Úterý 14. května 1991

Poslanec Alois Válek: Navrhuji tento text: "Doporučujeme označeným poslancům, aby svůj projev omezili maximálně na 15 minut."

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, raději budeme hlasovat. Kdo je pro tento návrh. Ještě faktické poznámka.

Poslanec Oldřich Kužílek: Myslím, že jsme odhlasovali, že po přečtení jmen budou odtajňovány materiály. To znamená, že požadavek č. 2 jsme vlastně už odhlasovali.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Hlasujeme o návrhu č. 1. Ještě faktická poznámka.

Faktická poznámka: Chtěl bych upozornit na § 16 odst. 5, že Česká národní rada se může na návrh poslance bez rozpravy usnést na omezení řečnické lhůty, která nesmí být kratší než 15 minut. Čili to můžeme udělat, ale z dikce vyplývá, že pouze pro celou rozpravu. Nelze asi selektivně - pro něco ano a pro něco ne. Čili možné to je, ale musí to být vyjímáno tak, jak se říká, a může se to provést buď teď anebo potom.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Navrhoval bych, kdybychom tento text včlenili do tohoto usnesení ČNR, na to místo kam patří, abychom teď nepřesně nemuseli začleňovat text, abychom neprodlužovali schůzi.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Nicméně musíme s návrhem naložit tak, jak nám ukládá jednací řád a hlasovat o něm. Tedy navrhuji hlasovat o tom, co pan poslanec Válek formuloval.

Kdo je pro návrh, nechť zvedne ruku. 12 Děkuji. Kdo je proti? 43 Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? 63 Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Prosil bych pana zpravodaje o názor k dalšímu návrhu, zda je již vyloučen dříve přijatým návrhem změny.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Není vyloučen, protože to, co navrhuje pan poslanec Válek, domnívám se, že se týká všech poslanců ČNR. My jsme schválili odtajnění "dotyčných poslanců nebo dotyčných osob". Je to tak, pane poslanče?

Poslanec Alois Válek: Hovořil z místa - nesrozumitelné.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Návrh, který jsme přijali, zní: "Po zveřejnění spolupracovníků StB na zasedání ČNR bylo usnesením zrušeno utajení materiálu vyšetřovací komise k těmto poslancům, aby před rozpravou tyto materiály byly plénu předloženy." To znamená, že pokud budou plénu předloženy, není třeba již tady tento návrh dávat.

Poslanec Alois Válek: Samozřejmě návrh stahuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Přeje si někdo, aby bylo hlasováno o svolení sněmovny, aby hlasovala k zpětvzetí tohoto návrhu? Nikoli. Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Další návrh, který pan poslanec Válek dával, se týkal toho, aby toto činění bylo snímáno Čs. televizí.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Vystavuji se riziku, že se opět nejedná o přesný text a poprosím sněmovnu o názor.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 43

Kdo je proti? 28 Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? 54 Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Dalším pozměňovacím návrhem je návrh pana poslance Effenbergera k bodu 7, aby slovo za "konstatuji", to znamená bod 7, bylo vyškrtnuto "všechna" a nahraženo "žádná zjištění".

Poslankyně Zdenka Krejčová: Vážení poslanci, už po několikáté se stává, že hlasujeme o něčem, o čem se hlasovat nemá. To znamená, o nějaké chybě češtinské. Přečtěte si to ještě jednou, o tom se opravdu hlasovat nedá.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Domnívám se, že musíme o tomto návrhu hlasovat. Sémanticky je to skutečně důležité, protože jestliže je tam napsáno "konstatuje, že všechna zjištění vyšetřovací komise nemohou být považována za rozhodnutí o vině, ať ve smyslu právním nebo morálním," tak to znamená právně, že některá ano. Čili v češtině je další zákon naprosto nutný. Podle mého názoru je třeba o tomto návrhu hlasovat, protože to má význam. Nejde pouze o češtinářskou chybu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Další faktická poznámka? Není další faktická poznámka. Jen bych dodal, že jen k formulační změně, je-li významná, se hlasovat musí, je-li to návrh změny. Prosím tedy, aby pan společný zpravodaj ještě jednou řekl, které slovo nahradí kterým.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Je to na straně 3, bod VII, text konstatuje, že původně všechna zjištění, návrh žádná zjištění.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 117 Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 16 Děkuji.

Návrh byl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Posledním návrhem k tomuto materiálu č. 211 byl pozměňovací návrh pana poslance Rozlivky, který chtěl doplnit ve všech názvech "vyšetřovací komise pro otázky lustrací". K tomuto návrhu pravděpodobně musíme dát hlasovat, i když ve společné zprávě ke druhému materiálu, tzn. k jednacímu řádu, tento návrh už je.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 62 Děkuji.

Kdo je proti?. 1 Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? 61 Děkuji.

Tento návrh nebyl potřebnou většinou přijat.

Ptám se, to byl poslední návrh změny k tomuto jednání?

Poslanec Lubomír Nedbálek: Ano, to byl poslední návrh. Pokud mohu, tak bych přistoupil k návrhu jednacího řádu vyšetřovací komise.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Já bych ale předtím ještě požádal o názor na celý tento materiál sněmovnu tedy obsah práce podle usnesení ústavně právního výboru ze 4. dubna t. r. ve smyslu právě přijatých změn.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, nechť zvedne ruku.

(Hlasuje se. 104)

Kdo je proti? (13)

Kdo se zdržel hlasování? (20) Konstatuji, že návrh usnesení byl přijat. (Potlesk.)

Poslanec Lubomír Nedbálek: Přistoupil bych k dalšímu materiálu, a to je návrh vyšetřovací komise České národní rady - materiál č. 212.

Nejprve ve společné zprávě zde, stejně jako u předchozího materiálu, se výbory, které toto měly přiděleny, rozhodly pro doporučení tohoto návrhu - pouze výbor pro životní prostředí a urbanismus nedospěl k jednotnému stanovisku.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pane kolego, promiňte, že vás přeruším, ale podle mých výpočtů jsme právě přestali být usnášeníschopnými. Jste toho názoru, že by situaci vyřešila desetiminutová přestávka pro kuřáky.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Já ano, i když jsem nekuřák.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Přerušuji tedy naše jednání na 10 minut a prosím o dochvilnost.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Nezbývá., než začít s dalším pořadem schůze a riskovat první sčítání hlasů. Prosím pana společného zpravodaje, aby se ujal úkolu.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Jestli dovolíte, dámy a pánové, budeme se věnovat návrhu jednacího řádu vyšetřovací komise. Abyste neměli obavy, tak tady je daleko méně připomínek, doufám, že to rychle zvládneme. První připomínka, která je ve společné zprávě, se týká doporučení výboru petičního, pro právní ochranu a bezpečnost a šlo o to, aby byl text doplněn o právo dotyčné osoby seznámit se se zjištěnými skutečnostmi a všemi podkladovými materiály týkající se jeho osoby. Já bych si dovolil vás seznámit se změnou textu § 12. Ta změna souvisí i s doporučením výboru pro vědu, vzdělání a kulturu, který doporučil v § 12 doplnit text: Každému, koho se dotýkají zjištění komise, je komise povinna umožnit vyjádřit se ke všem skutečnostem, které mu komise sdělila. § 12 by potom zněl takto: Každý, jehož se dotýká zjištění komise, má právo seznámit se se zjištěnými skutečnostmi a všemi podkladovými materiály, týkající se jeho osoby. Každému, koho se týkají zjištění komise, je komise povinna umožnit vyjádřit se ke všem skutečnostem, které mu komise sdělila. Každého, jehož se dotýkají zjištění komise, je komise povinna neprodleně vyslechnout jako svědka, pokud o takový výslech požádá. To znamená, to je nové znění § 12.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Omlouvám se, to je návrh petičního, atd., který je ve společné zprávě jako první v pořadí?

Poslanec Lubomír Nedbálek: Ano, to je první věta. S tím souvisí ve společné zprávě doplnění § 12, které navrhl výbor pro vědu, vzdělání a kulturu. Já jsem maličko porušil jednací řád, ale mohu ho dodržet tím, že to pak znovu přečtu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Já bych si dovolil faktickou poznámku, takto formulováno: Každý, koho se dotýká zjištění - skýtá riziko výkladu, že každý, kdo je zmíněn jakkoliv v příslušném svazku, může mít právo, o které se jedná - to asi není žádoucí, ale to je moje faktická poznámka, jak obvykle ta formulace "jehož se dotýká" bývá vykládána, nicméně, je to návrh změny, musíme dát hlasovat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Ono to je i v původním textu, který tam zatím zůstává.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Mají všichni v paměti formulace, které pan společný zpravodaj přednesl? Je zde faktická poznámka - pan poslanec Effenberger.

Poslanec Josef Effenberger: Já bych nerad vystupoval v roli jazykového puristy, ale vazba, umožnit vyjádřit se, to je typické pro jazyky germánské. Čeština požaduje, aby tam bylo - umožnit, aby se vyjádřil. Jinak si myslím, že celý text může zůstat beze změny, ale toto hromadění infinitivů je děsivé.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Dobře, já to tam opravím.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Má pan zpravodaj nějaký návrh?

Poslanec Lubomír Nedbálek: Je to doplnění návrhu, který přednesl výbor pro vědu, vzdělání a kulturu, který to přesně definoval. Je to jedna z těch tří vět § 12, takže bych navrhoval, jestli by se mohlo o § 12 hlasovat. O celém textu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Přeje se někdo přečíst ještě jednou navrhovaný text § 12 či nikoliv. Ano.

Poslanec Lubomír Nedbálek: § 12 zní: Každý, jehož se dotýkají zjištění komise, má právo se seznámit se zjištěnými skutečnostmi a všemi podkladovými materiály týkající se jeho osoby. Každému, jehož se dotýkají zjištění komise, je komise povinna umožnit, aby se vyjádřil ke všem skutečnostem, které mu komise sdělila. Každého, jehož se dotýká zjištění komise, je komise povinna neprodleně vyslechnout jako svědka, pokud o takový výslech požádá.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo je pro toto znění ustanovení § 12, nechť zvedne ruku.

Hlasuje se. 96

Děkuji. Kdo je proti? 3

Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? 9

Děkuji. Návrh byl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Dalším pozměňovacím návrhem uvedeným ve společné zprávě je návrh výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, který doporučuje doplnit do názvu za slova "komise ČNR" slova "pro otázky lustrací". Toto navrhoval pan poslanec Rozlivka, už jsem o tom hovořil.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 66

Kdo je proti? 6

Kdo se zdržel hlasování? 40

Děkuji. Tento návrh byl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Dalším pozměňovacím návrhem stále ještě obsaženým ve společné zprávě je návrh výboru pro sociální politiku k § 3 - vypustit slova "na svém prvním zasedání".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 54

Kdo je proti? 1

Kdo se zdržel hlasování? 50

Děkuji. Návrh byl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Posledním pozměňovacím návrhem společné zprávy je jen oprava v zájmu správného českého jazyka - místo "jejich" napsat "jejích". Nevím, jestli je nutné o tom hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Navrhuje nehlasovat a upravit to. Jiný význam to nepřipouští, je to pouze chyba.

Poslanec Lubomír Nedbálek: K poslednímu pozměňovacímu návrhu, který se týkal § 12, jsme již hlasovali. Dalším pozměňovacím návrhem je návrh pana poslance Chromého.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Je zde faktická poznámka - sám autor.

Poslanec Heřman Chromý: Mám za to, že mé dva pozměňovací návrhy jsou v podstatě už vyloučeny, takže je stahuji. Vzhledem k dalším úpravám by nemělo smysl o nich hlasovat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Děkuji panu poslanci Chromému, že jeho pozměňovací návrhy nemusím zbytečně číst. Dalším pozměňovacím návrhem je návrh pana poslance Stodůlky. Týká se § 3. Pan poslanec Stodůlka doporučuje doplnit § 3 takto: "Komise na svém prvním zasedání zvolí předsedu, místopředsedu, tajemníka, mluvčího a pověří stálé spolupracovníky komise ČNR k zajištění organizační a administrativní činnosti." Je to tak, pane poslanče?

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Kanceláře ČNR.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je pro tuto změnu, nechť zvedne ruku. 19 Domnívám se, že není nutné hlasovat dále, můžeme pokračovat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Další pozměňovací návrh je také od pana poslance Stodůlky, a to k § 2 na straně 2. Pan poslanec (nemám od něj přesný text) doporučuje, aby usnesení nebylo možno použít při hodnocení. Je to tak, pane poslanče?

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Navrhoval jsem toto: Tohoto ustanovení nelze použít při rozhodování o pozitivním či negativním výsledku lustrované osoby, kdy je nutný souhlas více než tři pětiny členů komise.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je pro tento návrh. 33 Kdo je proti? 26 Zdržel se hlasování? 59 Návrh nebyl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Posledním návrhem poslance Stodůlky a posledním pozměňovacím návrhem k tomuto jednacímu řádu je připomínka k § 10, poslední věta: Za dodržení tohoto ustanovení odpovídá - v textu je vedoucí kanceláře ČNR, pan poslanec Stodůlka navrhuje: odpovídá tajemník komise.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je pro tuto změnu? 73 Kdo je proti? 7 Zdržel se hlasování? 34 Návrh byl přijat.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Byl to poslední pozměňovací návrh.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Budeme hlasovat o tom, kdo je pro schválení jednacího řádu ve smyslu stanoviska č. 212 ústavně právního výboru ČNR a ve smyslu změn, které byly právě přijaty. Kdo je pro? 100 Kdo je proti? 2 Zdržel se hlasování? 25 Jednací řád této komise byl tímto přijat.

Pane zpravodaji, měli bychom se věnovat poslednímu bodu tohoto problému, to je volbě členů komise. Můžete přednést návrh na způsob volby členů?

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP