Čtvrtek 19. prosince 1991

Společný zpravodaj poslanec Ivo Svoboda: Zahájíme hlasování o pozměňovacích návrzích k návrhu usnesení tak, jak je obsažen ve společné zprávě výborů, tisk 526. Doporučuji používat při práci pomůcku, která byla rozdána všem poslancům. Pozměňovací návrhy jsou seřazeny v časové posloupnosti tak, jak byly vznášeny.

Začneme prvním pozměňovacím návrhem, který vznesl pan poslanec Andrle. Týká se části I, písm. B), t. j. část, kde se žádá vláda České republiky aby... - nyní následuje seznam. Poslanec Andrle navrhuje vložit další odsek ve znění: Při specifických výdajích z účelových rezerv kapitoly 398 prosazoval snížení a vyrovnání rozdílu mezi územními celky České republiky, tj. Čechy, Morava a Slezsko.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 104.

Kdo je proti? 15.

Tento návrh byl přijat.

Prosím o další návrh.

Zpravodaj poslanec Ivo Svoboda: V dalším návrhu doporučil pan poslanec Andrle, aby se v odseku dva nahradilo slovo "regiony" slovem "okresy".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 94.

Kdo je proti? 19.

Tento návrh byl přijat.

Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj poslanec Ivo Svoboda: Další pozměňovací návrh vznesl pan poslanec Homola. Navrhuje vložit další odsek ve znění: Při rozdělování investičních prostředků soustředěných ve všeobecné pokladní zprávě, bylo uplatněno hledisko počtu obyvatel územních celků (Čechy, Morava, Slezsko).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. Pan poslanec se hlásí s faktickou poznámkou.

Hlas z pléna: Já bych prosil o vysvětlení, co to je slovo "odsek".

(Potlesk.)

Společný zpravodaj poslanec Ivo Svoboda: Pokusím se to vysvětlit. Je to ta věta, která začíná slovem "fous". Nechtěl jsem se ale přidržet tohoto populárního slova, velmi srozumitelného označení, takže mi promiňte, budu-li i nadále používat obratu "odsek". Nebo mě doporučte nějaký hezčí výraz.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan poslanec Kalvoda se hlásí s faktickou poznámkou.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Chtěl bych říci, že slovo "odsek" znamená česky slovo "odstavec".

Společný zpravodaj poslanec Ivo Svoboda: Shodněme se tedy, že se tedy pokusím používat slovo odstavec s tím, že pokud řeknu slovo "odsek", že mi bude rozuměno. Myslím, že bychom mohli hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Máme materiál před sebou, takže kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 50.

Kdo je proti? 25.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj poslanec Ivo Svoboda: Další je návrh pana poslance Nedbálka, který požaduje po vládě, aby v kapitole 398 vytvořila účelovou rezervu ve výši 100 mil. Kčs na pořízení bytů pro policisty.

Vysvětloval jsem již tento návrh a jeho podstatu, jak je prezentován již dopoledne.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 66.

Kdo je proti? 16.

Kdo se zdržel hlasování? 73.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj poslanec Ivo Svoboda: Další návrh je návrh pana poslance Klenera, vložit další odstavec tohoto znění: Urychleně předložila návrh zákona o vědě a technologiích.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 144.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj poslanec Ivo Svoboda: Další návrh předložil pan poslanec Gjurič - žádá vládu, aby zřídila Vládní výbor pro národnosti.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 36.

Kdo je proti? 18.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Další dva návrhy podal pan poslanec Palkoska. V odst. 3 stále stejné skupiny článků nebo odstavců, tento třetí odstavec do- plnit "a dluhopisy vydá ... až po schválení návrhu zásad tomuto výboru". Týká se to projednání zásad vydávání dluhopisů.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! 32.

Kdo je proti? 4.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Ivo Svoboda: Druhý pozměňovací návrh pana poslance Palkosky se týká změny v odst. 7, to jest onen odstavec, kde žádáme informace výboru při poskytování státních záruk, kde za slovo "informovala" by měla být vložena slova "alespoň tři týdny předem".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! 87.

Kdo je proti? 8.

Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Ivo Svoboda: Další pozměňovací návrh podal pan poslanec Stibic. Žádá vládu, aby do seznamu oblastí vyjmenovaných v dalších specifických účelových rezervách kapitoly 398 na ekologická opatření investičního charakteru v severočeské a severomoravské oblasti, na Sokolovsku a v zemědělství zahrnula též Pardubicko.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! 23.

Kdo je proti? 30.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Ivo Svoboda: Další pozměňovací návrh vznesl pan poslanec Chromý. Je to podobné téma a chtěl bych se ho zeptat, jestli nechce návrh raději stáhnout.

(Stahuji.)

Pan poslanec Chromý navrhuje stažení.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí návrhu pana poslance Chromého, návrhu na stažení, samozřejmě! 130.

Kdo je proti? Nikdo.

Děkuji, návrh byl stažen.

Prosím další návrh.

Poslanec Ivo Svoboda: Další dva pozměňovací návrhy podal pan poslanec Smělík. V prvním návrhu žádá vládu, aby iniciovala změnu rozpočtových pravidel tak, aby federálním příjmem byla daň z obratu (resp. její ekvivalenty v nové daňové soustavě).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! 47.

Kdo je proti? 21.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Ivo Svoboda: Druhý pozměňování návrh je vložení odstavce s textem "dále rozvíjela systém dotací okresům a obcím s přihlédnutím k jejich vlastním příjmům".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! 66.

Kdo je proti? 32.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Ivo Svoboda: Tím jsou pozměňovací návrhy, které byly předneseny v průběhu včerejší rozpravy, projednány a dostáváme se k návrhům vzneseným v dnešní rozpravě po jejím znovuotevření. Návrhy jsou seřazeny v časovém pořadí tak, jak byly předkládány.

Prvním pozměňovacím návrhem je pozměňovací návrh pana poslance Kalvody, který navrhuje, aby do úvodní části za záhlaví, do jakési preambule byl vložen nadpis "Česká národní rada" a byl následován těmito větami "konstatuje, že dosud platné zásady a pravidla pro sestavování rozpočtu opomíjejí tvorbu příjmové složky rozpočtu, což činí konstrukci rozpočtu problematickou. Dochází k asymetrii ve tvorbě zdrojů a jejich užití na území obou republik. Tato asymetrie se projevuje v praxi tzv. přerozdělováním, vyjadřuje zásadní nespokojenost s formou předloženého rozpočtu, zejména v nepřehlednosti a nedostatku údajů, prohlašuje, že schválením státního rozpočtu České republiky považuje jednání o jakémkoli dalším přerozdělování za nepřijatelné, neboť by bylo v rozporu s oprávněnými zájmy daňových poplatníků České republiky."

Proto dále se navrhuje v bodě B doplnit na začátek dalšího odstavce - žádá vládu, aby "urychleně předložila České národní radě podrobné upřesňující podklady jednotlivých částí státního rozpočtu, předložila všechny rozpočtové přehledy jednotlivých oblastí, zejména státní správy, ekologie, sociální oblasti, vědy, výzkumu, vzdělávání a dalších".

V bodě D tam, kde ukládáme Kanceláři České národní rady - původní text, ve kterém se ukládá, aby předložila podrobný rozbor kapitoly 302 národohospodářskému výboru, tuto větu nahradit zněním "předložila všem poslancům České národní rady všechny podklady vyžádané od vlády podle bodu B."

Alternativně k tomuto návrhu byly vzneseny návrhy další v pořadí, jak byly předkládány. Další vystoupil pan poslanec Bělehrádek, který by chtěl první větu střední části, tj. věta o předložení podrobně upřesňujících podkladů, aby tato věta zněla "Urychleně předložila České národní radě podrobné upřesňující podklady jednotlivých kapitol státního rozpočtu dle organizačních celků ministerstev.".

Dalším alternujícím návrhem k úvodnímu pozměňujícímu návrhu pana poslance Kalvody je návrh, který předložil pan poslanec Bursík, který navrhuje, aby první dvě věty v návrhu pana poslance Kalvody, tj. ten první odstavec o pěti řádcích, zněl - po nadpisu Česká národní rada "konstatuje, že dosud platná rozpočtová pravidla činí konstrukci rozpočtu neprůhlednou, dochází k asymetrii ve tvorbě zdrojů a jejich užití na území obou republik. Tato asymetrie se v praxi projevuje tzv. přerozdělováním."

Druhý odstavec první části návrhu pana poslance Kalvody doporučuje nahradit zněním: "Vyjadřuje nespokojenost s formou předloženého rozpočtu, zejména s nepřehledností a nedostatkem údajů z hlediska přerozdělování."

Takže toto je celý komplex, na který se logicky váží i návrhy, které přednesl pan poslanec Bursík při znovuotevření rozpravy a který je doplňujícím návrhem ...

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: ... já se ale domnívám, pane kolego, že to je alternativa - ještě se k tomu hlásí paní poslankyně Ryšlinková. Prosím.

Poslankyně Jana Ryšlinková: Navrhuji, abychom o návrhu pana poslance Kalvody hlasovali po částech.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano. Teď jsme také byli jak jsme se usnesli - naprosto korektně informováni o všem, co se týká tohoto prvního návrhu, tzn. o jeho logickém celku.

Je to tedy vše k tomu původnímu návrhu?

Poslanec Ivo Svoboda: Ano, to je vše, jakož i alternativy původního návrhu pana poslance Kalvody.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Má někdo jiný návrh na způsob hlasování, než jaký přednesla paní poslankyně Ryšlinková? - Nikdo.

Není-li jiný návrh, budeme postupovat v souladu s jejím návrhem, tzn. po odstavcích.

Jen pro stenozáznam bych chtěl dodat, že z toho konečného textu tam nepatří slova "proto" a "dále se navrhuje". To je doslovný přepis vystoupení pana poslance Kalvody, jak se domnívám.

Poslanec Ivo Svoboda: Já bych pro jasnost snad ještě jednou přečetl první text, o kterém se bude hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Myslím, že to není nutné, protože ho máme před sebou a budeme tedy hlasovat o prvním odstavci.

Kdo je pro doplnění tohoto textu do usnesení, ať zvedne ruku! 112, děkuji.

Kdo je proti? 3. Děkuji.

Tento návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o dalším odstavci, který začíná textem "vyjadřuje zásadní nespokojenost ..."

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! 116.

Děkuji.

Kdo je proti? 26.

I tento návrh byl přijat.

Nyní budeme hlasovat o dalším odstavci, který začíná textem "prohlašuje, že atd. ..."

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! 108. Děkuji.

Kdo je proti? 24. Děkuji.

I tento návrh byl přijat.

Nyní přecházíme k tomu, co se týká doplnění v bodě b). Myslí paní poslankyně Ryšlinková - jak to navrhovala - i zde hlasovat po částech, nebo je možno hlasovat o celém doplňku bodu b)?

Poslankyně Jana Ryšlinková: Navrhuji hlasování jednotlivě.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Jednotlivě. Děkuji. Je nějaký jiný návrh o způsobu hlasování - není tomu tak.

Hlasujeme tedy o doplnění textu v odstavci, který začíná slovy "urychleně předložila České národní radě podrobně upřesňující ... atd.".

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! 108. Děkuji.

Kdo je proti? 9. Děkuji.

Tento návrh byl přijat.

Další návrh začínající slovy "předložila všechny rozpočtové přehledy ...".

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP