Čtvrtek 19. prosince 1991

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu místopředsedovi Kalvodovi. Dále se do rozpravy přihlásil pan poslanec Janeček, pan kolega Bělehrádek - domnívám se, že můžeme návrh pana kolegy Bělehrádka považovat za návrh změny doplňku, který přednesl pan místopředseda Kalvoda. Předávám slovo panu poslanci Janečkovi, připraví se pan poslanec Kozel.

Poslanec Josef Janeček: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, chtěl bych reflektovat na vystoupení pana ministra Horálka a dávám návrh na rozšíření našeho usnesení asi v této formě: Česká národní rada 1. považuje za naléhavé, aby v zájmu kontinuity a perspektivnosti i aktivní politiky zaměstnanosti byla bezprostředně po účinnosti zákona Federálního shromáždění o státním rozpočtu federace na rok 1992 dána k dispozici České republice z rezervy na zaměstnanost z rozpočtu federace zálohově na I. pololetí alikvotní částka. Žádá, aby část těchto prostředků byla využívána podle potřeb trhu na diferencovanou a cílevědomou regionální politiku zaměstnanosti.

2. Podporuje návrh, aby souběh výplaty starobního důchodu a výdělku byl řešen vyšším zdaněním výdělku a nikoliv administrativním omezením zaměstnávání důchodců a povolováním výjimek.

3. Nepovažuje za únosné, aby podstatným zkrácením doby po, kterou se poskytuje hmotné zabezpečení v nezaměstnanosti se značná skupina občanů ocitla ve stavu hmotné nouze a byla odkázána na sociální péči poskytovanou obcemi.

(Potlesk).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Janečkovi. Hlásí se pan ministr Špaček.

Ministr financí Karel Špaček: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, se zájmem jsem si přečetl návrh na doplnění návrhu usnesení. Zaujalo mě, že se s předloženým rozpočtem vyslovuje zásadní nespokojenost, tedy s formou předloženého rozpočtu, s nepřehledností a z nedostatku údajů. Chtěl bych zdůraznit, že rozpočet je sestaven tak, jak nám zákon předepisuje, to je podle rozpočtových pravidel a podle platné rozpočtové skladby. Čili to, co zákon vyžaduje je v rozpočtu obsaženo.

Pochopitelně, rozpočet se skládá z dalších různých tisíců, desetitisíců položek a je možno jít do větší hloubky. Pokud tedy budete chtít další podrobnosti o jednotlivých kapitolách, je to možné, ale rozpočet je předložen tak, jak nám zákon předepisuje.

(Potlesk).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu ministru Špačkovi. Předávám slovo panu poslanci Kozlovi.

Poslanec František Kozel: Vážený pane předsedající, vládo, sněmovno, dovoluji si vznést návrh na doplnění návrhu usnesení ČNR k rozpočtu na rok 1992 v tomto znění: Česká národní rada doporučuje vládě České republiky, aby přijala opatření k rozpočtovému zabezpečení připravovaného federálního zákona o platových poměrech pracovníků rozpočtových organizací a v odvětví zdravotnictví, školství, kultury, sociální péče a některých dalších organizací, přičemž objem mzdových prostředků vyčleněných pro rok 1992 bude nepřekročitelný.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Kozlovi. Předávám slovo panu poslanci Bursíkovi.

Poslanec Martin Bursík: Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, rád bych vystoupil s pozměňovacím návrhem jde o mé osobní stanovisko k návrhu změny pana místopředsedy Kalvody. Dříve bych rád upozornil, protože sněmovna slyšela byť dvakrát návrh usnesení, ale neměla možnost si jej přečíst, na to, že první dva body usnesení, které se týkají kritiky opomíjení tvorby příjmové složky v rozpočtových pravidlech a druhý bod se týká nepřehlednosti a nedostatku údajů, vyplývají podle mého názoru z neexistence daňové soustavy. Z tohoto důvodu navrhuji změnu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dovolil bych si drobné upřesnění, aby nedošlo k nedorozumění. To, co navrhoval pan kolega Kalvoda, je pozměňovací návrh k usnesení, t.j. k tisku 516 a 526. Neprobíráme tedy zvláštní bod usnesení v tom smyslu, jak to navrhl pan poslanec Kalvoda. Jsou to všechno pozměňovací návrhy. Jeho byl prvním pozměňovacím návrhem, a všechno ostatní jsou pozměňovací návrhy, které si musí zpracovávat zpravodaj.

Poslanec Martin Bursík: Tak to chápu. Proto navrhuji, aby první odstavec bodu 1. zněl: Česká národní rada konstatuje, že dosud platná rozpočtová pravidla činí konstrukci rozpočtu neprůhlednou. Dochází k asimestrii a jejich užití na území obou republik - tato asimetrie se v praxi projevuje tak zvaným přerozdělováním.

Odst. 2. by zněl: Vyjadřuje nespokojenost s formou předloženého rozpočtu, zejména v nepřehlednosti a v nedostatku údajů z hlediska přerozdělování.

3. bod, to již není pozměňovací návrh. Pozměňovací návrh pana místopředsedy Kalvody se týkal nepřijatelnosti dalšího přerozdělování. Já se domnívám, že přijetím státního rozpočtu České republiky, že již k přerozdělování naší části rozpočtu, kterou máme v kompetenci, nemůže dojít. Co se týče přerozdělování na úrovni federace, to je věcí kompetence federace. Sám jsem se již jednou vyjádřil k tomu, že nepokládám za nejšťastnější, aby byla jakýmkoliv způsobem vtahována otázka řešení státoprávní problematiky s otázkou rozpočtů. Čili vyjadřuji osobní stanovisko, že nedoporučuji přijetí 3. odstavce místopředsedy Kalvody. Dávám ke zvážení sněmovně, zdali by nebylo rozumné, aby všichni poslanci dostali návrhy, které zde zazní v rozpravě, písemně, a aby bylo přerušeno jednání k projednání v klubech.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Bursíkovi. Zaznamenávám tento procedurální návrh o kterém se rozhodneme poté, co zazní všechny pozměňovací návrhy. Hlásí se pan poslanec Ortman.

Poslanec Jaroslav Ortman: Pane předsedající, vážená vládo, vážení kolegové, rozprava se nám nepochybně rozběhla. Já jsem se přihlásil do diskuse proto, že zde zazněl procedurální návrh kolegy Výborného, který bych chtěl podpořit. Myslím, že o něm, jako o jednom z prvních by se mělo hlasovat a že nejdříve by mělo být přijato usnesení, které by vymezilo rámec a potom by se hlasovalo o zákonu, jako o celku.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Ortmanovi za toto upřesnění. Než předám slovo panu poslanci Wantulovi, domnívám se, že by bylo korektní, abych dal hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Výborného. Přeje si někdo, aby zazněl ještě jednou? Pamatuji si ho v tom smyslu, že bychom měli rozdělit hlasování a nejprve hlasovat o usnesení k rozpočtu a potom o rozpočtu jako o celku. Parafrázoval jsem to přesně, pane poslanče? (Poslanec Výborný: ano).

Kdo je tedy pro tento procedurální návrh, ať zvedne ruku. (160).

Kdo je proti? (Nikdo).

Tento návrh byl přijat.

Dovolil bych si vyřídit ještě druhý návrh, kdo je pro, abychom poté, co bude ukončena rozprava k tomuto usnesení, přerušili projednávání tohoto bodu a pokračovali až poté, co dostaneme sumu pozměňovacích návrhů písemně a budeme moci se k nimi vyjádřit v klubech. Tak jsem rozuměl návrhu pana poslance Bursíka.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (147).

Kdo je proti? (Nikdo).

Tento návrh byl přijat.

Těmito návrhy se budeme řídit v průběhu dalšího jednání.

Slovo má nyní pan zpravodaj.

Poslanec Ivo Svoboda: Chtěl bych požádat o pozměňovací návrh pana poslance Kozla písemně a pana poslance Bursíka. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Nyní je na řadě pan poslanec Wantula, kterému předávám slovo. Připraví se pan poslanec Přikryl.

Poslanec Tadeusz Wantula: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, dovolte mi, abych využil otevření rozpravy a požádal o hlasování o mém návrhu ve znění, které tady formuloval zpravodaj, tzn., že jde o rozšíření dotace pro polská sdružení o kvótu 600.000,- kterou doporučuje vláda. Prosím, abychom o tom ještě teď hlasovali.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: V průběhu přestávky vyřešíme problém, zda je možno o tomto pozměňovacím návrhu hlasovat v rámci hlasování o usnesení.

Dále se přihlásil o slovo pan poslanec Přikryl. Dávám mu slovo. Připraví se pan poslanec Chromý.

(Stahuji.).

Poslanec Ivo Přikryl: Vážení přátelé, před hlasováním o postoji k rozpočtu, myslím, že bychom si mohli připomenout to, co řekl Dr. Kramář při projednávání rozpočtu Československé republiky na rok 1920 - nemýlím-li se, tak v této místnosti prohlásil: "Budeme hlasovat pro rozpočet. Rozumí se samo sebou, že naše strana v postavení, ve kterém se nalézá, nechce a nemůže tímto hlasováním projevovat důvěru vládě, nýbrž, že chceme tím jen dokázat, že pro dnes i pro všechnu budoucnost myslíme, že každá česká strana je povinna dát českému státu, Československé republice to, čeho potřebuje ke svému životu a své bezpečnosti."

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Přikrylovi, dále se o slovo přihlásil pan poslanec Kužílek, uděluji mu slovo a připraví se pan poslanec Ježek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, chtěl bych jenom stručně reagovat na poslední příspěvek pana ministra Špačka, který odůvodnil určitou charakteristiku rozpočtu tím, že je podle rozpočtových pravidel.

Domnívám se, že vláda je také odpovědna za předkládání legislativních návrhů, a protože už při projednávání minulého rozpočtu tyto stížnosti byly, domnívám se, že měla v průběhu roku v této věci vyvinout nějakou legislativní iniciativu. A pokud je věc vázána na federální zákonodárství, může být iniciativa i tím směrem. Proto si myslím, že Česká národní rada zcela oprávněně se k věci vyjadřuje v tom smyslu, že sděluje, že struktura je taková a taková, tedy třeba nepřehledná nebo problematická. Že má na to plné právo a že tím naznačuje, že očekává od vlády, tedy exekutivy, která není exekutiva jenom ve výkonu, ale také v legislativě, aby učinila nějaká opatření.

Takhle jsem to chápal.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Kužílkovi. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: K tomu, co říkal kolega Kužílek, bych jen dodal, že zatím co rozpočtová pravidla jsou zákonem, rozpočtová skladba není zákon. A v této fázi jsme měli hlavně výhrady co se týkalo rozpočtové skladby už loni, a tam to mohlo být každopádně jinak, tam jsme nebyli vázáni zákonem.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za upřesnění panu poslanci Šumanovi, dávám slovo panu poslanci Ježkovi.

Poslanec Josef Ježek: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych podat tento návrh - žádám, aby předsednictvo České národní rady poskytlo sněmovně před závěrečným hlasováním o rozpočtu aktuální informaci o projednávání rozpočtu jednak ve Slovenské národní radě, jednak ve Federálním shromáždění. domnívám se, že Česká národní rada jako zákonodárný orgán České republiky by měla vědět, co činí, jestliže schvaluje rozpočet České republiky dříve než bude schválen rozpočet republiky Slovenské a rozpočet federace.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Ježkovi. Zaznamenáván to jako další procedurální návrh. Hodlám se zeptat sněmovny, zda s tímto návrhem souhlasí. Jestli tomu dobře rozumím, nemuselo to znamenat, že bychom přerušovali schůzi. Stejně k přerušení dojde po skončení rozpravy. Zpravodaj bude zpracovávat pozměňovací návrhy, pak nám je Kancelář rozmnoží a předá do klubů. Kluby se tím budou pak zabýval a potom se k tomu bodu můžeme vrátit. Bod bude přerušen, o tom už jsme rozhodli hlasováním. V mezičase by se mohlo předsednictvo pokusit zjistit aktuální informace, které by vám potom byly sděleny. Pokud by si tato záležitost vyžádala další čas, bylo by možno pokračovat v projednávání některého z dalších bodů. K závěrečnému hlasování bychom nemuseli přistoupit hned po skončení přestávky na oběd. Vyžaduje si to zřejmě upřesnění pana kolegy Kasala.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, chápu důvody, které pana poslance Ježka vedou k tomuto návrhu, ale osobně před tímto varuji. Domnívám se, že jediný materiál, se kterým lze pracovat ve sněmovně, jsou usnesení a ne nějaké dílčí zprávy z projednávání rozpočtu.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Jestliže tomu tak není, rozpravu uzavírám. Slovo má poslanec Svoboda.

Poslanec Ivo Svoboda: Chci se zeptat sněmovny, zda-li požaduje, aby i pozměňovací návrhy k návrhu usnesení, které zazněly ve včerejší rozpravě, byly zpracovány navrhovaným způsobem. Pokud ano, bude to déle trvat, protože je mám pouze ve svých rukopisných poznámkách.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Domnívám se, že to má logiku, chtěl bych poprosil zpravodaje, aby návrhy byly seřazeny ne v pořadí jak byly podány, ale po logických blocích.

Nyní mi dovolte - je 12,44 hodin - uzavřeli jsme rozpravu a přerušuji jednání.

Poslanec Jiří Frkal: O procedurálním návrhu pana poslance Ježka nebudeme hlasovat?

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

To by byla chyba.

Kdo je pro procedurální návrh pana poslance Ježka tak, jak byl formulován, ať zvedne ruku. 23.

Kdo je proti? 93.

Návrh nebyl přijat.

Přerušuji schůzi do 15.00 hodin a chtěl bych vás požádat, abyste vyslechli organizační informace, které jsou důležité. Objevuje se nesouhlas s tak dlouhou přestávkou. Je třeba zpracovat návrhy a tak, jak jsme se rozhodli, musíme je všichni dostat a budeme o nich jednat v klubech. Kromě toho se možná budou chtít někteří i naobědvat. Domnívám se proto, že neplýtvám tak moc časem. Chtěl bych požádat, abychom průběžně před 15.00 hodinou dostali zprávu o tom, abychom mohli zorganizovat další průběh schůze, jak postoupily práce zpravodaje a Kanceláře. Děkuji, v 15.00 hodin se zde sejdeme.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji přerušené jednání. Budeme pokračovat v projednávání usnesení ke státnímu rozpočtu na rok 1992. O slovo se přihlásil pan ministr Špaček.

Ministr financí Karel Špaček: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, seznámil jsem se s pozměňovacími návrhy. Doporučuji, aby se ještě některé věci znovu projednaly. Například jak tady pan poslanec Wantula říkal, že by se mělo změnit usnesení. Myslím, že to není třeba. Stačilo by, kdyby se do usnesení dalo, že vláda je zmocněna na základě prokázaných potřeb Rady, resp. polských iniciativ zvýšit dotaci z rezervy do výše 600 tis. Kčs, čímž by nebylo nutné rušit dřívější usnesení.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi. Vzhledem k tomu, že nevidím pana poslance Wantulu, přihlásil bych se do rozpravy sám jako poslanec. Navrhuji, abychom přijali doplněk usnesení v tom smyslu, jak to právě před chvílí formuloval pan ministr Špaček. Dále se hlásí do rozpravy pan poslanec Bursík.

Poslanec Martin Bursík: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, dovolím si jménem klubu Občanského hnutí navrhnout jeden dodatek - odsek před začátek usnesení. Toto činím po poradě na politickém grémiu ČNR. Odsek zní takto: "V případě změn v navržené rozpočtové soustavě federace a republik ukládá vládě ČR připravit novelu zákona o státním rozpočtu ČR, případně zákona o rozpočtových pravidlech a předložit ji České národní radě.". Navazuje to přímo na odsek třetí návrhu pana místopředsedy Kalvody. Definuje to zadání české vládě, aby v případě změn připravila novelu zákona o rozpočtových pravidlech tak, abychom to mohli případně opětovně projednat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Bursíkovi. Pan poslanec Kozel se hlásí s určitým upřesněním svého původního návrhu?

Poslanec František Kozel: Je to spíše technická připomínka, zřejmě došlo k nedopatření při přepisu návrhu. Týká se to kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa. Jde o těch 600 mil. Kčs, které jsou určeny na investiční výdaje středních odborných učilišť a odborných škol. Měly by tam být i speciální školy pro děti se smyslovými vadami. Prosil bych, jestli by bylo možné doplnit je do textu. Jedná se o školy pro děti s vadami zraku a sluchu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za toto upřesnění. Uzavírám rozpravu.

Další postup by měl být zhruba tento: Nejdříve se zeptám sněmovny, zda-li jste všichni obdrželi sumu pozměňovacích návrhů. (Hlasy: Ano.) Pak by bylo logické hlasovat nejprve o těch, které zazněly v rozpravě v průběhu včerejšího dne a potom dát do logického celku všechny, které se odvinuly dnes a které začaly obsáhlejším návrhem pana kolegy Kalvody.

Prosím pana společného zpravodaje, aby se ujal slova.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP