Úterý 14. května 1991

Poslanec Lubomír Nedbálek: Než přednesu návrh, uvedl bych malou poznámku ke schválenému materiálu. Například jsme neodhlasovali, aby tady byla při čtení televize. Není to tak, televize tady může být. Byl jsem upozorněn na to, abych to řekl, protože je to dost důležité. Naším hlasováním nevznikl zákaz toho, aby tady televize byla.

Dnes jsem mluvil o lustracích a o jejich filozofii, protože mluvili ostatní. Chtěl bych jenom na závěr říci postřeh z Federálního shromáždění.

Žádný z 10 poslanců, kteří tam byli čteni, nežaloval svého řídícího pracovníka. To je základ toho, kolem čeho byla diskuse ze strany poslanců KSČ. Samozřejmě, že jestliže někdo zavinil to, že poslanec je tam evidován, musel to být konkrétní pracovník StB. Ten je samozřejmě žalovatelný. Co si o tom myslíte, to je vaše věc. Myslím, že je to dost důležité, abych to tady řekl.

Jako zpravodaj vám děkuji, že jste prominuli mou neznalost zpravodajství. Podruhé to bude lepší.

Co se týče návrhu voleb, je navrženo z jednotlivých klubů 15 kandidátů. Poslanci KSČM se vzdávají práva navrhnout zástupce do vyšetřovací komise. Proto se navrhují do vyšetřovací komise poslanci z HSD 3.

Co se týče vlastního hlasování, navrhuji hlasovat veřejně a jednotlivě o každém poslanci.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Faktickou poznámku má pan poslanec Novák.

Poslanec Jiří Novák: Všiml jsem si, že v posledním § jednacího řádu je uvedeno, že tento zákon nabývá účinnosti dnem. Nedohodli jsme se o tom. Je to dotaz, co z toho vyplývá, když jsme o tom nerozhodli?

Poslanec Lubomír Nedbálek: Domnívám se, že zákon nabývá platnosti dnem, kdy ho vyhlásí předsednictvo.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Nejde o zákon, ale o usnesení ČNR.

Poslanec Jiří Payne: Domnívám se, že usnesení ČNR nabývá platnosti okamžikem schválení.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Ano, to je pravda. Navrhl bych, aby společný zpravodaj přečetl seznam navržených členů této komise.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Budu postupovat podle jednotlivých klubů, jak mi byla kandidátka dodána.

Hnutí za samosprávnou demokracii: pan poslanec Fendrych, pan poslanec Stodůlka a pan poslanec Kadlec.

KDU: pan poslanec Tollner a pan poslanec Pavela.

Občanské hnutí: pan poslanec Danneberg a pan poslanec Dohnal.

ODS: paní poslankyně Röschová, Šepsová a pan poslanec Ratiborský.

ODA: pan poslanec Mašek.

Zbytek Občanského fóra: pan poslanec Hejsek a pan poslanec Kelnar.

LDS: pan poslanec Nedbálek.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Přednesl bych nyní návrh na volbu veřejným hlasováním. Hlasování jednotlivě. Necháme tedy hlasovat o tomto návrhu způsobu volby: Kdo je pro to, aby byli veřejnou volbou voleni jednotliví kandidáti jednotlivě, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se - 77 pro, 10 proti, 38 se zdrželo hlasování.)

Děkuji, tento návrh byl tedy přijat.

Jestli dovolíte, první hlasování o prvním navrženém členu bychom uskutečnili tak, že bychom spočetli hlasy pro, proti a zdržel se hlasování. Potom bychom uvalili embargo na odchody a pro urychlení celé věci počítali pouze kladné hlasy. Urychlí to podle nás podstatně situaci. Faktickou poznámku má poslanec Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Omlouvám se, podle § 27 odst. 5 musí předsedající oznámit i počty hlasů odevzdaných pro jednotlivé kandidáty i proti nim.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji za poznámku.

Poslanec Oldřich Kužílek: Chtěl jsem jako první technickou poznámku vznést dotaz na předkladatele, jestliže počet 15 musí být naplněn, nebo jestli když někdo nebude zvolen, se děje nějaká katastrofa a musí být hledán jiný kandidát. Jenom abychom toto věděli. Společný zpravodaj, poslanec Nedbálek.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Domnívám se, že by počet měl naplněn být vzhledem k naléhavosti a rozsahu práce. Už jsem tady několikrát říkal, že práce bude velmi mnoho a že kdyby bylo méně lidí... samozřejmě, může být méně lidí, ale moje doporučení je takové, že by bylo lépe, kdyby poslanců v komisi bylo 15.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Můžeme hlasovat?

Prosím pana společného zpravodaje, aby vždy ohlásil jméno příslušného kandidáta a pak budeme hlasovat, sčítat hlasy pro, proti a kdo se zdržel.

Poslanec Oldřich Kužílek: Omlouvám se, ale musí být otevřena rozprava, v rozpravě musí být dána možnost jiných návrhů a pokud se nikdo nepřihlásí, může být rozprava uzavřena a pak se teprve může hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Je to správná poznámka. Mé přesvědčení bylo, že na kolik kluby najmenovali své kandidáty, rozprava se mohla odvíjet poté, než byla uzavřena. Ale pokud si přejete rozpravu, tak prosím, otevírám rozpravu k přečteným kandidátům a prosím, kdo se hlásí do rozpravy. Ještě předtím má pan poslanec Novák faktickou poznámku.

Poslanec Jiří Novák: Vážený pane předsedající, já bych vlastně začal s rozpravou, protože to, co jsem chtěl říci, patří spíše do rozpravy.

Respektuji a chci respektovat rozhodnutí klubů jednotlivých politických stran a hnutí, ale jako předseda ústavně právního výboru bych přece jen poprosil kandidáty, kteří jsou členy ústavně právního výboru - dr. Röschovou, poslance Dannebergera a pana poslance Hejska - aby zvážili svou kandidaturu, alespoň někteří z nich, protože se domnívám, že pokud tito poslanci se budou plně věnovat práci vyšetřovací komise, tak podle mého názoru nebude ústavně právní výbor schopen usnášet se.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, jsou písemné přihlášky do rozpravy prosím?

Poslanec Tomáš Fejfar: Pane předsedající, dámy a pánové, jenom stručná otázka: Ptám se pana předkladatele: tito kandidáti byli už lustrováni a je prokázáno, že nejsou agenty StB ani spolupracovníky StB? Mě by velmi hnětlo, kdyby tam byl jenom stín podezření. Děkuji. (Potlesk.)

Poslanec Lubomír Nedbálek: Tito kandidáti lustrováni byli, není na žádném z nich žádný stín podezření.

Je tady ještě jedna otázka a to je otázka toho, že vlastně registr svazků byl už dán do počítače, čili existují sjetiny. Na tomto registru svazků nebo na tomto počítači jsme zatím ještě nelustrovali. Ale podle informací komise 17. listopadu, které mám, tak tam výrazné změny nejsou. Ovšem je tam jakási možnost, ale s tím zatím nemůžeme v tomto okamžiku nic dělat. Ale jinak to jsou kandidáti, kteří prošli lustracemi a tam nejsou žádné pochybnosti.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Další přihlášky do rozpravy? Pan poslanec Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane místopředsedo, dámy a pánové, chtěl bych ještě doplnit to, co sdělil předseda ústavně právního výboru. Ve skutečnosti se jedná vlastně o čtyři kandidáty do této komise, kteří jsou současně i členy ústavně právního výboru, jedná se také o poslance Kadlece. K tomu je třeba připomenout, že ústavně právní výbor má 19 členů, z nichž jeden je na delší stáži ve Spojených státech amerických a výbor potřebuje podle jednacího řádu 10 lidí na to, aby mohli přijmout platné usnesení. Pokud další 4, dokonce dohromady 5 členů ústavně právního výboru, plus pan poslanec Štindl, který je vázán řadou úkolů ve výboru zahraničním, budou dlouhodobě nepřítomni, bude třeba pravděpodobně rekonstruovat ústavně právní výbor, protože jinak není možno očekávat, že by do ústavně právního výboru mohla přicházet nějaká usnesení.

Tímto nebrojím proti žádnému z kandidátů - členů ústavně právního výboru, nerad bych, aby to kandidáti takto chápali, přimlouvám se proto, abychom učinili vše pro to, aby ústavně právní výbor zůstal zachován k činnosti. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Ještě se někdo hlásí do rozpravy?

Poslanec Lubomír Nedbálek: Omlouvám se pane místopředsedo, ale pan místopředseda Kasal mě upozornil na jednu věc a to je otázka tzv. 3. správy. 3. správa nebyla lustrována kompletně. To všichni víte a já jsem o tom často mluvil, protože my jsme do evidence 3. správy nebyli vpuštěni a byli tam lustrováni jenom někteří poslanci prostřednictvím komise pro vyšetření událostí 17. listopadu.

Ta jistota tady skutečně v tomto případě není. Je tam jistota u poslanců, kteří byli členy lustrační komise, ti byli zlustrováni všude a všemi způsoby. A členové předsednictva byli také lustrováni, nebo členové, kteří byli navrženi do předsednictva v lednu letošního roku.

Abych to uvedl na pravou míru a řekl to zcela pravdivě, jak situace vypadá. Osobně se domnívám, že tam nebudou problémy, ale mohlo by se to stát. Jen aby to byla ucelená informace.

Poslanec Vladimír Šuman: Vzhledem k tomu, co řekl pan poslanec Nedbálek a vzhledem k tomu, o čem mluvili členové ústavně právního výboru, doporučuji ke zvážení, protože schůze je již příští týden, jestli by neměla být dána možnost klubům ještě zvážit změnu svých kandidátů. V tom týdnu by možná mohlo dojít k pověření na třetí správě a vyhnuli bychom se dalším budoucím komplikacím.

Můj návrh zní tak, jestli by nemělo být schválení členů tohoto výboru přesunuto na příští schůzi, která je za týden.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Čili je to návrh na přerušení projednávání tohoto bodu a odložení na příští schůzi? Dobra. O tom bude asi třeba hlasovat. Učinil bych tak hned teď bez rozpravy, pokud kolega Kužílek nemá jiné informace, a potom bychom se věnovali dalšímu.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážená sněmovno, domnívám se, že už nám to trvá příliš dlouho a trvám na tom, abychom to odsouhlasili dneska. Ať se kluby dohodnou. Už to oddalujeme příliš dlouho.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Čili návrh na přerušení. Má ještě někdo návrh, který se týká postupu v této věci? Pan kolega Kužílek a kolega Hejsek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dámy a pánové, navrhl bych zvolit dnes ty členy navržené komise, kteří prošli úplnými lustracemi tak, jak nám sdělil pan poslanec Nedbálek. Ostatní nechat na příště.

Poslanec Josef Hejsek: Dámy a pánové, mám opačný návrh a sice, aby komise byla zvolena hned dneska, protože před několika týdny se ústavně právní výbor sešel, neboť to vše související s lustracemi velice spěchalo, takže v době, kdy jsme měli týden na přípravu zákonů, se ústavně právní výbor sešel, aby vše připravil. Teď je zde návrh na další oddálení o týden, takže se nakonec ukazuje, že lustrace tak nespěchají, jak tvrdíme lidem.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dovolte, abych nyní předložil k hlasování první návrh pana poslance Šumana znějící na přerušení tohoto bodu a volbu členů komise na příští schůzi ČNR.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 9 Děkuji.

Poslanec Petr Pospíšil: Vážený pane předsedající, nerad bych to dále zamotával. Mám pouze jeden dotaz. Byl jsem členem dohadovací skupiny a tam jsme skutečně dohodli počty zástupců jednotlivých klubů, které zde byly řečeny, ale nebylo tam řečeno, že ten jeden místo komunistické strany připadne hnutí HSD. Netvrdím, že je to správné, nebo že je to špatné. Ptám se pouze, kdo s tímto návrhem přišel a proč je nám předkládán v podstatě jako hotová věc.

Poslanec Marek Benda: Pane předsedající, vážená sněmovno, myslím, že je nám jasné, že většina sněmovny chce zvolit komisi dneska. Přesto se tady vyskytly problémy s ústavně právním výborem.

Doporučuji, abychom zvolili komisi pouze jedenáctičlennou a čtyři členy ústavně právního výboru bych dnes požádal, ať svou kandidaturu stáhnou, nebo aby je sněmovna dnes nezvolila a vrátili bychom se k doplnění komise na příští schůzi. Kluby by si vyjasnily, koho mohou postrádat, koho chtějí dodat do komise, tak, aby ústavně právní výbor mohl zůstat funkční. Pokud čtyři lidé odejdou, nemá tento výbor cenu.

Poslanec Petr Pospíšil: Chci položit ještě jeden dotaz. Domníváte se, že tato vyšetřovací komise bude schopna uspokojivě pracovat, jestliže tam nebude žádný právník?

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Padl zde nicméně procesní návrh na přerušení schůze, aby se sešly kluby. Návrh, kterého se velice obávám, nicméně musím dát o něm hlasovat. Vyložil jsem si tento návrh správně? Nevím, kdo ho přednesl. Ne, nebyl to návrh? Výborně.

Ještě se hlásil pan poslanec Čech.

Poslanec Vladimír Čech: Pane předsedající, dámy a pánové, myslím, že všechna jednání, která tomuto shromáždění předcházela, byla natolik vyčerpávající a dlouhá, že měl pan předseda ústavně právního výboru tuto připomínku přednést tehdy. Dneska je na to už pozdě. Myslím, že jsme ztratili dost času a že komise musí být zvolena dnes tak, jak byla navržena. To je věc zvážení každého člena ústavně právního výboru, jestli eventuálně odstoupí nebo ne.

Poslanec Michal Sedláček: Vážená sněmovno, viděl bych možná ještě jednu cestu, jak vyřešit problém s ústavně právním výborem. Byla by to cesta, jakou zvolili ve Federálním shromáždění, tzn, že tito čtyři poslanci by byli dočasně odvoláni z ústavně právního výboru. Tím by klesl počet na usnášení- schopnost, resp. počet na nutnost přijímat usnesení se všemi těmito důsledky. Tito členové by nebyli dočasně členy ústavně právního výboru a poté, co by skončili práci ve vyšetřovací komisi, mohli by znovu požádat o zvolení do ústavně právního výboru.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Hlásí se někdo další do rozpravy? (Poslanec Pospíšil: Já žádám odpověď!)

Můžete ji, pane kolego, žádat, ale otázka je, jestli ji také dostanete. Obávám se, že rozprava není polemika. Jestli se chce ještě někdo vyjádřit, nechť se vyjádří.

Poslanec Ján Kadlec: Prosím vás, pane místopředsedo, klub HSD se dohodl, že buď komunisté půjdou do vyšetřovací komise, a v tom případě budeme dva z HSD, anebo nepůjdou, a potom budeme tři. (Bouřlivý smích a potlesk ve sněmovně.)

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: A s kým se dohodli? Reakce je zřejmě proto, že není z vaší řeči patrno, zda-li se dohodl mezi sebou nebo mezi někým navenek. Nemyslím to ironicky, myslím, že by bylo třeba tuto otázku vyjasnit, pokud se pan poslanec Pospíšil otázal.

Poslanec Ján Kadlec: Pane místopředsedo, klub HSD se dohodl, že buď budou členové komise pan Stodůlka, pan Kadlec a pan Fendrych, anebo jen pan Stodůlka a pan Fendrych. (Smích ve sněmovně.)

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Hlásí se ještě někdo do rozpravy?

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážení přítomní, nemůžeme souhlasit s tím, že jestliže byla nějaká dohadovací komise ustanovena, aby si HSD s komunisty přepouštěli místa, jak se jim zachce. To přece není normální.

Poslanec Petr Pospíšil: Omlouvám se, že zdržuji, ale pokusím se uvést věc na pravou míru. Při jednání naší dohadovací skupiny, ve které byli zástupci všech klubů, bylo dohodnuto, že v případě, že i komunisté budou navrhovat své kandidáty do vyšetřovací skupiny, budou ty a ty počty - Občanské hnutí v tom případě navrhovalo dva kandidáty, pana poslance Danneberga a poslance Dohnala. S tím, že komunisté nebudou kandidátku do této komise obsazovat, jsme seznámeni nebyli, a tudíž jsme - na rozdíl od HSD - nemohli dávat svůj návrh. Přesto se domnívám, že klub Občanského hnutí má v tuto dobu poměrně silné zastoupení v této sněmovně, že i on může dát návrh na třetího kandidáta.

Protože je k tomu třeba čas, žádal bych pouhých 5 minut, aby se náš klub sešel a navrhl třetího kandidáta.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Je zde návrh na přerušení schůze na 5 minut, o čemž je třeba bez rozpravy dát hlasovat. Kdo je pro přerušení této schůze na 5 minut?

(Hlasuje se. 55)

Kdo je proti? (5)

Kdo se zdržel hlasování? (58)

Tento návrh nebyl přijat.

Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Pan kolega Bursík.

Poslanec Martin Bursík: Nepatřím k těm, kteří se vyžívají v proceduře, a navrhoval bych přerušení jednání na půl hodiny. Na 20 minut by se sešly kluby a na posledních 10 minut by se sešla dohadovací skupina. Kluby by navrhly alternativy podle toho, zda budou kandidovat členy ústavně právního výboru či nikoliv. Dohadovací skupina by potom mohla jednotně vybrat z variant kandidátek podle toho, zda se rozhodnou kandidovat členy ústavně právního výboru či nikoliv.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP