, ale není úplné totožný, čili, že je třeba dát hlasovat, k čemuž kolega přisvědčuje.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je proto tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku.

Hlasuje se. 57 Děkuji.

Kdo je proti? 32

Kdo se zdržel hlasování? 21

Konstatuji, že tento pozměňovací návrh byl přijat. Prosím o přednesení dalšího.

Poslanec Miloslav Výborný: Ve stejném odstavci navrhl pan poslanec Payne za slova: organizacemi vložit slova "s nuceným členstvím". Podle názoru legislativy je to jednak nadbytečné, protože tam jsou všichni lékaři a jednak, přeci jen mezi nuceným a povinným je trochu rozdíl. Nicméně, takto to bylo řečeno. S nuceným členstvím.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento pozměňovací návrh pana poslance Payneho, ať zvedne ruku.

Hlasuje se. 4

Kdo je proti? 68

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat. Prosím o přednesení dalšího.

Poslanec Miloslav Výborný: pro pregnantnější vyjádření toho, co je dále uvedeno, navrhl poslanec Payne za slovo "komorami" v 2 odst. § 1 vložit slova "kteří splnili podmínky členství."

Poslanec Jiří Payne: Navrhoval jsem nahradit, nikoliv doplnit slova "zapsaných v seznamech komorami" slovy "kteří splnili podmínky členství."

Poslanec Miloslav Výborný: Prosím, pane předsedající, aby mě byla dána půlminuta, abych se mohl případně omluvit panu poslanci, že jsem jeho návrh neuvedl přesně.

V této fázi je třeba hlasovat o návrzích, jak byly podány v rozpravě - pan poslanec Payne v rozpravě uvedl cituji ze stenozáznamu: kromě toho, že z hlediska češtiny by měla formulace znít: "zapsaných v seznamech vedených komorami" je tam z hlediska dvojích seznamů formulace "kteří splnili podmínky členství." Neříkám tedy nic jiného, ale snažím se formulovat čistým způsobem to, co ostatně ze zákona stejně vyplývá. Čili podle mého názoru tento návrh směřoval k doplnění.

Poslanec Jiří Payne: Podotkl bych, že stenozáznam nezaznamenal moji lingvistickou poznámku, kde mělo být slovo "vedenými" nahrazeno slovem "vedených". To ukazuje, že stenozáznam není přesný. Vysvětloval jsem dále, že tato vazba znamená totéž, co je řečeno na jiném místě a protože je možné toto vypustit a nahradit tím, co jsem navrhoval.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Domnívám se, pane poslanče, že nebudeme rozpřádat rozpravu. V tomto bodě vám musím oponovat, protože já jsem si speciálně tuto koncovku napsal a podivoval jsem se nad ní. Zřejmě tedy došlo k přeřeknutí. Prosím pana společného zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Miloslav Výborný: Bude dobré dát o tomto návrhu hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Po upřesnění dávám hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Payneho, který ho upřesnil v tom smyslu, že za slovem lékárníky bude další text vypuštěn a nahrazen textem, který byl uveden "kteří splnili podmínky členství."

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 50

Kdo je proti? 21

Kdo se zdržel hlasování? 41

Děkuji, tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: K § 1 nebylo dalších pozměňovacích návrhů.

§ 2: Pan poslanec Smělík navrhl v § 2 odst. 2 písm. a) slova "při tvorbě cen léků, léčivých přípravků a sazebníku ostatních služeb poskytovaných lékárnami" vypustit.

Poslanec Zdeněk Smělík: Návrh na vypuštění se týká dvou věcí. V první větě - při tvorbě cen léků a léčivých přípravků - a u druhé věty "sazebníku ostatních služeb poskytovaných lékárnami" pouze slovo "ostatních". Zůstává tam tedy "sazebníku a služeb poskytovaných lékárnami."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Návrh byl upřesněn. Dávám hlasovat, kdo je pro pozměňovací návrh pana poslance Smělíka, pro první část? (Hlasuje se.) 11

Kdo je proti? 44

Tento návrh nebyl přijat.

Nyní dávám hlasovat, kdo je pro druhou část pozměňovacího návrhu pana poslance Smělíka? (Hlasuje se.) 14

Kdo je proti? 45

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Další návrh pana poslance Smělíka se týkal písmene i) druhý odst. druhého paragrafu a směřoval k vypuštění přívlastku "závazná". Pan navrhovatel vysvětlil, proč je tento přívlastek nesmírně důležitý pro ponechání v zákonu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh pana poslance Smělíka, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 15

Kdo je proti? 43

Tento návrh nebyl přijat. Prosím o další návrhy.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Holomek navrhl v § 2 odst. 1 doplnit další písmeno "e" textem "vedou registr členů".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento pozměňovací návrh pana poslance Holomka, ať zvedne ruku. 53 Děkuji.

Kdo je proti? 15

Kdo se zdržel hlasování? 36

Děkuji, tento návrh byl. přijat. Je nás 104. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: Rovněž pan poslanec Holomek navrhl, aby text ustanovení § 2 odst. 2 písm. h) byl nahrazen textem: "nese odpovědnost za podmínky a způsob dalšího vzdělávání lékařů, stomatologů a lékárníků". Čili to by bylo dáno Komorám za povinnost.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku. 3

Kdo je proti? 81

Děkuji, tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Klener navrhl v § 2 odst. 1 písm. b) nahradit slova "zvláštních předpisů" slovy "právních předpisů". Upozorňuji, že sousloví "zvláštních předpisů" je běžně legislativně používaná zkratka. Je-li na tom návrhu trváno, bude předmětem hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je to v podstatě dotaz na navrhovatele, zda na návrhu potrvá. Pan poslanec Payne se hlásí.

Poslanec Jiří Payne: Já jsem na témže místě navrhoval "u obecně závazných právních předpisů".

Poslanec Miloslav Výborný: Pane poslanče, přijde na vás řada.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Navrhovatel se nevyjádřil. (poslanec Klener: Netrvám.) Pan poslanec Klener netrvá na svém návrhu. Děkuji. Můžeme přistoupit k dalšímu návrhu.

Poslanec Miloslav Výborný: Rovněž pan poslanec Klener navrhl v písmenu i) druhého odstavce § 2 vyškrtnout slovo "závazná," ale o tom už bylo hlasováno, čili to nemůžeme učinit předmětem hlasování.

Pan poslanec Payne navrhl v § 2 odst. 1 písm. a) vypustit slova "a řády Komor" s odůvodněním, které navrhovatelé vyvraceli. Je nutno dát hlasovat.

Pan poslanec měl ještě variantní návrh, o kterém budeme hlasovat jedině v tom případě, že jeho první návrh neprojde.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro tento návrh pana poslance Payneho, ať zvedne ruku. 16

Kdo je proti? 33

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Nastupuje varianta č. 2, kde navrhuje pan poslanec doplnit "řády Komor schvaluje ministerstvo zdravotnictví." Je mojí povinností upozornit na to, že řády Komor schvalují sjezdy delegátů a že v případě, že by tam toto bylo, tak se vždy při neschválení jakéhokoliv řádu bude svolávat sjezd a že je to významný zásah do samosprávné funkce Komory.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh pana poslance Payneho, ať zvedne ruku. 2

Kdo je proti? 68

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: V písmenu b) prvního odstavce § 2 navrhuje pan poslanec Payne vypustit slova "zaručují odbornost svých členů a...," čímž ovšem zbytek při schválení nebude mít valné stylistické úrovně. Dobře, pan poslanec se domnívá, že je třeba hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh pana poslance Payneho, ať zvedne ruku. 15

Kdo je proti? 47

Děkuji, tento návrh nebyl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Miloslav Výborný: V § 2 odstavec 1 písm. b) navrhuje pan poslanec Payne vypustit slova "podle zvláštních předpisů" Pane kolego, je to tak tlumočeno správně? Vypustit nebo nahradit slovy "obecně závazných předpisů?" Čili nahradit slovy "podle obecně závazných právních předpisů," což je totéž jako "zvláštních předpisů" z hlediska legislativního. Přesto na tom je trváno, takže budeme hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro tento upřesňující návrh pana poslance Payneho, ať zvedne ruku. 4

Kdo je proti? 45

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: V § 2 odst. 1 písm. c) je navrženo panem poslance Paynem vypustit slova "sociální a hospodářské." Je možno hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento pozměňovací návrh pana poslance Payna, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.)

20 hlasů pro. Děkuji.

Kdo je proti? 37 Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Tentýž odstavec navrhuje pan Payne doplnit písm. e). V textu e): "Vydávají odborná stanoviska, jsou-li o to požádány." Chtěl bych připomenout, že ovšem pak chybí naprosto v zákonu kým požádány a že by to znamenalo ve svých důsledcích, že kdokoliv požádá o odborné stanovisko lékařskou a jinou komoru, musí to stanovisko dostat a že jde o odborné stanovisko. To bylo totiž odůvodňováno tím, že bude žádat stát.

Pane předsedající, pan poslanec Váca se hlásí.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP