Úterý 14. května 1991

Poslanec Lubomír Nedbálek: Nyní po společné zprávě ještě existuje jeden pozměňující návrh, který se týká přímo společné zprávy. Je to návrh pana poslance Chromého, který doporučuje změnit nebo vypustit slovo "odtajnění".

/Z pléna - poslanec Chromý: Stahuji návrh./

To znamená, že můžeme přistoupit k dalším pozměňovacím návrhům tohoto materiálu, které byly vzneseny z pléna. Prvním pozměňovacím návrhem je návrh pana poslance Chromého, který se týká bodu 7, který pan poslanec Chromý chtěl vypustit.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pan poslanec Kužílek má faktickou připomínku.

Poslanec Oldřich Kužílek: Promiňte jednu věc, která se týká jednacího řádu - když je v tuto chvíli stažení návrhu, musí se o tom hlasovat. Logika té věci je v tom, že někteří jiní mohli spoléhat na návrh, předkladatel by ho stáhl v tuto chvíli a oni už nemají možnost návrh prosazovat. Je možno, že v tomto případě je to naprosto zbytečné, nicméně jsem si dovolil na to upozornit.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Má pan společný zpravodaj nějaký návrh?

Poslanec Lubomír Nedbálek: Nemám, respektuji to, co řekl pan Kužílek.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pro nekonfliktnost jednání v této věci. Kdo souhlasí s tím, aby poslanec pan Chromý vzal relevantně platný svůj návrh změny zpět, nechť zvedne ruku.

Hlasuje se. (114)

Děkuji, promiňte, abych dále nenechal hlasovat. Je to zcela zřejmá většina. Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Dalším návrhem pana poslance Chromého byl návrh, který se týkal bodu 4 a navrhuje tam formulaci následovně: Jména těch, kteří do 15 dnů po tomto sdělení nepodají proti tomuto sdělení v uvedené lhůtě soudní žalobu a neodstoupí, zveřejní vyšetřovací komise na schůzi ČNR.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Můžeme hlasovat? Děkuji. Kdo je pro toto doplnění, nechť zvedne ruku.

Hlasuje se. (28)

Kdo je proti? (41)

Děkuji. Kdo se zdržel hlasování. (45) Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Chtěl bych se vrátit k bodu 7, protože pan poslanec Kužílek nás přerušil, abychom neodhlasovali bod 7, kdy pan poslanec Chromý navrhuje, aby se zrušil bod 7.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku.

Hlasuje se. (7)

Děkuji. Dovolte, abych dále nedal hlasovat, návrh zřejmě neprošel.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku.

Hlasuje se. (54)

Děkuji. Kdo je proti? (3)

Kdo se zdržel hlasování? (65)

Děkuji. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Vzhledem k reakci některých poslanců bych chtěl připomenout, že projednáváme usnesení ČNR č. 211 k obsahu práce vyšetřovací komise ČNR. Podle toho říkám stránky a jednotlivé kapitoly.

Dále je tu pozměňovací návrh pana poslance Ortmana. Pan poslanec navrhuje na straně 1 v preambuli po slovech "ve státní bezpečností..." nahradit text slovy: "vědomě plnili úkoly jako spolupracovníci StB." K tomuto bodu se vyjadřovala paní navrhovatelka.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 25

Kdo je proti? 52

Kdo se zdržel hlasování? 37

Děkuji. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Další pozměňovací návrh pana poslance Ortmana: Na straně 1, bod II. po slovech "ukládá vyšetřovací komisi zjistit" doplnit místo "všemi dostupnými prostředky" novou formulaci "průkazným způsobem, kdo..." a zbylé části zachovat.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tuto změnu, nechť zvedne ruku. 51

Kdo je proti? 36

Kdo se zdržel hlasování? 31

Děkuji, návrh nebyl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Další pozměňovací návrh pana poslance Ortmana: Na straně 2, bod II, odst. 3, písm. b) formulovat: "být svolní opakovaně se stýkat s příslušníky StB mimo úřední místnosti a plnit jimi uložené úkoly." Je tím přeformulován původní bod do jiného souvětí.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh změny, nechť zvedne ruku. 25

Kdo je proti? 62

Kdo se zdržel hlasování? 37

Děkuji. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: V podstatě stejné části návrhu se týká poslední pozměňující připomínka pana poslance Ortmana. Na straně 2, bod II, odst. 3, písm. c) formulovat: "podával informace významné pro Státní bezpečnost neoficiální cestou v utajovaném styku."

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Faktická poznámka pana poslance Ortmana.

Poslanec Jaroslav Ortman: Vzhledem k výsledku hlasování, protože šlo jen o technickou úpravu, svůj návrh stahuji. Namítám ale, že se nejedná o můj poslední pozměňovací návrh. Poslední návrh se týkal vypuštění bodu IV. a bodů následujících.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Omlouvám se. Měl jsem to zaznamenáno u pana poslance Řezáče. Takže pan poslanec Ortman se ve formě posledního pozměňovacího návrhu domnívá, že nutnost dodržování právního řádu všemi subjekty veřejného a politického života, především pak parlamentem, neumožňuje, aby byly realizovány body IV. a následující. Tyto formulace doporučuje vypustit.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Návrh spočívá v tom, tedy vypustit všechny body počínaje bodem IV.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 23

Kdo je proti? 81

Děkuji. Dále hlasovat nemusíme, návrh nebyl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Dalším pozměňujícím návrhem je návrh pana poslance Budinského. Přečtu jej tak, jak byl přednesen. Pan poslanec Budinský navrhuje zveřejnění osobních dat, funkcí a míst působení.

a) příslušníků federálního ministerstva vnitra, resp. jejich předchůdců v unitárním státu, kteří pracovali v době od 25. 2. 1948 do 17. 11.1989 na 1., 2., 3., 10., 11. a 12. správě SNB,

b) tajných spolupracovníků těchto správ. Výše uvedené se nevztahuje na příslušníky federálního ministerstva vnitra, kteří byli pro další službu v ozbrojených sborech pověřeni v průběhu let 1990 až 1991. Táži se pana poslance Budinského, jestli tento návrh stačí.

Poslanec Vladimír Budinský: Doplňuji, aby tak, jak jste to citoval, to byl bod číslo 8 tohoto usnesení.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Není zde návrh na oddělené hlasování o obou částech tohoto návrhu?

Poslanec Lubomír Nedbálek: Navrhuji, aby se hlasovalo odděleně. První část se týká příslušníků, to znamená pracovníků ministerstva vnitra, druhá část se týká tajných spolupracovníků.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Faktickou poznámku má paní poslankyně Anna Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Doporučovala bych, abychom tam měli, že doporučujeme federálnímu ministerstvu vnitra, abychom nezasahovali do kompetencí.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Jak jsem to četl, je zde napsáno "navrhuje".

Poslanec Vladimír Budinský: Celé usnesení je uvozeno "ČNR".

Myslím, že ČNR může tento návrh dát.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Formulace zní "navrhuje". Je někomu návrh nejasný? Není. Kdo je pro první část týkající se příslušníků ministerstva vnitra? (89)

Kdo je proti? (6)

Zdržel se hlasování? (28) Tato část návrhu byl přijata.

Prosím zpravodaje, aby komentoval druhou část návrhu.

Poslanec Vladimír Budinský: Než bude hlasováno o druhé části, chtěl bych upozornit, že je tam jeden problém - co zveřejnit. Jestliže uveřejníme data příslušníku federálního ministerstva vnitra tak, jak jsou tam řečena, je to jednoznačné. U tajných spolupracovníků se může jednat i o jiné kategorie. Mělo by to tam být vymezeno. Domnívám se, že pokud tam bude "tajných spolupracovníků," bude se to týkat jenom tajných spolupracovníků, nebude se to týkat dalších kategorií. Tolik na vysvětlenou.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Mohl byste to upřesnění přečíst?

Poslanec Vladimír Budinský: Doplňuji to: všech kategorií.

Poslanec Lubomír Nedbálek: To je problém vyšetřovací komise.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Prosím, aby se tato záležitost vycentrovala. Vypadá to tak, že bychom hlasovali o tom, co by pan Nedbálek přečetl jako původní návrh. Nebo si to přejete s dodatkem?

Poslanec Vladimír Budinský: Dodatek stahuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Můžete přečíst ještě jednou pasáž, o které se bude hlasovat?

Poslanec Lubomír Nedbálek: ČNR navrhuje zveřejnění osobních dat, funkcí a míst působení tajných spolupracovníků těchto správ. To se vztahuje k prvnímu bodu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je pro tuto část návrhu? (83)

Kdo je proti? (13)

Zdržel se hlasování? (32)

Tato část návrhu byla přijata.

Kladu si otázku, zda naše předchozí a následující práce nebude z velké části zbytečná, protože tím je řečeno, že všichni tito spolupracovníci budou zveřejněni. Nebo se mýlím?

Poslanec Lubomír Nedbálek: Pan předsedající se mýlí v tom, že vyšetřovací komise potom bude zjišťovat jenom ostatní kategorie. To znamená, že část náplně vyšetřovací komise, která se týká pracovníků bezpečnosti federálního ministerstva vnitra tam být nemusí, protože další rozhodnutí to ruší. Stejně tak ruší i tajné spolupracovníky. Zůstávají tam jen ostatní kategorie.

Dalším pozměňovacím návrhem byl návrh poslance Stodůlky, který navrhuje v části 2 na str. 1 II 1. věta ukládá vyšetřovací komisi zjistit všemi zákonnými prostředky. Neodhlasovali jsme tam návrh pana poslance Ortmana. Znamená to místo dostupnými zákonnými prostředky.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je pro tento návrh? (84)

Kdo je proti? (10)

Zdržel se hlasování? (31)

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Je tady další pozměňovací návrh pana poslance Studénky, a to na straně 3, druhá věta, resp. doplněk k první větě. Když ji přečtu celou, tak to zní: "...a to u osob, které po sdělení vyšetřovací komise neodstoupili do 15 dnů ze svých funkcí a u nichž tomu nebrání soudní rozhodnutí."

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Můžeme hlasovat? Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se, 47 pro, 24 proti, 50 se zdrželo hlasování.) Děkuji, návrh nebyl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Pane předsedající, slyším náznaky nesouhlasu některých poslanců s dalším projednáváním. Přesně nevím, o co se jedná, ale vzhledem k tomu, že vlastně celá vyšetřovací komise tak, jak to bylo řečeno, by se podle návrhu pana poslance Budinského měla zabývat jenom problematikou těch poslanců, kteří jsou zařazeni jinak, než tajní spolupracovníci.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Zatím tuto pochybnost vznášíte sám.

Poslanec Vladimír Šuman: Domnívám se, že to není pravda, protože ve vztahu k federálu je náš návrh v takové pozici, že nevíme, kdy bude reagovat, nevíme, jak bude federál reagovat, a proto je zapotřebí, aby další jednání probíhalo tak, jak bylo v programu.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Děkuji. Jenom jsem reagoval na to, jak někteří poslanci reagovali na toto další jednání, takže jsem považoval za svoji povinnost to tady uvést.

Dalším návrhem je pozměňovací návrh pana poslance Řezáče, který v části II na str. 2 navrhuje nemám tu formulaci přesně, protože jsem ji neměl písemně, - aby se zjištění sdělila jenom poslanci a ten do patnácti dnů aby mohl potom podat žalobu u soudu. Je to tak, pane poslanče? (Ano.)

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Můžeme hlasovat? Je každému jasný smysl toho návrhu? Pokud ano, pak prosím, kdo je pro, nechť zvedne ruku.

Prosím, ještě faktická poznámka.

Poslanec Martin Bursík: Pane předsedající, musíme hlasovat o konkrétním textu a ne o smyslu návrhu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pak tedy poprosím pana poslance Řezáče, pokud pan zpravodaj nemá text, aby návrh zformuloval.

Poslanec Vladimír Řezáč: Můj návrh je vlastně jen doplnění navrženého textu a znamená, že by se doplnil takto, že "... poslanec bude informován vyšetřovací komisí o jejím nálezu a buď do 15 dnů bude rezignovat, anebo v téže lhůtě podá návrh u příslušného soudu na ochranu osobnosti proti Československému státu zastoupeného federálním ministerstvem vnitra. V tomto případě se řízení před vyšetřovací komisí přeruší až do právní moci rozsudku soudu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Přeje si někdo z poslanců něco dalšího k textu této změny? Pokud nikoliv, budeme hlasovat.

Kdo je pro tento návrh změny, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se, 41 pro, 54 proti, 33 se zdrželo hlasování.)

Děkuji, návrh nebyl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Další tři návrhy, které, nejsou ale přesně definovány, byly dány panem poslancem Válkem. Jedná se o to, a při oznamování a čtení jmen těch poslanců, kteří byli evidováni jako tajní spolupracovníci, byla možnost obhajoby těchto poslanců jenom 15 minut, jestli jsem to dobře pochopil.

Dalším návrhem je, aby všichni poslanci byli seznámeni se všemi materiály, týkajícími se vyšetřovací komise. To byl druhý návrh.

A třetí návrh byl, aby toto naše jednání snímala televize.

Prosil bych pana poslance Válka, jestli s tím souhlasí, nebo to chce nějakým způsobem upřesnit nebo doplnit.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Přeje se pan kolega Válek formulovat přesný text, o kterém by se hlasovalo?

Poslanec Alois Válek: Domnívám se, že 15 minut by mělo stačit, protože vím, co jsme zažili ve federálu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Jde spíš o formulaci přímého textu, o kterém by se hlasovalo, než o odůvodnění.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP